Οκτώ προτεραιότητες πολιτικής για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ευρώπη για το 2029 ονειρεύονται οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών να προωθήσουν το επόμενο διάστημα. Με αυτό το γνώμονα η Επιτροπή θα πρέπει να πλοηγηθεί σε ένα σύνθετο σύνολο καθηκόντων, από τη χρηματοδότηση της πολεμικής προσπάθειας και την προετοιμασία για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας έως την άμυνα έναντι της ρωσικής υβριδικής επιθετικότητας και την ενσωμάτωση μιας στρατηγικής για να αντέξει τη μακροπρόθεσμη διαμόρφωση, επιδιώκοντας παράλληλα δύσκολες αλλά απαραίτητες εσωτερικές πολιτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.
Θλιβερές διαπιστώσεις εγκυμονούν οι εκτιμήσεις που γνωρίζουν καθημερινά να φως της δημοσιότητας για το θέμα που διαπραγματευόμαστε. Ας δούμε συγκεκριμένα τις τάσεις που έχουν καθιερωθεί για τη δράση της νέας Κομισιόν
Το πρώτο καθήκον αφορά την ανάγκη να κερδίσει η ΕΕ το δημοσιονομικό πόλεμο με τη Ρωσία, ξεπερνώντας τα πολιτικά εμπόδια στη συνεπή οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία και εντείνοντας τις προσπάθειες μείωσης των εσόδων της Ρωσίας από υδρογονάνθρακες.
Επειδή η ανοικοδόμηση πρέπει να ξεκινήσει πολύ πριν τελειώσει ο πόλεμος, προκειμένου να είναι αποτελεσματική, το δεύτερο καθήκον είναι να διατηρηθεί ο ρυθμός της ανθρωπιστικής βοήθειας και να δεσμευτεί να εστιάσει ως προς το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας για το 2029.
Μέχρι στιγμής οι προτεραιότητες της Κομισιόν αφορούν μόνο το πώς θα διατεθούν κονδύλια από τον προϋπολογισμό που εκ των πραγμάτων είχε προαποφασιστεί για άλλους στόχους, σύννομους με τις Συνθήκες της Ε.Ε. Τα γεράκια του πολέμου έχοντας ακονίσει τα νύχια τους μπαίνουν ολοένα και πιο βαθειά στην καταστροφική μανία των συγκρούσεων, ανεξάρτητα από τις πλέον ώριμες φωνές που επιζητούν άλλους τρόπους και σενάρια για να σταματήσει αυτή η αδυσώπητη και ανελέητη λαίλαπα των πολεμικών συγκρούσεων. Και μάλιστα οι συντάκτες του ολέθρου φτάνουν να θεωρούν ότι η ανοικοδόμηση πρέπει να ξεκινήσει «πολύ πριν τελειώσει ο πόλεμος», όπως σημειώσαμε προηγουμένως.
Μάλιστα οι προθέσεις τους για το στρατηγικό της βάρος στήριξης της Ουκρανίας οριοθετούν ως επόμενο (τρίτο) καθήκον ότι πρέπει να είναι να αρχίσει να εκπληρώνει τις υποσχέσεις της για παραγωγή όπλων και να επιτύχει σταδιακή αύξηση των επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), των κρατών-μελών και του ιδιωτικού τομέα. Έτσι θεωρούν ότι η μακροπρόθεσμη σταθερότητα και ευημερία θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της νέας Επιτροπής να διατηρήσει τον ρυθμό της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Ουκρανίας και να αναζωογονήσει τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ στο σύνολό της, η οποία περιλαμβάνει το τέταρτο καθήκον.
Καθώς η Μόσχα επιδιώκει όλο και περισσότερο την επιθετικότητα της γκρίζας ζώνης εντός της ίδιας της Ευρώπης, το πέμπτο έργο είναι να οικοδομήσει την ικανότητα για ταχεία αναγνώριση υβριδικών απειλών και αντιποίνων επαρκή για την επιβολή αποτροπής.
Το έκτο καθήκον πρέπει να είναι η ανάπτυξη και η εφαρμογή μιας μεσομακροπρόθεσμης πολιτικής περιορισμού της Ρωσίας.
Λαμβάνοντας υπόψη τις αυξανόμενες στρατηγικές εντάσεις, το έβδομο έργο είναι να ξεκινήσει μια συντονισμένη διαδικασία επανεξέτασης και αναπροσαρμογής της οικονομικής και στρατηγικής σχέσης της ΕΕ με την Κίνα.
Τέλος, το όγδοο έργο είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και η εταιρική σχέση μεταξύ της Ευρώπης και του «παγκόσμιου μεσαίου εδάφους» για να παρουσιάσει ένα πιο ενωμένο μέτωπο εναντίον της Ρωσίας τώρα, και ενδεχομένως εναντίον της Κίνας στο μέλλον.
Προς τούτο, οι υπήκοοι της εκ νέου προέδρου της Κομισιόν φον ντερ Λάϊεν εισάκουσαν τις εντολές της και της έστειλαν στις Βρυξέλλες την πρώην πρωθυπουργό της Εσθονίας Kaja Kallas ως ύπατη εκπρόσωπο και τον πρώην πρωθυπουργό της Λιθουανίας Andrius Kubilius ως εναρκτήριο επίτροπο άμυνας της ΕΕ, προκειμένου να κινηθεί γρήγορα σε πολλαπλά μέτωπα εάν η δεύτερη Επιτροπή της πρόκειται να εκπληρώσει την υπόσχεση της πρώτης.
Η σοβαρότητα έχει εξαφανιστεί προ πολλού από τις αποφάσεις της Κομισιόν. Μπορεί μεν η πρόεδρος να έστειλε τις εντολές της με τις επιστολές ανάθεσης στις οποίες έχουμε αναφερθεί εκτενώς σε προηγούμενα σημειώματά μας, στους υπό εκκόλαψη επιτρόπους, και να ξεπέρασαν εύκολα τα στάδια της έγκρισης από το ευρωκοινοβούλιο, όμως είναι καιρός οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων να πάρουν τη μοίρα της Ευρώπης στα χέρια τους. Και αυτό δεν προοιωνίζει τίποτα θετικό απ’ όσα ευαγγελίζεται η πρόεδρος φον ντερ Λάϊεν.
Όλοι οι πολίτες της ΕΕ έχουν συνηθίσει να περιστρέφονται γύρω από τις αρχές της δημοκρατικής ανάπτυξης των εθνών, μέσα από ιδέες και θέσεις όπως η αυτάρκεια, η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, η αλληλεγγύη προς τους συμπάσχοντας, η προστασία της υγείας, η πολιτιστική και πολιτισμική διάχυση, η ενίσχυση της απασχόλησης (μέσα στην οποία εδράζεται και ένα παγκόσμιο κύμα νόμιμων και παράνομων μεταναστών). Που βρίσκεται σήμερα η ανάγκη σύγκλισης των περιφερειακών ανισοτήτων στο έδαφος της ΕΕ; στα τάρταρα! Ξεκάθαρη υπεξαίρεση των κοινοτικών κονδυλίων για τη συνοχή έχουν κατευθυνθεί προς τα πολεμικά πεδία, σε βάρος των έργων που είχαν ωριμάσει να λάβουν κοινοτική χρηματοδότηση μαζί με τους γλίσχρους πόρους του εθνικού μας προϋπολογισμού.
Ποιος θα ενασχοληθεί κατόπιν των προκλήσεων που γνωστοποιεί η πρόεδρος της Κομισιόν μόνο με την ανάπτυξη των πολεμικών βιομηχανιών, με ένα νέο σχέδιο για τη βιώσιμη ευημερία και ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, με τη στήριξη των ανθρώπων, ενίσχυση των κοινωνιών μας και του κοινωνικού μας μοντέλου, όπως προέβλεπε η ίδια πρόεδρος πριν λίγα χρόνια;
Οι Ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να προσανατολίσουν εκ νέου, τους κυβερνήτες τους πριν είναι αργά και να επιστρέψουν στις αρχές των πραγματικών ταγών της Ευρώπης, που φρόντιζαν την ευημερία των πολιτών τους με τις κοινές εξαγγελίες τους.