Η πορεία της τουριστικής περιόδου στην Κρήτη μετά και την κατάρρευση του τουριστικού οργανισμού της Γερμανίας FTI, που ακύρωσε 80.000 κρατήσεις στο νησί, αλλά και θέματα που αφορούν στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος του νησιού, απασχόλησαν τη συνεδρίαση του διευρυμένου διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Ξενοδόχων Κρήτης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Ρέθυμνο.
Οι απώλειες που προκλήθηκαν μετά την πτώχευση του γερμανικού τουριστικού πρακτορείου προβληματίζουν τους ξενοδόχους, καθώς μέχρι στιγμής δεν είναι βέβαιον ότι θα καλυφθεί στο σύνολό του το κενό που αυτές δημιουργούν.
«Το σίγουρο είναι ότι κάποιοι άνθρωποι έχασαν χρήματα. Και το κυριότερο είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί οι κρατήσεις. Δηλαδή είχαμε κάπου 80-85 χιλιάδες κρατήσεις στην Κρήτη, οι οποίες κατευθείαν την επόμενη μέρα ακυρωθήκαν όλες. Ποιες από αυτές θα συνεχίσουν δεν το ξέρουμε. Κάποιες θα χαθούν οριστικά. Θα το δούμε στο τέλος», αναφέρει μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο Μανώλης Τσακαλάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Κρήτης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι: «Οποιοσδήποτε tour operator δεν είναι υγιής και οικονομικά εύρωστος, να μη συνεργάζεται με τα ξενοδοχεία του νησιού. Δεν αντέχουμε άλλο, διότι εμείς έχουμε αυξημένο κόστος. Όσον αφορά στις αυξήσεις τιμών στα συμβόλαια, θα έχουμε κοινή γραμμή και θα καθοδηγούμε και αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν τέτοια πληροφόρηση. Το ίδιο θα κάνουμε και για τους προμηθευτές μας».
Στη διάρκεια της συνεδρίασης, όπου παρόντες ήταν εκπρόσωποι από όλους τους νομούς του νησιού, αλλά και του νότιου Ρεθύμνου, μεταξύ άλλων συζητήθηκαν θέματα όπως η αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος μέσω της εκπαίδευσης του προσωπικού των ξενοδοχείων, η τιμολογιακή πολιτική για την επόμενη τουριστική περίοδο, η τροποποίηση του καταστατικού προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν και άλλοι φορείς της φιλοξενίας, το ενδεχόμενο λειψυδρίας και μέτρα εξοικονόμησης νερού, όπως και η έλλειψη προσωπικού στα ξενοδοχεία.
Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν επίσης φορείς από τον δημόσιο και ιδιωτικό φορέα, οι οποίοι συμφώνησαν ότι η Κρήτη, σαν ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, πρέπει να προχωρήσει σε ενέργειες ώστε να πιστοποιηθεί σαν βιώσιμος και φιλικός προς το περιβάλλον προορισμός.
Όπως ανάφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κρήτης Μανώλης Τσακαλάκης, οι ξενοδόχοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την εκπαίδευση προσωπικού, που θα μπορέσει να στελεχώσει τις ξενοδοχειακές μονάδες. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι οι κρατικές σχολές δεν δίνουν τα απαραίτητα εφόδια στους σπουδαστές για πρακτικά ζητήματα που αφορούν στον ξενοδοχειακό κλάδο, έλλειμμα πολύ σοβαρό, για το οποίο εμφανίζονται αποφασισμένοι να καλύψουν μέσα από την ίδρυση σχολών τουρισμού.
«Ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Κρήτης, είναι η συνένωση όλων των ξενοδόχων του νησιού σε μια δυνατή φωνή, για να είναι μια υπολογίσιμη δύναμη σε Περιφέρεια, δήμους, δημόσιες υπηρεσίες, υπουργεία, Πανελλήνια Ομοσπονδία, ΣΕΤΕ, ξενοδοχειακό επιμελητήριο ώστε να παρεμβαίνουμε δυναμικά όπου χρειαστεί. Ως γνωστόν από εμάς τους ξενοδόχους εξαρτάται ο τουρισμός της Κρήτης, καθώς γύρω από τον τουρισμό κινούνται και τα υπόλοιπα επαγγέλματα. Στη διάρκεια της συνάντησης μας συζητήσαμε για τη συνεργασία μας με παραγωγικές σχολές τουριστικών επαγγελμάτων, ιδιωτικές και δημόσιες, αλλά και στο άμεσο μέλλον είναι στα σχέδιά μας να ιδρύσουμε εμείς σχολές τουριστικών επαγγελμάτων, οι οποίες θα βγάζουν παραγωγικά στελέχη, δηλαδή καμαριέρες, σερβιτόρους, βοηθούς σερβιτόρους, μπάρμαν, ρεσεψιονίστ και ο,τι χρειάζεται.
Αυτή τη στιγμή είμαστε αναγκασμένοι να προσλαμβάνουμε ανεκπαίδευτους και ανειδίκευτους. Πλέον εάν κανείς πάει σε ένα ξενοδοχείο και δώσει ένα μαχαιροπίρουνα για να σερβίρουν δεν ξέρει κανείς, παρά μόνο αν είναι παλιός, 55-60-70 χρονών. Μόνο αυτοί ξέρουν. Οι καθηγητές που διδάσκουν αυτή τη στιγμή τα παιδιά, οι περισσότεροι δεν ξέρουν. Θα πρέπει λοιπόν εμείς οι παλιοί να ξανά ξεκινήσουμε όλη τη διαδικασία από την αρχή. Για να βγάλουμε στελέχη τέτοιου είδους. Να μπορούν να σταθούν σε ένα galla dinner, να σερβίρουν ένα αρχηγό κράτους, να σερβίρουν ανθρώπους καταξιωμένους στην κοινωνία από όλα τα κράτη, όπου γίνονται τέτοια event μεγάλα. Θα παρέμβουμε αποφασιστικά, ούτως ώστε να γίνουν εκπαιδεύσεις πραγματικές, και όχι στα χαρτιά. Επίσης, θα αρχίσουμε να μπαίνουμε στα σχολεία, με το πρόγραμμα του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου, από τα δημοτικά σχολεία, να δεχόμαστε στα ξενοδοχεία εκδρομές σχολικές και να τους εξηγούμε πως είναι η δουλειά του ξενοδοχοϋπαλλήλους. Διότι η εργασία αποτελεί αγαθό και μέσω της εργασίας αποκτάς αξιοπρέπεια».
Σύσταση εταιρίας για την προβολή της Κρήτης και πλατφόρμας Visitcrete
Παράλληλα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου και του Συνδέσμου Ξενοδόχων Κρήτης, υπάρχει σχεδιασμός για τη σύσταση εταιρίας για την προβολή και την προώθηση του τουριστικού προορισμού Κρήτης, αλλά και τη δημιουργία της πλατφόρμας «visitcrete», καθώς όπως τονίζει ο κ. Τσακαλάκης, «το brand name του προορισμού είναι Κρήτη. Δεν είναι ούτε το Ρέθυμνο, ούτε τα Χανιά, ούτε το Ηράκλειο, ούτε το Λασίθι, ούτε ο Πλακιάς, ούτε η Ιεράπετρα. Θα ιδρύσουμε λοιπόν εταιρία με σκοπό τη διαφήμιση και την προώθηση του προορισμού Κρήτη. Επίσης, στα άμεσα σχέδιά μας είναι να ιδρύσουμε πλατφόρμα σε συνεργασία με εταιρίες που το έχουν κάνει ήδη, την οποία θα ονομάσουμε «visit crete», μέσω της οποίας θα γίνονται οι κρατήσεις. Μέσω αυτών των κρατήσεων, ένα ποσοστό κέρδους θα μένει στον Σύνδεσμο Ξενοδόχων Κρήτης, για να υλοποιεί τις δράσεις και να έχει μόνιμα έσοδα. Μέχρι να ξεκινήσει οι πηγές χρηματοδότησής μας είναι – πέραν από τα χρήματα που θα βάλουμε εμείς οι ίδιοι σαν εισφορά – για να ξεκινήσουμε θα διεκδικήσουμε χρήματα από σπόνσορες όπως έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις. Από εκεί και μετά θα ζητήσουμε, όπως μας έχει υποσχεθεί η περιφέρεια, να βάλει ένα κομμάτι κονδυλίου που έχει για τον τουρισμό, για να ξεκινήσουν όλα αυτά σε καλύτερες βάσεις. Επίσης ένα ίδρυμα που θα έχουμε, θα είναι για υποτροφίες, για στήριξη μεταπτυχιακών σπουδαστών, για στήριξη σπουδαστών από φτωχές οικογένειες, οι οποίοι θα είναι μελλοντικά στελέχη της τουριστικής βιομηχανίας της Κρήτης και θα είναι και οι μελλοντικοί αντιπρόσωποι μας στην τοπική αυτοδιοίκηση, στην πολιτική σκηνή της χώρας μας».
Μέριμνα για βιώσιμη ανάπτυξη
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο κ. Τσακαλάκης στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην απουσία υποδομών, επισημαίνοντας ότι πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες και μέτρα: «Θα πρέπει να λάβουμε μέριμνα για τη βιώσιμη ανάπτυξη, διότι σε λίγα χρόνια δε θα έχουν νερό να πιούνε οι τουρίστες και δε θα μπορούμε να φέρουμε άλλους τουρίστες γιατί δε θα έχουμε ούτε τη δυνατότητα της αποκομιδής των στερεών και των υγρών αποβλήτων τους. Χρειάζονται μικρά πράγματα. Χρειάζονται αφαλατώσεις, χρειάζεται ενίσχυση σε νοσοκομεία που υπολειτουργούν αυτή τη στιγμή. Πρέπει να σταματήσει αυτή η καραμέλα του υπερτουρισμού. Θα πρέπει να βρούμε τρόπους αντιμετώπισης των πραγμάτων και όχι να κλείσουμε τον τουρισμό. Αυτά λοιπόν είναι πράγματα που μας απασχολούν εμάς, αλλά συγχρόνως απασχολούν και τους υπόλοιπους, και τους δήμους και τις περιφέρειες και θα έπρεπε να απασχολεί και το κράτος. Και όχι να διασπαθίζουν το ελληνικό χρήμα που πληρώνουν οι φορολογούμενοι και να μην κάνουν έργα καθόλου».