Μη ελκυστικός για εργασιακή απασχόληση ο κλάδος – Διαφύλαξη της Κυριακάτικης αργίας και κλαδικές συμβάσεις ζητούν οι υπάλληλοι
Παρά το συνολικά αρνητικό κλίμα που επικρατεί από την αρχή της φετινής σεζόν στην τοπική εμπορική αγορά, ο αντίκτυπος των θερινών εκπτώσεων μοιάζει να είναι προς το παρόν θετικός, με αυξημένη κινητικότητα από πλευράς πελατών. Ακόμα είναι νωρίς για να καθοριστεί αν αυτή η αυξημένη κίνηση έχει μεταφραστεί και σε αυξημένους τζίρους για τα καταστήματα, ωστόσο αποτελεί μία πρώτη ώθηση, μετά τους νωθρούς πρώτους μήνες της σεζόν. Οι θερινές εκπτώσεις ξεκινούν από χαμηλά ποσοστά και φτάνουν ακόμα και το 50% όσον αφορά παλαιότερα είδη και προφανώς λειτουργούν ως πόλος έλξης τόσο για τους ξένους, όσο και για τους ντόπιους επισκέπτες. Το γεγονός ότι βρισκόμαστε χρονικά στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, καθιστά έτσι και αλλιώς αυτονόητο το γεγονός ότι η αγορά κατακλύζεται από χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά, ωστόσο η εμπειρία των τελευταίων ετών, ακόμα και των τελευταίων μηνών, έχει αποδείξει ότι το μέγεθος δεν αποτυπώνεται απαραίτητα στα ταμεία των επιχειρήσεων. Οι θερινές εκπτώσεις έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα αισιοδοξίας και ανάκαμψης για το τοπικό επιχειρείν, ωστόσο συνολικά η σεζόν δεν καταγράφει θετικό πρόσημο, με τους προηγούμενους μήνες να θεωρούνται σχετικά προβληματικοί. Σε συνδυασμό μάλιστα με το γεγονός ότι τα νούμερα των αφίξεων δείχνουν ξανά μεγάλες αυξήσεις στους ξένους επισκέπτες, η νέα συνθήκη που διαμορφώνεται προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία, εγείροντας ερωτήματα γιατί η ποσοτική άνοδος δεν μεταφράζεται και στο οικονομικό σκέλος. Οι απαντήσεις στους παραπάνω προβληματισμούς κρύβονται σε μία σειρά από παράγοντες, όπως οι ολοένα και πιο περιορισμένες οικονομικές δαπάνες των επισκεπτών, λόγω και της ευρύτερης οικονομικής δυσκολίας στην Ευρώπη, καθώς και των διαφορετικών καταναλωτικών τους συνηθειών. Ένα σημαντικό τμήμα των τουριστών σταδιακά περικόπτει περιττές δαπάνες, είτε λόγω ακρίβειας, είτε λόγω οικονομικής αδυναμίας. Επιπλέον, οι έμποροι κάνουν λόγο για μεγάλο αριθμό επισκεπτών που κλείνουν τα εισιτήριά τους την τελευταία στιγμή, περνούν ως επί το πλείστον χρόνο εντός της ξενοδοχειακής τους μονάδας και στερούνται ενδιαφέροντος για τα προϊόντα της τοπικής αγοράς. Η συνολική εικόνα της μέχρι τώρα σεζόν έχει στιγματιστεί κατά μία έννοια και από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, που δημιούργησε ανασφάλεια, φθείροντας και τον εγχώριο τουρισμό, ο οποίος τουλάχιστον προσωρινά εμφάνισε σημάδια βραδύτητας. Αυτό έγινε ξεκάθαρο και στον εμπορικό κόσμο, ο οποίος κάνει δυσοίωνες προβλέψεις για τους μήνες μετά τη σεζόν, επισημαίνοντας ότι έχει χαθεί ήδη πολύτιμος χρόνος. Στα παράδοξα θετικά που έχουν σημειωθεί σε αυτήν την σεζόν είναι το ζήτημα των εργατικών χεριών, ένα πάγιο πρόβλημα καταστημάτων και επιχειρήσεων. Καθώς φαίνεται, σε ένα μεγάλο κομμάτι οι λύσεις είναι διαθέσιμες πλέον για αρκετούς εμπόρους, ιδιαίτερα από την έναρξη του καλοκαιριού και μετά, χωρίς αυτό σημαίνει να σημαίνει ότι το πρόβλημα προφανώς έχει επιλυθεί εξ’ ολοκλήρου.
«Όταν δεν είχες δουλειά τους τρεις προηγούμενους μήνες, αυτούς θα τους βρεις μπροστά σου μετά το κλείσιμο της θερινής σεζόν»
Μιλώντας στα «Ρ.Ν.» με αφορμή την έναρξη της εκπτωτικής περιόδου, η Αθηνά Τσικιντίκου, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου σχολίασε μεταξύ άλλων: «Το τοπίο προς στιγμήν φαίνεται καλό, είδαμε και την προηγούμενη εβδομάδα αρκετές τσάντες και από τουρίστες και από Έλληνες. Δεν έχουμε ακόμα ακριβή εικόνα για το τι χρήματα αφήνουν στα καταστήματα, αλλά νομίζω ότι έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον ο καταναλωτής σε σχέση με πριν τις εκπτώσεις. Είναι αρκετά νωρίς ακόμα για να είμαστε βέβαιοι για το αποτύπωμα των εκπτώσεων, για πρώτη εβδομάδα όμως νομίζω ότι πήγε καλά». Όπως εξήγησε οι εκπτώσεις έχουν σπρώξει τον κόσμο μέσα στις πόρτες των καταστημάτων και έχουν αυξήσει κατακόρυφα τις πιθανότητες αγορών. Αναφορικά τώρα με το τι αφορούν αυτές οι αγορές, η κ. Τσικιντίκου τόνισε: «Οι αγορές προσανατολίζονται και πάλι με επίκεντρο τη γυναίκα. Πάντα η γυναίκα έχει την πρωτοκαθεδρία. Ωστόσο, η γυναίκα θα μπει και στη διαδικασία να αγοράσει ρούχα ή παπούτσια και για τον άντρα, αλλά σίγουρα το γυναικείο είναι αυτό που έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ενδύματα, υποδήματα, αξεσουάρ και γενικά ό,τι έχει σχέση με τη γυναίκα, με την εικόνα της, με την εμφάνισή της. Πάντα, όταν υπάρχει ροή στην αγορά, όλοι μπαίνουν σε πάρα πολλά διαφορετικά καταστήματα, άρα εμένα με ενδιαφέρει να έχει ροή και κόσμο η αγορά, γιατί είναι σαν την ψυχολογία. Η ευφορία μεταδίδεται και στον διπλανό σου, οπότε νομίζω ότι αυτό είναι πολύ βοηθητικό». Αποτυπώνοντας την γενική εικόνα της μέχρι τώρα σεζόν, η κ.Τσικιντίκου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η σεζόν γενικά δεν πάει καλά, έχουν χαθεί πολλοί μήνες και το πιο βασικό για εμένα είναι το τι πρόκειται να συμβεί από εδώ και πέρα. Επειδή το σύστημα της Ελλάδας δεν έχει κρατήσει μία ισορροπία, τα πάντα ρει και τα πάντα αλλάζουν ανά πάσα ώρα και στιγμή. Αυτό προκαλεί έναν φόβο, που αιωρείται πάνω από τα κεφάλια μας. Όταν δεν είχες δουλειά τους τρεις προηγούμενους μήνες, αυτούς θα τους βρεις μπροστά σου μετά το κλείσιμο της θερινής σεζόν» και επίσης συμπλήρωσε: «Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι ναι κάθε χρόνο έχουμε περισσότερες αφίξεις, αλλά πιθανότατα αυτές αφορούν τον μαζικό τουρισμό, δηλαδή τον επισκέπτη που δεν επιλέγει τόπο και ξενοδοχείο, είτε έρχεται την τελευταία στιγμή, δηλαδή μπαίνει σε ένα αεροπλάνο και έρχεται ανεξάρτητα από τον προορισμό, άρα δεν έχει επιλέξει τον τόπο, μένει σε ένα ξενοδοχείο και δεν φεύγει έξω. Έχει λοιπόν πολύ μεγάλη σημασία όχι η ποιότητα του τουρισμού, αλλά το είδος του τουριστικού πακέτου, που προτείνεται και έρχεται στον κάθε τόπο». Τέλος, σχετικά με το χρόνιο ζήτημα της έλλειψης εργατικών χεριών, η κ. Τσικιντίκου τόνισε ότι: «Από τις 15 Ιουνίου και μετά, βρίσκονται πολλοί πιο εύκολα άνθρωποι για να δουλέψουν. Αυτό σημαίνει ότι είτε πήγαν σε δουλειές που δεν τους βοήθησαν, είτε δεν πήραν αυτά που τους έταξαν. Επομένως το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών μάλλον λύνεται προς το παρόν, αλλά θα το δούμε και στην πορεία του».
«Είναι αναγκαία μία νέα κλαδική σύμβαση»
Από την άλλη πλευρά τώρα, ελλιπή είναι τα κίνητρα εργασίας στον τοπικό κλάδο του εμπορίου, σύμφωνα με όσα εξήγησε μεταξύ άλλων μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο Ευγένιος Βαλέργας, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου. Ο σύλλογος πρόσφατα συμμετείχε σε πανελλαδική απεργία, διεκδικώντας μισθολογικές αυξήσεις, συλλογική κλαδική σύμβαση εργασίας και κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. Οι εργαζόμενοι ξεκαθαρίζουν ότι η Κυριακή είναι μεν προαιρετική για τα καταστήματα, αλλά ένας τουριστικός προορισμός όπως το Ρέθυμνο την καθιστά προφανώς υποχρεωτική. «Από τη στιγμή που ο κατώτατος μισθός μας είναι στα 920 μεικτά, δηλαδή 770 καθαρά, δεν μιλάμε για χρήματα ελκυστικά για έναν εργαζόμενο. Σε συνδυασμό με την στεγαστική κρίση, τις τιμές των ενοικίων και το αυξημένο κόστος ζωής, πώς θα πάει κάποιος να δουλέψει στο εμπόριο; Γι’ αυτό είναι αναγκαία μία νέα κλαδική σύμβαση», σχολίασε ο κ. Βαλέργας. Μάλιστα, όπως εξήγησε, εδώ και 14 χρόνια έχει να υπογραφεί κλαδική σύμβαση στο εμπόριο και όλοι εργάζονται συνεπώς με βάση την εθνική συλλογική σύμβαση.
«Εμάς στόχος μας είναι μία κλαδική σύμβαση με μεγαλύτερο μισθό από τον υπάρχον της εθνικής συλλογικής σύμβασης. Εμείς ζητάμε 1.000 ευρώ βασικό μισθό μικτά, με προσαυξηση 10% για κάθε τρία χρόνια προϋπηρεσίας, καθώς και μείωση του εργασιακού χρόνου», σημείωσε. Τέλος, ο κ. Βαλέργας ανέφερε: «Πρέπει να ταρακουνηθεί ο κόσμος, γιατί αυτά που έρχονται είναι πολύ χειρότερα. Υπάρχει φημολογία ότι στο επόμενο νομοσχέδιο που θα κατεβάσει η κυβέρνηση, η Κυριακάτικη εργασία θα εξισωθεί με μία απλή ημέρα, δηλαδή δεν θα υπάρξει η προσαύξηση του 75%, που στην ουσία είναι το μεγαλύτερο κίνητρο για τον εργαζόμενο. Η μοναδική ημέρα ανάπαυσης του εργαζομένου θα καταργηθεί».









