18 °C Rethymno, GR
27/03/2023

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΣΠΑ

Προτεραιότητα για τον δήμο Ρεθύμνου η ανέγερση νέων βρεφονηπιακών σταθμών

Τις προσκλήσεις του νέου προγράμματος ΕΣΠΑ και τις υποδείξεις της Διαχειριστικής Αρχής της περιφέρειας Κρήτης αναμένει ο δήμος Ρεθύμνου, προκειμένου να ξεκινήσει τον σχεδιασμό του για την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης για την ανέγερση νέων βρεφονηπιακών σταθμών. Οι ανάγκες στον μητροπολιτικό δήμο είναι τεράστιες και παρά τις προσπάθειες που έκανε ήδη ο δήμος τη φετινή χρονιά για την κάλυψή τους, μέσα από αναδιοργάνωση και διαρρύθμιση των χώρων των υπαρχόντων δομών, αυτές δεν μπορούν να καλυφθούν, καθώς η ζήτηση είναι δυσανάλογη της προσφοράς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ανάγκες για τη φιλοξενία βρεφών καλύπτονται με δυσκολία ακόμα και από τις ιδιωτικές δομές, με αποτέλεσμα εκατοντάδες εργαζόμενες μητέρες να μην έχουν δυνατότητα να εξυπηρετηθούν. Το πρόβλημα δεν είναι φετινό, αντίθετα χρόνο με τον χρόνο αυξάνει και καθιστά επιτατική την αναγκαιότητα ανέγερσης νέων δομών για να καλυφθούν οι ανάγκες των οικογενειών.

Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά η αρμοδία αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής του δήμου Ρεθύμνης, Άννα Ελευθεριάδου-Γκίκα, για την ανέγερση ενός βρεφονηπιακού σταθμού απαιτούνται μεγάλα κτίρια, με αυστηρές προδιαγραφές, καθώς και ένας μεγάλος αριθμός προσωπικού.

Επεσήμανε επίσης ότι στόχος του δήμου Ρεθύμνου, για τον οποίο μάλιστα θα υπάρξει συστηματική διεκδίκηση, είναι μέσα από το πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ που χρηματοδοτεί τέτοιες δράσεις, να μπορέσει να εξασφαλίσει ευρωπαϊκά κονδύλια για την ανέγερση τέτοιων δομών, συμβάλλοντας στην εξομάλυνση του προβλήματος που υπάρχει.

Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι τη φετινή χρονιά μόνο στον δήμο Ρεθύμνου έγιναν 275 αιτήσεις για δωρεάν φιλοξενία βρεφών στους βρεφικούς σταθμούς του δήμου (μέσω ΕΣΠΑ), την ώρα όπου οι διαθέσιμες θέσεις είναι 100. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι φέτος οι προσφερόμενες θέσεις για βρέφη στις δομές του δήμου ήταν διπλάσιες σε σχέση με πέρυσι, καθώς ο σταθμός της παλιάς πόλης «Δελφινάκια» που λειτουργούσε μέχρι πρότινος ως παιδικός, από φέτος λειτουργεί αποκλειστικά με βρεφικό τμήμα (άνω των 18 μηνών), ενώ θέσεις για βρέφη προσφέρει από την περασμένη εβδομάδα και ο νέος σταθμός της Γωνιάς, που ξεκίνησε φέτος τη λειτουργία του καλύπτοντας τις ανάγκες της Δημοτικής Ενότητας Νικηφόρου Φωκά. Παράλληλα αυξημένες για βρέφη είναι και οι θέσεις που διατέθηκαν φέτος στον σταθμό των Μισιρίων και του Μουσικού.

Η αρμόδια αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής, Άννα Ελευθεριάδου-Γκίκα μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Για μας είναι προτεραιότητα η ανέγερση νέων βρεφονηπιακών σταθμών. Πρέπει να καλύψουμε τουλάχιστον 100 θέσεις επιπλέον και αν είναι εφικτό να μπορέσουμε να καλύψουμε βρέφη κάτω των 18 μηνών.

Αυτήν τη στιγμή στον δήμο μας λειτουργούν τμήματα για βρέφη στους παιδικούς σταθμούς Λούτρας, Μισίριων, στο Μουσικό σχολείο, στο «Ολοκληρωμένης Φροντίδας» στον Μασταμπά, στα «Δελφινάκια» στην παλιά πόλη που είναι εξ ολοκλήρου βρεφικός και στη Γωνιά. Μόνο «τα Δελφινάκια» είναι αμιγώς βρεφικός. Θα θέλαμε τουλάχιστον άλλους δύο σταθμούς για μεγαλύτερη δυναμικότητα για όλο τον δήμο. Μέσα στην πόλη δεν υπάρχουν τα οικόπεδα για να γίνουν, καθώς η πόλη μας δεν έχει τόσο μεγάλα οικόπεδα διαθέσιμα. Άρα, η στόχευσή μας είναι οι νέοι σταθμοί να ανεγερθούν περιφερειακά της πόλης και σίγουρα σε άλλη μια δημοτική ενότητα. Αυτός είναι ο σκοπός μας ανάλογα τα οικόπεδα που θα βρούμε. Ίσως ο σχεδιασμός μας να εστιαστεί στη Δημοτική Ενότητα Αρκαδίου».

Όπως εξήγησε η κα Ελευθεριάδου, φέτος ο δήμος Ρεθύμνου κατάφερε να διπλασιάσει τις θέσεις βρεφών και φιλοξενεί συνολικά 96 από 53 που ήταν πέρυσι.

«Αυτήν τη στιγμή είναι 96 τα βρεφάκια που εξυπηρετούμε στις δομές του δήμου. Δώσαμε στα «Δελφινάκα» στην παλιά πόλη 22 θέσεις, στη Γωνιά 11 θέσεις και αυξήσαμε τις θέσεις στα Μισίρια και στο Μουσικό. Συνολικά οι καινούργιες θέσεις φέτος είναι 50% περισσότερες, καθώς τις διπλασιάσαμε σε σχέση με πέρυσι.

Παράλληλα, έχουμε πάρει πάρα πολύ προσωπικό καινούργιο φέτος με πόρους του δήμου. Τα χρήματα του ΕΣΠΑ επαρκούν παρά μόνο για το προσωπικό και πάλι δεν φτάνουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από 1.000.000 ευρώ είναι τα χρήματα του ΕΣΠΑ και επιπλέον 160.000 ευρώ από πόρους του δήμου για την κάλυψη των μισθολογικών αναγκών. Πήραμε αρκετό προσωπικό φέτος, πάνω από 20 δασκάλες, πήραμε μαγείρισσες και οικογενειακούς βοηθούς. Όλοι μας οι σταθμοί τώρα είναι υπέρ πλήρως στελεχωμένοι, με την πολυτέλεια εάν αρρωστήσει κανείς να μπορέσει να λείψει και να μην μένουμε με λιγότερες δασκάλες ποτέ. Παράλληλα προχωρήσαμε σε ανακατασκευές και σε συντηρήσεις στους παιδικούς και είναι σαν καινούργιοι. Πραγματικά λειτουργούν πρότυπα και είμαι πολύ περήφανη για αυτό. Έχουν καινούργιες επικαιροποιημένες άδειες, είναι όλα εντάξει. Έχουν τους παιδίατρούς τους, η διατροφή είναι ελεγμένη από διαιτολόγο κ.λπ.» τόνισε.

Αναβαθμισμένες υπηρεσίες φροντίδας ηλικιωμένων στα ΚΗΦΗ

Εν τω μεταξύ σε ένα φιλόξενο χώρο, σε δυο ορόφους, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλης του Ρεθύμνου, λειτουργεί φέτος, με αναβαθμισμένες υπηρεσίες παροχής φροντίδας και επιπλέον προσωπικό, το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων του δήμου Ρεθύμνου. Μια δομή για την οποία υπήρξε αυξημένη ζήτηση με δεδομένες τις ανάγκες που υπάρχουν και η οποία κατάφερε να εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ώστε να αυξήσει το δυναμικό της από 25 άτομα σε 45 και να ενισχυθεί με επιπλέον προσωπικό παρέχοντας εξειδικευμένη φροντίδα στους ηλικιωμένους.

Το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων είναι στελεχωμένο με ένα οικογενειακό γιατρό, δύο νοσηλεύτριες, μια κοινωνική λειτουργό, δύο κοινωνικές φροντίστριες, που είναι γενικών καθηκόντων και υποστηρίζουν τους ηλικιωμένους, δύο οικογενειακούς βοηθούς που καθαρίζουν, μαγειρεύουν και διατηρούν τον χώρο περιποιημένο και έναν οδηγό για το λεωφορείο. Παράλληλα με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Κρήτης γίνονται δραστηριότητες και δράσεις για τους ηλικιωμένους, όπως εξηγεί η αρμόδια αντιδήμαρχος.

«Το ΚΗΦΗ λειτουργεί πλήρως. Κάθε μέρα οι ηλικιωμένοι έχουν οικογενειακό γιατρό. Έχουν και ψυχολόγο. Κάνουν και ομάδες μνήμης, κάνουν κατασκευές. Έχουμε σταθερή συνεργασία με το πανεπιστήμιο το ΚΗΦΗ. Η συνεργασία με την κ. Τριλίβα έχει πετύχει πάρα πολύ και για εμάς ήταν πολύτιμη, όπως και για τα παιδιά (φοιτητές), οι οποίοι τελειώνουν και δεν φεύγουν. Γράφονται εθελοντές στην Κοινωνική υπηρεσία και συνεχίζουν ό,τι έκαναν να το κάνουν και όλη την υπόλοιπη χρονιά. Καταλαβαίνουμε ότι και για τα παιδιά είχε ενδιαφέρον αυτό που κάνουν εκεί και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι», ανέφερε η κα Ελευθεριάδου.