27 °C Rethymno, GR
30/06/2022

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣ ΕΓΚΡΙΣΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Σχέδιο με εκατό θέσεις φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην πόλη και τους οικισμούς

- Επενδύει στην ηλεκτροκίνηση η Δημοτική Αρχή

Ένα πλήρες σχέδιο αποτελούμενο συνολικά από εκατό χωροθετημένες θέσεις – στην πόλη και τους οικισμούς του δήμου Ρεθύμνου – για τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων, εγκρίθηκε χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής ποιότητας ζωής. Πρόκειται για το σχέδιο για το οποίο δήμος Ρεθύμνου θα εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 46.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο.

Προκειμένου να εκπονηθεί το σχέδιο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων προηγήθηκε διαβούλευση με φορείς και κατοίκους. Μες από αυτή προέκυψαν δυο σενάρια εκ των οποίων το ένα αφορούσε τη χωροθέτηση θέσεων φόρτισης με βάση την κατανομή του πληθυσμού σε όλο τον δήμο και το δεύτερο έδινε έμφαση σε τουριστικές και εμπορικές περιοχές. Λαμβάνοντας ουσιαστικά υπόψη και τα δυο σενάρια, προέκυψε η χωροθέτηση των θέσεων φόρτισης, 100 στον αριθμό. Υποχρέωση του δήμου είναι να υπάρχει τουλάχιστον μια θέση φόρτισης ανά 1.000 κατοίκους.

Σημειώνεται ότι μετά τη χθεσινή έγκριση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής θα αποσταλεί ο φάκελος στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να λάβει ο δήμος τη χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο συνολικού ύψους 46.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση αφορά στο σχέδιο και όχι στην εγκατάσταση των φορτιστών, καθώς για την εγκατάσταση εκτιμάται ότι θα υπάρξει άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο.

Παράλληλα ο δήμος έχει καταθέσει σχετικό αίτημα και στον ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να διαπιστωθεί η καταλληλότητα των σχεδιαζόμενων θέσεων φόρτισης. Υπενθυμίζεται ότι η διεύθυνση Πληροφορικής – Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του δήμου Ρεθύμνης, είχε ήδη θέσει υπόψη των μελών της επιτροπής Ποιότητας Ζωής τα προαπαιτούμενα έργα για τη χρηματοδότηση του Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων του δήμου Ρεθύμνης από το Πράσινο Ταμείο. Σημειώνεται ότι εκτός της έγκρισής του σχεδίου από την επιτροπή Ποιότητας Ζωής, η οποία έγινε χθες στο υπουργείο Περιβάλλοντος θα αποσταλεί επίσης η χαρτογράφηση της περιοχής παρέμβασης και η ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης, η χωροθέτηση σημείων επαναφόρτισης και θέσεων στάθμευσης ηλεκτρικών οχημάτων, σενάρια ανάπτυξης δικτύου σημείων επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων .

 

Σημάδια ενίσχυσης της ηλεκτροκίνησης στον δήμο

Σαφή εικόνα για τον αριθμό των ηλεκτρικών οχημάτων στον δήμο Ρεθύμνου δεν υπάρχει, ωστόσο όπως λένε παρατηρείται την τελευταία διετία αύξηση της επισκεψιμότητας στους υπάρχοντες σταθμούς φόρτισης οχημάτων του δήμου.

Σήμερα στο Ρέθυμνο υπάρχουν τέσσερα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Αναλυτικότερα, υπάρχουν δυο φορτιστές στη μαρίνα με 4 θέσεις, ένας φορτιστής στην οδό Δημοκρατίας με δυο θέσεις, ένας φορτιστής στο παρκινγκ των Τεσσάρων Μαρτύρων με δυο θέσεις και ένας ταχυφορτιστής στην πλατεία Αγίου Γεωργίου τριών συνολικά θέσεων.

Στους σταθμούς φόρτισης και ανάλογα το αυτοκίνητο η φόρτιση διαρκεί κάποιες ώρες, ωστόσο στον ταχυφορτιστή της πλατείας Αγίου Γεωργίου ο χρόνος φόρτισης είναι περίπου μισή ώρα.

Ο αντιδήμαρχος για θέματα πολιτισμού, ψηφιακού μετασχηματισμού του δήμου Ρεθύμνης και μέλος της επιτροπής ποιότητας ζωής Θωμάς Κρεβετζάκης μιλώντας στα «Ρ.Ν.» τόνισε πως πρόκειται για μια ακόμα πρωτοβουλία του δήμου που εντάσσεται στην ευρύτερη φιλοσοφία ενίσχυσης της βιώσιμης κινητικότητας: «Ουσιαστικά είναι ο σχεδιασμός της προσαρμογής δήμου στη νέα πλέον πραγματικότητα, η οποία έχει να κάνει με την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, όπως θα αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια, όπου σταδιακά προβλέπεται να αντικατασταθεί ένας μεγάλος αριθμός της συμβατικής χρήσης καυσίμων και ο δήμος Ρεθύμνου θέλει να είναι προετοιμασμένος προκειμένου να ενταχτεί και σε χρηματοδοτικά προγράμματα και να έχει και έγκαιρα προβλέψει τη δημιουργία των υποδομών που απαιτούνται. Είναι δηλαδή ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης και κινητικότητας».

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο νόμου για τον Εθνικό κλιματικό νόμο προβλέπει την υποχρεωτική εκπόνηση Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) από τους δήμους, με φόντο τη δημιουργία ενός επαρκούς δικτύου σταθμών φόρτισης εντός των διοικητικών ορίων τους, σε διάφορα σημεία που αφορούν ακόμα και τους προαύλιους χώρους εκκλησιών.