Προκειμένου να εγκριθεί το κτιριολογικό πρόγραμμα από το υπουργείο Παιδείας, για την κατασκευή επτά σχολείων στου Γάλλου με τη διαδικασία του ΣΔΙΤ, είναι απαραίτητη προϋπόθεση η απόφαση του δήμου για την αξιοποίηση των κτιρίων όπου θα εκκενωθούν με την ολοκλήρωση του έργου
Στο πλαίσιο του σχεδιασμού του δήμου Ρεθύμνου για το μεγάλο έργο ΣΔΙΤ που προβλέπει την ανέγερση επτά σχολικών μονάδων στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου, ξεκίνησε ήδη ο προγραμματισμός για αξιοποίηση των σχολικών κτιρίων που θα αδειάσουν όταν το έργο υλοποιηθεί. Η σχετική απόφαση του δήμου Ρεθύμνου που ελήφθη κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου είναι απαραίτητη για να κατατεθεί στο υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο της έγκρισης του κτιριολογικού προγράμματος των σχεδιαζόμενων σχολείων.
Υπενθυμίζουμε ότι ο σχεδιασμός που έχει γίνει αφορά την κατασκευή των παρακάτω σχολείων:
– Διθέσιο Πειραματικό Νηπιαγωγείο 30 νηπίων, έκταση γηπέδου 1.300 τ.μ., Δόμηση 400 τ.μ., Κάλυψη 400 τ.μ.
– Εξαθέσιο Πειραματικό Δημοτικό 180 μαθητών, έκταση γηπέδου 3.500 τ.μ., Δόμηση 2.000 τ.μ., Κάλυψη 1.250 τ.μ.
– Εννιαθέσιο Πειραματικό Γυμνάσιο, 315 μαθητών έκταση γηπέδου 4.200 τ.μ., Δόμηση 2.500 τ.μ., Κάλυψη 1.250 τ.μ.
– Εννιαθέσιο Πειραματικό Λύκειο, 315 μαθητών, έκταση γηπέδου 4.200 τ.μ., Δόμηση 2.500 τ.μ., Κάλυψη 1.250 τ.μ.
– Μουσικό σχολείο (Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις) 220 μαθητών, έκταση γηπέδου 5.000 τ.μ., Δόμηση 2.500 τ.μ., Κάλυψη 1.300 τ.μ.
– Θέατρο χωρητικότητας 450 θεατών, έκταση γηπέδου 6.000 τ.μ., Δόμηση 1.700 τ.μ., Κάλυψη 1.200 τ.μ.
– Εξαθέσιο ΕΠΑ.Λ., έκταση γηπέδου 4.200 τ.μ., Δόμηση 2.000 τ.μ., Κάλυψη 1.000 τ.μ.
– Κτίριο 1 ΕΛΜΕΠΑ, Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής, κάλυψη 1250 τ.μ., δόμηση 4.500 τ.μ.
– Κτίριο 2 ΕΛΜΕΠΑ, Νέο Τμήμα Μουσικών Σπουδών, κάλυψη 1500 τ.μ., δόμηση 5.000 τ.μ.
– Κτίριο 3 ΕΛΜΕΠΑ, Βιβλιοθήκη, Φοιτητική Λέσχη, Υποστήριξη φοιτητών, κάλυψη 1.250 τ.μ., δόμηση 4.500 τ.μ.
– Κτίριο 4 ΕΛΜΕΠΑ, Διοίκηση, Ερευνητικές δομές, κάλυψη 1.000 τ.μ., δόμηση 3.230 τ.μ.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αξιοποίησης των σχολικών κτηρίων που θα αδειάσουν μετά την υλοποίηση του έργου ΣΔΙΤ έχει ως εξής:
Ο χώρος που σήμερα στεγάζεται το Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Κρήτης στα Περβόλια, θα αξιοποιηθεί για τις ανάγκες της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Είναι γνωστό το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το κτίριο του 1ου ΕΠΑΛ το οποίο έχει κορεστεί.
Το 2ο ΕΠΑΛ που σήμερα λειτουργεί σε μισθωμένο κτίριο, θα μπορέσει να στεγαστεί εκεί που σήμερα είναι το Πειραματικό Γυμνάσιο και μελλοντικά στους ίδιους χώρους θα μπορέσει να λειτουργήσει και το 3ο ΕΠΑΛ για το οποίο υπάρχει σύμφωνη γνώμη του δήμου.
Παράλληλα θα γίνει επέκταση του Εργαστηριακού Κέντρου που χρησιμοποιείται και από το Σ.Α.Ε.Κ. Ρεθύμνου και το Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο.
Όσον αφορά το χώρο του Πειραματικού λυκείου Ρεθύμνης, το οποίο συστεγάζεται με το 1ο Λύκειο, (το παλαιό πολυκλαδικό) υπάρχει μια πρόταση της Διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που ζητά να στεγαστούν εκεί οι υπηρεσίες της. Ωστόσο η διεύθυνση του 1ου Λυκείου με επιστολή της στη δημοτική επιτροπή παιδείας γνωστοποίησε δυο δεδομένα που καθιστούν αναγκαία την αξιοποίηση του κτιρίου για εκπαιδευτικούς λόγους.
Σύμφωνα με τα όσα ενημέρωσε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο ο αντιδήμαρχος Παιδείας Νεκτάριος Παπαδογιάννης, η ενημέρωση από το 1ο ΓΕΛ είναι ότι ετησίως απορρίπτονται περίπου 70 μαθητές λόγω έλλειψης χώρου και επιπλέον υπάρχουν εργαστήρια, τα οποία δεν έχουν αναπτυχθεί αφού δεν υπάρχει χώρος.
Επομένως όπως τόνισε ο κ. Παπαδογιάννης η αξιοποίηση του χώρου του Πειραματικού Λυκείου για τις εκπαιδευτικές ανάγκες του 1ου ΓΕΛ είναι ορθότερη και αυτή είναι η απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας. Επομένως όταν κατασκευαστεί το νέο Πειραματικό Λύκειο ο χώρος θα επιστραφεί στο 1ο ΓΕΛ για την επαναλειτουργία των εργαστηρίων Η/Υ, Φυσικής και Χημείας – Βιολογίας, άλλα εργαστήρια, αίθουσα συνεδριάσεων συλλόγου καθηγητών, γραφεία καθηγητών, σχολικό ιατρείο, γραφείο συλλόγου γονέων και σχολικές αίθουσες.
Σε ό,τι αφορά το πειραματικό δημοτικό και το υπό ίδρυση πειραματικό νηπιαγωγείο Ρεθύμνης, το οποίο εδρεύει στην παλιά πόλη η Δημοτική Επιτροπή προτείνει ο χώρος του νηπιαγωγείου να αξιοποιηθεί για τη λειτουργία βρεφονηπιακού σταθμού για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες του δήμου και ο χώρος του δημοτικού σχολείου να γίνει ο χώρος της διασύνδεσης των πανεπιστημίων Κρήτης με τον μαθητικό καταρχήν πληθυσμό και με τον ντόπιο πληθυσμό.
«Οι χώροι του 1ου δημοτικού είναι πολύ σημαντικοί ακριβώς για να γίνει διασύνδεση των πανεπιστημίων με την τοπική κοινωνία και τους μαθητές και όλες αυτές οι δράσεις που γίνονται να έχουν στέγη. Γιατί αυτή τη στιγμή πολλές από αυτές δεν μπορούν να γίνουν, διότι υπάρχει πρόβλημα στέγης στο Ρέθυμνο» ανέφερε ο κ. Παπαδογιάννης, σημειώνοντας ότι υπάρχει δυνατότητα αλλαγής των χρήσεων μελλοντικά, με δεδομένο ότι όταν κατασκευαστούν τα σχολεία είναι πολύ πιθανόν να έχουν αλλάξει οι εκπαιδευτικές ανάγκες.
Σε ό,τι αφορά στο Μουσικό Γυμνάσιο και τις Λυκειακές τάξεις που σήμερα στεγάζεται σε χώρο που ανήκει στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας (ο δήμος δαπανά τον χρόνο 18.000 ευρώ για τη μίσθωσή του), το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας θέλει να το χρησιμοποιήσει για τις ανάγκες του.
Το ΕΠΑΛ στεγάζεται σε ιδιωτικό κτήριο. Ο δήμος δαπανά για ενοίκιο 70.000 ευρώ / έτος. Όταν μεταφερθεί στον νέο χώρο το κτήριο θα αποδοθεί στους ιδιοκτήτες.