Ακόμη και οι ίδιοι οι μετεωρολόγοι, που είχαν προειδοποιήσει για «μπουρίνια» το περασμένο Σαββατοκύριακο, αιφνιδιάστηκαν με το πλημμυρικό φαινόμενο που επικεντρώθηκε και έπληξε το Ρέθυμνο το μεσημέρι του Σαββάτου!
Για Ιούλη μήνα, μιλάμε για ρεκόρ βροχόπτωσης, όπως επιβεβαιώνει μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος.
Πιο συγκεκριμένα, ο σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στο 14ο δημοτικό κατέγραψε 60 χιλιοστά βροχής μέσα σε δύο ώρες, ενώ μέσα στο ίδιο διάστημα ο σταθμός στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού κατέγραψε μόνο εννέα χιλιοστά!
Στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, ο όγκος του νερού μετέτρεψε σε … λίμνη το σημείο γύρω από τη Λότζια, κάτι που βεβαίως δεν συμβαίνει για πρώτη φορά.
Σύμφωνα με πληροφορίες των «Ρ.Ν.» η δημοτική αρχή ήδη επεξεργάζεται ένα σχέδιο, το οποίο σκοπεύει να το φέρει εις πέρας από το φθινόπωρο και μετά, μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων στην περιοχή, για την αποφασιστική και ουσιαστική αντιμετώπιση του χρόνιου αυτού προβλήματος.
Σύννεφο …σκέπασε το Ρέθυμνο: «Ήταν κάτι το απρόβλεπτο»
«Πιστεύαμε ότι στην Κρήτη τα φαινόμενα θα είναι πολύ ηπιότερα» παραδέχθηκε σε δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο κ. Λαγουβάρδος.
Έκανε λόγο για «ρεκόρ» για τα δεδομένα της εποχής («καλοκαίρι και Ιούλης μήνας»), προσπαθώντας να ερμηνεύσει ένα φαινόμενο, που πραγματικά έδωσε την εντύπωση ότι σαν να έβαλε στο… μάτι το Ρέθυμνο: «Εστίασε σε ένα μέρος του Ρεθύμνου. Αυτό είναι το παράξενο. Σίγουρα, το σημείο που είναι λίγο πιο ορεινό, γιατί έχει αυτές τις κλίσεις στο βουνό που υπάρχει πάνω και πίσω στην εθνική, σίγουρα βοηθάει στην ανάπτυξη νεφών. Ουσιαστικά ήταν ένα νέφος που έμεινε για αρκετή ώρα στο ίδιο σημείο. Αναπτύχθηκε ένα καταιγιδοφόρο νέφος το οποίο έμεινε για τουλάχιστον δύο με τρεις ώρες ακριβώς στο ίδιο σημείο. Μέσα σε αυτό το διάστημα, έδωσε πάρα πολύ νερό. Κι αυτό είναι που δημιούργησε πλημμύρα».
Το παράξενο και συνάμα εντυπωσιακό, λοιπόν, ήταν η πολύ περιορισμένη περιοχή όπου εκδηλώθηκε η ισχυρή βροχόπτωση, που εξελίχθηκε σε πλημμύρα.
«Ήταν κάτι το απρόβλεπτο» συνεχίζει ο κ. Λαγουβάρδος. «Δηλαδή, η εικόνα που είχαμε για την Κρήτη, το είχαμε προαναγγείλει άλλωστε, ήταν ότι θα έχουμε ασθενή έως και μέτρια φαινόμενα. Όπως και είχαμε σχεδόν σε όλες τις περιοχές. Αυτό που πραγματικά μάς ξέφυγε τελείως ήταν η βροχή που έπεσε στο Ρέθυμνο, κι ειδικότερα σε ένα τμήμα του Ρεθύμνου: Γιατί μετρήσαμε 60 χιλιοστά στο σταθμό στο 14ο δημοτικό, αλλά εννέα μόνο στον Βιολογικό! Είναι ένα χαρακτηριστικό της πολύ μεγάλης τοπικότητας, που έχουν τα φαινόμενα κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, μέσα σε μία γενικευμένη κακοκαιρία μέτριας έντασης έτσι όπως φάνηκε από τις καταγραφές σε όλο το νησί. Υπήρξε μία έξαρση που δημιούργησε τα προβλήματα που δημιούργησε».
Παρά τον… αιφνιδιασμό του, ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών θα σχολιάσει ότι «Για το καλοκαίρι, ναι το φαινόμενο μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογικό. Μπορεί να συμβεί. Έχουμε τεράστιες διαφορές στη βροχή με τις τοπικές καταιγίδες μεταξύ πολύ κοντινών περιοχών, όπως συνέβη και στο Ρέθυμνο εκείνη την ημέρα. Το έχουμε δει και σε άλλες περιοχές. Είχαμε την… τύχη να το μετρήσουμε κιόλας. Αν δεν είχαμε τον σταθμό στο 14ο δημοτικό, κι είχαμε μόνο του Βιολογικού, θα λέγαμε ότι έριξε μόνο εννέα χιλιοστά. Τέτοια φαινόμενα πολύ τοπικής κλίμακας και πολύ ισχυρά, δυστυχώς παραμένουν ακόμα απρόβλεπτα. Και μόνο κατά τη διάρκεια της εξέλιξής τους, κοιτώντας τα δεδομένα των μετεωρολογικών σταθμών, αντιλαμβάνεσαι τι συμβαίνει και παίρνεις την τελευταία στιγμή κάποια μέτρα. Μας αιφνιδιάζουν. Κι εμένα με αιφνιδίασε. Όμως είχαμε σε ένα μοναδικό σημείο, όπου πραγματικά έριξε 60 χιλιοστά μέσα σε δυόμιση ώρες! Ένα πολύ μεγάλο ύψος βροχής που σίγουρα δημιουργεί πλημμύρες! Τόσος όγκος νερού, σε ένα αστικό κέντρο, είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσει ένα πλημμυρικό επεισόδιο».
Το ευτύχημα είναι ότι δεν δημιουργήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα, πέραν από ένα – δύο περιστατικά στα οποία χρειάστηκε η συνδρομή πυροσβεστών, όπως δήλωσε στα «Ρ.Ν.» ο διοικητής της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Ρεθύμνου Αντώνης Πρωτοπαπαδάκης.
Στο βάθος …παρεμβάσεις
«Η πόλη είναι οχυρωμένη. Πιστεύω ότι είμαστε σε καλό επίπεδο» είπε στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ Βασίλης Θεοδωράκης. Για την επανεμφάνιση του προβλήματος στο συγκεκριμένο τμήμα της παλιάς πόλης, γύρω από τη Λότζια, επισήμανε: «Είναι το πιο χαμηλό σημείο της πόλης. Ο αγωγός των ομβρίων φεύγει, περνάει όλη την Αρκαδίου, περνάει κάτω από το παρκινγκ και μπαίνει στη θάλασσα. Αν έχει και κύμα, ζορίζονται να φύγουν τα νερά, υπάρχει καθυστέρηση και δημιουργείται αυτό το φαινόμενο. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί. Άμα ήταν 20 ώρες αυτή η κακοκαιρία θα την αντέχαμε; Γιατί όλα έχουν φτιαχτεί, είναι προϋπολογισμένα, με έναν μέσο όρο. Όταν εξαντληθεί αυτός ο μέσος όρος, δεν υπάρχει η δυνατότητα για κάτι άλλο. Αλλιώς, πρέπει να κάνουμε έναν αγωγό για να έχει πέντε μέτρα βάθος. Έχουμε με ένα μέσο όρο και πάνω διατομές στους αγωγούς για να τραβάνε μία φυσιολογική, δυνατή μπόρα. Αλλά άμα έχει τέτοια κακοκαιρία, πρέπει να έχεις απορροή επιφανειακή. Αλλιώς δεν γλιτώνεις. Θεωρώ πάντως ότι πήγαμε καλά, δεδομένων των συνθηκών. Εγώ προσωπικά το Σάββατο τρομοκρατήθηκα με τον όγκο του νερού. Εκτός από τη Λότζια δεν έγινε κάτι άλλο».
Τα «Ρ.Ν.» είναι σε θέση, να γνωρίζουν πώς επίκεινται παρεμβάσεις από τα τέλη Οκτώβρη και μετά, με το που τελειώσει δηλαδή η τουριστική σεζόν, στην περιοχή όπου εμφανίζεται το εν λόγω πρόβλημα.
Εξάλλου, την περασμένη εβδομάδα η ΔΕΥΑΡ προχώρησε σε καθαρισμούς των αγωγών στην παραλιακή. «Χρειάζεται προσοχή, από όλους μας» τονίζει ο κ. Θεοδωράκης, σκεπτόμενος ότι συχνά αρκετά φρεάτια είναι βουλωμένα. «Μην ρίχνουμε ό,τι βρούμε μέσα στα φρεάτια. Τα φρεάτια είναι για τα όμβρια, δεν είναι σκουπιδότοποι» επισημαίνει, υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα της ατομικής ευθύνης: «Αν δεν βοηθήσουν και οι πολίτες, καμία υπηρεσία δεν μπορεί να πετύχει τον στόχο της μόνη της. Χρειάζεται η συμπαράσταση του κόσμου. Καθένας μας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Ως πολίτες έχουμε ευθύνες».
Για το πλημμυρικό φαινόμενο στην παλιά πόλη μίλησε και η πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Ρεθύμνου Αθηνά Τσικιντίκου: «Αυτό συμβαίνει κάθε φορά που το νερό είναι απότομο και πολύ. Όσο ήταν η βροχόπτωση, χωρίς να αρχίσει ο άνεμος ήταν καλά. Μετά που άρχισε ο έντονος αέρας και τα υψηλά μποφόρ, εκεί δυσκολεύτηκε το πράγμα. Στη Λότζια και πιο πριν, δυστυχώς το έδαφος δεν έχει την κατηφορική κλίση που πρέπει να έχει, για να φεύγει το νερό προς το λιμάνι. Επειδή το συγκεκριμένο σημείο πλήττεται κάθε φορά, οι περισσότεροι είναι γνώστες της κατάστασης και δεν είχαμε προβλήματα. Δεν κλήθηκε δηλαδή η πυροσβεστική, δεν πλημμύρισε κάποιο μαγαζί. Αλλά αυτό συμβαίνει κάθε φορά που η βροχόπτωση είναι έντονη και πολλή. Πρέπει το νερό να βρίσκει κι άλλη διαφυγή. Χρειάζεται να βρούμε τον τρόπο. Αυτή είναι η μοναδική λύση».
Καλοκαιρινό μοτίβο, εμμονή μελτεμιών και (πιθανή) άνοδος της θερμοκρασίας
Μετά την παρένθεση του περασμένου Σαββατοκύριακου, ο καιρός επανήλθε σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Ξαναμπήκαμε σε καλοκαιρινό μοτίβο. Η εμμονή των μελτεμιών, που ξεκίνησε από τον Ιούνιο συνεχίζεται και αυτόν το μήνα.
Η πρόγνωση που μας έκανε ο κ. Λαγουβάρδος έχει ως εξής: «Άμεσα δεν φαίνεται κάτι (αντίστοιχο με το περασμένο Σαββατοκύριακο). Πάμε σε μία σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας. Θα είμαστε σε ένα καλοκαιρινό μοτίβο, με μελτέμια. Αυτό σημαίνει για την Κρήτη, στο βόρειο τμήμα του νησιού, αρκετά ισχυρός κυματισμός και ισχυροί άνεμοι στα νότια – τοπικά, όπου δημιουργούνται τα περάσματα, όπως στον Πλακιά για παράδειγμα. Επανερχόμαστε επομένως στο καλοκαιρινό μοτίβο με μελτέμια, για την ώρα σχετικά ήπιες θερμοκρασίες και πιθανότατα να δούμε μία σημαντική άνοδο προς το τέλος της εβδομάδας. Θα πρέπει να περιμένουμε όμως λίγο».