17 °C Rethymno, GR
24/03/2023

ΘΑ ΤΕΘΟΥΝ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Σχέδια αντιμετώπισης πυρκαγιών και πλημμυρών στον δήμο Ρεθύμνου

• Σημαντική χαρακτηρίζεται η ενημέρωση και εκπαίδευση της κοινωνίας

Δυο διαφορετικούς οδηγούς με όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τους δημότες, αλλά και τις αναλυτικές ενέργειες-δράσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων τόσο του δήμου όσο και των υπηρεσιών επέμβασης (ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστική), αλλά και των εθελοντών, ετοίμασε το αυτόνομο τμήμα Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ρεθύμνου αναφορικά με τη διαχείριση και αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, αλλά και πλημμυρικών φαινομένων. Πρόκειται για τα το σχέδιο «Ιόλαος», που αφορά στη διαχείριση πυρκαγιών και το σχέδιο «Δάρδανος» που αφορά στην αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων.

Τα δυο αυτά σχέδια αναμένεται να τεθούν προς έγκριση στην αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρεθύμνου και εφόσον εγκριθούν με τις όποιες παρατηρήσεις θα γνωστοποιηθούν σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστική, Λιμενικό), ενώ ταυτόχρονα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του δήμου για να είναι προσβάσιμα σε όλους τους πολίτες, η γνώση και η συμμετοχή των οποίων χαρακτηρίζομαι απαραίτητα. Ο στόχος είναι να υπάρχει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο για το ποιος κάνει τι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ώστε να μην υπάρχει σύγχυση αρμοδιοτήτων αφενός και αφετέρου να είναι ξεκάθαρο τόσο το σχέδιο παρέμβασης όσο και το σχέδιο διαχείρισης του εκάστοτε συμβάντος.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο πολιτικής προστασίας και κλιματικής αλλαγής, Γιώργο Σκορδίλη, η σημασία και των δυο σχεδίων είναι μεγάλη, καθώς πλέον ο δήμος θα διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του έναν «οδηγό» με ξεκαθαρισμένες αρμοδιότητες και αυτός θα μπορεί να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά όταν παραστεί ανάγκη, αφού όλοι θα είναι ενήμεροι για το πως πρέπει να δράσουν και να συνδράμουν σε περιστατικό.

«Είναι ένα σχέδιο που περιέχει τα γενικά στοιχεία του δήμου Ρεθύμνης, τους στόχους, τους σκοπούς και την ανάλυση των κινδύνων, που αναλύει τους ρόλους και τις αρμοδιότητες, όπως και τις κύριες γνώσεις του δήμου για την αντιμετώπιση σε περίπτωση εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων το ένα και δασικών πυρκαγιών το άλλο. Περιλαμβάνει το σύστημα κινητοποίησης της πολιτικής προστασίας του δήμου Ρεθύμνης, που αναφέρεται στον δήμαρχο, στα όργανα του δήμου, τον αντιδήμαρχο της πολιτικής προστασίας, στην διεύθυνση της τεχνικής υπηρεσίας, στην κοινωνική υπηρεσία, στους προέδρους των κοινοτήτων. Επίσης, αναφέρεται στις δράσεις του δήμου Ρεθύμνης για την αντιμετώπιση των αναγκών. Οπότε το σχέδιο αυτό αναφέρεται και σε επίπεδο πρόληψης, αλλά και στο επίπεδο ενεργειών έπειτα από την εκδήλωση των πλημμυρικών φαινομένων ή δασικών πυρκαγιών. Υπάρχει ένα παράρτημα που έχει μέσα όλα τα στοιχεία που βοηθούν τα όργανα και τους δήμους για την αντιμετώπιση των φαινομένων, όπως είναι τα μνημόνια συνεργασιών με τους ιδιώτες που έχουν τα ανάλογα μηχανήματα με τους κοινωνικούς φορείς, με την εθελοντική ομάδα της πολιτικής προστασίας. Ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο που αξίζει να του δώσουμε μεγάλη σημασία είναι η οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών εάν χρειαστεί, όπως και η στήριξη του σχεδίου», ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Σκορδίλη βασικό ζητούμενο πέρα από την κατάρτιση του σχεδίου που έχει ήδη γίνει είναι η εκπαίδευση του πολίτη: «θα πρέπει να δώσουμε πολύ μεγάλη σημασία στη γνώση, στην εκπαίδευση της κοινωνίας. Φαίνεται ότι οι πολίτες δεν κατέχουν τις απαραίτητες πληροφορίες για την αντίδρασή τους σε αυτά τα φαινόμενα, στις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Θα πρέπει να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να ευαισθητοποιήσουμε και να εκπαιδεύσουμε τον κόσμο για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα των σχεδίων. Συνεπώς, χρειάζεται ένας στρατηγικός σχεδιασμός, γιατί χωρίς την ενεργή συνεργασία και συνέργεια των αρμόδιων φορέων δεν θα έχει αποτελεσματικότητα οποιοδήποτε σχέδιο. Είναι σημαντικά για τον δήμο Ρεθύμνης αυτά τα δύο σχέδια και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα έρθουν και ξανά για έγκριση από την εκτελεστική επιτροπή και από το δημοτικό συμβούλιο άλλα δύο σχέδια που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση και αντιμετώπιση χιονιά και σεισμού. Μετά από συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου το σχέδιο αυτό του δήμου Ρεθύμνης θα προωθηθεί στους αρμόδιους φορείς, στην πυροσβεστική και στην αστυνομία. Έπειτα θα δημοσιευθεί στον ιστότοπο του δήμου Ρεθύμνης, στην σελίδα της πολιτικής προστασίας. Θα είναι ένας μπούσουλας για το πως πρέπει να δράσει ο δήμος Ρεθύμνης και να το γνωρίζουν και οι δημότες. Είναι πολύ σημαντικό για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κόσμου ώστε να ξέρει τι πρέπει να κάνει και πως μπορεί να ανταποκριθεί σε τέτοια καιρικά φαινόμενα».