17 °C Rethymno, GR
02/04/2023

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΠΦΥ Ν. ΡΕΘΥΜΝΟΥ «ΣΥ.ΓΕΝ.ΙΑ.Ρ.»

Πρωτίστης σημασίας για το Ρέθυμνο η ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Αστικού τύπου της πόλεως

• Πρόσκληση για μαζική συμμετοχή στην παγκρήτια κινητοποίηση για την υγεία στο Ηράκλειο την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου

Πρωτίστης σημασίας για το Ρέθυμνο αποτελεί η ενίσχυση του κέντρου υγείας αστικού τύπου της πόλης του Ρεθύμνου με προσωπικό και εξοπλισμό αλλά και η συνολική αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο νομό.

Η αναβάθμιση αυτή, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος Γενικών Οικογενειακών Ιατρών ΕΣΥ Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας θ’ αποφορτίσει σημαντικά το νοσοκομείο Ρεθύμνου και θα συμβάλλει ταυτόχρονα στην ενίσχυση της πρόληψης στον πληθυσμό.

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στην πρόταση των διεκδικήσεων του ΣΥ.ΓΕΝ.ΙΑ.Ρ., η οποία και κατατέθηκε στην πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσε το ΚΚΕ στο Εργατικό κέντρο Ρεθύμνου, όπου συμμετείχε ο σύλλογος εκπροσωπώντας τους ειδικευμένους ιατρούς ειδικότητας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων του Νομού Ρεθύμνης, μετά από πρόσκληση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του συλλόγου, αναφέρεται: «η Αντιπρόεδρος του ΣΥ.ΓΕΝ.ΙΑ.Ρ. και Διευθύντρια Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής στο Κ.Υ. Σπηλίου κ. Μαρία Αντωνοπούλου, αναφέρθηκε στην προτεραιότητα που πρέπει να αποτελεί για το Ρέθυμνο η ισχυρή Δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα και Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, όχι μόνο για την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων υγείας υπό συνήθεις συνθήκες αλλά κυρίως για την αποτελεσματική διαχείριση των κρίσεων, είτε αυτή λέγεται πανδημία -όπου όλοι σε όλα τα αναπτυγμένα κράτη ανεξαρτήτως συνειδητοποίησαν την αξία του δημόσιου χαρακτήρα των συστημάτων υγείας- αλλά και τώρα με τα πρόσφατα γεγονότα σε Συρία και την Τουρκία και την ανθρωπιστική κρίση που εξελίσσεται αναδεικνύεται ξανά. Μια οργανωμένη κοινωνία που σέβεται την ανθρώπινη ζωή οφείλει να παρέχει προστασία από όλους τους φυσικούς εχθρούς και τις καταστροφές και να παρέχει δωρεάν και καθολικά το πολυτιμότερο αγαθό που είναι η υγεία.

Πέραν των γενικότερων ζητημάτων για τη δημόσια υγεία, πρώτιστης σημασίας για το Ρέθυμνο αποτελεί η ανάπτυξη και αναβάθμιση της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην ΠΟΛΗ, καθώς αποτελεί εξαιρετικής σημασίας αυτόνομο παράγοντα βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών του Ρεθύμνου και παράλληλα θα εξασφαλίσει προσωπικό ιατρό για όλους. Στην κατεύθυνση αυτή απαιτείται η ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου Ρεθύμνου με νέο σύγχρονο οργανισμό και υλικοτεχνική υποδομή και εξοπλισμό και ιδιαίτερα με προσλήψεις μονίμου και εξειδικευμένου προσωπικού, κυρίως προσωπικών ιατρών (δηλ. Γενικών/Οικογενειακών Ιατρών) που θα καλύψουν το σύνολο του πληθυσμού της πόλης του Ρεθύμνου, ώστε οι πολίτες να έχουν άμεση πρόσβαση στον προσωπικό τους ιατρό και να μην ταλαιπωρούνται αναζητώντας ιατρό χιλιόμετρα μακριά και φυσικά θα συμβάλλει σημαντικά στην αποφόρτιση του νοσοκομείου. Επίσης αναγκαία είναι η γενναία ενίσχυση των 4 Κέντρων Υγείας της Περιφέρειας δηλ. Ανωγείων, Περάματος, Σπηλίου και Αγ. Φωτεινής και των Περιφερειακών Ιατρείων τους, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού με κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων και ενίσχυση και εκσυγχρονισμό των υλικοτεχνικών υποδομών. Σημαντικό ρόλο στην βελτίωση της παρεχόμενης ΠΦΥ κατέχει η απαραίτητη ενοποίηση των κατακερματισμένων Δομών της Δημόσιας ΠΦΥ δηλ. των Τμημάτων Δημόσιας Υγείας, ΤΟμΥ, των προγραμμάτων «βοήθεια στο σπίτι», Δημοτικών και κοινωνικών ιατρεία, με ενιαίο κεντρικό σχεδιασμό και συντονισμό στην παραγωγή και διανομή της ΠΦΥ. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να επιτευχθεί η συνέχεια στην φροντίδα των ασθενών και ο έλεγχος του συστήματος των παραπομπών (gatekeeping), η αποκατάσταση και η ολιστική φροντίδα, εξασφαλίζοντας ένα λειτουργικό σύστημα προσανατολισμού των πολιτών μέσα στο σύστημα υγείας. Ιδιαίτερα για την πρόληψη, αυτή πρέπει να οργανωθεί και να καλύπτει καθολικά τον πληθυσμό με έγκαιρο προγραμματισμό και εξασφάλιση της ισότητας στην πρόσβαση ανεξαρτήτως γεωγραφικής περιοχής, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες και τις μειονότητες.

Επίσης σημαντικό για τη δημόσια υγεία είναι να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ανέγερση του Νέου Νοσοκομείου εκτός αστικού ιστού με σύγχρονες υποδομές και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, αναβαθμισμένο σύγχρονο Οργανισμό και νέα οδική σύνδεση, για την παροχή βελτιωμένων υπηρεσιών υγείας προς τον πολίτη, στο χώρο που έχει ήδη παραχωρηθεί από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Για τους νέους ιατρούς που οφείλουμε να προσελκύσουμε στο ελληνικό σύστημα υγείας, πρέπει να καταργηθούν οι φραγμοί πριν την έναρξη ειδικότητας και η υποχρεωτική άσκηση της υπηρεσίας υπαίθρου να γίνεται εξολοκλήρου στην κοινότητα και κυρίως στις απομονωμένες και αγροτικές περιοχές.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των διακομιδών των ασθενών απαιτείται νέο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας του, ενίσχυση, εκσυγχρονισμός και επαρκής στελέχωση του ΕΚΑΒ με δημιουργία σταθμών που θα καλύπτουν καθολικά τον πληθυσμό στην νησιωτική και ηπειρωτική χώρα και εξειδικευμένο προσωπικό. Το ζητούμενο είναι ένα ασφαλές πλαίσιο διακομιδών προνοσοκομειακά και σε διανοσοκομειακό επίπεδο με το ανάλογο εξειδικευμένο προσωπικό.

Πιστεύουμε ότι είναι από όλους αποδεκτό και η κοινωνία ώριμη πλέον να το αντιληφθεί ότι μόνο η αύξηση των μισθών των ιατρών θα φέρει ιατρούς στο ΕΣΥ και θα αναστρέψει το καταστροφικό ρεύμα της ιατρικής μετανάστευσης. Οι προσλήψεις άλλωστε θα βελτιώσουν ουσιαστικά τις συνθήκες εργασίας και θα εξαλείψουν αρκετές παθογένειες του σημερινού συστήματος (μετακινήσεις ιατρών-πολλές εφημερίες-εξαντλητικά ωράρια-αλλότριο έργο).

Άλλωστε με τις ίδιες διεκδικήσεις οι υγειονομικοί στη Μεγάλη Βρετανία και στην Ισπανία οδηγήθηκαν πρόσφατα σε μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις, που παρέλυσαν το Βρετανικό ΕΣΥ, απαιτώντας καλύτερες αποδοχές, εν μέσω του κύματος της ακρίβειας και του αυξανόμενου πληθωρισμού».

Καταλήγοντας ο Σύλλογος Γενικών Οικογενειακών Γιατρών Ρεθύμνου απευθύνει κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην παγκρήτια κινητοποίηση για την υγεία που θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο στις 22 Φεβρουαρίου τονίζοντας πως:

«Η υπεράσπιση της υγείας και της ζωής και κυρίως της δωρεάν δημόσιας περίθαλψης αποτελεί πολιτική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων ανεξαρτήτως κομμάτων, παρατάξεων και ιδεολογιών.

Ως έγκριτο θεσμικό και επιστημονικό όργανο των υγειονομικών διεκδικούμε σθεναρά και αμείωτα την βελτίωση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών υγείας και της προσβασιμότητας στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας του νομού Ρεθύμνης και των συνθηκών εργασίας όλων των υγειονομικών του νομού, χωρίς εξαιρέσεις.

Όλοι μαζί στην κινητοποίηση και στον συλλογικό αγώνα την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου και ώρα 5:00 στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο».