Ένα διήμερο γεμάτο από Ρεθεμνιώτικη Αναγέννηση έζησαν όσοι παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις των «Ημερών Ρεθύμνου», το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή 1 Οκτωβρίου.
Η ξενάγηση του Σαββάτου τεκμηρίωσε ότι η Κρητική Αναγέννηση δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος μόνο τις πόλεις της Κρήτης αλλά και στην ύπαιθρό της. Στο Ρέθυμνο, όπου διατηρείται σημαντικός αριθμός μνημείων της περιόδου αυτής, το φαινόμενο παρατηρείται περισσότερο στο δυτικό τμήμα του νομού. Γι’ αυτό και οι εμψυχωτές της Χάρης Στρατιδάκης και Θωμάς Κρεβετζάκης επέλεξαν την περιοχή των χωριών Άγιος Κωνσταντίνος, Άγιος Γεώργιος και Ρούστικα.
Στον Άγιο Κωνσταντίνο μια εικοσάδα συμπολιτών είχε την ευκαιρία ακολουθήσει τον συνταξιούχο δάσκαλο και ενεργό πολίτη Γιάννη Ηλιάκη στην αναζήτηση των υπολειμμάτων του μεγάρου Μπαρότση, σε διαφορετικές οικοδομές του χωριού. Στον Άγιο Γεώργιο αναζητήθηκε ο αναγεννησιακός ναός του Προφήτη Ηλία (Άη Λια), που διατηρείται σε κακή κατάσταση, οικοδομημένος σ’ έναν λόφο με ευρύ ορίζοντα και πλήθος αρχαιολογικών καταλοίπων όλων των εποχών.
Στα Ρούστικα τα ηνία της ξενάγησης πήρε ο εκεί χωριανός Στέλιος Σπιταδάκης ο οποίος οδήγησε τους συμμετέχοντες την κρήνη Μπαρότση στην περιοχή (Μ)πουτσουνάρια. Στη συνέχεια τους ξενάγησε στον ναό της Παναγίας στο Λιβάδι, με τη δυτικότροπη αγιογράφησή του και ιδιαίτερα στην απεικόνιση της Αγίας Τριάδας. Ακολούθησε η γνωριμία με τα βενετσιάνικο μέγαρο, που διατηρεί το μεταγενέστερο όνομα «Σεράγιο» και το αναγεννησιακό του θύρωμα.
Στα αναγεννησιακά κατάλοιπα της Μονής Προφήτη Ηλία την ξενάγηση ανέλαβαν ο Γ. Ηλιάκης και ο Σ. Σπιταδάκης από κοινού. Εκεί αναζητήθηκαν το θύρωμα του έτους 1641, το πρότυπο του οποίου εντοπίζεται στο εσωτερικό θύρωμα της στοάς εισόδου στη Φορτέτζα, και η λίθινη τράπεζα του περιβόλου, Οι συμμετέχοντες εντυπωσιάστηκαν επίσης από το καμπαναριό του έτους 1637, συντηρημένο σχετικά πρόσφατα, καθώς και το σωζόμενο λίθινο οικόσημο της οικογένειας των Βλαστών. Στη συνέχεια ο ηγούμενος της Μονής τους έδωσε περισσότερα στοιχεία και τους δεξιώθηκε. Ακολούθησε φιλοξενία και στο παραδοσιακό καφενείο Πολοπετράκη, ενώ το κέρασμά τους είχαν προσφέρει στη διαδρομή και ο δάσκαλος Γιάννης Παντελιδάκης καθώς και μια ευγενική ανώνυμη κυρία στον Άγιο Κωνσταντίνο. Κάπου εκεί οι εμψυχωτές διαπίστωσαν ότι η ώρα είχε προχωρήσει, οπότε αποφάσισαν να διακόψουν την ξενάγηση σ’ αυτό το σημείο. Έτσι, σε μια επόμενη, θ’ αναζητηθούν το θύρωμα και η «Φυλακή» του Μούντρους, το πεσιμιστικό θύρωμα και το μέγαρο της Αργυρούπολης καθώς και ο Πύργος με το επίσης αναγεννησιακό θύρωμα.
Η Κυριακή επιφύλαξε κι άλλες συγκινήσεις σ’ όσους κι όσες μπόρεσαν να πάρουν μέρος στην ξενάγηση και στην εκδήλωση παρουσίασης του σχετικού βιβλίου στη συνέχεια. Ο ιστορικός περίπατος ξεκίνησε από τον Άγνωστο Στρατιώτη, με στάσεις ξενάγησης στο θύρωμα στην Αρκαδίου 48, στο κομψό διπλανό μέγαρο στον αριθμό 50 και στους θόλους του χανιού του Μποτώνη, στο πιθανό καθολικό της Μονής Αγίας Βαρβάρας και στο μέγαρο Δρανδάκη με τα θυρώματά του επί των οδών Αρκαδίου και Τσουδερών. Άλλες στάσεις ξενάγησης έγιναν στη Λότζια και στο Ρολόι, στη βενετσιάνικη πλατεία της πόλης (σημερινή οδό Παλαιολόγου), στην κρήνη Ριμόντι, στο θύρωμα του Ωδείου και στα θυρώματα του Αγίου Φραγκίσκου, τόσο στο καθολικό όσο και στο παρεκκλήσι.
Στο πλάτωμα του Αγίου Φραγκίσκου πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Χάρη Στρατιδάκη «Γνωριμία με το Ρέθυμνο της Αναγέννησης», το οποίο έχει επιμεληθεί ο Θωμάς Κρεβετζάκης. Η παρουσίαση έγινε με ερωταποκρίσεις και προβολή διαφανειών, ενώ την «παράσταση έκλεψαν» ο Γιώργος Ξενικάκης με την Κοραλία Παλιεράκη με τις απαγγελίες τους από την «Φιλονικία Χάνδακος και Ρεθέμνου» του Μαρίνου Τζάνε Μπουνιαλή. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πουλήθηκαν αρκετά βιβλία, τα οποία κυκλοφορούν εκτός εμπορίου. Τα έσοδα θα διατεθούν υπέρ των σκοπών του συλλόγου «Αγάπη».
Οι «Ημέρες Ρεθύμνου» θέλουν να ευχαριστήσουν όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία των εκδηλώσεων του Σαββατοκύριακου και να δηλώσουν ότι συνεχίζουν με σειρά εκδηλώσεων που θα διαρκέσουν μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο. Σειρά παίρνει ο «Περίπατος στην εκπαιδευτική ιστορία του Δυτικού Ρεθύμνου», που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο 7 Οκτωβρίου, με σημείο αναχώρησης το πάρκινγκ Συνατσάκη (πλατεία Λαϊκής Αγοράς Δευτέρας») στις 9.00 ο πρωί.
Έπεται την μεταπροσεχή Τετάρτη 11 Οκτωβρίου η ξενάγηση «Ανδρών και γυναικών επιφανών: Ιστορικός περίπατος στο παλιό κοιμητήριο του Ρεθύμνου», για τον οποίο έχει ανοίξει λίστα προτεραιότητας (τηλ. 2831055031) με μικρό αριθμό συμμετεχόντων, προκειμένου να διατηρηθεί η ηρεμία και η γαλήνη του τόπου. Σε περίπτωση αυξημένου ενδιαφέροντος ο περίπατος θα επαναληφθεί.
Από το φεστιβάλ «Ημέρες Ρεθύμνου»