Σε τρεισήμισι μήνες αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο που αφορά στη δημιουργία ψηφιακού παρατηρητηρίου για την ακίνητη περιουσία του δήμου Ρεθύμνου. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 740 ακίνητα σε όλο τον μητροπολιτικό δήμο, ενώ η διαδικασία συνεχίζεται μέχρι και τον Σεπτέμβριο.
Σκοπός του έργου είναι η παροχή τεχνικής και διοικητικής υποστήριξης σε τρία κύρια έργα:
- Δημιουργία ψηφιακού παρατηρητηρίου ακίνητης περιουσίας του δήμου Ρεθύμνης με τη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).
- Διοικητική υποστήριξη της Υπηρεσίας Δόμησης του δήμου Ρεθύμνης.
- Σχεδιασμός και ωρίμανση μελετών ανάπτυξης και σηματοδότησης δικτύων μονοπατιών στον δήμο Ρεθύμνης.
«Μέχρι σήμερα, ο σχεδιασμός και η σηματοδότηση των δικτύων νέων μονοπατιών στον δήμο Ρεθύμνης έχει προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό, αλλά εξακολουθεί να καταγράφεται και να μελετάται. Η καθυστέρηση της καταγραφής προέρχεται λόγω δυσκολίας προσβασιμότητας σε κάποια από αυτά. Η καταγραφή του ψηφιακού παρατηρητηρίου της ακίνητης περιούσια του δήμου Ρεθύμνης επίσης έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, αλλά εκκρεμεί ο τελικός έλεγχος των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων σε κάποιες ιδιοκτησίες με ιδιαιτερότητες, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση της καταγραφής τους» επισημαίνεται στη σχετική εισήγηση, βάση της οποίας δόθηκε παράταση στο έργο, η αρχική σύμβαση του οποίου έληγε στις 30 Ιουνίου.
Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί την υλοποίηση μιας προγραμματικής σύμβασης του δήμου με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Ρίθυ που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο με σκοπό να καταγραφεί σε επίπεδο γεωχωρικών δεδομένων η ακίνητη περιουσία και να είναι διαθέσιμη ψηφιακά. Στην πλατφόρμα αυτή δηλαδή θα είναι διαθέσιμα όλα τα τεχνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά των ακινήτων του δήμου. Ο στόχος είναι αφού καταγραφεί αυτή, να εκτιμηθεί και στη συνέχεια ο δήμος να προχωρήσει στην αξιοποίησή της.
Όπως εξήγησε ο τοπογράφος που έχει αναλάβει το έργο Γιάννης Αρχοντάκης: «Το έργο αφορά στην καταγραφή, αποτύπωση, τεκμηρίωση των εγγράφων και την απεικόνισή τους σε ένα ενιαίο σύστημα γεωγραφικών δεδομένων. Στην ουσία του πράγματος, το ζητούμενό μας ήταν να μπορέσουμε να φτιάξουμε μια σύγχρονη βάση δεδομένων με τα ακίνητα αυτά. Που μέσα σε αυτήν τη βάση δεδομένων, να συμπεριλαμβάνουμε κάθε έγγραφο και κάθε απόφαση που μπορεί να αφορά το κάθε ακίνητο, με ταυτόχρονη στόχευση στην καταρχάς εκτίμησή τους, το οποίο συμβαίνει ήδη. Δηλαδή υπάρχει άνθρωπος που ασχολείται με την εκτίμηση των ακινήτων αυτών όσον αφορά την εμπορική τους αξία κ.λπ. και σε δεύτερο χρόνο την ενδεδειγμένη αξιοποίησή τους. Να σημειώσουμε ότι υπάρχουν ακίνητα που προέρχονται από κληροδοτήματα, τα οποία βρίσκονται εκτός των ορίων του δήμου Ρεθύμνης και για τα οποία υπάρχει μεν καταγραφή, απλά επειδή είναι πιο δύσκολη η διαδικασία για αυτά, δεν περιλαμβάνονται στην παρούσα φάση. Τα γνωρίζουμε, έχουμε τα στοιχεία τους, αλλά δεν περιλαμβάνονται αυτή τη στιγμή στη βάση δεδομένων μας».