Εντείνει τις προσπάθειές του ο δήμος Ρεθύμνου για την αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης με στόχο την ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης των πολιτών του και τον περιορισμό των σύμμεικτων απορριμμάτων που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ Αμαρίου.
Ήδη μετά την ανακύκλωση χαρτιού, πλαστικού, γυαλιού αλλά και της ανακύκλωσης ρούχων και παπουτσιών, τα ποσοστά των οποίων χαρακτηρίζονται μεν ικανοποιητικά, θα μπορούσαν ωστόσο να είναι υψηλότερα, ο δήμος Ρεθύμνου προχωράει ένα βήμα παραπέρα και είναι έτοιμος να θέσει σε λειτουργία μια ακόμα μορφή ανακύκλωσης που θα αφορά τα υπολείμματα τροφίμων.
Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα προϋπολογισμού 582.000 ευρώ, χρήματα τα οποία εξασφάλισε ο δήμος Ρεθύμνου από το πρόγραμμα Ε.Π. – Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. 2014-2020 («Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές μεταφορών, περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξης 2020»).
Ο ανάδοχος του έργου έχει κατακυρωθεί και αναμένεται η παραλαβή και η τοποθέτηση κάδων σε καφέ χρώμα, στους οποίους θα συλλέγονται τα βιοαπόβλητα των νοικοκυριών του δήμου. Παράλληλα ο δήμος Ρεθύμνου θα παραλάβει και δύο απορριμματοφόρα που θα κάνουν την αποκομιδή των παραπάνω βιοαποβλήτων εκ των οποίων το ένα θα είναι και πλυντήριο προκειμένου πολύ συχνά να καθαρίζονται οι κάδοι που θα τοποθετούνται τα υπολείμματα τροφών.
Οι κάδοι, που θα είναι σε τρία διαφορετικά μεγέθη, θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένα κεντρικά σημεία της πόλης του Ρεθύμνου, αλλά και στους οικισμούς Ατσιποπούλου και Αδελιανού Κάμπου και από κει θα γίνεται αποκομιδή των βιοαποβλήτων, τα οποία θα μεταφέρονται στο εργοστάσιο του Αμαρίου, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία στο δεύτερο εξάμηνο του νέου έτους.
«Το πρόγραμμα της συλλογής βιοαποβλήτων απευθύνεται στα νοικοκυριά, ώστε να ανακυκλώνουν ουσιαστικά τα υπολείμματα των τροφίμων. Πρόκειται για τους μεγάλους κάδους που θα είναι 1.100 λίτρων, αντίστοιχοι σε μέγεθος με τους ήδη γνωστούς πράσινους και μπλε κάδους, οι κάδοι 140 λίτρων (θα τοποθετηθούν πλησίον των καταστημάτων εστίασης) και τα μικρά καδάκια 10 λίτρων (για τα σπίτια). Παράλληλα μέσω της δράσης αυτής ο δήμος θα προμηθευτεί δυο νέα απορριμματοφόρα, εκ των οποίων το ένα θα είναι και πλυντήριο (μεικτό). Τα βιοαπόβλητα θα μεταφέρονται στο εργοστάσιο του Αμαρίου (το ΧΥΤΥ), το οποίο θα έχει τεθεί σε λειτουργία το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ο στόχος είναι το πρόγραμμα αυτό να επεκταθεί στη συνέχεια στους οικισμούς. Προς το παρόν θα είναι στη νέα πόλη, το Ατσιπόπουλο και τον Αδελιανό κάμπο. Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί και καμπάνια ενημέρωσης, ώστε όλοι οι πολίτες να ενημερωθούν και να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Η συνεργασία των πολιτών και η ενίσχυση της οικολογικής τους συνείδησης αποτελούν για εμάς προτεραιότητα» ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Δημήτρης Λελεδάκης.
Οι στόχοι της δράσης είναι:
– Προώθηση οικιακής κομποστοποίησης. – των αστικών περιοχών, όπως σχολεία, στρατόπεδα, κλπ.
– Ανάπτυξη Συστημάτων χωριστής συλλογής ανακυκλωσίμων και βιοαποβλήτων. – Ανάπτυξη δικτύων χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων, προς επίτευξη των στόχων του άρθρου 41 του Ν. 4042/2012 σε περιφερειακό επίπεδο.
– Κομποστοποίηση βιοαποβλήτων. – Δημιουργία μονάδων δημοτικής κομποστοποίησης συμπληρωματικά με τις προβλεπόμενες κεντρικές μονάδες των περιφερειακών σχεδιασμών.
Στα Τρία Μοναστήρια το πράσινο σημείο
Εν τω μεταξύ στα Τρία Μοναστήρια θα δημιουργηθεί το «Πράσινο Σημείο», ενώ για τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, ο οποίος έχει χωροθετηθεί στο ίδιο σημείο, με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου τον περασμένο Ιούνιο, δεν υπάρχει καμία νεότερη εξέλιξη.
Σε ό,τι αφορά το «Πράσινο Σημείο», έχουν ήδη εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο οι περιβαλλοντικοί όροι και αναμένεται η χρηματοδότησή του από σχετικό πρόγραμμα που θα προκηρυχτεί είτε από την περιφέρεια είτε από το υπουργείο.
Στο «Πράσινο Σημείο», όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας, θα μεταφέρονται ανακυκλώσιμα υλικά, ηλεκτρικές συσκευές, κλαδιά, μπάζα και οτιδήποτε δεν μπαίνει στους κάδους ανακύκλωσης, ωστόσο όπως πρόσθεσε ο κ. Λελεδάκης, «Θα είναι χωριστοί χώροι και κάθε καταναλωτής θα γνωρίζει που θα επανατοποθετεί τι».
Το «Πράσινο Σημείο» είναι ένας οριοθετημένος και διαμορφωμένος χώρος με κατάλληλη κτιριακή υποδομή (όπου απαιτείται) και εξοπλισμό, οργανωμένος από τον δήμο, ώστε οι δημότες να αποθέτουν ανακυκλώσιμα υλικά, χωριστά συλλεγέντα, όπως χαρτί, γυαλί, μέταλλα, πλαστικά, υφάσματα, βρώσιμα έλαια ή χρησιμοποιημένα αντικείμενα και εξοπλισμό (όπως ρουχισμό, έπιπλα, ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό), προκειμένου να προωθηθούν στη συνέχεια για ανακύκλωση ή για επαναχρησιμοποίηση. Το υπό μελέτη «Πράσινο Σημείο» θα αποτελέσει έναν ειδικά διαμορφωμένο υπαίθριο χώρο, όπου οι δημότες θα έχουν τη δυνατότητα να αποθέτουν ανακυκλώσιμα υλικά, χωριστά συλλεγέντα, όπως χαρτί, γυαλί, μέταλλα, πλαστικά, υφάσματα, βρώσιμα έλαια ή χρησιμοποιημένα αντικείμενα και εξοπλισμό (όπως ρουχισμό, έπιπλα, ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό), πράσινα απόβλητα (κλαδιά κλαδέματα) καθώς και οικοδομικά απόβλητα από μικροεργασίες, προκειμένου να προωθηθούν στη συνέχεια για ανακύκλωση ή για επαναχρησιμοποίηση.
Η λειτουργία του «Πράσινου Σημείου» περιλαμβάνει:
– Είσοδος των οχημάτων των δημοτών από την πύλη εισόδου-εξόδου στο ανατολικό τμήμα της εγκατάστασης.
– Κατεύθυνση (χρησιμοποιώντας την εσωτερική οδοποιία), όπου είναι εφικτή η πρόσβαση και στάθμευση οχημάτων, για την απόθεση των αποβλήτων σε κάδους, κοντέινερ ή άλλου τύπου περιέκτες αναλόγως του περιεχομένου τους.
– Επίσκεψη (εφόσον ο ιδιώτης/Δημότης το επιθυμεί) στο χώρο των χρήσιμων αντικειμένων όπου δύναται να παραλάβει απόβλητα για επαναχρησιμοποίηση και όχι για εμπορία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με απόφαση της Οικονομικής επιτροπής του δήμου Ρεθύμνου εγκρίθηκε προγραμματική σύμβαση με τον ΕΣΔΑΚ προκειμένου να δημιουργηθούν «Οχτώ γωνιές πράσινου στον δήμο Ρεθύμνου». Σε αυτές γίνεται χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών σε κατάλληλους κάδους με την κατάλληλη σήμανση και θα υπάρχει και οικονομική ανταπόδοση για κάθε ανακυκλώσιμο είδος που θα τοποθετείται στον κάδο.
Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Δημήτρης Λελεδάκης μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ανέφερε: «Εμείς σαν υπηρεσία καθαριότητας θέλουμε να ρίξουμε ιδιαίτερη έμφαση και βάρος στην ενημέρωση των πολιτών για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Δεν πρέπει ποτέ να σταματάμε την ενημέρωση. Ο σωστός πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης. Σε γενικές γραμμές είμαστε ικανοποιημένοι από τα ποσοστά ανακύκλωσης, μπορούμε όμως να τα αυξήσουμε περισσότερο, παρά το ότι η κατάσταση βελτιώνεται δυστυχώς ακόμα παρατηρούμε φαινόμενα που μας στενοχωρούν και μας προβληματίζουν. Πρέπει να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες, να αντιληφθούν τη σημασία της ανακύκλωσης, να προσέχουν τι βάζουν στους μπλε κάδους. Πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι αυξάνοντας τα ποσοστά ανακύκλωσης, συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος και περιορίζουμε σημαντικά τον αριθμό των σύμμεικτων απορριμμάτων που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ Αμαρίου. Πλέον είναι και θέμα κόστους, καθώς όσο περισσότερα απορρίμματα καταλήγουν στο ΧΥΤΑ τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κόστος του δήμου και των δημοτών».
«Ζητάμε την συνεργασία των πολιτών»
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος επανέλαβε την ανάγκη συνεργασίας των πολιτών με την υπηρεσία καθαριότητας προκειμένου η πόλη να είναι καθαρή και να μην καταγράφονται φαινόμενα με υπερχειλισμένους κάδους απορριμμάτων ή ακόμα χειρότερα με άδειους κάδους και πέριξ αυτών να εναποτίθεται σκουπίδια: «Δυστυχώς παρατηρούμε εικόνες που δεν αρμόζουν στην πόλη μας και στον τουριστικό της χαρακτήρα. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα ογκώδη αντικείμενα ο δήμος δίνει τη δυνατότητα στον δημότη να επικοινωνήσει με την υπηρεσία προκείμενου να παραλάβουμε άμεσα τα αντικείμενα, ώστε αυτά να μην εγκαταλείπονται δίπλα στου κάδους απορριμμάτων. Κάποιοι την ώρα που θέλουν το αφήνουν όπου θέλουν. Αυτό είναι το παράπονο μου. Αυτά τα αντικείμενα (συσκευές, καναπέδες, στρώματα) δεν μπαίνουν στους κάδους απορριμμάτων. Πρέπει να το καταλάβουν οι πολίτες. Από την άλλη έχουμε περιστατικά με κάδους απορριμμάτων να είναι άδειοι και δίπλα σε αυτούς να είναι πεταμένες οι σακούλες απορριμμάτων. Η υπηρεσία μέσα στη πόλη κάνει δυο φορές αποκομιδή απορριμμάτων, τόσο τα ξημερώματα (για να μην δημιουργείται κυκλοφοριακό πρόβλημα) όσο και τις απογευματινές ώρες. Δεν νομίζω σε άλλους δήμους να γίνεται αποκομιδή δυο φορές. Εμείς κάνουμε ότι μπορούμε. Ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Για αυτό παρακαλούμε τους πολίτες να συνεργάζονται. Να βγάζουν τα σκουπίδια τους το βράδυ, ώστε να τα παίρνει το απορριμματοφόρο και στη συνεχεία να τα βγάζουν το μεσημέρι για να τα παίρνει το απογευματινό δρομολόγιο. Αν όλοι προσέξουμε, η πόλη μας θα είναι καθαρή. Έχουμε αρκετούς κάδους. Αν δουν ότι ο ένας είναι γεμάτος ας πετάξουν τα σκουπίδια στον επόμενο. Είναι σε κοντινή απόσταση. Παράλληλα, αυτές τις μέρες θα αντικαταστήσουμε 100 μπλε και 50 πράσινους κάδους. Η υπηρεσία είναι στη διάθεση των πολιτών. Ότι θέλουν να συζητήσουμε εμείς έχουμε ανοιχτά και τα αυτιά μας και τα μάτια μας, για να βελτιώνεται η κατάσταση κάθε μέρα. Είμαστε ανοιχτοί για λύσεις προς το καλύτερο. Όμως η υπηρεσία δουλεύει και δίνει πραγματικά μεγάλο αγώνα με το προσωπικό που έχει, δίνουν όμως τον καλύτερο τους εαυτό οι περισσότεροι» σημείωσε ο κ. Λελεδάκης.