13 °C Rethymno, GR
01/04/2023

Πύρινα μέτωπα σε Ηλεία, Έβρο και Λέσβο – Καίγονται σπίτια

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες από τις πυροσβεστικές δυνάμεις για να θέσουν υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα.

 

Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει η πυρκαγιά στα Μακρίσια Ηλείας που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής κοντά στον παλιό δρόμο Μακρισίων – Κρεστένων. Η φωτιά κύκλωσε αμέσως την Κρέστενα από την πλευρά του νεκροταφείου και έχει μέτωπα προς Φρίξα – Σκιλλουντία και Βρίνα. Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, δόθηκε εντολή για εκκένωση των οικισμών Κρεστένων, Σκιλλουντίας και Γρύλλου, ενώ στάλθηκε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της περιοχής.

Έχει εκκενωθεί η κατασκήνωση της Φρίξας, τα παιδιά μεταφέρθηκαν στην κοινότητα Καλυβάκια. Από εκεί μπορούν να τα παραλάβουν οι γονείς τους.

Ξυπνούν μνήμες από το 2007

Η κατάσταση παραμένει ανεξέλεγκτη, ενώ ξυπνούν μνήμες από τις φονικές πυρκαγιές του 2007. Την ίδια στιγμή σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να κάνουν ότι μπορούν προκειμένου να ανακόψουν την πορεία του πύρινου μετώπου μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες. Ήδη οι κάτοικοι με όσα μέσα διαθέτουν κατευθύνονται προς το κέντρο της πόλης ενώ εστάλη και προειδοποιητικό μήνυμα από το 112.

 

Για την πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στην περιοχή Μακρίσια Ηλείας έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα τα Κέντρα Υγείας Κρεστένων, Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως, καθώς επίσης και το Γενικό Νοσοκομείου Πύργου, όπως ενημέρωσε το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μέχρι τώρα μόνο ένας πολίτης που υπέστη ζημιές το σπίτι του από την πυρκαγιά έχει προσέλθει με αναπνευστικά προβλήματα στο Κ.Υ. Κρεστένων και έχει η κατάστασή του έχει αντιμετωπιστεί πλήρως.

 

Τεράστια οικολογική καταστροφή

Στον Έβρο, περιφερειακά του χωριού της Δαδιάς, που εκκενώθηκε προληπτικά, έχει επικεντρωθεί η προσπάθεια των δυνάμεων κατάσβεσης για την αναχαίτιση της μεγάλης πυρκαγιάς, που για 4η μέρα καταστρέφει χιλιάδες στρέμματα του Εθνικού Πάρκου, προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή.

Το Γ’ Σώμα Στρατού (Θεσσαλονίκη) στέλνει δυνάμεις τις 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας στον Έβρο για τη μεγάλη πυρκαγιά, ή φωτιά χαρακτηρίζεται υφέρπουσα καθώς υπάρχει 1,5 με δύο μέτρα πούσι και πευκοβελόνες κάτω από τα δέντρα, ενώ σημαντικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν καθόλου δρόμοι στη περιοχή.

Κάηκαν αρκετά σπίτια και στη Λέσβο

Στη Λέσβο, ισχυρές επίγειες δυνάμεις, με σημαντική συνδρομή αστυνομίας και στρατού επιχειρούν για να ελέγξουν τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε πάνω από τον οικισμό Βατερά, σε δασική έκταση, και η οποία έκαψε αρκετά σπίτια.

Αναζωπυρώσεις υπάρχουν στην περιοχή μεταξύ Βρίσας και Βατερών καθώς και στην περιοχή Αγ. Γεώργιος και Αχλάδα, όπου έχει δημιουργηθεί αντιπυρική ζώνη ώστε η φωτιά να μην φτάσει σε ελαιοκτήματα και αγροικίες.

Όμως το απόγευμα η φωτιά πέρασε την κορυφή του βουνού και μπήκε σε ελαιώνα πλησιάζοντας πολύ κοντά στη Βρίσα, όπου ανοίχτηκαν αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να μην περάσει η φωτιά μέσα στον οικισμό, στην περιοχή των Βασιλικών. Προληπτικά ζητήθηκε από το Δήμαρχο εκκένωση του οικισμού, με αποτέλεσμα να σταλεί μήνυμα από το 112 προς τους πολίτες οι οποίοι καλούνταν να κινηθούν προς Πολιχνίτο.

Εντολή εκκένωσης δόθηκε και για τον Σταυρό, στο άλλο μέτωπο της πυρκαγιάς. Μαρτυρίες κάνουν λόγο για εμπρησμό, αφού χθες η φωτιά ξέσπασε σχεδόν ταυτόχρονα σε δύο μέτωπα.

Μια γυναίκα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Πολυχνίτου.

Παράλληλα μέσα στο δάσος, όπου είναι δύσκολη η πρόσβαση των πυροσβεστών, συνεχίζονται οι αναζωπυρώσεις.

Αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιείται, στο πλαίσιο παροχής συνδρομής για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Συμμετέχουν 218 αστυνομικοί, 69 οχήματα και πτητικό μέσο, που συνδράμουν ουσιαστικά σε περιοχές όπου εξελίσσεται η πυρκαγιά.

Το Σάββατο εκκενώθηκαν τα Βατερά, όπου κάηκαν σπίτια, ενώ η αστυνομία απομάκρυνε 450 πολίτες και το Λιμενικό απεγκλώβισε εννέα ανθρώπους από την παραλία. Το ένα από τα μέτωπα το πρωί της Κυριακής έδειχνε να μπαίνει σε φάση ύφεσης.

Στα Βατερά υπολογίζεται ότι έχουν καεί πάνω από 13.000 στρέμματα.

Με εντολή του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus για την περιοχή των Βατερών έτσι ώστε να παραχθούν χαρτογραφικά δεδομένα από την ανάλυση των δορυφορικών εικόνων με στόχο την υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην διαχείριση των συνεπειών της καταστροφικής πυρκαγιάς.