Σε ένα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, το βράδυ της Δευτέρας στην Πλατεία Μικρασιατών, η Μαρία Καρυστιανού και ο Παύλος Ασλανίδης, γονείς αδικοχαμένων παιδιών στη σύγκρουση των αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, βροντοφώναξαν με την παρουσία τους στο Ρέθυμνο, το μήνυμα: «Δεν ξεχνάμε το Έγκλημα στα Τέμπη». Η πλατεία ήταν κατάμεστη, ο κόσμος σιωπηλός και τα συμβολικά δρώμενα που προηγήθηκαν των κεντρικών ομιλιών, κατέκλυσαν με συναισθήματα το Ρεθεμνιώτικο πλήθος. Οι άτυχοι γονείς, οι καλλιτέχνες και τα μέλη του συλλόγου συγγενών θυμάτων των Τεμπών μίλησαν για την ανάγκη απόδοσης δικαιοσύνης. Κάλεσαν τον κόσμο να συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες των συγγενών, για να διαλευκανθεί η υπόθεση και να αναδειχθεί η αλήθεια. Ο κόσμος του Ρεθύμνου έδειξε για ακόμα μία φορά την ευαισθητοποίησή του σε θέματα υψηλού κοινωνικού ενδιαφέροντος, με εκατοντάδες παρουσίες και με ενεργή συμμετοχή στην εκδήλωση.
Πριν την έναρξη του προγράμματος, σε μία ιδιαίτερη, συναισθηματική συνάντηση η Μαρία Καρυστιανού και ο Παύλος Ασλανίδης χαιρετήθηκαν και αγκαλιάστηκαν με τον Ανδρέα και τη Μαρία Γιακουμάκη, γονείς του επίσης αδικοχαμένου Βαγγέλη Γιακουμάκη. Η εκκίνηση της εκδήλωσης δόθηκε με τον χορό Καγκελευτός, από την Ιερισσό Χαλκιδικής, με προσαρμοσμένους στίχους στην τραγωδία των Τεμπών. Δύο σύνολα δεκάδων ατόμων σχημάτισαν ένα κυκλικό χορευτικό δρώμενο, οι μισοί φορώντας μαύρα και οι υπόλοιποι άσπρα μπλουζάκια.
Στην πιο ανατριχιαστική στιγμή της βραδιάς, ο Παύλος Ασλανίδης, πατέρας του Δημήτρη Ασλανίδη, σηκώθηκε και χόρεψε μπροστά στο πλήθος το τραγούδι «Γεννήθηκα» του Ψαρογιώργη, αποδίδοντας φόρο τιμής στο παιδί του. Ακολούθησαν μηνύματα στήριξης με βίντεο από τους καλλιτέχνες: Κοινοί Θνητοί, Γιάννης Αγγελάκας, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Δημήτρης Μητσοτάκης, Social Waste, Θραξ Πανκς, Σπύρος Γραμμένος και Πάνος Βλάχος. Ο Γιώργης Ξυλούρης μαζί με τους Σ. Φιλιππάκης, Α. Λεοντίδης και Μ. Τριπολιτάκης έπαιξαν ζωντανή μουσική, πριν την έναρξη των κεντρικών ομιλιών.
Εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα
Η Μαρία Καρυστιανού, μητέρα της Μάρθης που χάθηκε στο δυστύχημα στα Τέμπη και «φωνή του δημοσίου λόγου για το δυστύχημα των Τεμπών» όπως χαρακτηρίστηκε από τους ομιλητές, αναφέρθηκε στο μήνυμα που ήρθε να δώσει στο Ρέθυμνο: «Σε αντίδραση της προσπάθειας να μας κάνουν να μην ακούγεται καθόλου η φωνή μας, είμαστε στο Ρέθυμνο αποδεχόμενοι την πρόσκληση, για να μιλήσουμε για τα Τέμπη και κυρίως να ενημερώσουμε σε ποιο σημείο της ανάκρισης βρισκόμαστε. Το μήνυμα που ήρθαμε να δώσουμε στο Ρέθυμνο είναι ότι ο κόσμος θα βρίσκει πάντα τον τρόπο να ενημερώνεται για όσα τραγικά συμβαίνουν και για να πούμε ακόμα μία φορά ότι δεν πρόκειται να σταματήσουμε, παρά μόνο όταν καταλήξουμε σε ένα αίσιο τέλος».
Η κ. Καρυστιανού στάθηκε επίσης στην αντιμετώπιση του πολίτη από το ελληνικό κράτος και επανέλαβε ότι τα Τέμπη δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά το αποκορύφωμα μιας επαναλαμβανόμενης αμέλειας. «Τα Τέμπη δεν είναι μόνο εκείνο το τραγικό δρομολόγιο, που σκοτώθηκαν οι άνθρωποι και βυθίστηκαν σε πένθος οι 57 οικογένειες. Είναι κάτι πολύ πιο βαθύ, έχει να κάνει με το πως αντιμετωπίζει το κράτος τον πολίτη. Είδαμε ότι όχι μόνο δεν υπήρχε ασφαλής μετακίνηση, αλλά εξακολουθεί να μην υπάρχει, αν αναλογιστεί κάποιος το πως λειτουργούν τα τρένα μετά τα Τέμπη. Τα προβλήματα παραμένουν τα ίδια, καταλαβαίνει κανείς την παντελή απαξίωση στον πολίτη».
Ο Παύλος Ασλανίδης, πατέρας του Δημήτρη Ασλανίδη που χάθηκε στα Τέμπη δήλωσε: «Το μήνυμα είναι να μην ξεχαστεί το έγκλημα στα Τέμπη. Ξέρουμε ότι αφορά όλη την Ελλάδα και ειδικά τους νέους. Γι’ αυτούς πρέπει να αγωνιστούμε όλοι. Θέλουμε τη συμπαράσταση του κόσμου, για όλα αυτά που έρχονται στη συνέχεια, τα ευρωπαϊκά δικαστήρια κλπ.».
Να αποδοθεί δικαιοσύνη
Ο Βασίλης Κοκοτσάκης, τεχνικός σύμβουλος της επιτροπής των γονέων-συγγενών θυμάτων των Τεμπών υπογράμμισε: «Ελπίζουμε η δικαιοσύνη να κερδίσει στο τέλος και πιστεύουμε ότι η ολοένα και μεγαλύτερη συμμετοχή ανθρώπων που συντάσσονται τόσο με την κ. Καρυστιανού, όσο και με τους υπόλοιπους συγγενείς, θα κάνει και τους τελευταίους δύσπιστους να σταματήσουν να πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας και να αρχίσουν να ασχολούνται με την πραγματικότητα, η οποία απέδειξε ότι και τα 30 παιδιά σκοτώθηκαν από τη φωτιά και όχι από τη σύγκρουση». Επιπλέον, ο κ. Κοκοτσάκης πρόσθεσε ότι το ερευνητικό κομμάτι της υπόθεσης βρίσκεται σε πολύ καλό στάδιο τον τελευταίο καιρό και ότι η βοήθεια ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων επιβεβαιώνει την πολυπλοκότητα των αιτιών του δυστυχήματος.
Η Κατερίνα Πανδή, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, μέλος της Ομάδας Πολιτών που διοργάνωσε την εκδήλωση και συντονίστρια του χορευτικού Καγκελευτός, δήλωσε: «Θέλουμε πραγματικά να δηλώσουμε την οργή μας, γιατί όσο δεν δικαιώνεται ο αγώνας των συγγενών και δεν τιμωρούνται αυτοί που πρέπει, συνεχίζουμε να είμαστε οργισμένοι. Δεν θα σταματήσουμε με τις δράσεις, θα συνεχίσουμε. Η συγκερκιμένη δράση μας πραγματοποιήθηκε από προσφορές πολιτών, ιδιωτών μακριά από συγκεκριμένες οργανώσεις και φορείς. Δεν έχει χρησιμοποιηθεί ούτε ένα ευρώ από κάποιο φορέα. Βρίσκεται όλο το Ρέθυμνο εδώ. Δεν θέλουμε να ξεχάσουμε, δεν θα τους αφήσουμε σε ησυχία αν δεν κάνουν πραγματικά τη δουλειά τους. Πρέπει η δικαιοσύνη επιτέλους να αποδοθεί και πρέπει στην Ελλάδα να κάνει τη δουλειά της».
Σε ένα συγκλονιστικό ξέσπασμα στο τέλος της ομιλίας της, η Μαρία Καρυστιανού αναφέρθηκε στις φωτιές στο Μάτι και στην επίσης πρόσφατη πολύνεκρη τραγωδία. Χαρακτήρισε ντροπιαστικές τις προσπάθειες συγκρίσεων ανάμεσα στα Τέμπη και στο Μάτι από συγκεκριμένους ανθρώπους και κατηγόρησε όλους αυτούς που δίνουν μαθήματα σωστού πένθους. «Ντροπή σε όποιον προσπαθεί να ζυγίσει τον πόνο που βιώνουμε. Είμαστε ένα και προχωράμε προς το φως».
Το καταληκτικό κομμάτι της εκδήλωσης περιλάμβανε διάλογο με το κοινό και ερωτήσεις προς τους γονείς και τον τεχνικό σύμβουλο Βασίλη Κοκοτσάκη. Το λόγο πήραν κυρίως προβληματισμένοι πολίτες, οικογενειάρχες και συχνοί επιβάτες της γνωστής αμαξοστοιχίας. Μερικές ερωτήσεις αφορούσαν το τεχνοκρατικό κομμάτι της εκδίκασης της υπόθεσης και άλλες σχετίζονταν με ζητήματα ηθικής, ασφάλειας και συναισθημάτων.