Στο πρόγραμμα συμμετέχουν μαζί με το ΑΕΙ του νησιού το πανεπιστήμιο Μάλτας, Ρουμανίας και Πορτογαλίας
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης πρωτοπορεί για μια ακόμα φορά και αποτελεί το πρώτο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που υλοποίει το καινοτόμο ξενόγλωσσο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών με αντικείμενο την «Ψυχική Ανθεκτικότητα στα εκπαιδευτικά πλαίσια». Το πρόγραμμα με τίτλο “Εrαsmus Mundus Joint Master Degree Resillence in Educational Contexts” υλοποιείται από το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης και τη Μονάδα Σχολικής Ψυχολογίας του Εργαστηρίου Ψυχολογικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης Πανεπιστήμια από τη Μάλτα, τη Ρουμανία και Πορτογαλία, στα οποία ανά εξάμηνο θα φοιτούν οι φοιτητές.
Χθες το πανεπιστήμιο Κρήτης υποδέχτηκε τους 18 φοιτητές από 17 χώρες (στην πλειοψηφία τους εκτός Ε.Ε.) που συμμετέχουν στο πρόγραμμα για το εαρινό εξάμηνο, ανοίγοντας τον δρόμο για νέες εμπειρίες διαπολιτισμικής συνεργασίας.
Τους φοιτητές υποδέχτηκαν χθες η πρυτανική αρχή, οι υπεύθυνοι του προγράμματος και το τμήμα Διεθνών Σχέσεων Ρεθύμνου στην αίθουσα της Συγκλήτου, όπου έγινε μια παρουσίαση του Πανεπιστημίου Κρήτης και της πόλης του Ρεθύμνου.
Υπεύθυνος του προγράμματος Erasmus Mundus στο Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι ο καθηγητής του Παιδαγωγικού τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης, Αναστάσιος Ματσόπουλος, ο οποίος μίλησε για την σημασία του καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος τονίζοντας μεταξύ άλλων:
«Το Erasmus Mundus είναι ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα, καθώς οι φοιτητές ταξιδεύουν από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο ανά εξάμηνο, καθώς επίσης είναι και καινοτόμο, διότι είναι το πρώτο στην Ευρώπη που είναι σε αυτήν τη θεματική της ψυχικής ανθεκτικότητας στα εκπαιδευτικά πλαίσια. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει, οπότε με αυτήν την έννοια καινοτομούμε και διεθνώς. Δεν είναι μόνο ότι έχουμε ένα διεθνές μεταπτυχιακό, αλλά είναι καινοτόμα και αιχμής η θεματική. Την πρώτη χρονιά, για αυτό το γκρουπ που μόλις πήραμε, είχαμε 200 αιτήσεις και καταλήξαμε σε 18 φοιτητές. Φέτος, γιατί κοιτάμε τη δεύτερη φουρνιά και ήδη κάνουμε συνεντεύξεις, έχουμε 600 αιτήσεις από όλο τον κόσμο. Οι φοιτητές που ήρθαν τώρα είναι από 17 χώρες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να ενθαρρύνει ανθρώπους να έρθουν να σπουδάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί μετά θα γυρίσουν στις χώρες τους και το στίγμα θα είναι ευρωπαϊκό, από ευρωπαϊκά πανεπιστήμια».
Ο κ. Ματσόπουλος μίλησε για την κινητικότητα των μεταπτυχιακών φοιτητών που βρίσκονται τώρα στο Ρέθυμνο:
«Οι φοιτητές θα παραμείνουν στο Ρέθυμνο ολόκληρο το εξάμηνο. Τελείωσαν ένα εξάμηνο στη Μάλτα, ένα εξάμηνο τώρα στην Κρήτη και μετά 10 θα πάνε στην Πορτογαλία και 10 θα πάνε στη Ρουμανία, θα σπάσουν. Θα κάνουν το τρίτο τους εξάμηνο εκεί και μετά το τέταρτο εξάμηνο θα γράψουν τη διπλωματική τους. Το πρόγραμμα είναι δωρεάν, καθώς οι φοιτητές έρχονται με υποτροφίες και ο ανταγωνισμός είναι πολύ υψηλός. Κυρίως είναι φοιτητές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά τα παιδιά έρχονται από χώρες που είναι πιο φτωχές από εμάς. Βλέπουν την Ευρώπη και λένε θέλω να πάω εκεί. Είναι από το Πακιστάν, το Νεπάλ, τη Νιγηρία, την Κένυα, την Κολομβία, την Αυστραλία, την Αμερική, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, το Μεξικό. Είναι άνθρωποι που ψάχνουν και ψάχνονται, για τους οποίους η Ευρώπη είναι όνειρο. Δούλεψαν, πέτυχαν την υποτροφία και τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση πληρώνει τις υποτροφίες τους για να ζουν».
Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus Mundus, εκτός από μια μοναδική ευκαιρία και εμπειρία για τους φοιτητές, είναι και ένας τρόπος προβολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης αλλά και της πόλεως του Ρεθύμνου.
Όπως δήλωσε ο κ. Ματσόπουλος:
«Δίνει ένα στίγμα πολύ καλό για το Ρέθυμνο και για την Κρήτη. Με αυτό το πρόγραμμα ο φοιτητής που ταξιδεύει ανά τον κόσμο, διαφημίζει την Κρήτη και το πανεπιστήμιό της. Τώρα ο στόχος είναι, να κάνουν έρευνα στις χώρες τους και εμείς θα τους υποστηρίξουμε να γίνουν διάφορα πρότζεκτ, ανοιγόμαστε έτσι. Το πρόγραμμα αυτό είναι μια ακόμα δράση εξωστρέφειας για το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Αυτά τα προγράμματα είναι πολύ δύσκολα να τα πάρεις, τα θέλει το πανεπιστήμιο και τα διεκδικεί».
Ο αντιπρύτανης Οικονομικών και Υποδομών, Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, επεσήμανε ότι το πρόγραμμα Erasmus Mondus που εκκινεί τώρα θα διαρκέσει έξι χρόνια και αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα για την εξωστρέφεια και την διεθνοποίησή του το πανεπιστήμιο Κρήτης:
«Αυτή είναι η πρώτη ομάδα που επισκέπτεται το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο για να φοιτήσει στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus Mundus. Θα ακολουθήσουν και άλλες ομάδες, διότι το πρόγραμμα θα διαρκέσει έξι χρόνια. Είμαστε πολύ υπερήφανοι που ζούμε αυτήν την ιστορική στιγμή, το πρώτο Erasmus Mundus που φιλοξενείται στο πανεπιστήμιό μας, να σημειώνει αυτό το σημείο καμπής, για τη διεθνοποίηση του πανεπιστημίου μας, που ελπίζουμε να ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια, τόσο μέσω των δομών που έχει αναπτύξει το πανεπιστήμιο, όσο και μέσω των υποδομών που σχεδιάζουμε τα επόμενα χρόνια. Θα ήθελα να εξάρω τις προσπάθειες καταρχήν του επιστημονικά υπεύθυνου, κ. Ματσόπουλου, αλλά και τη συνδρομή του διοικητικού προσωπικού και συνολικά της διοίκησης του πανεπιστημίου ώστε αυτό να γίνει πραγματικότητα».