Ένα νέο πρόγραμμα που αφορά την ψηφιοποίηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) της χώρας δρομολογεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα ανέλθει σε 50 εκατομμύρια ευρώ και θα αφορά στις 125 ΔΕΥΑ της χώρας, καθώς επίσης και σε εκείνους τους δήμους όπου η διαδικασία και οι υπηρεσίες της ύδρευσης είναι εντός του δήμου. Σκοπός του έργου είναι η βελτίωση των σχετικών υπηρεσιών που παρέχουν, ο περιορισμός της σπατάλης νερού, η ενίσχυση της ασφάλειας των συστημάτων και φυσικά η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.
Το παραπάνω πρόγραμμα συζητήθηκε σε συνάντηση που είχε ο δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος της ΕΔΥΕΑ Γιώργος Μαρινάκης με τον αρμόδιο υφυπουργό Θεόδωρο Λιβάνιο.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να αποτελέσει ένα σημαντικό και χρήσιμο εργαλείο για τις ΔΕΥΑ της χώρας: «Κάθε ΔΕΥΑ σύμφωνα με τον πληθυσμό της, τα υδρόμετρά της, και άλλες προδιαγραφές θα πάρει ένα συγκεκριμένο ποσό από το πρόγραμμα και θα διαλέξει ποιά ψηφιακά προγράμματα θέλει να απορροφήσει. Όμως, θα υπάρχει κάτι που θα είναι υποχρεωτικό για όλους. Πρόκειται για μια κεντρική πλατφόρμα που θα συλλέγει όλα τα δεδομένα από όλη την Ελλάδα. Επίσης, υποχρεωτικά θα κάνουμε με ένα επιπλέον ποσό γύρω στα οκτώ εκατομμύρια που θα διαθέσει το υπουργείο, ψηφιακή αποτύπωση όλων των αγωγών, όλων τον δικτύων κάθε δήμου. Ήταν εξαιρετική η συνεργασία μου με τον υφυπουργό Θ. Λιβάνιο και τον διευθυντή του, και με τον κ. Σφυρή που είναι μηχανικός, υπάλληλος της ΕΔΕΥΑ. Το πρόγραμμα αυτό θα «τρέξει» πολύ γρήγορα. Μέσα από αυτό παράλληλα θα βελτιωθεί και η εξυπηρέτηση των πολιτών εξ αποστάσεως και ταυτόχρονα, θα έχουμε αποτελεσματικότερη παρακολούθηση των δικτύων της ΔΕΥΑ -. Το πρόγραμμα προβλέπει και έναν τεχνικό σύμβουλο για όλη την Ελλάδα που θα μας φτιάχνει τα δελτία, εμείς θα διαλέγουμε και αυτοί θα μας τα ετοιμάζουν τα προγράμματα».
Αναφερόμενος στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΔΕΥΑ όλης της χώρας λόγω της εκρηκτικής αύξησης του ενεργειακού κόστους, ο δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος της ΕΔΥΑ ανέφερε ότι μετά τις συναντήσεις που έγιναν με τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών, υπάρχει διάθεση να υπάρξει μια στήριξη. Σημειώνεται ότι από πλευράς ΚΕΔΕ στη συζήτηση που έγινε τέθηκε το ζήτημα της εξαίρεσης των ΔΕΥΑ από την κρατική επιδότηση στην τιμή της κιλοβατώρας. Οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης χρησιμοποιούν υποδομές όπως αντλιοστάσια, βιολογικούς καθαρισμούς κ.λπ., με ισχύ άνω των 35 kVA και συνεπώς εκτός του συστήματος των μέχρι τώρα επιδοτήσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βλέπουν το ενεργειακό τους κόστος να έχει εκτιναχτεί. Σύμφωνα με την ΕΔΕΥΑ, το επιπλέον αυτό κόστος ξεπερνά τα 80 εκ. ευρώ.
«Το σημαντικό που προέκυψε από τις συναντήσεις ήταν για το ενεργειακό κόστος των ΔΕΥΑ, καθώς το υπουργείο προσανατολίζεται να δώσει τα 2/3 της διαφοράς τιμολογίου του πριν με το τώρα και μας λένε ευθέως ότι πρέπει ένα τμήμα να μετακινηθεί και στους δημότες μας, καθώς δεν μπορεί το κράτος να βοηθήσει περισσότερο. Θα βρουν την πλατφόρμα ώστε να μας δώσουν τα 2/3, θα περάσουν από το παρατηρητήριο τις καταναλώσεις μας, θα δει ο καθένας μας τι διαφορά τιμολογίου πλήρωνε και πληρώνει και θα πάρουμε τα 2/3 αυτού του ποσού. Αυτά μέχρι στιγμής έχουμε πετύχει» τόνισε ο κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε ότι: «Ανανεώσαμε το ραντεβού μας με τον κ. Βορίδη για να κάνουμε μια ιδιαίτερη κουβέντα για το ενεργειακό θέμα, παρουσία και του υπουργού Περιβάλλοντος, να δούμε πως πάει το θέμα με τις ανανεώσιμες πηγές. Δηλαδή θα έχουμε προτεραιότητα στη χωρητικότητα του δικτύου, γιατί αυτή τη στιγμή και να θέλεις να κάνεις επένδυση δεν υπάρχει χωρητικότητα, δεν υπάρχει και προτεραιότητα της αυτοδιοίκησης» σημείωσε.
Τέλος στις 10 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα του ναυαγοσωστικού έργου, το οποίο όπως είπε πρέπει να επανασχεδιαστεί: «Έχουμε προγραμματίσει μια συνάντηση για το ναυαγοσωστικό, πως πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και πως πρέπει να το εξορθολογήσουμε, γιατί πλέον η δαπάνη είναι αφόρητη και μετακινείται και αυτή στους δημότες. Πρέπει να δούμε το κράτος τι κομμάτι της ευθύνης θα αναλάβει, γιατί σήμερα το κράτος παίρνει χρήματα χωρίς να κάνει τίποτα για το ναυαγοσωστικό, όλα αυτά να τα θέσουμε υπόψη, τι μπορούμε να αλλάξουμε στις διακηρύξεις μας» τόνισε ο κ. Μαρινάκης.
«Δεν νοείται ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας εάν δεν είναι μπροστά η Αυτοδιοίκηση»
«Δεν νοείται ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας εάν δεν είναι μπροστά η Αυτοδιοίκηση. Ο κάθε πολίτης βλέπει πρώτα τον δήμο και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε αυτό. Υπάρχουν πολλά έργα να γίνουν ακόμη, βαριά έργα που χρηματοδοτούνται από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα αλλάξουν τις ζωές όλων αναφορικά με υπηρεσίες που μας ταλαιπωρούν και δαπανώνται πολλές ώρες εργαζομένων», είπε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θοδωρής Λιβάνιος, μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Λιβάνιος αναφερόμενος στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι με την πολύμηνη καθυστέρηση από τους ιδιώτες – παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας όσον αφορά την απόδοση των δημοτικών τελών, είπε πως ετοιμάζεται μία πλατφόρμα όπου θα ταυτοποιούνται οι οφειλές και τα ποσά, ώστε να γνωρίζουν από τη μία οι πολίτες τι έχουν πληρώσει και ποιο ποσό αφορά τους δήμους και από την άλλη οι δήμοι να γνωρίζουν τι έχουν να εισπράξουν.
«Να υπάρχει καθαρή εικόνα τι έχει πληρωθεί για να μην υπάρχει απώλεια εσόδων. Ετοιμάζουμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ψάχνουμε έναν τρόπο να το ολοκληρώσουμε και να το δημοπρατήσουμε», είπε ο υφυπουργός μετά από συζήτηση που είχε για το θέμα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου.
Παράλληλα, ενημέρωσε τα μέλη της ΚΕΔΕ για το έργο της αναβάθμισης των ΚΕΠ σε όλη τη χώρα λέγοντας πως βρίσκεται στην τελική του ευθεία και πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα υποβληθεί στην Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης. Επίσης, ζήτησε από τους δήμους να επισπεύσουν την υποβολή προτάσεων για τις «Έξυπνες Πόλεις».