Έντονος προβληματισμός επικρατεί τις τελευταίες μέρες στο Κέντρο Κοινωνικής Περιφέρειας Κρήτης, καθώς λήγουν οι συμβάσεις συνολικά πενήντα ατόμων επικουρικού προσωπικού, που στελεχώνουν τις μονάδες του κέντρου. Από αυτές οι δέκα θέσεις αφορούν το δημοτικό γηροκομείο του Ρεθύμνου, όπου σήμερα ο αριθμός των φιλοξενουμένων ηλικιωμένων φτάνει τους 42.
Σύμφωνα με την προϊσταμένη της μονάδας ΑμεΑ Ρεθύμνου, πρόκειται για πέντε νοσηλευτές, μια κοινωνική λειτουργό, τρία άτομα βοηθητικό προσωπικό, και μια καθαρίστρια.
Το μόνιμο προσωπικό της μονάδας ανέρχεται σε δέκα άτομα, ενώ αορίστου χρόνου είναι τρία άτομα: ένας διοικητικός, και δυο διοικητικοί – λογιστικού.
23 άτομα είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δηλαδή προσωπικό covid (7) άτομα και επικουρικό προσωπικό (10), εκ των οποίων οι τρεις συμβάσεις λήγουν στο τέλος του μήνα και σταδιακά έως τις 19 Οκτωβρίου θα έχουν αποχωρήσει όλοι.
«Για τρία άτομα οι συμβάσεις λήγουν στο τέλος του μήνα αν δεν δοθεί παράταση και σταδιακά θα αποχωρήσουν μέχρι τις 19 Οκτωβρίου. Έχουν γίνει προσπάθειες για παράταση των συμβάσεών τους και εκτιμώ ότι θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Ειδικότερα, 30-5 λήγει η σύμβαση για ένα άτομο βοηθητικού προσωπικού, και 31 Μαΐου για τις δυο νοσηλεύτριες της μονάδας ΑμεΑ Ρεθύμνου.
Ακολουθεί το προσωπικό από τα συνεργεία καθαριότητας και στα μαγειρεία είναι έξι άτομα τρία και τρία αντίστοιχα, καθώς και ένας γιατρός του οποίου η σύμβαση λήγει 31-12-2-22. Η προσπάθεια γίνεται σε κεντρικό επίπεδο, από τη διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας, με έγγραφο αίτημα προς το υπουργείο για παράταση των συμβάσεων επικουρικού προσωπικού, που αφορά συνολικά 50 άτομα σε όλες τις μονάδες κοινωνικής φροντίδας, που υπάγονται στο κέντρο. Ειδικότερα, από τη μονάδα ΑμεΑ Χανίων λήγουν οι συμβάσεις 11 ατόμων, από τη μονάδα προστασίας παιδιών και νέων Χανίων λήγουν οι συμβάσεις τεσσάρων ατόμων, από τη μονάδα ΑμεΑ Ρεθύμνου 10 ατόμων, από τη μονάδα ΑμεΑ Λασιθίου πέντε ατόμων, από το παράρτημα Προστασίας Παιδιού στον Άγιο Νικόλαο οκτώ ατόμων, από το παράρτημα Προστασίας Παιδιού Ηρακλείου έξι, εφτά ατόμων παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με αναπηρία Πόμπιας και τριών ατόμων από το παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με αναπηρία Ηρακλείου. Αν δεν δοθεί παράταση θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα. Έχουμε και περιστατικά εργαζόμενων που λόγω αναρρωτικών αδειών απουσιάζουν 10-15 ήμερες, ενώ σε περίπτωση νόσησης των ίδιων θα έχουμε πρόβλημα. Είναι απρόβλεπτοι παράγοντες που πρέπει να τους λαμβάνουμε υπόψη, καθώς δεν θα μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες. Έχουν γίνει όλες οι ενέργειες από την κεντρική διοίκηση και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα εισακουστεί το αίτημα μας και θα δοθεί παράταση» ανέφερε η προϊσταμένη του παρατηρήματος ΑμεΑ Ρεθύμνου Ζωή Μπριλάκη-Σταρένιου.
Ερώτηση στη Βουλή για το θέμα των εργαζομένων του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης έχουν καταθέσει στον υπουργείο εργασίας οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνοντας πως:
«Οι επιπτώσεις από την απώλεια των συγκεκριμένων εργαζόμενων θα είναι σοβαρές, αφού μπορεί να μείνει πλήρως κενή η ειδικότητα και η θέση στην οποία υπηρετούν, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπάρχει μόνιμος εργαζόμενος ο οποίος να καλύπτει οργανικά τη θέση.
Οι επικείμενες αυτές απολύσεις έρχονται να προστεθούν σε όσες έχουν ήδη συντελεστεί για εργαζόμενους με ατομικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, 24μηνης διάρκειας μέσω ΑΣΕΠ, αλλά και σε όσες επίκεινται με τη λήξη των ασφαλιστικών μέτρων για 40 εργαζόμενους στις δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης (ΚΚΠ Π. Κ.), τον Νοέμβριο. Οι εργαζόμενοι καλύπτουν μόνιμες ανάγκες, άρα μόνιμη θα πρέπει να είναι και η εργασία τους. Πολύ παραπάνω που οι δομές Πρόνοιας πρόκειται για ένα ευαίσθητο πεδίο, που έχει απόλυτη ανάγκη από σταθερούς εργαζόμενους, για να μη διακόπτεται η πρόοδος στη φροντίδα και αγωγή των περιθαλπόμενων».
Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη είναι και το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, μέσω του οποίου έχουν προβλεφθεί 13 θέσεις για τη μονάδα ΑμεΑ του Ρεθύμνου και συγκεκριμένα οι τέσσερεις αφορούν καθαρίστριες, οι τρεις βοηθητικό προσωπικό, δυο φυσικοθεραπευτές, δυο μάγειρες, έναν κοινωνικό λειτουργό και έναν νοσηλευτή.
Μέχρι στιγμής ενδιαφέρον υπάρχει για μια θέση βοηθητικού προσωπικού. Όπως ανέφερε η κ. Μπριλάκη η εμπειρία τέτοιων προγραμμάτων έχει δείξει ότι το ενδιαφέρον αφενός είναι περιορισμένο, όμως ακόμα και όταν εκδηλώνεται, στην πλειοψηφία τους οι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν τη θέση, καθώς ήδη έχουν βρει αλλού δουλειά, με αποτέλεσμα οι θέσεις να μένουν ακάλυπτες.
Επιστροφή σε μερική κανονικότητα για τα επισκεπτήρια
Εν τω μεταξύ όπως ανέφερε η κ. Μπριλακη μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, ξεκίνησαν τα επισκεπτήρια στη μονάδα ΑμΕΑ του Ρεθύμνου, που την περίοδο του covid είχαν απαγορευτεί.
Όπως εξηγεί τηρείται αυστηρά το υγειονομικό πρωτόκολλο που προβλέπει την επίσκεψη ενός ατόμου τη φορά, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και προσκόμιση αρνητικού αποτελέσματος μοριακού ή rapid test.
Σύμφωνα με την κ. Μπριλάκη από υγειονομικής πλευράς η λειτουργία της μονάδας είναι άψογη, καθώς υπάρχει επάρκεια σε υγειονομικό υλικό – μάσκες, ρόμπες, και τεστ.
Το τελευταίο δίμηνο όπως μας λέει έγιναν και δυο νέες εισαγωγές ηλικιωμένων, ενώ στη λίστα αναμονής βρίσκονται δέκα άτομα, πέντε άνδρες και πέντε γυναίκες. Εξηγεί ωστόσο ότι κάποιες κλίνες παραμένουν κενές, προκειμένου αν χρειαστεί να μπορούν να φιλοξενήσουν περιστατικό covid ή περιστατικό του οποίου η αποθεραπεία προβλέπει απομόνωση: «Είμαστε επιφυλακτικοί στη διάθεση χώρων, καθώς ακολουθούμε τις οδηγίες των υγειονομικών πρωτόκολλων όπως αυτές μεταβάλλονται. Για παράδειγμα αυτό που ισχύει μέχρι και τον Ιούνιο, αναφέρει ότι όσοι χρειαστεί να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο, όταν επιστρέψουν στη μονάδα θα πρέπει να παραμείνουν πέντε μέρες σε καραντίνα. Οπότε είναι απαραίτητο να έχουμε ελεύθερες κλίνες».
Υπενθυμίζεται ότι η λειτουργία της νέας πτέρυγας εδώ και δυο περίπου χρόνια, έχει βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες διαμονής και φροντίδας συνολικά, ηλικιωμένων συμπολιτών μας, που φιλοξενούνται στο Γηροκομείο, έχει αυξήσει όμως και τις απαιτήσεις στελέχωσής της με το κατάλληλο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.
Η νέα πτέρυγα που λειτούργησε σταδιακά από τις αρχές του 2018, δίνει τη δυνατότητα επιπλέον φιλοξενίας 30 ηλικιωμένων. Μετά από τη μεσολάβηση της αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης Μαίρης Λιονή και τη δέσμευση του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, για διάθεση κονδυλίου ύψους 60 χιλιάδων ευρώ, ποσό το οποίο διατέθηκε, αγοράστηκε ο απαιτούμενος ξενοδοχειακός εξοπλισμός για να λειτουργήσει πλήρως η μονάδα.
Πρόκειται για τον βασικό εξοπλισμό συνολικά 14 κλινών της νέας πτέρυγας που περιλαμβάνει νοσοκομειακά κρεβάτια, νοσοκομειακά κομοδίνα, τηλεόραση με τη βάση και καθίσματα γενικής χρήσης.
Σημειώνεται ότι το Γηροκομείο του Ρεθύμνου ξεκίνησε για πρώτη φορά τη λειτουργία του το 1973 σε έναν χώρο 5.200 τ.μ., ενώ η νέα πτέρυγα, έργο το οποίο ξεκίνησε το 2006, έχει έκταση 1.000 περίπου τ.μ. Το έργο εντάχθηκε τότε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με συνολικό προϋπολογισμό 1.700.000 ευρώ. Δέκα χρόνια μετά το διώροφο κτίριο (υπάρχει και υπόγειο, όπου βρίσκονται οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις) παραδόθηκε προσωρινά τον περασμένο Ιούλιο, αφού το κτιριακό του κομμάτι ολοκληρώθηκε.
Κάθε όροφος περιλαμβάνει επτά δωμάτια, εκ των οποίων τα έξι είναι δίκλινα και ένα τρίκλινο, άρα συνολικά σε κάθε όροφο υπάρχουν 15 δωμάτια, που θα μπορέσουν να φιλοξενήσουν επιπλέον τριάντα ηλικιωμένους. Το κτίριο περιλαμβάνει αίθουσα βραχείας νοσηλείας, δωμάτιο για τους νοσηλευτές και έχει συνδεθεί και με το παλαιό κτίριο.