16 °C Rethymno, GR
25/03/2023

ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΣΠΑ 2021-2027

Προτεραιότητα για το Ρέθυμνο τα έργα οδοποιίας και αντιπλημμυρικές υποδομές

Μεγάλα έργα υποδομής που αφορούν τόσο στην οδοποιία όσο και σε έργα που θα συμβάλλουν στη θωράκιση του νομού από πλημμυρικά φαινόμενα βρίσκονται στις προτεραιότητες της περιφέρειας Κρήτης και δη της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, του οποίου οι πρώτες προσκλήσεις ξεκίνησαν ήδη να ανοίγουν.

Η Κρήτη, τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ, 2021-2027, θα λάβει 564 εκατ. ευρώ δηλαδή πόρους αυξημένους κατά 25% (επιπλέον 150 εκ. ευρώ) σε σχέση με το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Κρήτης 2014-2020 και αναμένεται να χρηματοδοτηθούν υποδομές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη θωράκιση της δημόσιας υγείας, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τις χωρικές επενδύσεις για τη βιωσιμότητα αστικών πόλεων.

Ήδη στο νέο πρόγραμμα σε επίπεδο νομού έχουν ενταθεί δυο σημαντικά έργα:

α) Η μελέτη Νέου Αρχαιολογικού μουσείου Ρεθύμνου, προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούμενο από το ΠΕΠ, για την ανέγερση νέου μουσείου, καθώς και

β) Οδικός Άξονας Ρέθυμνο-Αποστόλοι-Μάνδρες, τμήμα Ρέθυμνο-Φραγμα Ποταμών, προϋπολογισμού 13,2 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούμενο από το ΠΕΠ.

Για τη μελέτη ανέγερσης του νέου Αρχαιολογικού μουσείου Ρεθύμνου συνολικού προϋπολογισμού 2.493.073,24€ (χωρίς ΦΠΑ), ένα έργο που αποτελεί πάγια και επιτακτική ανάγκη για την προβολή και ανάδειξη του σημαντικότατου αρχαιολογικού πλούτου της Π.Ε. Ρεθύμνου, την προώθηση της αρχαιολογικής έρευνας και τη συμβολή στη γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής στις 14 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή προσφορών από τους ενδιαφερομένους στον διαγωνισμό που έχει ήδη προκηρυχτεί από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο διαγωνισμός αφορά τις παρακάτω μελέτες:

– Αρχιτεκτονικές μελέτες κτιριακών έργων: 844.541,39 ευρώ.

– Ειδικές αρχιτεκτονικές μελέτες: 46.009,38 ευρώ.

– Στατικές μελέτες: 621.631,8309 ευρώ.

– Μηχανολογικές, ηλεκτρολογικές και ηλεκτρονικές μελέτες: 559.258,6021 ευρώ.

– Γεωτεχνικές μελέτες και έρευνες: 96.448,57 ευρώ.

– Απρόβλεπτα: 325,183,47 ευρώ.

Η ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών σύμφωνα με τη διακήρυξη έχει οριστεί για τις 17/02 ημέρα Παρασκευή. Ο χρόνος ολοκλήρωσης του μελετητικού αντικειμένου ορίζεται σε επτά (7) μήνες.

Σε ό,τι αφορά το τμήμα του Αμαριώτικου δρόμου Ρέθυμνο – Απόστολοι – Μάνδρες βρίσκεται στο τελικό στάδιο για την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο.

Αντικείμενο της εργολαβίας είναι η κατασκευή έργων, προϋπολογισμού 11.800.000 ευρώ για τη νέα χάραξη κατά τμήματα της Επ. Οδού 13 από το Ρέθυμνο, έως το Φράγμα Ποταμων και συγκεκριμένα στα ακόλουθα τμήματα:

Τμήμα 1: Ρέθυμνο (περιοχή Α/Κ Αμαρίου) – Τζιβέρα μήκους 1,81 km. Στο υποτμήμα εφαρμόζεται αστική διατομή με πεζοδρόμια και προβλέπεται η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων.

Τμήμα 2: Παρεμβάσεις από την έξοδο οικισμού Πρασσές (νότια) – έως την εκκλησία Αγ. Φωτεινής.

Τμήμα 3: Παρεμβάσεις από τη γέφυρα Σίμα έως την περιοχή φράγματος Ποταμών, οι οποίες περιλαμβάνουν την κατασκευή νέας γέφυρας ρέματος ανοίγματος 8m, την κατασκευή νέας γέφυρας Σίμα με δύο ανοίγματα των 37,10 m, καθώς και την κατασκευή τριών νέων ισόπεδων κόμβων σύνδεσης με το υπάρχον τοπικό οδικό δίκτυο, προς Γιαννούδι, Πρασσές, Μύρθο.

Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν φυτεύσεις δένδρων και θάμνων στις επιφάνειες, που προσφέρονται προς τούτο και κατασκευή αντιστοίχου δικτύου άρδευσης, καθώς και εργασίες οδοφωτισμού στις θέσεις των ισόπεδων κόμβων.

 • Αξίζει να σημειωθεί ότι η ένταξη του έργου περιλαμβάνει και τα ακόλουθα υποέργα, συνολικού προϋπολογισμού 2.239.000 ευρώ:
 • Απαλλοτριώσεις για την κατασκευή του τμήματος Ρέθυμνο. Φράγμα Ποταμών (ποσού 2.000.000 ευρώ).
 • Αποκαταστάσεις δικτύων Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας.
 • Παροχή υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου-Μελετητή οδικού έργου: «Οδικός Άξονας Ρέθυμνο – Απόστολοι – Μάνδρες, τμήμα Ρέθυμνο – Φράγμα Ποταμών».
 • Εργασίες επίβλεψης από αρχαιολογία.

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαρία Λιονή ο επόμενος μεγάλος στόχος εν όψει του νέου ΕΣΠΑ είναι η ένταξης ενός ακόμα τμήματος του Νότιου Οδικού Άξονα Κρήτης. Ήδη το Πάσχα αναμένεται να παραδοθεί το οδικό τμήμα Αρμένοι – Παλέ που έχει χρηματοδοτηθεί την προηγούμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ.

Ο επόμενος στόχος της Περιφέρειας Κρήτης είναι να εντάξει στο ΕΣΠΑ ή το οδικό τμήμα Σπήλι – Άγιος Δημήτριος, το οποίο δεν αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου (Αρμένοι – Παλέ), έχει κριθεί ωστόσο ως το πλέον δύσκολο τμήμα του ΝΟΑΚ που χρήζει άμεσης βελτίωσης και παρέμβασης και για αυτό και προκρίνεται προς ένταξη σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Σημειώνεται ότι ώριμα μελετητικά και έτοιμα προς δημοπράτηση, εφόσον υπάρξουν χρηματοδοτικά εργαλεία, είναι στο σύνολό τους τα τρία τμήματα του ΝΟΑΚ που υπολείπονται για να ολοκληρωθεί ο οδικός άξονας.

Ειδικότερα, πρόκειται για:

1ο Τμήμα: Παλέ – Σπήλι μήκους 8,30 χιλιομέτρων με συνολικό προϋπολογισμό 29.000.000 ευρώ. (Με απαλλοτριώσεις και δίκτυα κοινής ωφέλειας).

2ο Τμήμα: Σπήλι – Ακούμια μήκους 8.50 χιλιομέτρων με συνολικό προϋπολογισμό 22.000.000 ευρώ. (Με απαλλοτριώσεις και δίκτυα κοινής ωφέλειας).

3ο Τμήμα: Ακούμια – Άγιος Δημήτριος μήκους 8.90 χιλιομέτρων με συνολικό προϋπολογισμό 22.000.000 ευρώ. (Με απαλλοτριώσεις και δίκτυα κοινής ωφέλειας).

Ο προϋπολογισμός συνολικά των τριών αυτών τμημάτων ανέρχεται σε 70 εκ. ευρώ και θα αναζητηθεί η χρηματοδότηση τους είτε από το νέο ΕΣΠΑ ή άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο.

Παράλληλα σύμφωνα με τη Μαρία Λιονή με το νέο ΕΣΠΑ θα δημοπρατηθεί μελέτη Πάνορμο – Γαράζο, ενώ στο στάδιο ολοκλήρωσης είναι και η μελέτη του Γαράζο  Αξός  Ανώγεια.

Επίσης, όπως είπε η αντιπεριφερειάρχης στο στάδιο ολοκλήρωσης βρίσκονται και οι μελέτες οριοθέτησης ποταμών και ρεμάτων και σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη θα επιδοθεί η ένταξη κάποιου έργου στο νέο ΕΣΠΑ. Συνολικά το κόστος των έργων διευθέτηση ποταμών και ρεμάτων στον νομό Ρεθύμνου ανέρχεται περί τα 100 εκ. ευρώ. Ωστόσο όπως ανέφερε η κ. Λιονή θα γίνουν προσπάθειες ένταξης κάποιων έργων ανάλογα και με τα διατεθειμένα κονδύλια στο ΕΣΠΑ, ενώ άλλα έργα θα υποβληθούν προς ένταξη στην πρόσκληση που θα ανοίξει το ΥΠΕΣ συνολικού ύψους 170 εκ. ευρώ που θα αφορά σε αντιπλημμυρικά έργα.

«Εμείς θέλουμε να έχουμε τη μέγιστη δυνατή ετοιμότητα στις μελέτες, έτσι ώστε όταν ανοίγει οποιοδήποτε χρηματοδοτικό εργαλείο να χρηματοδοτούμαστε, για να έχουμε τα έργα τα οποία χρειαζόμαστε. Σαν έργο γέφυρα στο νέο ΕΣΠΑ περνά το οδικό τμήμα του Αμαριώτικου δρόμου Ρέθυμνο – Μάνδρες – Αποστόλοι και στοχεύομε στην ένταξη ενός ακόμα τμήματος του αγιοβασιλειώτικου δρόμου. Παράλληλα στο ΕΣΠΑ έχει ενταχθεί η μελέτη Γαράζο -Πάνορμο. Οπότε ως μεγάλα έργα στο νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ έχουμε έργα οδοποιίας και αντιπλημμυρικά. Κάποια έργα από αυτά που ολοκληρώνουμε τις μελέτες (βρίσκονται στο στάδιο των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων) και αφορούν στις διευθετήσεις ρεμάτων και ποταμών θα ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και κάποια άλλα θα τα υποβάλλουμε στη πρόσκληση του υπουργείου εσωτερικών που θα αφορά αποκλειστικά την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων. Επενδύουμε στο νέο ΕΣΠΑ για να βάλουμε σε τροχιά υλοποίησης μεγάλα αναπτυξιακά έργα για τον νομό μας θα το αξιοποιήσουμε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα με το καλύτερο δυνατό τρόπο και στο βέλτιστο δυνατό. Παράλληλα ότι έχουν ετοιμάσει σε μελέτες οι δήμοι και είναι συμβατό με τις προσκλήσεις του προγράμματος θα το υποστηρίξουμε για να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια».

Υπενθυμίζεται ότι το νέο ΕΣΠΑ θέτει οκτώ βασικές προτεραιότητες και ειδικότερα τις:

 1. Προώθηση καινοτομίας και στήριξη της επιχειρηματικότητας.
 2. Στήριξη της πράσινης ανάπτυξης και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
 3. Ενίσχυση της ενδοπεριφερειακής προσβασιμότητας.
 4. Ενίσχυση της κοινωνικής δυναμικής και της κοινωνικής συνοχής.
 5. Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας.
 6. Ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη των αστικών κέντρων και της υπαίθρου.
 7. Τεχνική βοήθεια ΕΤΠΑ.
 8. Τεχνική βοήθεια ΕΚΤ+.

 

Συνάντηση για το έργο κατασκευής του Κέντρου διημέρευσης για τα άτομα με αναπηρία

Εν τω μεταξύ η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου θα έχει αύριο συνάντηση με τον δήμαρχο για τον φάκελο του έργου που αφορά στην κατασκευή κέντρου διημέρευσης για τα άτομα με αναπηρία στους Αρμένους.

Το κέντρο διημέρευσης του συλλόγου Γονέων Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου έχει σχεδιαστεί να λειτουργήσει στην περιοχή των Αρμένων σε κτήριο που βρίσκεται στη θέση «Πατητήρα», που είχε προσφερθεί ως δωρεά στον δήμο Ρεθύμνου το 1998 από τον γιατρό Εμμανουήλ Χριστουλάκη. Με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου τον Απρίλιο του 2020 παραχωρήθηκε στον σύλλογο Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου.

Τη μελέτη του έργου έχει αναλάβει και υλοποιήσει αφιλοκερδώς το γραφείο του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Ρεθύμνης Θοδωρή Νίνου και αυτή βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης. Σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει πρόσφατα σε δηλώσεις του ο Παύλος Μελισσινός διευθυντής δομών και δράσεων του συλλόγου Γονέων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου πρόκειται για κέντρο διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας ατόμων με αναπηρία που αποτελεί πάγιο αίτημα του συλλόγου ώστε να έχει μια μόνιμη στέγη όπου θα μπορεί να αναπτύξει πλήρως τις δράσεις και τις δραστηριότητές του ο σύλλογος. «Έχουμε εντάξει στο σχέδιο και έχουμε διαμορφώσει κατάλληλους χώρους για να έχουμε διάφορα εργαστήρια. Εργαστήριο εκτύπωσης με το 3D printing, εργαστήριο ανακύκλωσης κ.ά. Το κέντρο διημέρευσης έρχεται να λύσει ένα μεγάλο πρόβλημα. Θα είναι ένα χώρος, ένα κέντρο στο οποίο άνθρωποι με αναπηρίες θα μπορούν να κάνουν όλες τους τις συνεδρίες. Καταρχήν θα εποπτεύεται από ψυχίατρο, οπότε θα γίνονται λογοθεραπείες, εργοθεραπείες, ψυχοθεραπείες για τα παιδιά, για τους γονείς. Θα κάνουν νοσηλεία και θα υπάρχουν όλες αυτές οι παροχές δωρεάν εκεί. Σήμερα δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα.

Φυσικά θα υπάρχει και φυσικοθεραπεία, γυμναστική, όλο αυτό το κομμάτι της άθλησης. Οπότε θα είναι ένα κέντρο που θα κάνει μια ολοκληρωμένη παρέμβαση στον άνθρωπο που έχει οποιαδήποτε μορφή αναπηρία» είχε αναφέρει σε πρόσφατες δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο Παύλος Μελισσινός.