Η πορεία και ο σχεδιασμός για το αποχετευτικό έργο της ανατολικής περιοχής του Αρκαδίου απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρεθύμνου, μετά από αίτημα του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μανούσου Μανουσογιάννη.
Αφορμή στάθηκε επιστολή του συμπολίτη Νίκου Σταγάκη προς τη ΔΕΥΑΡ, οπού εξέφραζε ανησυχίες και προβληματισμούς για τη διοχέτευση των λυμάτων, αλλά και την επιβάρυνση των δικτύων της πόλης από τα λύματα της Δ.Ε Αρκαδίου, ενώ γινόταν λόγος και για την περίπτωση αστοχίας των συστημάτων.
Στη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης έγινε εκτενής αναφορά για το έργο που ξεκίνησε τη δεκαετία του 2010 και μέχρι σήμερα εξακολουθεί να είναι σε εξέλιξη, προκειμένου ο βιολογικός καθαρισμός να μπορέσει να δεχτεί και τα λύματα της τουριστικής ζώνης του Αρκαδίου.
Σημειώνεται ότι στο στάδιο της δημοπράτησης βρίσκεται το έργο που αφορά στη διασύνδεση του δικτύου της Δημοτικής Ενότητας Αρκαδίου, με τον βιολογικό καθαρισμό που αποτελεί το τελευταίο τμήμα του έργου, για να διασφαλιστεί η μεταφορά των λυμάτων της ανατολικής ζώνης, στον βιολογικό καθαρισμό του Ρεθύμνου. Πρόκειται για ένα έργο που βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και πολλά χρόνια, περίπου 12, εξαιτίας των δικαστικών προστριβών και ενστάσεων που οδήγησαν σε τεράστιες καθυστερήσεις, στην υλοποίηση ενός έργου, που κρίνεται ζωτικής σημασίας για την τουριστική περιοχή, με δεδομένο ότι εκεί δραστηριοποιούνται δεκάδες ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικές επιχειρήσεις, των οποίων τα λύματα, μέχρι και σήμερα, καταλήγουν μεν στον βιολογικό όχι όμως με τις σωστές και τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Ο δήμαρχος ξεκαθάρισε πως εξαρχής και πριν τον Καλλικράτη ο βιολογικός καθαρισμός είχε σχεδιαστεί με τρόπο τέτοιο, ώστε να μπορεί να δεχτεί τα λύματα του Αρκαδίου, ακριβώς επειδή είναι εποχιακή η αυξημένη ζήτηση. Παράλληλα διευκρίνισε απαντώντας στον κ. Μανουσογιάννη που διερωτήθηκε γιατί τα λύματα της Λάππας να μην οδηγούνται στον βιολογικό της Γεωργιούπολης, προκειμένου να υπάρχει εξοικονόμηση κόστους, ότι τα λύματα της Λάππας έρχονται στο Ρέθυμνο γιατί δεν είναι λογικό ένας άλλος δήμος να ασκεί τιμολογική πολιτική για τους δημότες του Ρεθύμνου.
Ο Γιώργος Μαρινάκης, αναφέρθηκε εκτενώς στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών καθώς και των προγραμμάτων της αυτοδιοίκησης, «Φιλόδημος» και «Α. Τρίτσης» μέσω των οποίων έγιναν και γίνονται πολλά αποχετευτικά έργα στους οικισμούς, αλλά και την προσπάθεια που απέδωσε καρπούς για την ένταξη των οικισμών Δ’ κατηγορίας (κάτω των 2.000 κατοίκων) σε ευρωπαϊκά προγράμματα, που είχε ως αποτέλεσμα να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για το Αποχετευτικό του Ατσιποπούλου, ενώ υπογράμμισε τη σημασία των ώριμων μελετών, ώστε να μπορούν να χρηματοδοτηθούν τα έργα.
Ο δήμαρχος καταλήγοντας αναφέρει ότι «Πρέπει να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός ώστε στα επόμενα χρηματοδοτικά εργαλεία να ενταχθούν και οι υπόλοιπες περιοχές. Έχουμε υπερώριμη μελέτη για το Νικηφόρο Φωκά (θα υποβληθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης) και στη Λάππα είναι τέσσερα χωριά κεντρικά που θα πάνε μέσω του δικού μας κόμπακτ. Ήδη οι οικισμοί Ατσιπόπουλο, Γεράνι, Πρινές έχουν λύσει το θέμα τους με τα έργα, το παραλιακό Αρκάδι έχει τακτοποιηθεί όπως και η Ελεύθερνα και απομένει το υπόλοιπο Αρκάδι. Δεν είναι τυχαίο ότι όλος ο Βρύσινας είναι ενταγμένος σε πρόγραμμα και δεν είναι τυχαίο ότι ο καποδιστριακός δήμος λύνει το πρόβλημα».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θοδωρής Νίνος μεταξύ άλλων, στην εισήγηση του ανέφερε: «Το έργο αυτό έχει ξεκινήσει στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Καλούμαστε να ξανασυζητήσουμε επ’ αφορμή της επιστολής Σταγάκη όχι κατά πόσο έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός, αλλά αναφορικά με την ανησυχία που εκφράζεται σε ότι αφορά τη χάραξη που επιλέχθηκε όταν ακόμα η ΔΕ Αρκαδίου ήταν ένας άλλος δήμος. Στη βάση του σήμερα, όπου ο δήμος Αρκαδίου αποτελεί ένα ζωντανό, ισχυρό και αναπτυξιακό τμήμα για τον δήμο Ρεθύμνης, δεν νομίζω ότι δεν τίθεται θέμα για το ότι οφείλαμε να έχουμε λύσει το πρόβλημα διαχείρισης λυμάτων και όδευσης τους σε ένα πολύ κάλο λειτουργούντα βιολογικό για να προστατέψουμε την ποιότητα ζωής των μονίμων κατοίκων και επισκεπτών. Θεωρώ ότι η καθυστέρηση κατασκευής των δικτύων, των αντλιοστασίων και η μεταφορά λυμάτων στην περιοχή του Αρκαδίου έχει σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, το οποίο νομίζω προσπερνάμε σχετικά εύκολα και δεν θα έρεπε. Στους μεγάλους οικισμούς Αρκαδίου καταλήγουν τα λύματα στα ρέματα και μετά στη θάλασσα. Δεν είναι τιμή για εμάς που δεν έχουμε καταφέρει το έργο να το έχουμε ολοκληρώσει. Παρά τις αιτιάσεις που ειπώθηκαν το ζητούμενο παραμένει το ίδιο. Δηλαδή τα λύματα εξακολουθούν να καταλήγουν με τον ίδιο τρόπο σε αποδέκτες φυσικούς και με ότι διαδικασία βιολόγησης έπεται από κει και κάτω. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να έχουμε ετοιμότητα μελετών στο σύνολο των περιοχών Αρκαδίου. Η επέκταση και το επίπεδο λειτουργίας του βιολογικού είναι από τα καλύτερα στην Ελλάδα που σημαίνει ότι το πρόβλημα δεν είναι στην τελική επεξεργασία των λυμάτων αλλά στο να φτάσουν τα λύματα εκεί που πρέπει και να τα επεξεργαστούμε σωστά».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Ρέθυμνο: Οι πολίτες μπροστά – ένας δήμος για όλους» Θωμάς Κρεβετζάκης, ανέφερε: «Είναι αναγκαία η ορθή διαχείριση των λυμάτων του δήμου τόσο στο βόρειο κομμάτι όσο και στην ενδοχώρα όπου δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα έργα για να γίνει η διασύνδεσή τους. Ένα μεγάλο κομμάτι των λυμάτων των οικισμών καταλήγουν σε ρέματα. Η ταχύτητα με την οποία θα πρέπει να τρέξουν οι εξελίξεις για να διατηρήσουμε αναπτυξιακό μοντέλο και επίπεδο διαβίωσης πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα μαζί με την παρακολούθηση και συντήρηση των συστημάτων ώστε να μην παρουσιάζονται ζημιές».
Ο Σταύρος Βουρβαχάκης, επικεφαλής της παράταξης «Ρέθυμνο – Ενεργοί πολίτες» αναφέρθηκε στην ανάγκη συντήρησης τω δικτύων και αντικατάστασης των παλιών αγωγών τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Οι εγκαταστάσεις αποχέτευσης είχαν σχεδιαστεί για τον παλιό δήμο Ρεθύμνου. Η επιβάρυνση του με τα λύματα του Αρκαδίου είναι μεγάλη και δαπανηρή. Με τον υπάρχοντα σχεδιασμό τα λύματα οδηγούνται στο παραλιακό μέτωπο και μετά ανυψώνονται για να καταλήξουν στον βιολογικό. Ο σχεδιασμός είναι λανθασμένος και η δυναμικότητα του αντλιοστασίου έχει υπερκαλυφθεί. Είναι λάθος η επιβάρυνση της πόλης. Οι αγωγοί είναι παλιοί και επιτακτική ανάγκη συντήρησης των δικτύων και των εγκαταστάσεων, καθώς και η αλλαγή όσων δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Είναι απαράδεκτο η πιο τουριστική περιοχή να παραμένει εκτός δικτύου αποχέτευσης».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μανούσος Μανουσογιάννης τόνισε: «Υπάρχουν κίνδυνοι αστοχίας και άλλων τεχνικών προβλημάτων που μπορούν να παρουσιαστούν λόγω της διέλευσης των λυμάτων από την πόλη αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και το αυξημένο ενεργειακό κόστος. Γιατί αν υπήρχε βιολογικός καθαρισμός στην περιοχή του Αρκαδίου, ένα μεγάλο μέρος των περιοχών που έχουν υψηλό υψόμετρο θα μπορούσε να διοχετευτεί με φυσική ροη και άλλες με καταθλιπτικό αγωγό».