Ένα εμβληματικό έργο συνολικού προϋπολογισμού 22,2 εκ ευρώ που θα υλοποιήσει ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης με χρήματα που εξασφάλισε από το πρόγραμμα του υπουργείου ΑνάπτυξηςΥΜΕΠΕΡΑΑ θα δώσει οριστική λύση στο ζήτημα της ύδρευσης του δήμου Ρεθύμνου.
Πρόκειται για το έργο αξιοποίησης του ταμιευτήρα του φράγματος Ποταμών Αμαριου ,το οποίο παρουσιάστηκε στην διάρκεια συνέντευξης τύπου από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΑΚ Άρη Παπαδογιάννη, τον Διευθυντή Υδραυλικών Έργων Βαγγέλη Μαμαγκάκη και το εκτελεστικό στέλεχος του ΟΑΚ Θοδωρή Νίνο. Παρόντες στην συνέντευξη ήταν και ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, που εξαρχής συνέβαλλε στις προσπάθειες για την εξασφάλιση χρηματοδότησης του έργου και ο αντιδήμαρχος Αμαρίου Μανόλης Ψαρουδάκης.
Όπως είπε ο κ Παπαδογιάννης πρόκειται για ένα έργο καινοτόμο και πρωτοποριακό που θα εξασφαλίζει επάρκεια νερού ακόμα και αν δεν βρέχει.
Ο Δ/ντης υδραυλικών έργων του ΟΑΚ ανέφερε ότι εδώ και τέσσερα χρόνια ο ΟΑΚ δίνει τεράστια βαρύτητα στο έργο αυτό το οποίο πλέον έχοντας εξασφαλίσει όλες τις προδιαγραφές ασφαλούς λειτουργίας εξασφάλισε χρηματοδότηση και αναμένεται να δημοπρατηθεί έως το τέλος του έτους. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ο χρόνος ολοκλήρωσης του είναι οι 32 μήνες και επιπλέον δέκα μήνες δοκιμαστικής λειτουργίας. Όπως ανέφερε με το έργο αυτό εξασφαλίζεται η υδροδότηση του δήμου για τα επόμενα 25 χρόνια τονίζοντας ότι ημερησίως η ποσότητα νερού θα φτάνει τα 30.000 κμ με δυνατότητα να φτάσει τα 45.000κμ την στιγμή που σήμερα οι ποσότητες που φτάνουν από τη λίμνη του Κουρνά και την Αργυρούπολη φτάνουν τις 15.000 κμ. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι στην είσοδο του διυλιστηρίου προβλέπεται η κατασκευή υδροστρόβιλου που εξασφαλίζει μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα και φθηνό νερό για τη νΔΕΥΑΡ, γιατί η επεξεργασία θα γίνεται με φυσική ροή.
Για τα περιβαλλοντικά οφέλη του έργου μίλησε το εκτελεστικό μέλος του ΟΑΚ Θοδωρής Νινος επισημαίνοντας τη συμβολή του έργου στην ανάπτυξη του τόπου.
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου έκανε λόγο για ένα ενεργειακά ουδέτερο έργο καθώς η ενέργεια θα παράγεται μέσα από το έργο.