Συνεχείς είναι οι επαφές του δήμου Ρεθύμνης με το αρμόδιο Τμήμα Μελετών της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας, προκείμενου να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες που θα εξασφαλίσουν τη σύνταξη ενός άρτιου φακέλου που απαιτείται για την έγκριση του κτιριολογικού προγράμματος των σχεδιαζόμενων για ανέγερση σχολικών μονάδων και ενός τμήματος του ΕΛΜΕΠΑ, σε οικοπεδική έκταση στου Γάλλου, μέσα από τη διαδικασία της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πλάνο της δημοτικής αρχής που έχει ξεκινήσει από το 2018, μέσα από το οποίο στοχεύει να δώσει λύση στο σοβαρό στεγαστικό πρόβλημα, που σήμερα υπάρχει, στα δυο σχολεία: Πειραματικό Γυμνάσιο και Λύκειο, όπου στεγάζονται σε διαφορετικούς χώρους στο κέντρο της πόλης και στα Μισίρια, αντίστοιχα, αλλά και στο Μουσικό Σχολείο που στεγάζεται σε ακατάλληλο, στο κέντρο της πόλης, κτίριο. Παράλληλα, στον σχεδιασμό του δήμου περιλαμβάνονται τόσο το Πειραματικό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό όσο ακόμα και η ανέγερση ενός κτιρίου για να καλυφθούν οι ανάγκες του 2ου ΕΠΑΛ που σήμερα στεγάζεται σε μισθωμένο κτίριο αλλά και ένα Τμήμα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, που επίσης στεγάζονται σε ακατάλληλα κτίρια στην περιοχή των Περιβολίων.
Στην πρόσφατη τεχνική συνάντηση που πραγματοποιήσανε στην Αθήνα οι αντιδήμαρχοι Παιδείας και Τεχνικών Έργων Ν. Παπαδογιάννης και Α. Μαλάς με τον Δ/ντη του υπουργού Παιδείας, Νικόλαο Δημάκη, αναλύθηκαν διεξοδικά όλα τα τεχνικά θέματα και οι εκκρεμότητες που υπάρχουν για να δοθεί η τελική έγκριση από το υπουργείο Παιδείας. Εκκρεμότητες που, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Παιδείας, επεξηγήθηκαν και θα διευθετηθούν το ταχύτερο δυνατόν από πλευράς δήμου και πολύ σύντομα, όπως είπε, θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις.
Όπως αλώστε διευκρίνισε, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παιδείας, Νεκτάριος Παπαδογιάννης, το υπουργείο αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός βλέπει με πολύ θετικό μάτι τον σχεδιασμό αυτό που αφορά σε υποδομές παιδείας, ενώ ο δήμος εργάζεται εντατικά και συστηματικά για το θέμα αυτό, το οποίο βρίσκεται στις προτεραιότητές του.
Ειδικότερα, αυτό που επισημάνθηκε είναι ότι θα πρέπει αρχικά να υπάρξει παράταση του χρησιδανείου για την έκταση που έχει παραχωρήσει το Πανεπιστήμιο Κρήτης στον δήμο. Η παραχώρηση έγινε το 2018 και η υπογραφή του χρησιδανείου της παραχώρησης έγινε τον Μάρτη του 2019. Ο χρόνος του δανείου αφορούσε τα πενήντα έτη, ωστόσο επειδή έχουν παρέλθει τα πέντε απαιτείται – βάση της νομοθεσίας – παράταση, κάτι για το οποίο σύμφωνα με τον Παπαδογιάννη είναι σύμφωνη η διοίκηση του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Η δεύτερη εκκρεμότητα αφορά στην αξιοποίηση του χώρου του 1ου Δημοτικού Σχολείου και του νηπιαγωγείου (Τουρκικό Σχολείο). Σημειώνεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είχε κληθεί να λάβει σχετικές αποφάσεις για την αξιοποίηση των χώρων των σχολείων που θα αδειάσουν με την κατασκευή του νέου σχολικού συγκροτήματος, κάτι που ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση του κτιριολογικού προγράμματος από το υπουργείο Παιδείας.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον περασμένο Μάιο για αξιοποίηση των σχολικών κτηρίων που θα αδειάσουν μετά την υλοποίηση του έργου ΣΔΙΤ έχει ως εξής:
– Ο χώρος που σήμερα στεγάζεται το Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Κρήτης στα Περβόλια, θα αξιοποιηθεί για τις ανάγκες της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Είναι γνωστό το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το κτίριο του 1ου ΕΠΑΛ το οποίο έχει κορεστεί.
– Όσον αφορά τον χώρο του Πειραματικού Λυκείου Ρεθύμνης, το οποίο συστεγάζεται με το 1ο Λύκειο, (το παλαιό πολυκλαδικό) θα αξιοποιηθεί για τις εκπαιδευτικές ανάγκες του 1ου ΓΕΛ.
– Σε ό,τι αφορά στο Μουσικό Γυμνάσιο και τις λυκειακές τάξεις που σήμερα στεγάζεται σε χώρο που ανήκει στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας (ο δήμος δαπανά τον χρόνο 18.000 ευρώ για τη μίσθωσή του), το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας θέλει να το χρησιμοποιήσει για τις ανάγκες του.
– Σε ό,τι αφορά το Πειραματικό Δημοτικό και το Πειραματικό Νηπιαγωγείο Ρεθύμνης, το οποίο εδρεύει στην παλιά πόλη είχε προταθεί ο χώρος του νηπιαγωγείου να αξιοποιηθεί για τη λειτουργία βρεφονηπιακού σταθμού για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες του δήμου και ο χώρος του δημοτικού σχολείου να γίνει ο χώρος της διασύνδεσης των πανεπιστημίων Κρήτης με τον μαθητικό, καταρχήν, πληθυσμό και με τον ντόπιο πληθυσμό.
Ωστόσο, για την απόφαση αυτή που αφορά στους χώρους του Πειραματικού Νηπιαγωγείου και Δημοτικού, όπως έγινε σαφές από το υπουργείο Παιδείας, δεν προβλέπεται βάση νόμου. Όπως επισημάνθηκε, οι χώροι πρέπει να αξιοποιηθούν για εκπαιδευτικές ανάγκες που να αφορούν σε αρμοδιότητες του υπουργείου Παιδείας. Σημειώνεται πως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί δεν εμπίπτουν σε αυτές μιας και ανήκουν στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Για τον λόγο αυτό επίκειται συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και στη συνέχεια Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να ληφθεί νέα απόφαση. Κατά πληροφορίες και αφού γίνει σχετική νομική διερεύνηση, είναι πιθανό να προταθεί η μεταστέγαση στους χώρους του Τουρκικού Σχολείου της Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ), πρώην ΙΕΚ.
Σε κάθε περίπτωση, οι διαδικασίες κινούνται με ταχείς ρυθμούς, καθώς είναι μείζονος σημασίας η έγκριση του κτιριολογικού προγράμματος, καθώς σηματοδοτεί την αποδοχή από πλευράς υπουργείου της αναγκαιότητας για την ίδρυση νέων σχολικών μονάδων και παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για την εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης.
Τα σχολεία που σχεδιάζονται να κατασκευαστούν στου Γάλλου
Υπενθυμίζουμε ότι ο σχεδιασμός αφορά την κατασκευή των παρακάτω σχολείων:
• Διθέσιο Πειραματικό Νηπιαγωγείο 30 νηπίων, έκταση γηπέδου 1.300 τ.μ., Δόμηση 400 τ.μ., Κάλυψη 400 τ.μ.
• Εξαθέσιο Πειραματικό Δημοτικό 180 μαθητών, έκταση γηπέδου 3.500 τ.μ., Δόμηση 2.000 τ.μ., Κάλυψη 1.250 τ.μ.
• Εννιαθέσιο Πειραματικό Γυμνάσιο, 315 μαθητών έκταση γηπέδου 4.200 τ.μ., Δόμηση 2.500 τ.μ., Κάλυψη 1.250 τ.μ.
• Εννιαθέσιο Πειραματικό Λύκειο, 315 μαθητών, έκταση γηπέδου 4.200 τ.μ., Δόμηση 2.500 τ.μ., Κάλυψη 1.250 τ.μ.
• Μουσικό σχολείο (Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις) 220 μαθητών, έκταση γηπέδου 5.000 τ.μ., Δόμηση 2.500 τ.μ., Κάλυψη 1.300 τ.μ.
• Θέατρο χωρητικότητας 450 θεατών, έκταση γηπέδου 6.000 τ.μ., Δόμηση 1.700 τ.μ., Κάλυψη 1.200 τ.μ.
• Εξαθέσιο ΕΠΑΛ, έκταση γηπέδου 4.200 τ.μ., Δόμηση 2.000 τ.μ., Κάλυψη 1.000
• Κτίριο 1 ΕΛΜΕΠΑ, Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής, κάλυψη 1250 τ.μ., δόμηση 4.500 τ.μ.
• Κτίριο 2 ΕΛΜΕΠΑ, Νέο Τμήμα Μουσικών Σπουδών, κάλυψη 1500 τ.μ., δόμηση 5.000 τ.μ.
• Κτίριο 3 ΕΛΜΕΠΑ, Βιβλιοθήκη, Φοιτητική Λέσχη, Υποστήριξη φοιτητών, κάλυψη 1.250 τ.μ., δόμηση 4.500 τ.μ.
• Κτίριο 4 ΕΛΜΕΠΑ, Διοίκηση, Ερευνητικές δομές, κάλυψη 1.000 τ.μ., δόμηση 3.230 τ.μ.