Σεμινάριο που διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Ρεθύμνης και τον φορέα Athena International Olive Oil Competition με θέμα: «Διεθνείς Διαγωνισμοί Ελαιολάδου: Ο δρόμος προς τη διάκριση» πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα.
Το σεμινάριο που εντάσσεται στις ανταποδοτικές υπηρεσίες ποιότητας του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης προς τα μέλη του, απευθύνονταν σε παραγωγούς, ελαιουργούς, τυποποιητές, εμπόρους ελαιολάδου, στελέχη εταιρειών, φορέων ή άλλων κλάδων που ασχολούνται με το ελαιόλαδο, αλλά και σε άτομα που σχεδιάζουν να ασχοληθούν μελλοντικά με το ελαιόλαδο. Η ειδικά σχεδιασμένη θεματολογία του είχε ως βασικό στόχο το να εφοδιάσει τους συμμετέχοντες με βασικές θεωρητικές γνώσεις για το ελαιόλαδο και την οργανοληπτική του γευσιγνωσία.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν με παρεμβάσεις τους ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κρήτης, κ. Γιώργος Γιακουμάκης, ο βουλευτής Ηρακλείου και πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Μιχάλης Βάμβουκας, καθώς και εκπρόσωποι φορέων της Π.Ε. Ρεθύμνου.
Το σεμινάριο ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό του Α’ Αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης κ. Κωνσταντίνου Σπυριδάκη, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε την μεγάλη σημασία της ανάδειξης των χαρακτηριστικών αλλά και των δυνατοτήτων του κρητικού ελαιολάδου. Επεσήμανε δε ότι αυτός είναι ένας βασικός όρος για τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην υφιστάμενη παραγωγή, στην είσοδο σε νέες αγορές, τη βελτίωση του ισοζυγίου διεθνών συναλλαγών της περιφέρειας μας, αλλά και του περαιτέρω εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων του κλάδου, όσων τουλάχιστον επιθυμούν να πρωταγωνιστήσουν στο σημερινό ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Athena International Olive Oil Competition κ. Κωνσταντίνος Στεργίδης, προχώρησε σε ενημέρωση των παρευρισκομένων για τους διεθνείς διαγωνισμούς ελαιολάδου, τις προϋποθέσεις συμμετοχής σε αυτούς καθώς και τα οφέλη που αυτοί αποφέρουν στο ελληνικό ελαιόλαδο και τους παραγωγούς του.
Ακολούθησε η παρουσίαση της θεματολογίας του σεμιναρίου από την κα Μαρία Κατσούλη, πιστοποιημένη Olive Oil Taster, με εμπειρία σε διεθνείς διαγωνισμούς ελαιολάδου με την εξής θεματολογία:
1. Ορθές πρακτικέςγια την παραγωγή ελαιολάδου υψηλής ποιότητας, σε όλα τα στάδια παραγωγής, από τον ελαιώνα μέχρι την τυποποίηση.
2. Βασικές αρχές οργανοληπτικής δοκιμής και αξιολόγησης ελαιολάδων
3. Κριτήρια αξιολόγησης διεθνών διαγωνισμών: τι απαιτείται για να διακριθεί ένα ελαιόλαδο.
4. Γευστική δοκιμή 10 βραβευμένων ξένων ελαιολάδων, με σκοπό τη γνωριμία με ελαιόλαδα αριστείας και την εξοικείωση με τον ανταγωνισμό.
Το σεμινάριο παρακολούθησαν περισσότεροι από 40 εκπρόσωποι επιχειρήσεων – μελών του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης, οι οποίοι έθεσαν τα ερωτήματα τους στους εισηγητές και είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στην δοκιμή των βραβευμένων ελαιολάδων.