Αποκαλυπτικά για τη δυναμική του τοπικού τουρισμού είναι τα στοιχεία της μελέτης του ΙΝΣΕΤΕ με τίτλο «Διεθνείς Αεροπορικές Αφίξεις 2023 – 2024».
Τα δύο μεγάλα αεροδρόμια της Κρήτης «σπάνε τα κοντέρ» και εμφανίζουν θετικό πρόσημο σε σχέση με τη χρονιά ρεκόρ του 2023.
Τόσο το αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» όσο και το αεροδρόμιο των Χανίων «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» αποτελούν πύλες εισόδου για εκατομμύρια επισκέπτες με εντυπωσιακά νούμερα στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις.
Στο «Ν. Καζαντζάκης» το 13% του συνόλου των διεθνών αφίξεων
Τα στοιχεία της μελέτης του ΙΝΣΕΤΕ αποτυπώνουν για μία ακόμη χρονιά την ισχυρή δυναμική του αεροδρομίου Ηρακλείου. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η κίνηση των διεθνών αφίξεων στο «Νίκος Καζαντζάκης» αντιπροσωπεύει το 13% της συνολικής «πίτας» σε επίπεδο χώρας. Στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας βρίσκεται το αεροδρόμιο της Αθήνας που δέχτηκε το 38% των εισερχόμενων διεθνών αεροπορικών αφίξεων το 2024 και ακολουθεί στη δεύτερη θέση το αεροδρόμιο του Ηρακλείου με ποσοστό 13%.
Μάλιστα, οι δείκτες των διεθνών αεροπορικών αφίξεων έχουν θετικό πρόσημο, ακόμη και σε σύγκριση με τη χρονιά ρεκόρ στον τουρισμό το 2023.
Συγκεκριμένα οι διεθνείς αφίξεις στο «Ν. Καζαντζάκης» πέρυσι έφτασαν τους 3.789.527 επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση 6,6% σε σχέση με το 2023 (3.554.70 το 2023).
Αύξηση 8,3% στο αεροδρόμιο Χανίων
Εντυπωσιακοί είναι και οι δείκτες των διεθνών αεροπορικών αφίξεων στο «Ιωάννης Δασκαλογιάννης». Το αεροδρόμιο Χανίων βρίσκεται στην έκτη θέση της σχετικής λίστας, με βάση τα στοιχεία της μελέτης του ΙΝΣΕΤΕ.
Συγκεκριμένα, οι διεθνείς αφίξεις στο «Ι. Δασκαλογιάννης» έφτασαν το 2024 τους 1.530.227 επιβάτες και ήταν 116.742 περισσότεροι σε σχέση με το 2023 (1.413.485).
Η αύξηση αυτή μεταφράζεται σε ποσοστό 8,3% που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικής μεταβολής στη λίστα των πρώτων δέκα σε διεθνείς αφίξεις αεροδρομίων όλης της χώρας.
Αύξηση 6% στις αφίξεις – Μείωση 13% στις εισπράξεις για το 2024 για την Κρήτη
Συνολικά στην Κρήτη ο διεθνείς αφίξεις κατέγραψαν αύξηση 3% για το τρίτο τρίμηνο του 2024 και 6% συνολικά για τους πρώτους εννέα μήνες του έτους. Ωστόσο, ανησυχητικά ήταν τα δείγματα στο κομμάτι των διανυκτερεύσεων και των εισπράξεων, με τους επισκέπτες να μειώνουν τη διάρκεια παραμονής τους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, την ώρα που ξοδεύουν σαφώς λιγότερα χρήματα, σύμφωνα με όσα ανέφερε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και στην εκπομπή των Κώστα Κεφαλογιάννη και Σωτήρη Μεταξά, ο Άρης Ίκκος, Επιστημονικός Διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ. Συγκεκριμένα, οι εισπράξεις εμφάνισαν στην Κρήτη μία μείωση της τάξης του 13% μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024, με τα έσοδα της αγοράς, παρόλα αυτά, να αυξάνονται 2-3%, γεγονός που επεξηγείται σύμφωνα με τον κ. Ίκκο, είτε από τη διάχυση των χρημάτων σε ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις, είτε από το γεγονός ότι το 2023 αποτέλεσε χρονιά ρεκόρ για το νησί, από όλες τις απόψεις.
Τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ έδειξαν μία σημαντική μείωση στις εισπράξεις που αγγίζει το 13%, ενώ οι διανυκτερεύσεις παρέμειναν στα ίδια επίπεδα, με σταδιακές μειώσεις τα τελευταία χρόνια στο χρόνο παραμονής των επισκεπτών. Ο κ. Ίκκος ανέφερε: «Ενώ η αύξηση των αφίξεων είναι στο 6%, η αύξηση των διανυκτερεύσεων είναι στο 1% στα τρία τρίμηνα, έχουμε δηλαδή μία μείωση της διάρκειας παραμονής των επισκεπτών και μία μείωση σε απόλυτα μεγέθη, της τάξης του 13% σε εισπράξεις. Αυτό αφενός είναι ένα καμπανάκι, αφετέρου σε κάποιο βαθμό μπορεί να εξηγηθεί και από το ότι το 2023 η Κρήτη είχε παρουσιάσει μία πάρα πολύ μεγάλη αύξηση στα έσοδα της. Η Κρήτη το 2023 είχε τη μεγαλύτερη αύξηση από όλες τις άλλες περιοχές της Ελλάδας».
«Το τι ισχύει για την περιοχή δεν σημαίνει ότι ισχύει για τις μεμονωμένες επιχειρήσεις»
Τη γενικότερη αίσθηση ότι ο κόσμος ήταν περισσότερος, αλλά τα χρήματα που ξόδευε ήταν λιγότερα ήρθε να επιβεβαιώσει η μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ, με τον κ. Ίκκο να επισημαίνει ότι τα χρήματα που κυκλοφορούν στην τοπική αγορά δεν σημαίνει ότι αντικατοπτρίζουν και την εικόνα των επιχειρήσεων: «Υπάρχει μία σημαντική διαφορά στο τι συμβαίνει στο σύνολο της περιοχής και στο πως το βιώνουν οι επιχειρηματίες. Αυτό πολλές φορές οφείλεται στο ότι μπορεί να έχουμε μία αύξηση της τάξης του 2-3% στα έσοδα, αλλά επειδή έχουν αυξηθεί οι επιχειρήσεις που προσφέρουν τις υπηρεσίες, είτε μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης, είτε επειδή έχουν δημιουργηθεί και άλλα εστιατόρια και μπαρ, αυτό διαχέεται σε περισσότερες επιχειρήσεις, άρα για την κάθε επιχείρηση ατομικά μπορεί να είναι στα ίδια μεγέθη, ή και σε λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά».
Σημαντική αύξηση στις αεροπορικές αφίξεις για το 2025
Σημαντική αύξηση καταγράφουν, επίσης, τα προκαταρκτικά στοιχεία για το 2025, σύμφωνα με τον κ. Ίκκο, με τα αεροδρόμια του Ηρακλείου και των Χανίων μην απουσιάζουν από την εξίσωση.
«Αναμένουμε μία αύξηση των αεροπορικών αφίξεων και στο Ηράκλειο και στα Χανιά, ιδιαίτερα στα Χανιά, όπου αναμένεται να είναι διψήφια. Το πιο σημαντικό που βλέπουμε στα Χανιά είναι ότι υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση της ζήτησης από τις Σκανδιναβικές χώρες, οι οποίες είναι χώρες υψηλότερης δαπάνης από το μέσο όρο, οπότε θα τραβήξει ξανά τη δαπάνη προς τα πάνω. Οι Σκανδιναβικές χώρες και η Πολωνία, μία επίσης δυναμική αγορά, θα καλύψουν περίπου το μισό της αύξησης στα Χανιά. Στο Ηράκλειο τα αποτελέσματα είναι πιο συγκρατημένα, περιμένουμε μία αύξηση από Βρετανία, καθώς και από Τσεχία, Σουηδία και Τουρκία και μειώσεις από Πολωνία και Ισραήλ», σημείωσε.