Των ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΦΩΤΑΚΗ και ΑΝΤΩΝΗ ΠΑΝΤΙΝΑΚΗ
Ένα καλοκαίρι γεμάτο… μαζεμένες χαρές θα είναι το φετινό για αρκετά ζευγάρια στο Ρέθυμνο. Οι γάμοι και οι βαπτίσεις που θα πραγματοποιηθούν ως το φθινόπωρο, πρόκειται να καταγράψουν… ρεκόρ. Μία εξέλιξη εν πολλοίς λογική: Διότι όσα μυστήρια «πάγωσαν» τα δύο προηγούμενα χρόνια λόγω των περιορισμών της πανδημίας, μετατέθηκαν για εφέτος.
Κι όσες και όσοι σκέφτηκαν λίγους μήνες πριν ν’ ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας το 2022, ελλείψει ημερομηνιών αναπροσάρμοσαν τα σχέδιά τους: Αναγκαστικά έδωσαν παράταση στην «πιο σπουδαία ημέρα της ζωής τους», όπως πολλοί την χαρακτηρίζουν, μεταθέτοντας την για το …2023!
Όσοι πρόλαβαν-πρόλαβαν, δηλαδή, τα Σαββατοκύριακα του φετινού καλοκαιριού, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις κοινωνικές τους δεξιώσεις, είτε να παντρευτούν, είτε να βαφτίσουν τα παιδιά τους. Όλες οι Παρασκευές, τα Σάββατα και οι Κυριακές είναι πλέον «sold out» στο Ρέθυμνο, τόσο σε ότι έχει να κάνει με τις εκκλησίες, όσο και με τα κέντρα διασκέδασης.
Κι επειδή τα Σαββατοκύριακα όλα είναι… πιασμένα, αρκετοί γάμοι μετατέθηκαν… μεσοβδόμαδα! Άχαρο και αντιδημοφιλές, αλλά πέρα για πέρα αληθινό ως γεγονός.
Έντονο ενδιαφέρον υπάρχει και από το εξωτερικό, από ομογενείς που επιθυμούν να αλλάξουν… στέφανα στο Ρέθυμνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι έχουν εκδοθεί πάνω από 100 άδειες γάμου και φυσικά… έπεται συνέχεια!
Σε χωριά της ενδοχώρας, ειδικά στον Μυλοπόταμο αρκετοί μελλόνυμφοι κλείνουν κέντρα (και εκκλησίες) αν όχι εντός Ρεθύμνου, στους γειτονικούς νομούς Ηρακλείου και Χανίων.
«Είναι πάρα μα πάρα πολλοί γάμοι. Και συνεχίζεται η ροή. Θα σπάσουν ρεκόρ εφέτος. «Θα έχουμε σίγουρα περισσότερους πριν από την πανδημία» εκτιμά ο γενικός αρχιερατικός επίτροπος Πρωτ. Νικόλαος Νικηφόρος, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» εκ μέρους της Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου. Όπως ανέφερε οι άδειες που έχουν βγει είναι ήδη 115, «Όταν εμείς στη Μητρόπολη βγάζαμε γύρω στις 250 άδειες το χρόνο».
Ο πατήρ Ανδρέας Κόκκινος από τα Λιβάδια Μυλοποτάμου σχολίασε: «Δύο χρόνια με τον κορονοϊό πήγαν όλα πίσω. Εμείς ως ενορία, επειδή όλοι ψάχνουν κέντρα, θα έχουμε λίγους γάμους στα Λιβάδια. Προσωπικά δεν θα κάνω πάνω από πέντε μυστήρια. Όμως γάμοι στα χωριά μας – τα Λιβάδια, τα Ζωνιανά και τα Ανώγεια – θα έχουμε κάθε μέρα. Όλοι που ψάχνουν κέντρο, θα φύγουν εκτός ενορίας. Πάνε σε Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Χανιά για να κάνουν τις υποχρεώσεις τους. Καθένας θέλει την άνεσή του, να πάει σε ένα κέντρο για να ευχαριστήσει τον κόσμο. Γενικά έχει μπλοκάρει το σύστημα».
Πυρετώδεις …πρόβες
Η διετία πανδημίας που προηγήθηκε είχε ως αποτέλεσμα να πατηθεί «pause» και να ανασταλούν όλα τα προγραμματισμένα σχέδια μελλόνυμφων και γονιών (που ήθελαν να βαπτίσουν τα παιδιά τους), με τους επιχειρηματίες των κέντρων δεξιώσεων να αναγκάζονται να βάλουν «λουκέτο» στα μαγαζιά τους.
Φέτος, έχουν αρχίσει να βιώνουν ξανά εποχές όπως το 2019, με τη ζήτηση να είναι αδιάκοπη ειδικά για τους καλοκαιρινούς μήνες, όσο όμως και για τον υπόλοιπο χρόνο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι φέτος έχουν προγραμματιστεί γάμοι και βαπτίσεις ακόμα και καθημερινές, και πιο συγκεκριμένα από Τρίτες και έπειτα.
Η εξέλιξη αυτή, προφανώς και δίνει μια «ανάσα» στους επιχειρηματίες, οι οποίοι όμως παραδέχονται ότι η εικόνα δεν είναι ίδια με τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως όσον αφορά τον αριθμό των καλεσμένων στις δεξιώσεις αυτές.
«Υπάρχει το αδιαχώρητο», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στα «Ρ.Ν.» η πρόεδρος του Παγκρητίου συλλόγου επιχειρηματιών γάμων και βάφτισης, Κάλι Κοκκινάκη. Σύμφωνα με την ίδια, η ζήτηση φέτος έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, αφού εκτός από εκείνους που είχαν αναγκαστεί να καθυστερήσουν για κάποιο διάστημα τους γάμους και τις βαφτίσεις, υπάρχουν και εκείνοι που είχαν κανονίσει εξ αρχής να τελέσουν τα μυστήρια αυτά φέτος. Παρομοίασε μάλιστα την κίνηση του Μαΐου με αυτήν που κανονικά παρατηρείται τον Ιούλιο. «Λόγω της μεγάλης ζήτησης, πολλοί συμβιβάζονται σε διαφορετικές ημέρες και σε μικρότερα κέντρα δεξιώσεων», πρόσθεσε.
Η κ. Κοκκινάκη έκανε λόγο για επιστροφή των μεγαλύτερων γάμων, αφού οι περισσότεροι Κρητικοί «θέλουν να βγάλουν τις υποχρεώσεις», κάτι το οποίο δεν έχει φτάσει ακόμη τα νούμερα του παρελθόντος. Παραδέχτηκε πάντως ότι η εικόνα αυτή, ανακουφίζει όλους όσους ασχολούνται με τον συγκεκριμένο τομέα, αφού όπως ανέφερε «Πρόκειται για μια βιομηχανία, μια μεγάλη αλυσίδα που απασχολεί πολλούς διαφορετικούς κλάδους, όπως είναι τα ανθοπωλεία, οι μακιγιέζ, οι διακοσμητές, τα νυφικά, κ.ά.».
Παράλληλα, σχολίασε ότι είναι η πρώτη χρονιά που διοργανωτές γάμων αναγκάζονται να αρνηθούν δουλειές, ακόμα και από ξένους επισκέπτες που επιθυμούν να παντρευτούν στο Ρέθυμνο. «Αν υπάρξει κάτι οργανωμένο, με την προϋπόθεση πολλής δουλειάς και χρήματος, η Κρήτη μπορεί να διαφημιστεί σαν γαμήλιος προορισμός. Είναι κάτι που έχουμε προτείνει στην Περιφέρεια», κατέληξε.
Χωρίς ημερομηνίες τα κέντρα διασκέδασης
Ανάλογη εικόνα, αναφορικά με την κίνηση παρουσίασαν και οι ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης του Ρεθύμνου, με τους οποίους επικοινώνησαν και συνομίλησαν τα «Ρ.Ν.».
«Εμείς δυστυχώς δεν έχουμε ημερομηνίες, γιατί προερχόμαστε από μία περίοδο κρίσης λόγω covid. Οι γάμοι που είναι κλεισμένοι για το καλοκαίρι αφορούν το 2020 και το 2021 που δεν έγιναν. Οι γάμοι για τους οποίους υπάρχει ενδιαφέρον από το Πάσχα και μετά αφορούν το 2023. Κλείνουν για του χρόνου» λέει ο κ. Ιωακείμ Λαγουδάκης και συμπληρώνει: «Κάποιοι δεν ήθελαν να κάνουν γάμους και βαπτίσεις με περιοριστικά μέτρα. Υπάρχει πολύ ενδιαφέρον, έχουμε ανοίξει κανονικά, γίνονται εκδηλώσεις. Ο κόσμος είναι πολύ ενθουσιασμένος που μπορεί να παντρευτεί χωρίς περιορισμούς, που μπορεί να έχει τους δικούς του ανθρώπους. Οι γάμοι γίνονται κανονικά. Τώρα, το πολύ μεγάλος και το πολύ μικρός (γάμος) είναι πολύ σχετικό: Ανάλογα με το τι θέλει να κάνει ο καθένας. Η προσέλευση του κόσμου πάντως είναι κανονική».
Όπως επισήμανε ο κ. Λαγουδάκης, «Το καλοκαίρι είναι κλεισμένο όλο, μέχρι τον Οκτώβρη. Και αυτοί που δεν βρήκαν ημερομηνίες κλείνουν για το 2023. Επειδή είχαμε πάρα πολύ καιρό να δουλέψουμε τους μήνες Ιούνιο – Ιούλιο – Αύγουστο και Σεπτέμβρη έχουμε και καθημερινές, διότι δεν είχαμε ημερομηνίες. Υπάρχει ενδιαφέρον και από το εξωτερικό. Άνθρωποι δηλαδή που μένουν στο εξωτερικό κι έχουν σχέση με την Κρήτη και το Ρέθυμνο. Έχουμε πάρα πολλούς γάμους και από την υπόλοιπη Ελλάδα, με ανθρώπους που επίσης έχουν σχέση με την Κρήτη».
Ο κ. Κώστας Παυλάκης επιβεβαίωσε πως έχουν ήδη κλειστεί οι ημερομηνίες για όλη τη διάρκεια του χρόνου, με την αρχή να γίνει μετά την περίοδο του Πάσχα. «Εμείς είμαστε κλειστοί όλο το καλοκαίρι, ακόμα και τις καθημερινές. Η κίνηση ξεκίνησε μετά το Πάσχα και υπάρχουν κλεισμένες ημερομηνίες ακόμα και για το τέλος του έτους. Η μεγαλύτερη ζήτηση φυσικά είναι για τώρα τους καλοκαιρινούς μήνες και μιλάμε και για γάμους και για βαπτίσεις».
Σύμφωνα με τον ίδιο μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτίθενται να ταξιδέψουν από το εξωτερικό, με σκοπό να ζήσουν τη γαμήλια εμπειρία τους στο Ρέθυμνο. «Έχουμε τουλάχιστον 10 γάμους προγραμματισμένους από Αμερική, καθώς και από Ευρώπη κυρίως από Γερμανία. Οι περισσότεροι είναι Έλληνες ομογενείς, υπάρχουν όμως και 60-70 ξένους, οι οποίοι θέλουν απλά να έρθουν να παντρευτούν στο Ρέθυμνο». Αναφορικά με τον αριθμό των καλεσμένων μάλιστα, ο κ. Παυλάκης σχολίασε ότι κατά μέσο όρο πρόκειται για 800 άτομα και πάνω.
Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Μιζηθράκης υποστήριξε ότι ο αριθμός των προσκεκλημένων είναι αισθητά μειωμένος σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. «Οι περισσότερες κρατήσεις έχουν γίνει για Παρασκευές και Σαββατοκύριακο, και οι καλεσμένοι είναι περίπου 600, το πολύ 800. Είμαστε σίγουρα σε καλύτερη κατάσταση φέτος, αφού φτάνουμε την κίνηση του 2019, αλλά και πάλι δεν είναι το ίδιο. Το 80% των κρατήσεων αφορούν τους καλοκαιρινούς μήνες».
Οι δεδομένες δυσκολίες
Η μετά covid εποχή βρίσκει τους επιχειρηματίες της εστίασης και των κέντρων διασκέδασης σε μία μεταβατική περίοδο, όπου προσπαθούν να βρουν τα… πατήματά τους, να ισορροπήσουν στο τεντωμένο σχοινί των ανατιμήσεων και της ακρίβειας, και παράλληλα να αναζητούν με επιμονή και υπομονή προσωπικό!
Σε ότι έχει να κάνει με τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες, και κατ’ επέκταση με την άνοδο των τιμών στα πακέτα που προτείνουν στους πελάτες τους οι επιχειρηματίες παραδέχονται ότι προσπαθούν να κρατήσουν το μεγαλύτερο ποσοστό επιβάρυνσης στις επιχειρήσεις τους και να μείνει ένα μικρότερο ποσοστό προς τους πελάτες. «Ο κόσμος καταλαβαίνει», σχολιάζει ο κ. Παυλάκης, ενώ ο κ. Μιζηθράκης προσθέτει, «κρατάμε όσο το δυνατόν πιο χαμηλές τις αυξήσεις, αλλά και εμείς έχουμε πρόβλημα».
Ο κ. Λαγουδάκης συμπλήρωσε με τη σειρά του: «Οι τιμές δυστυχώς έχουν αναπροσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, δεν είναι αυτές που είχαμε δώσει πριν τον κορονοϊό – παρ’ ότι είχαμε υπογράψει συμφωνητικά και είχαν δοθεί προκαταβολές. Όλοι το καταλαβαίνουν, γιατί αυτό το φαινόμενο (των ανατιμήσεων) δεν παρουσιάζεται μόνο σε εμάς – είναι για όλους. Το ενεργειακό κόστος έχει τινάξει τη δουλειά μας στον αέρα. Έχει ανέβει πάνω από 25-30%, εκτός από το αυξημένο κόστος στις πρώτες ύλες!».
Οι αναπροσαρμογές στους τιμοκαταλόγους ίσως… επηρεάζουν σε ένα βαθμό τον (τελικό) αριθμό των καλεσμένων.
Για την έλλειψη προσωπικού, ο κ. Λαγουδάκης ανέφερε τέλος: «Έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα. Με το να μείνουμε δύο χρόνια κλειστοί, χάσαμε τη βάση μας. Αρκετοί εργαζόμενοι άλλαξαν κατεύθυνση. Η εστίαση ήταν η άμεσα πληττόμενη από τον κορονοϊό. Δυστυχώς, κάποιοι άνθρωποι που είχαμε ως μαγιά, ως βάση στο προσωπικό μας, άλλαξαν κατεύθυνση. Έφυγαν γενικά από την εστίαση. Προσπαθούμε τώρα να εξισορροπήσουμε την κατάσταση. Έχουμε το σταθερό κορμό στο προσωπικό μας – ευτυχώς που τον κρατήσαμε. Αλλά γενικά είναι πολύ δύσκολο να βρεις αυτό που θέλεις».