Βήματα προς τη βιωσιμότητα κάνει ο δήμος Ρεθύμνου, δεδομένης της κλιματική αλλαγής, προκειμένου να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων στην πόλη, υιοθετώντας ιδέες, καλές πρακτικές και σχέδια βελτίωσης των χώρων πρασίνου.
Στο Ρέθυμνο βρέθηκαν ερευνητές του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», προκειμένου να παρουσιάσουν στους αρμόδιους για τη διαχείριση του πρασίνου στον δήμο το ευρωπαϊκό έργο «Life Grin» που αφορά στην «Προώθηση της Ενσωμάτωσης Πρασίνων Υποδομών στον Αστικό Ιστό για τη Βελτίωση της Διακυβέρνησης σε σχέση με την Κλιματική Αλλαγή στις πόλεις».
Πρόκειται για ένα έργο που απευθύνεται σε φορείς λήψης αποφάσεων, όπως είναι οι δήμοι, οι περιφέρειες και τα υπουργεία, οι διαχειριστές περιοχών αστικού πρασίνου, όπως είναι οι δασικές υπηρεσίες, σε επιστήμονες, ερευνητές, σχολεία και μέσα μαζικής ενημέρωσης, αποσκοπώντας να ενημερώσει το ευρύ κοινό.
Ιδέες και κίνητρα για πρωτοβουλίες προς τη δημιουργία ενός βιώσιμου σχεδιασμού για την πόλη του Ρεθύμνου αποκόμισαν με την ενημέρωση για το έργο «Life Grin» οι συμμετέχοντες αρμόδιοι για τη διαχείριση του πρασίνου και του περιβάλλοντος στον δήμο, Γιώργης Παπαδόσηφος, Νικολέτα Γκολφινοπούλου, Γιώργος Αλαμάνου, Μαρία Γρηγορίου και Μανώλης Γαλανομάτης.
Παράλληλα, έγινε επίδειξη της πλατφόρμας National Green Data Base, που εκπονήθηκε με τη συνεργασία του έργου «Life Grin» για την καταγραφή και παρακολούθηση των αστικών χώρων πρασίνου, η οποία αποτελεί ένα εργαλείο χρήσιμο για τη συντήρηση και τη διαχείριση του αστικού πρασίνου στις πόλεις.
Ο δήμος Ρεθύμνης αποσκοπεί στο μέλλον να υλοποιήσει και να δημιουργήσει την ηλεκτρονική πλατφόρμα National Green Data Base, προκειμένου να καταγράψει στοιχεία που αφορούν στους χώρους πρασίνου, όπως είναι τα φυτά και τα δέντρα, οι πλατείες και τα πάρκα μέσα στον αστικό ιστό, ώστε να ελέγχει τις περιβαντολλογικές ανάγκες της πόλης και να προβαίνει στις κατάλληλες ενέργειες.
Στο ευρωπαϊκό έργο «Life Grin» συμμετέχουν πιλοτικά ο δήμος Αμαρουσίου Αττικής και ο δήμος Ηρακλείου, και μελλοντικά θα συμμετέχουν άλλοι οχτώ δήμοι πανελλαδικά – ανάμεσά τους και ο δήμος Ρεθύμνου – προκειμένου να εφαρμοστούν ολοκληρωμένα σχέδια διαχείρισης σε αστικούς χώρους πρασίνου και σύμφωνα με τις αρχές του σχεδιασμού που έχει οριστεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο διαχείρισης, παρακολούθησης και αξιολόγησης των αστικών χώρων πρασίνου επιχειρεί να δημιουργήσει το έργο «Life Grin», όπως και αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αξία του αστικού πρασίνου και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων μέσω του μετριασμού της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής.
«Κίνητρο για την εξέλιξη και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα που αφορούν στο περιβάλλον δίνει η παρουσίαση του έργου «Life Grin» και της πλατφόρμας καταγραφής του πρασίνου στην πόλη», τόνισε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο αρμόδιος εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα πρασίνου Γιώργος Παπαδόσηφος.
Επισημαίνοντας ότι: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι έγινε μια επίδειξη μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ενός εργαλείου για την καταγραφή και παρακολούθηση των αστικών χώρων πρασίνου από ερευνητές του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων ΕΛΓΟ «Δήμητρα».
«Ώθηση» για την υλοποίηση και τη δημιουργία της πλατφόρμας στο μέλλον, αποτέλεσε η ενημέρωση των αρμόδιων για τη διαχείριση του πρασίνου στον δήμο, καθώς αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για την έρευνα, τη διαλογή και την καταγραφή του πρασίνου δημιουργώντας προοπτικές για το μέλλον.
Συμπληρώνει ο κ. Παπαδόσηφος: «Την παρουσίαση της πλατφόρμας μας την έκαναν επιστήμονες του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» και εμείς ψάχνουμε κάποιους τρόπους βοήθειας, ίσως από φοιτητές της Γεωπονικής, ώστε να μπορέσουμε να το εξελίξουμε και να το εφαρμόσουν. Είναι μια μεγάλη διαδικασία, όμως είναι κάτι το αξιόλογο αυτή η πλατφόρμα».
Η συμμετοχή του δήμου Ρεθύμνης στην παρουσίαση του έργου Life Grin αποκομίζει πολλά οφέλη, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόσηφο, καθώς θα είναι ένα εργαλείο έρευνας και αναζήτησης λύσεων σε περιβαντολλογικά ζητήματα που μπορεί να προκύψουν: «Ο δήμος Ρεθύμνης με αυτήν την παρουσίαση είχε όφελος πάνω στην καταγραφή του αστικού πρασίνου, διότι θα θελήσουμε και εμείς να δημιουργήσουμε έναν στρατηγικό σχεδιασμό για τα επόμενα χρόνια, πως να διαμορφώνουμε, πως να επεκτείνουμε, πως θα συντηρήσουμε και πως θα καταγράψουμε το αστικό μας πράσινο. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, ένας «μπούσουλας», για το πως θα εξελιχθεί το αστικό πράσινο, με κύριο στόχο μας να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες πάνω σε αυτό. Το έργο δίνει ένα κίνητρο για πρωτοβουλίες και σχεδιασμό στους δήμους και τις περιφέρειες, ώστε να πάμε σε μια άλλη βάση το αστικό πράσινο σε όλες τις πόλεις και να το καταγράψουμε.
Φυσικά, όπως τονίζει ο εντεταλμένος σύμβουλος, η συμβολή των εθελοντών θα είναι σημαντική για την υλοποίηση αυτής της ιδέας.
«Με τη βοήθεια αυτών των εργαλείων θα προσπαθήσουμε ως δήμος και υπηρεσία πρασίνου να θέσουμε τα θεμέλια για επέκταση και συντήρηση του πρασίνου. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε υπολογίζουμε και πάρα πολύ τους εθελοντές, είτε στην οριοθέτηση κάποιον πάρκων, κάποιον αστικών πάρκων πρασίνου. Εκεί θεωρούμε ότι θα έχουμε έναν πολύ καλό βοηθό».