20 °C Rethymno, GR
24/05/2022

Ρέθυμνο: Τα μηνύματα για την 25η Μαρτίου

Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης Μαίρη Λιονή και οι βουλευτές του νομού Γιάννης Κεφαλογιάννης και Ανδρέας Ξανθός, αμέσως μετά το πέρας της παρέλασης έστειλαν τα δικά τους μηνύματα για την εθνική γιορτή της 25ης Μαρτίου.

Αναλυτικά, οι δηλώσεις τους:

Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Πρόδρομος σημείωσε: «Μεγάλη μέρα η σημερινή: διπλή γιορτή της πίστης και της πατρίδας μας. Να θυμόμαστε όλοι πώς ο Θεός μάς αγαπά και με τη γιορτή του Ευαγγελισμού της Παναγίας ανοίγει διάπλατα τις πύλες του ουρανού. Κι επίσης να μνημονεύσουμε τους ενδόξους ήρωες, προπάτορες και προγόνους μας · για να θυμόμαστε ότι πάντοτε η ελευθερία θέλει αρετή, τόλμη και θυσία. Χρόνια πολλά κι ευλογημένα σε όλους!»

Η κ. Μαίρη Λιονή, Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης είπε: «Χρόνια πολλά και καλά σε όλους τους ανθρώπους. Σήμερα βγήκε ο ήλιος να ζεστάνει όχι μόνο τα σώματα, θέλω να πιστεύω και τις ψυχές. Οι σημερινές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου γίνονται κάτω από έναν πόλεμο ο οποίος ήρθε και στη γειτονιά μας, στην Ευρώπη, όπου χάνεται πάρα πολύς κόσμος υπερασπιζόμενος την πατρίδα του – όπως και οι Έλληνες το 1821. Θα πρέπει η διεθνής κοινότητα να βρεθεί πάλι προ των ευθυνών της, να βοηθήσουμε έτσι ώστε να γίνει γρήγορα η ειρήνη σε όλες τις γωνιές του κόσμου και στην Ευρώπη. Διότι όλος ο κόσμος, κι εμείς μαζί, πέρα από την οικονομική και υγειονομική κρίση, θα έχουμε και το φάσμα μίας επισιτιστικής κρίσης πάρα πολύ δύσκολης. Και γι’ αυτό θα πρέπει, οι ισχυροί του κόσμου αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Χρόνια πολλά σε όλους».

Ο βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Κεφαλογιάννης ανέφερε: «Σήμερα είναι μία διπλή γιορτή για τον ελληνισμό: από τη μία μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, και από την άλλη ο εορτασμός του εθνικοαπελευθερωτικού μας αγώνα. Πέρσι, μας δόθηκε η ευκαιρία στα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, να αναστοχαστούμε, να δούμε πώς ξεκίνησε η δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, πού βρισκόμαστε σήμερα. Και μπορώ να πω ότι έχουμε αισιοδοξία: το σύγχρονο ελληνικό κράτος είναι ένα ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίπλα στους ισχυρούς όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και της υφηλίου που μπορεί να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Ειδικά τις εποχές όπου βλέπουμε ότι οι παγκόσμιες προκλήσεις πέρα από οικονομικές – κοινωνικές, δυστυχώς τελευταία έχουν γίνει και πολεμικές. Άρα, θα πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις».

Ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός τόνισε τέλος: «Η φετινή επέτειος με τη συμπλήρωση των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 τη βαρύνει πάρα πολύ ο πόλεμος στη γειτονιά μας και οι τρομερές παρενέργειες που υπάρχουν στην οικονομική και κοινωνική ζωή, στην ευρύτερη περιοχή. Θεωρώ ότι σε αυτή την περίοδο πρέπει να υπάρχει μία ομόθυμη καταδίκη των πολέμων, της συγκεκριμένης πολεμικής εισβολής, αλλά πρέπει να είναι σαφές ότι δεν υπάρχουν καλοί και κακοί εισβολείς, δεν υπάρχουν καλοί και κακοί ιμπεριαλισμοί, δεν υπάρχουν καλοί και κακοί εθνικισμοί. Και δεν υπάρχει καλή και κακή μετανάστευση. Οφείλουμε να προβάλλουμε την απαίτηση των λαών όλου του κόσμου να σταματήσει ο πόλεμος, να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή και να παίξει το ρόλο της επιτέλους η διεθνής κοινότητα, η οποία αποδείχθηκε ανέτοιμη και αδύναμη να αποτρέψει μία τέτοια τραγωδία. Ταυτόχρονα όμως στη χώρα είναι σε εξέλιξη μία πολλαπλή κρίση: υγειονομική, οικονομική και κοινωνική. Υπάρχει ένα κύμα ακρίβειας και έκρηξης του ενεργειακού κόστους που πιέζει αφόρητα τα νοικοκυριά και την καθημερινότητα των ανθρώπων και που απαιτεί μία ευρύτερη κοινωνική συστράτευση κι ένα σχέδιο βιώσιμης εξόδου το οποίο η κυβέρνηση δεν το διαθέτει».