Με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο 1973, αρχές, φορείς και πολιτικές οργανώσεις με μηνύματά τους αναφέρονται στη σημασία της ημέρας και καλούν σε συλλαλητήριο στις 6:00 αύριο το απόγευμα στο δημαρχείο.
• Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρεθύμνου, στο μήνυμά του αναφέρει: «Το Εργατικό Κέντρο αποδίδει φόρο τιμής στη μνήμη των αγωνιστών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και νεολαία συνεχίζουν τον αγώνα και τις διεκδικήσεις για Ειρήνη και Δημοκρατία. Τα αιτήματα εκείνου του αγώνα είναι σήμερα εξίσου επίκαιρα και απαιτητά. Διαχρονικά, είναι τα αιτήματα για πλήρη και σταθερή εργασία χωρίς ελαστικότητα και επισφάλεια, ισχυρή κοινωνική προστασία, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, απόκρουση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.
Σαράντα εννιά χρόνια μετά συνεχίζουμε να μην ξεχνάμε τα ιδανικά για μια καλύτερη ζωή της Εργατικής τάξης. Η φετινή επέτειος μας βρίσκει μέσα σε μία ακόμα κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της επακόλουθης ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσης, ενώ οι καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας είναι ακόμα ορατές. Με αποφασιστικότητα οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε και αυτή τη δύσκολη συγκυρία.
Η Κυβέρνηση εργαλειοποιώντας τον πόλεμο και τις συνέπειές του, συνεχίζει να προσπαθεί να επιβάλει μια σειρά από αντεργατικούς νόμους, καθήκον ωστόσο της Εργατικής τάξης είναι να μην το επιτρέψει.
Απαιτούμε:
• Την κατάργηση όλων των αντεργατικών πράξεων του νόμου Χατζηδάκη.
• Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους – συλλογικές συμβάσεις εργασίας – καθολική κοινωνική προστασία.
• Δίκαιο και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
• Μισθούς, μεροκάματα, συντάξεις και παροχές σύμφωνα με τις ανάγκες των εργαζομένων και των συνταξιούχων.
• Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση.
• Σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς.
• Σεβασμό στα εργατικά δικαιώματα και στις εργατικές κατακτήσεις.
• Να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης όλων των εποχιακά απασχολούμενων στον τουρισμό, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Χρέος μας αλλά και υποχρέωσή μας, να θυμόμαστε και να συνεχίζουμε τον αγώνα των αγωνιστών του Πολυτεχνείου.
Ζήτω το πολυτεχνείο!».
• Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, αναφέρει: «49 χρόνια μετά, η εξέγερση του Πολυτεχνείου παραμένει σημείο αναφοράς, πηγή δύναμης και αισιοδοξίας, ότι από το σκοτάδι μπορεί να έρθει το φως. Ιδιαίτερα σήμερα στην πορεία του χρόνου, το παράδειγμα εκείνης της γενιάς μας δείχνει πως ο αγώνας για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία είναι επίκαιρος. Είναι αγώνας για την ελπίδα και την προοπτική.
Ως Περιφέρεια Κρήτης, τιμούμε τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους κατά τα γεγονότα εκείνων των ημερών, αλλά και αυτούς που αγωνίστηκαν για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας».
• Ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, Εμμανουήλ Καρτσωνάκης, αναφέρει: «Με συγκίνηση και υπερηφάνεια γιορτάζουμε και φέτος την επέτειο του Πολυτεχνείου, που έχει ιδιαίτερη σημασία για την εκπαιδευτική κοινότητα.
Τον Νοέμβριο του 1973 η νεολαία της χώρας με επικεφαλής τους φοιτητές του Πολυτεχνείου ξεσηκώνεται εναντίον της χούντας, που για εφτά χρόνια στερούσε από τον λαό τις συνταγματικές του ελευθερίες και καταπατούσε τα δικαιώματά του. Η προσπάθεια για βίαιη καταστολή των γεγονότων όχι απλά δεν πέτυχε να εμποδίσει το κάλεσμα προς τη Δημοκρατία, αλλά αντίθετα πολλαπλασίασε τη συμβολική σημασία της εξέγερσης.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, που οδήγησε στην ανατροπή της χούντας λίγους μήνες μετά, δεν αποτελεί απλώς την αντίδραση σε μια μορφή τυραννίας με στόχο την πολιτική αλλαγή και δεν εκφράζει μόνο την επιθυμία για Δημοκρατία και Ελευθερία. Η ορμητικότητα της νεολαίας του 1973 φανερώνει με τον πιο πρόδηλο τρόπο τον αγώνα για τη ζωή και την αγάπη για τον άνθρωπο. Στο σύνθημα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» συμπυκνώνεται η ανάγκη των πολιτών να εξασφαλίσουν όλα εκείνα τα αγαθά, υλικά και πνευματικά, που τους δίνουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν μια ζωή ελεύθερη, ποιοτική και αξιοπρεπή.
Κάθε ελεύθερο πνεύμα οφείλει σήμερα να «ταξιδεύει» με υπερηφάνεια στο Πολυτεχνείο του 1973. Γιατί, αν θέλουμε να είμαστε άξιοι κα υπεύθυνοι πολίτες, έχουμε χρέος να θυμόμαστε. Με οδηγό τη μνήμη οφείλουμε να κατευθύνουμε τη δράση μας και την καθημερινή μας συμπεριφορά ενάντια σε κάθε μορφή αδικίας και φασισμού».
-
Σε μήνυμα του ο τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και βουλευτής Ρεθύμνου Ανδρέας Ξανθος, ανέφερε : «50 παρά ένα χρόνια πέρασαν αλλά η μνήμη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένει ζωντανή. Όσο και αν προσπάθησαν πολλοί να την απαξιώσουν να την σχετικοποιήσουν να την απονευρώσουν. Γιατί το πολιτικό μήνυμα το αξιακό και το ηθικό φορτίο αυτή της κορυφαίας ιστορικής στιγμής που «σφράγισε» τη μεταπολιτευτική Ελλάδα είναι αναπαλλοτρίωτο και διαρκώς επικαιροποιούμενο. Το σύγχρονο «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» είναι « Ισότητα-Κοινωνική Αξιοπρέπεια-Κράτος Δικαίου». Γιατί είμαστε σε περίοδο που όλα αυτά είναι σε διακινδύνευση. Οι ανισότητες αυξάνονται λεηλατούνται τα εισοδήματα τα δικαιώματα και η αξιοπρέπεια των ανθρώπων και έχουν υπονομευτεί οι δημοκρατικοί θεσμοί και το Κράτος Δικαίου. Η απάντηση στην κοινωνική δυσφορία και στην απόγνωση των πολιτών είναι συλλογικές αντιστάσεις κατά της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής κοινωνική αλληλεγγύη και «μεροληψία» για τους αδύναμους αλλά και αλλαγή πορείας στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Με νέα προοδευτική διακυβέρνηση που θα θέσει άλλες προτεραιότητες υπέρ των αναγκών της κοινωνικής πλειοψηφίας και όχι υπέρ των λίγων και ισχυρών».
• H Νομαρχιακή Επιτροπή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία στο μήνυμά της αναφέρει: «Πέρασαν σαράντα εννέα χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ακόμα και σήμερα τα μηνύματα που αντλούνται από την ιστορική επέτειο συγκρατούν μοναδικά τη δυναμική τους.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν ήταν μόνο μια μαζική εναντίωση της νέας γενιάς της εποχής κατά της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών και τα ξένα στηρίγματα τους. Μια εξέγερση ενάντια στον φασισμό και υπέρ της δημοκρατίας. Εκκινούσε από την ανάγκη για τη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος, όπου θα ικανοποιείται το δικαίωμα όλων στην μόρφωση, στην κοινωνική δικαιοσύνη και ενάντια σε κάθε μορφή αυταρχισμού.
Όλα αυτά συμπυκνώθηκαν στο ιστορικό πλέον σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία». Το σύνθημα αυτό δεν αποτέλεσε μόνο πηγή έμπνευσης για ολόκληρες γενιές μετέπειτα, αλλά παράλληλα αποδείχθηκε ένα σύνθημα που προκαλούσε αποστροφή σε κάθε λογής αντιδραστικούς κύκλους, που ακόμα και σήμερα για τους δικούς τους λόγους προσπαθούν σε κάθε ευκαιρία να υποτιμήσουν τη σημασία της εξέγερσης του 1973.
Το αίτημα για ένα καλύτερο μέλλον παραμένει ζωντανό και ορίζει το σήμερα. Ιδίως σε εποχές που αντιμετωπίζουμε νέες μορφές αυταρχισμού και ανελευθερίας. Μπροστά σε μία πολιτική εξουσία που λεηλατεί την κοινωνία για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων και ταυτόχρονα δεν σέβεται το κράτος δικαίου και την ιδιωτική ζωή των πολιτών. Βρισκόμαστε με άλλο τρόπο σε ένα κομβικό σημείο. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου θα θυμίζει για πάντα ότι κάθε αυταρχικό καθεστώς πέφτει μπροστά στους αγώνες των πολιτών για δημοκρατία και δικαιοσύνη. Ο λαός έχει τη δύναμη να ορίζει το μέλλον του μακριά από αυτούς που δεν σέβονται τις ελευθερίες και τη δημοκρατία. Μακριά από αυτούς που λεηλατούν τη ζωή του. Η Δημοκρατία θα νικήσει!
Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καλεί όλους τους όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο μνήμης και διαμαρτυρίας που θα γίνει στις 17 Νοέμβρη στις 6:00 μ.μ. στο Δημαρχείο».