13 °C Rethymno, GR
22/03/2023

ΕΤΟΙΜΗ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΜΗΝΑ

Ψηφιακή προβολή των πολιτιστικών μνημείων του Ρεθύμνου

• Σε μια καινοτόμα εφαρμογή ο χρήστης μπορεί να περιηγηθεί και να γνωρίσει μουσεία και μνημεία της πόλης του Ρεθύμνου και να ενημερωθεί για την ιστορία του τόπου

Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της πόλης του Ρεθύμνου, η ιστορία, τα μνημεία και όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κανείς συγκεντρώθηκαν και ενσωματώθηκαν σε μια καινοτόμα πλατφόρμα, η οποία πολύ σύντομα, στο τέλος του επόμενου μήνα θα είναι στη διάθεση των Ρεθεμνιωτών αλλά και των επισκεπτών.

Ένας από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας της πόλης -ο τουρισμός- έρχεται να ενισχυθεί με την υλοποίηση του έργου «Δημιουργία καινοτόμων εφαρμογών ψηφιακής προβολής για την πόλη του Ρεθύμνου». Πρόκειται για ένα έργο που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ με συνολικό προϋπολογισμό 250.000 ευρώ, που στόχο έχει μέσα από την ψηφιακή τεχνολογία να εμπλουτίσει την τουριστική εμπειρία του επισκέπτη καθιστώντας τον πρωταγωνιστή ενός μοναδικού ταξιδιωτικού αφηγήματος στον κεντρικό βορρά της Κρήτης. Το πολιτιστικό portal είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://visit-rethymno.gr/

Ο επισκέπτης έχει πλέον τη δυνατότητα να περιηγηθεί στην πόλη με τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας, να γνωρίσει το Ρέθυμνο και την ιστορία του μέσα από το διαδραστικό ψηφιακό παιχνίδι επιβράβευσης με τίτλο: «Ανακαλύψτε το Ρέθυμνο», να εξερευνήσει εμβληματικά μνημεία της πόλης μέσω της τεχνολογίας 3D.

Το περιεχόμενο και οι εφαρμογές του έργου διατίθενται σε πέντε γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά). Οι εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί στα πλαίσια του έργου (web και mobile) είναι πλήρως συμβατές με τους κανόνες προσβασιμότητας, ώστε η πληροφορία να είναι προσβάσιμη σε όλους (συμβατό με κινητά android και apple).

Παράλληλα, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα τρισδιάστατης περιήγησης σε έξι επιλεγμένα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος και συγκεκριμένα:

  1. Φρούριο Φορτέτζα
  2. Τζαμί Νερατζέ
  3. Λότζια (Loggia)
  4. Τζαμί Καρά Μουσά και Λουτρά
  5. Ενετικό Λιμάνι και Φάρος
  6. Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου

Αναφορικά με την τρισδιάστατη περιήγηση ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα στα παραπάνω μνημεία να τα δει σε τρεις διαστάσεις και να διαδράσει περαιτέρω με το κάθε μνημείο. Η τρισδιάστατη απεικόνιση θα συνδυαστεί με την εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας.

Το σύστημα αυτό λειτουργεί σε web περιβάλλον, ώστε οι πολίτες να μπορούν να πλοηγούνται στα σημεία αυτά, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν τη δυνατότητα οι πολίτες να μπορούν να πλοηγούνται αλλά και να αναζητούν πληροφορίες.

Παράλληλα το πολιτιστικό portal περιήγησης στην πόλη του Ρεθύμνου αξιοποιεί «responsive design τεχνολογίες», ώστε να είναι προσβάσιμο και από φορητές συσκευές.

Αναλυτικότερα, το portal παρέχει πληροφορίες για τα σημεία ενδιαφέροντος στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Για τα σημεία ενδιαφέροντος η πληροφορία παρέχεται με ποικίλους τρόπους (σε μορφή κειμένου, εικόνας, αλλά και τρισδιάστατης αναπαράστασης επιλεγμένων σημείων), που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του έργου.

Η διαδικτυακή πύλη πληροί τις παρακάτω λειτουργικές και τεχνικές απαιτήσεις:

  • Υποστηρίζει ταυτόχρονη πρόσβαση από πολλούς χρήστες, και είναι συνεχώς διαθέσιμη σε ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό χρηστών.

Οι χρήστες επικοινωνούν με τον κόμβο και τις υπηρεσίες του, πλοηγούμενοι μέσα από οποιονδήποτε διαδεδομένο Web Browser (Firefox, Internet Explorer, Safari, Chrome, Opera κ.λπ.).

Ειδικότερα με τη χρήση τεχνολογίας «beacon’s» αλλά και συνδυαστικά με «QR codes» θα προσφέρεται ψηφιακό περιεχόμενο προβολής των μνημείων της πόλης. Παράλληλα θα προβάλλεται η θέση του χρήστη στο χάρτη μέσω GPS (αναγνώρισης τοποθεσίας). Έτσι ο χρήστης θα μπορεί να προσανατολιστεί στο χάρτη και να επιλέξει τη διαδρομή που θα ακολουθήσει για να δει τα αξιοθέατα. Η ψηφιακή εκπαιδευτική εφαρμογή για κινητές συσκευές είναι σχεδιασμένη ώστε να λαμβάνει χώρα επί τόπου, κατά τη διάρκεια δηλαδή της πεζοπορίας και της θέασης των σημείων ενδιαφέροντος της παλιά πόλης του Ρεθύμνου. Σκοπός της εφαρμογής είναι να καταστούν οι διαδρομές ελκυστικές στις μικρές ηλικίες και να αποτελέσουν κίνητρο, ώστε τα παιδιά να επισκεφτούν τους χώρους-μνημεία μέσω των διαδρομών και να μάθουν παίζοντας στοιχεία για την ιστορία της παλιά πόλης του Ρεθύμνου.

Η υλοποίηση του έργου στοχεύει στην ανάπτυξη του θεματικού πολιτιστικού τουρισμού στην πόλη, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τα ιδιαίτερα και μοναδικά στοιχεία της πόλης του Ρεθύμνου, τα οποία θα συμβάλλουν στην ανάδειξη της περιοχής του Ρεθύμνου, ως ένα προορισμό που επιφυλάσσει μοναδικές εμπειρίες στον επισκέπτη και δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης εναλλακτικών και ποικίλων δραστηριοτήτων. Προβάλλεται η θέση του χρήστη στο χάρτη μέσω GPS / Αναγνώρισης τοποθεσίας. Έτσι ο χρήστης θα μπορεί να προσανατολιστεί στο χάρτη και να επιλέξει τη διαδρομή που θα ακολουθήσει για να δει τα αξιοθέατα.

Πολλαπλά αναμένεται να είναι τα οφέλη για τον δήμο που στοχεύει μέσα από την εφαρμογή αυτή στην αύξηση της τουριστικής επισκεψιμότητας των πολιτιστικών και ιστορικών χώρων και μνημείων του Δήμου, στην βελτίωση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος και των τουριστικών υπηρεσιών γενικότερα προς τους επισκέπτες της περιοχής του Δήμου, καθώς όσο το δυνατό πληρέστερη ενημέρωση των επισκεπτών της πόλης, σχετικά με την ιστορική και σύγχρονη διαδρομή της. Παράλληλα, με δεδομένο ότι η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη και στους πολίτες εκτιμάται ότι θα υπάρξει ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του Δήμου.

Πρόθεση του δήμου είναι να ενσωματωθούν όλα τα πολιτιστικά μνημεία του συνόλου του μητροπολιτικού δήμου του νόμου, όπως ανάφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος πολιτισμού, Θωμάς Κρεβετζάκης, σημειώνοντας ότι το έργο υλοποιήθηκε σε στενή συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου.

Αναφερόμενος στην ψηφιακή περιήγηση και τη νέα εφαρμογή του δήμου Ρεθύμνου ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Θωμάς Κρεβετζάκης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ανέφερε: «Είναι ένα έργο που συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Η μελέτη του έργου είχε εκπονηθεί το 2018. Έχει παραδοθεί και θα δοθεί σε χρήση πλέον στο τέλος Απριλίου 2023, στους συνδημότες και στους επισκέπτες της πόλης. Αυτές τις ημέρες γίνεται εκπαίδευση και ενημέρωση των χρηστών του, στο τμήμα Πολιτισμού όσο και στο τμήμα Τουρισμού, προκειμένου η εφαρμογή να μπορεί να ανανεώνεται και να εμπλουτίζεται. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εφαρμογή που έχει δημιουργηθεί για τον πολιτισμό στο Ρέθυμνο. Είναι καταγεγραμμένο σχεδόν στο σύνολό της τα μνημεία της Παλιάς Πόλης, μέσα εκ των οποίων αναδεικνύεται η πλούσια πολιτισμική μας κληρονομιά, η αρχιτεκτονική από μεγάλα κτίρια έως μεγάλες λεπτομέρειες, όπως είναι καμινάδες και διάφορα άλλα. Η εφαρμογή θα υποστηρίζεται σε πέντε γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά). Έχει πάνω από 2.000 φωτογραφίες, έχει προτεινόμενες διαδρομές μέσα. Έχει ένα μεγάλο αριθμό εικονικών πανοραμάτων, συγκεκριμένα 13 στο σύνολό τους, καθώς και σημεία με επαυξημένης πραγματικότητας. Έχουμε και τρισδιάστατες απεικονίσεις σε επτά σημεία, στη Loggia, στο Τζαμί Νερατζέ, στο Ενετικό λιμάνι, στον Φάρο, στη Φορτέτζα και στο Παλαιοντολογικό μουσείο, όπως και στο τζαμί Καραμουσά. Οπότε ο επισκέπτης της πόλης μπορεί με βάση της συγκεκριμένης εφαρμογής να κάνει έναν προγραμματισμό ποια σημεία θέλει και με ποια λογική να παρακολουθήσει και να ξεναγηθεί μέσα στην πόλη. Μπορεί απομακρυσμένα να έχει πληροφορίες έτσι ώστε να είναι προετοιμασμένος κατά την επίσκεψή του τι ακριβώς θα συναντήσει. Είναι μια δυναμική εφαρμογή στην οποία θα έχουμε τη δυνατότητα να εμπλουτίζουμε, να ανανεώνουμε και να επικαιροποιούμε ως επί το πλείστον το φωτογραφικό υλικό και ήδη αυτές τις μέρες ενσωματώνουμε στην εφαρμογή και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Έχει ενσωματωμένα και ιδιωτικά κτίρια εκτός από τα δημοτικά. Τα πάντα είναι μέσα στην εφαρμογή στο «<<www.visit Rethymno>>». Ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί από βασικές πληροφορίες μέχρι επιμέρους λεπτομέρειες που αφορούν την αρχιτεκτονική, την ιστορία, συγκεκριμένα δημόσια κτίρια. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει γίνει σε συνεργασία με την εφορία Αρχαιοτήτων, η οποία ανέλαβε το κομμάτι της τεκμηρίωσης και των κειμένων που αφορούσαν το Ρέθυμνο και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, καθώς θεωρούμε ότι η εφαρμογή αυτή θα συμβάλλει στην εξωστρέφεια του δήμου μας και είναι ένας ακόμα τρόπος για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενώ εντάσσεται στην προσπάθεια διασύνδεσης του τουρισμού με τον πολιτισμό».