Διαβεβαιώσεις Καιρίδη για υποδομές που θα εξυπηρετούν την ολιγοήμερη παραμονή τους -Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να προστατεύσουμε το τουριστικό προϊόν, την εικόνα, τη φήμη, το όνομα της Κρήτης, επεσήμανε
Στον σχεδιασμό του υπουργείου για τη δημιουργία δυο χώρων προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών στην Κρήτη αναφέρθηκε χθες στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται για δομές φιλοξενίας μεταναστών, αλλά για τους απαραίτητους χώρους όπου θα φιλοξενούνται οι μετανάστες που φτάνουν στο νησί, για τις δύο με τρεις ημέρες που χρειάζονται μέχρι τη διαδικασία ταυτοποίησής τους και τη μεταφορά τους σε Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών της ηπειρωτικής χώρας.
Σύμφωνα με τον κ. Καιρίδη οι χώροι αυτοί θα είναι δύο για όλη την Κρήτη. Ο υπουργός ζήτησε από τους αυτοδιοικητικούς – περιφερειάρχη και δημάρχους – να υποδείξουν τους χώρους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι δυο χώροι φιλοξενίας σχεδιάζονται να γίνουν σε Ανατολική και Δυτική Κρήτη αντίστοιχα (Χανιά και Ηράκλειο).
Ειδικότερα στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο κ. Καιρίδης τόνισε ότι η θωράκιση της Κρήτης και η διαχείριση του προβλήματος με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση: «Έχουμε την εμπειρία, έχουμε διδαχτεί από τα λάθη του παρελθόντος, γνωρίζουμε ότι το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα που προσκαλεί και προκαλεί την ένταση, την τοξικότητα, το δηλητήριο. Η Κρήτη και η Γαύδος δεν έχει γίνει Λαμπεντούζα, ούτε αντιμετωπίζει προσφυγική κρίση. Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι, να είμαστε κατά το δυνατόν μακροπρόθεσμα προσηλωμένοι σε έναν σχεδιασμό ο οποίος φέρνει αποτέλεσμα, να είμαστε πάντοτε έτοιμοι για τη συνεργασία και τον συντονισμό. Τίποτα δεν πρόκειται να γίνει χωρίς την τοπική κοινωνία. Μπράβο στην Κρήτη για τους εκπροσώπους της. Συνάντησα ανθρώπους απόλυτα προσηλωμένους στο αποτέλεσμα και όχι στον εύκολο λαϊκισμό και στο θέατρο. Εμείς Εδώ ήρθαμε για να βοηθήσουμε την Κρήτη, αυτή είναι η εντολή του πρωθυπουργού μας που κατάγεται από την Κρήτη και είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.
Υπάρχει ένας μηχανισμός και ένα σύστημα το οποίο μπορεί με γρήγορα, εύκολο, ταχύ τρόπο να διαχειριστεί το πρόβλημα εάν ανακύψει. Αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε αυτό το πρόβλημα, γιατί μιλάμε για πολύ μικρά νούμερα. Όμως πρέπει και είμαστε εδώ έτοιμοι σε περίπτωση που, με δεδομένο όλο αυτό που γίνεται διεθνώς, να μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Κανείς δεν μιλάει για δομές φιλοξενίας, όπως έχουμε αλλού στην Ελλάδα, μιλάμε όμως να μην αντιμετωπίζουμε προβλήματα διάχυσης σε πλατείες και λιμάνια, ιδίως σε μια περιφέρεια που είναι η βιτρίνα της χώρας και ετοιμάζεται να υποδεχτεί 5 εκ. τουρίστες το 2024. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουμε το τουριστικό προϊόν, την εικόνα, τη φήμη, το όνομα της Κρήτης ως κάτι τόσο σημαντικό και πολύτιμο που είναι. Δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που είδαμε σε άλλες περιοχές, όπως είχαμε πέσει τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο στη Ρόδο, όπου πολύ μικρές ροές προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση ακριβώς λόγω της έλλειψης στοιχειώδους υποδομής».
Ο κ. Καιρίδης είπε ότι κατανοεί πλήρως τις όποιες ανησυχίες εκφράζουν τοπικοί φορείς του νησιού σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο δημιουργίας δομών φιλοξενίας, ξεκαθαρίζοντας ότι: «Κανείς δεν μιλάει για κάτι μόνιμο όπως έχουμε στην υπόλοιπη χώρα. Μιλάμε για μια υποδομή που θα μας βοηθήσει να διαχειριστούμε με ασφάλεια το πρόβλημα χρησιμοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους και τη μεγάλη εμπειρία που έχουμε πάντοτε σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία και στον βαθμό που το πρόβλημα επιμείνει».
Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των δήμων για τη φιλοξενία και τη μετακίνηση μεταναστών, ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα προβλεφθεί να λαμβάνουν πόρους και οι δήμοι που δεν φιλοξενούν στα διοικητικά τους όρια μονάδες φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο παράδειγμα της Γαύδου, σημειώνοντας ότι θα λάβει στήριξη 120.000 ευρώ.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως ο υπουργός επανέλαβε πως θα υπάρξει οικονομική στήριξη των εμπλεκόμενων δήμων για τη φιλοξενία μεταναστών, μέχρι οι δύο δομές να είναι έτοιμες.
Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης καλωσόρισε χθες τον υπουργό Μετανάστευσης, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ενόψει και τις θερινής περιόδου μακριά από λογικές λαϊκισμού.
«Θεωρώ ότι με τις συζητήσεις που θα γίνουν σίγουρα και με την καθοδήγηση και τις δικές σας προτάσεις θα βρούμε την καλύτερη λύση ενόψει της τουριστικής περιόδου που ξεκινά για να μην έχουμε σοβαρά προβλήματα. Πρέπει να υπάρχει συλλογική προσπάθεια και όχι λαϊκισμός. Από πλευράς Περιφέρειας Κρήτης προσπαθούμε να συμβάλουμε θετικά στην επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος. Έχουμε αρκετά, αλλά πάντα με τη συνεργασία και τη συνέργεια και διεκδικώντας από την κεντρική εξουσία – γιατί πρέπει να διεκδικούμε πάντα από την κεντρική εξουσία – να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για το νησί μας», επεσήμανε ο Σταύρος Αρναουτάκης.
Από την πλευρά του ο υπουργός Μετανάστευσης αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο και το ρόλο της Περιφέρειας Κρήτης στο νησί. Απευθυνόμενος προς τον περιφερειάρχη Κρήτης κι αφού αναφέρθηκε στη σημασία των συσκέψεων εργασίας, σημείωσε: «Η Κρήτη δεν είναι μόνη, η Κρήτη έχει δίπλα της όλη την Ελλάδα, την ελληνική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσουμε τις όποιες αρρυθμίες σε μια πολύ δύσκολη στιγμή και κατάσταση την οποία ζούμε. Υπάρχουν οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις; Υπάρχουν τα συστήματα, έχουμε την εμπειρία του παρελθόντος, διδαχθήκαμε από τα λάθη του παρελθόντος. Η Κρήτη είναι η βιτρίνα μας, είναι η μεγάλη ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού και είναι η πιο δυναμική και εξωστρεφής περιφέρεια της χώρας. Αυτό λένε τα στοιχεία είτε στον πολύ δυναμικό πρωτογενή τομέα, είτε στον τριτογενή στις υπηρεσίες, τον τουρισμό και κατά συνέπεια πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού το εύρυθμο και την ευταξία, πάντοτε με προτεραιότητα την ασφάλεια όλων των πολιτών. Νομίζω ότι θα πάμε καλά. Προφανώς υπάρχουν προκλήσεις. Εδώ είμαστε όμως για να τα λύνουμε σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία», επεσήμανε.
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Δημήτρης Καιρίδης, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του στην Κρήτη, συμμετείχε χθες σε διαδοχικές συσκέψεις που οργανώθηκαν από τον περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη, στα γραφεία της Περιφέρειας.
Να σημειωθεί ότι νωρίτερα το πρωί ο υπουργός Μετανάστευσης είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης Γιώργη Μαρινάκη, ο οποίος είχε προγραμματισμένο ραντεβού στην Αθήνα στην ΚΕΔΕ για τα ζητήματα που αφορούν στη διαχείρηση νερού και δεν παραβρέθηκε στη σύσκεψη με τους αυτοδιοικητικούς.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός, παρουσία του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, Αντιναυάρχου, Γεώργιου Αλεξανδράκη, συναντήθηκε με τους επικεφαλής των αρχών ασφαλείας του νησιού. Παρόντες ήταν ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Κρήτης, Υποστράτηγος Νίκος Σπυριδάκης, ο διοικητής της Σχολής Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού, Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, ο διοικητής της 5ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, Ταξίαρχος Νικόλαος Κωστάκης και η διοικήτρια της 7ης Περιφερειακής Διοίκησης ΛΣ, Πλοίαρχος Δήμητρα Χασιώτη. Στη συνέχεια, ο υπουργός συμμετείχε σε σύσκεψη με μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Κρήτης.