Εντός της εβδομάδας αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο εργολάβο για να ξεκινήσουν άμεσα οι πρώτες εργασίες εξωραϊσμού του χώρου. Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Θωμάς Κρεβετζάκης για φέτος θα γίνει η διαμόρφωση της νέας σκάλας και η απομάκρυνση της παλιάς, η οποία εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. Ακολούθως την επόμενη σεζόν και εφόσον ληφθούν οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις από την κτηματική εταιρία του δημοσίου θα ακολουθήσει η β’ φάση των εργασιών.
Με τις παρεμβάσεις αυτές που έχουν σχεδιαστεί, θα αρθεί ο κίνδυνος κατά την πρόσβαση των λουομένων στην ακτή και θα αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους χρήστες. Επίσης στόχος είναι να μείνει ο χώρος του νεώσοικου καθαρός από κατασκευές, καθώς και η πλήρης ενσωμάτωση της επέμβασης με την περιοχή μελέτης.
Η περιοχή της «Χοχλάδας» που βρίσκεται κάτω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα (Φορτέτζας), όπου, μέχρι και τη δεκαετία του ’60, οι Ρεθεμνιώτες συνήθιζαν να απολαμβάνουν τα καλοκαιρινά θαλάσσια λουτρά τους, αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη, γι’ αυτό και δόθηκε βαρύτητα στην αναβάθμισή της με βασικές υποδομές εξυπηρέτησης στους Ρεθεμνιώτες και κυρίως στους κατοίκους της παλιάς πόλης, για τους οποίους αποτελεί την κοντινότερη πρόσβαση στη θάλασσα για να κάνουν τα καλοκαιρινά τους μπάνια.
«Εντός της εβδομάδας υπογράφει ο εργολάβος τη σύμβαση προκειμένου να προχωρήσει αρχικά στη διαμόρφωση της καινούριας σκάλας σύμφωνα με τα όσα μας επιτρέπει η κτηματική υπηρεσία κα κατόπιν στην καθαίρεση της υφιστάμενης , η οποία έχει πολύ σοβαρά προβλήματα. Θα γίνει και μια ενίσχυση του τοιχίου που δείχνει να έχει σοβαρά προβλήματα και υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει μέρος του οδοστρώματος. Από κει και μετά για το 2023 θα προχωρήσουμε σύμφωνα με τις υποδείξεις της κτηματικής υπηρεσίας στις απαραίτητες αδειοδοτήσεις προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο και με αυτό τον τρόπο θα νομιμοποιήσουμε και τον περιφερειακό δρόμο ο οποίος είναι παράνομος» ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο κ. Κρεβετζάκης.
Η τεχνική περιγραφή
Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη μελέτη, προϋπολογισμού 70.000 ευρώ, εκτός από την απομάκρυνση της υπάρχουσας σκάλας, η οποία καταλήγει μέσα στο μνημείο και έχει ήδη στατικά προβλήματα, ενώ προβλέπει και τη δημιουργία δυο νέων εισόδων πρόσβασης. Η μια είσοδος διαμορφώνεται σε απόσταση τριών μέτρων από την ήδη υπάρχουσα και η δεύτερη στην ολοκλήρωση του πέταλου της Χοχλάδας.
Περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία μιας δεύτερης βοηθητικής σκάλας στο βόρειο τμήμα της περιοχής με τη δημιουργία και ντουζ. Παράλληλα δημιουργείται περιμετρικά ένα στηθαίο αντιστήριξης του πρανούς, όπου θα αναπτυχθεί σε δυο βαθμίδες προκειμένου να λειτουργήσει και ως κάθισμα για τους λουόμενους, καθώς επίσης και μια ξύλινη εξέδρα πρόσβασης στη θάλασσα.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή το προτεινόμενο έργο, αφορά σε ήπιες παρεμβάσεις στην περιοχή «Χοχλάδα» της πόλης του Ρεθύμνου.
Αναλυτικά, οι παρεμβάσεις αφορούν τις παρακάτω εργασίες:
1) Καθαίρεση υφιστάμενης κλίμακας, στο νότιο τμήμα περιοχής μελέτης από σκυρόδεμα (με μειωμένη στατική επάρκεια).
2) Δημιουργία νέας κλίμακας στο νότιο τμήμα περιοχής μελέτης (βλ. δυτική όψη). Η νέα λιθόκτιστη κλίμακα θα ενσωματωθεί με τις φυσικές λάξευσης του φυσικού βράχου, ώστε να έχουμε μη ορατά φέροντα στοιχεία. Επίσης, θα γίνει με πέτρινα πατήματα, χωνευτά στο φυσικό έδαφος για πλήρη ενσωμάτωση.
3) Κατασκευή πέτρινου τοίχου, ενός επιπέδου, σε επαφή με το φυσικό πρανές κατά μήκος, κάτω από «Πλατεία-Ηλιοβασιλέματα» για συγκράτηση του ασταθούς και χαλαρού εδάφους, με στόχο την ασφάλεια των λουόμενων και τη διευκόλυνσή τους για ολιγόωρη ξεκούραση. O τοίχος θα στηριχθεί σε λίθινο θεμέλιο με συνδετικό υλικό από ισχυρό τσιμεντοκονίαμα των 650κγρ.
4) Παράλληλα, στη βάση του τοιχίου προτείνεται η δημιουργία λιθόκτιστου αναβαθμού κάθισμα (σημείο ξεκούρασης των λουόμενων) ύψους 0,50cm.
5) Δημιουργία δεύτερης νέας κλίμακας στο βόρειο τμήμα περιοχής μελέτης, με πέτρινα πατήματα, προκειμένου να υπάρξει δεύτερη έξοδος διαφυγής από και προς την ακτή. Παράλληλα η νέα κλίμακα δίνει τη δυνατότητα σύνδεσης με το νότιο τμήμα μελέτης μέσω ενός διαδρόμου-μονοπάτι το οποίο θα αναδειχθεί. Με αυτό το σημείο τοποθετούμε ένα σημείο πλύσης (ντουζ) για την εξυπηρέτηση των λουόμενων (βλ. κάτοψη περιοχής επέμβασης, όψη νέας πρόσβασης).
6) Τοπική επιδιόρθωση – συμπλήρωση λιθοδομής στήριξης του δρόμου, κάτω από την υφιστάμενη σκάλα, λόγω μεγάλης διάβρωσης κι επικινδυνότητας κατάρρευσης τμήματος της οδού Κεφαλογιάννηδων.
7) Δημιουργία διαδρόμου-μονοπάτι κυκλοφορίας πεζών κατά μήκος της ακτής και στο επίπεδο του +3,65 μ. έως +2,90μ. με πέτρινο δάπεδο από ασβεστόλιθο. Στην άκρη του διαδρόμου θα τοποθετηθεί σημειακός διακριτικός χαμηλός χωνευτός φωτισμός δαπέδου.
8) Κατασκευή ξύλινου πλωτού προβλήτα στο επίπεδο του διαδρόμου κυκλοφορίας (+2,90 μ.) και μικρής ξύλινης πλωτής εξέδρας στο επίπεδο +2,50 μ. Η κατασκευή θα είναι πλωτή και θα εξυπηρετεί τους λουόμενους κατά την θερινή περίοδο. Η ξυλεία που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι σκληρή αφρικάνικη τύπου deck.
9) Τέλος θα τοποθετηθεί πληροφοριακή πινακίδα σε εμφανές σημείο, κατασκευασμένη από υλικό και διάσταση που θα υποδειχθεί από την Εφορία Αρχαιοτήτων, με κείμενο που θα πληροφορεί για την ιστορία της περιοχής.