Σε εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός του δήμου Ρεθύμνου για την ανέγερση ενός πρότυπου εκπαιδευτικού κέντρου σε έκταση στου Γάλλου.
Ένα έργο το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή έξι συνολικά σχολικών συγκροτημάτων, καθώς και ενός τμήματος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστήμιου.
Ο προγραμματισμός ξεκίνησε από το 2018 με την παραχώρηση έκτασης στου Γάλλου από το πανεπιστήμιο στον δήμο. Έκτοτε οι διαδικασίες προχώρησαν με γοργούς ρυθμούς, εκπονήθηκε το μάστερ πλαν, ελήφθησαν σχετικές αποφάσεις από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το ΕΛΜΕΠΑ, τον δήμο Ρεθύμνου, συγκροτήθηκαν σχετικές επιτροπές και πλέον το αρμόδιο τμήμα μελετών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων του υπουργείου Παιδείας έχει στα χέρια του το κτιριολογικό πρόγραμμα των σχολείων.
Το μεσημέρι της Δευτέρας σε σύσκεψη που έγινε υπό τον δήμαρχο Ρεθύμνης κ. Γιώργη Χ. Μαρινάκη, εξετάστηκαν διεξοδικά οι διαδικασίες που απαιτούνται για τα επόμενα στάδια προώθησης του έργου, που αποτελεί σύμφωνα με τον δήμο, επιστέγασμα της διαχρονικής επένδυσης της Δημοτικής Αρχής στον καθοριστικό για τον τόπο μας τομέα της εκπαίδευσης.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Ρεθύμνης και καθηγητής του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Νεκτάριος Παπαδογιάννης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Δήμου Ρεθύμνης κ. Άγγελος Μαλάς, το μέλος του συμβουλίου διοίκησης του Πανεπιστημίου Κρήτης, πρώην αντιπρύτανης, καθηγητής Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Ρεθύμνης κ. Μαρίνος Ρουσσιάς, το μέλος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, πρώην αντιδήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γεώργιος Γεωργαλής, ο σύμβουλος του Δήμου Ρεθύμνης για ζητήματα ΣΔΙΤ κ. Απόστολος Παπαδόπουλος και το στέλεχος της Διεύθυνσης Προγραμματισμού του Δήμου Ρεθύμνης κ. Μαριάννα Μιχελάκη.
Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας εξετάστηκαν διεξοδικά οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν, ώστε να προετοιμαστεί η τεχνική και οικονομική πρόταση από πλευράς Δήμου Ρεθύμνης και Πανεπιστημίου Κρήτης. Παράλληλα δε, τέθηκε το θέμα της διερεύνησης της πολιτικής βούλησης για την ένταξη του έργου αυτού, όπως επίσης της ανεύρεσης δημοσιονομικού χώρου εξασφάλισης των απαιτούμενων πόρων, καθώς σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, το κατασκευαστικό κόστος προσεγγίζει το ποσό των 70 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο σχεδιασμός του έργου περιλαμβάνει την κατασκευή των κτηριακών υποδομών για την στέγαση των τεσσάρων πρότυπων πειραματικών σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνου, ενός ΕΠΑΛ και τις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο.
Η δημιουργία του πρότυπου εκπαιδευτικού κέντρου στην περιοχή του Γάλλου, θα δημιουργήσει μια κοιτίδα καινοτόμου και πρότυπης εκπαίδευσης, ενισχύοντας την διάδραση μεταξύ των ιδρυμάτων των τριών διαφορετικών βαθμίδων.
Τα σχολεία που σχεδιάζονται να κατασκευαστούν στου Γάλλου
Υπενθυμίζουμε ότι ο σχεδιασμός αφορά την κατασκευή των παρακάτω σχολείων:
• Διθέσιο Πειραματικό Νηπιαγωγείο 30 νηπίων, έκταση γηπέδου 1.300 τ.μ., Δόμηση 400 τ.μ., Κάλυψη 400 τ.μ.
• Εξαθέσιο Πειραματικό Δημοτικό 180 μαθητών, έκταση γηπέδου 3.500 τ.μ., Δόμηση 2.000 τ.μ., Κάλυψη 1.250 τ.μ.
• Εννιαθέσιο Πειραματικό Γυμνάσιο, 315 μαθητών έκταση γηπέδου 4.200 τ.μ., Δόμηση 2.500 τ.μ., Κάλυψη 1.250 τ.μ.
• Εννιαθέσιο Πειραματικό Λύκειο, 315 μαθητών, έκταση γηπέδου 4.200 τ.μ., Δόμηση 2.500 τ.μ., Κάλυψη 1.250 τ.μ.
• Μουσικό σχολείο (Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις) 220 μαθητών, έκταση γηπέδου 5.000 τ.μ., Δόμηση 2.500 τ.μ., Κάλυψη 1.300 τ.μ.
• Θέατρο χωρητικότητας 450 θεατών, έκταση γηπέδου 6.000 τ.μ., Δόμηση 1.700 τ.μ., Κάλυψη 1.200 τ.μ.
• Εξαθέσιο ΕΠΑ.Λ., έκταση γηπέδου 4.200 τ.μ., Δόμηση 2.000 τ.μ., Κάλυψη 1.000
• Κτίριο 1 ΕΛΜΕΠΑ, Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής, κάλυψη 1250 τ.μ., δόμηση 4.500 τ.μ.
• Κτίριο 2 ΕΛΜΕΠΑ, Νέο Τμήμα Μουσικών Σπουδών, κάλυψη 1.500 τ.μ., δόμηση 5.000 τ.μ.
• Κτίριο 3 ΕΛΜΕΠΑ, Βιβλιοθήκη, Φοιτητική Λέσχη, Υποστήριξη φοιτητών, κάλυψη 1.250 τ.μ., δόμηση 4.500 τ.μ.
• Κτίριο 4 ΕΛΜΕΠΑ, Διοίκηση, Ερευνητικές δομές, κάλυψη 1.000 τ.μ., δόμηση 3.230 τ.μ.