21 °C Rethymno, GR
29/05/2022

ΜΕ 80 ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ Ο 8ος ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Προβολή και ανάδειξη της ποιότητας του κρητικού ελαιολάδου

-Αύριο Κυριακή η τελετή απονομής των βραβείων - Για πρώτη φορά θα διακριθούν τα καλύτερα ελαιόλαδα ανά νομό

Άνοιξε χθες στο Ρέθυμνο η αυλαία του Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ελαιολάδου, ο οποίος διοργανώνεται για 8η συνεχόμενη χρονιά από την Περιφέρεια Κρήτης και την Αγροδιατροφική Σύμπραξη. Ο διαγωνισμός, ο οποίος θα ολοκληρωθεί αύριο Κυριακή 20 Μαρτίου, πραγματοποιείται στο Οργανοληπτικό Εργαστήριο Κρήτης, στην περιοχή των Τριών Μοναστηρίων.

Πάνω από 80 παραγωγοί και τυποποιητές του Κρητικού ελαιολάδου έχουν δηλώσει συμμετοχή στον φετινό διαγωνισμό, με στόχο να στηρίξουν την ανάδειξη του ποιοτικού προϊόντος της Κρήτης, ως τον κύριο «πρεσβευτή» του πρωτογενή τομέα του νησιού, τόσο για την παραγωγή όσο και για τις εξαγωγές.

Συντονίστρια του διαγωνισμού είναι η έμπειρη γευσιγνώστρια κ. Ελευθερία Γερμανάκη, panel supervisor του Εργαστηρίου Οργανοληπτικής Αξιολόγησης Ελαιολάδου Α.Σ. Ρεθύμνου και με πολλαπλές συμμετοχές σε διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ φέτος στο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου επικεφαλής θα είναι κ Έφη Χριστοπούλου, χημικός, εμπειρογνώμονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας, θεμελιώτρια της οργανοληπτικής αξιολόγησης στην Ελλάδα, με εμπειρία από το 1982 έως σήμερα. Μαζί της, βρίσκεται και η κυρία Αλίκη Γάλη, χημικός, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών, προϊσταμένη του τμήματος Χημικών Αναλύσεων, ΔΙΜΕΑ, υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, επικεφαλής της Οργανοληπτικής Ομάδας του ΥΠ.Α.ΕΝ., εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Δ.Σ.Ε. και την Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από αριστερά η Αλίκη Γάλη χημικός, Ελευθερία Γερμανάκη υπεύθυνη του εργαστηρίου Οργανοληπτικής Αξιολόγησης Ελαιολάδου και η Έφη Χριστοπούλου χημικός

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μιλώντας στα «Ρ.Ν.», η κυρία Γερμανάκη, «Ο διαγωνισμός έχει αγκαλιαστεί από ολόκληρο τον κόσμο του ελαιόλαδου της Κρήτης». «Αποτελεί ένα αξιόπιστο εργαλείο για την προβολή του ελαιόλαδου, αλλά πολύ σημαντική είναι επίσης και η γνώση που προσφέρει στους παραγωγούς, αφού εμείς συνεχίζουμε μετά το διαγωνισμό με εκπαίδευση και συμβουλευτικές, να δούμε αν κάτι δεν πήγε καλά, ώστε να το διορθώσουμε την επόμενη χρονιά», εξήγησε η ίδια, επισημαίνοντας ότι δικαίωμα συμμετοχής είχαν τα δείγματα που είχαν παραχθεί και τυποποιηθεί στην Κρήτη, κατά την ελαιοκομική περίοδο 2021 – 2022 και τα οποία φέρουν εμπορική ετικέτα, έχουν αριθμό παρτίδας (LOT) και αντιπροσωπεύουν ποσότητα τουλάχιστον 1.000 κιλών.

«Τα δείγματα θα διακριθούν σε τρεις κατηγορίες, σε τυποποιημένο ελαιόλαδο συμβατικής καλλιέργειας, τυποποιημένο ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας και τυποποιημένο ελαιόλαδο με πιστοποίηση ΠΟΠ ή ΠΓΕ», πρόσθεσε η κυρία Γερμανάκη. Από κάθε κατηγορία θα βραβευτούν τα τρία καλύτερα, ενώ στα επόμενα πέντε θα δοθεί τιμητικός έπαινος.

Όπως ανέφερε μάλιστα, φέτος τα δείγματα είναι περισσότερα από 80, την ίδια ώρα που πέρυσι είχαν ξεπεράσει τα 100. Ο λόγος που ο αριθμός έχει μειωθεί, παρότι παραμένει υψηλός για τον διαγωνισμό, οφείλεται κυρίως στις κακοκαιρίες που έχουν σημειωθεί το τελευταίο έτος στη χώρα. «Φέτος δεν ήταν τόσο καλή χρονιά λόγω καιρού, αφού η ποιότητα είναι μια αλυσίδα και αν ένας οποιοδήποτε κρίκος σπάσει, τότε χαλάει το αποτέλεσμα. Ο Παγκρήτιος Διαγωνισμός όμως έχει αποδείξει την αξία του, γιατί τα ίδια ελαιόλαδα που διακρίνονται σε αυτόν, διακρίνονται και παγκοσμίως σε πολύ υψηλές θέσεις. Κάθε χρόνο ο διαγωνισμός έχει όλο και περισσότερες διακρίσεις και φέτος υπάρχει και μια αλλαγή στον κανονισμό και θα αναβαθμιστεί με ακόμα περισσότερα βραβεία και διακρίσεις», σχολίασε η κυρία  Γερμανάκη, αναφερόμενη στο βραβείο καλύτερου ελαιολάδου ανά νομό, που θα απονεμηθεί για πρώτη φορά φέτος. Τα επιπλέον βραβεία θα είναι δηλαδή τέσσερα, όσοι και οι νομοί που διαγωνίζονται: Βest of Chania, Best of Rethymno, Best of Heraklio και Best of Lassithi.

Η δεκαμελής κριτική επιτροπή του διαγωνισμού, απαρτίζεται από Έλληνες εκπαιδευμένους δοκιμαστές και από τους τέσσερεις νομούς της Κρήτης, οι οποίοι συμμετέχουν σε διαπιστευμένη οργανοληπτική ομάδα, έχουν εμπειρία στην εφαρμογή της οργανοληπτικής μεθόδου και έχουν συμμετάσχει ως κριτές σε ελληνικούς η/και διεθνείς διαγωνισμούς ελαιολάδου. Η επικεφαλής της Επιτροπής, κυρία Χριστοπούλου, τόνισε ότι «Οι διαγωνισμοί πρέπει πάντα να προωθούν την ποιότητα». «Δεν είναι όμως όλοι οι διαγωνισμοί με τον ίδιο τρόπο οργανωμένοι και πολλοί γίνονται για εμπορικούς σκοπούς. Ο Παγκρήτιος διαγωνισμός ωστόσο, είναι από τους πιο αξιόπιστους, γιατί τηρεί κάποιες προϋποθέσεις», πρόσθεσε η ίδια, εξηγώντας ότι, «η οργανωτική επιτροπή, οι κριτές, το αδιάβλητο του διαγωνισμού είναι οι προϋποθέσεις που τον καθιστούν αξιόπιστο».

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, η αμεροληψία τηρείται καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας αξιολόγησης των δειγμάτων. Πιο συγκεκριμένα, αφού παρθούν τα δείγματα, κωδικοποιούνται και μπαίνουν σε μπλε δοχεία προκειμένου να μεταφερθούν στην αίθουσα που βρίσκονται οι κριτές. Εκεί, τα δοκιμάζουν και στη συνέχεια συμπληρώνουν μια αίτηση με τα χαρακτηριστικά του κάθε δείγματος. Αυτό πραγματοποιείται για όλες τις κατηγορίες των δειγμάτων (συμβατικά, βιολογικά και ΠΟΠ ή ΠΓΕ) και έπειτα γίνεται η καταγραφή των βαθμολογιών.

«Ο διαγωνισμός έχει σκοπό να βγάλει το καλύτερο λάδι, ανάμεσα στα καλύτερα λάδια», συμφώνησαν και οι δύο, με την κυρία Γερμανάκη να εξηγεί, ότι το κίνητρο της διοργάνωσης δεν είναι οικονομικό και για τον λόγο αυτό το ποσό της συμμετοχής είναι συμβολικό.

Σήμερα το απόγευμα θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δειγμάτων και την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί η τελετή των διακρίσεων, παρουσία των συμμετεχόντων που θα έχουν καταφέρει να «κερδίσουν» με την ποιότητα του ελαιολάδου τους, την κριτική επιτροπή.

Υπενθυμίζεται πως συνδιοργανωτές του διαγωνισμού είναι οι: ΕΛΓΟ Δήμητρα, το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ), ο Σύνδεσμος Τυποποιητών Κρήτης (ΣΥΤΕΚ), το Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου, ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) και το Οργανοληπτικό Εργαστήριο Κρήτης ΑΣΡ.