16 °C Rethymno, GR
29/11/2022

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΡΕΙΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΚΕΔΕ

Σχέδιο για την αντιμετώπιση της ερημοποίησης της υπαίθρου

Με τη φράση «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα τσουνάμι εξελίξεων που οδηγεί σε ερημοποίηση της υπαίθρου και η απάντηση πρέπει να είναι συνολική, δραστική και άμεση» ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας έδωσε το στίγμα της σοβαρότητας με την οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα της λειτουργίας των ορεινών δήμων της χώρας, μιλώντας στη συνεδρίαση της επιτροπής Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ, που ξεκίνησε σήμερα, στον Άγιο Γεώργιο Νοτίου Πηλίου, με την συμμετοχή δημάρχων ή εκπροσώπων τους από 19 ορεινούς δήμους της χώρας.

Όπως τόνισε, και με την τελευταία απογραφή, διαπιστώνεται μια σημαντική μείωση του πληθυσμού στους ορεινούς όγκους της πατρίδας μας, παρά το γεγονός ότι μπαίνουν αρκετά χρήματα στο τραπέζι για την ενίσχυσή τους, τουλάχιστον από το υπουργείο Εσωτερικών.

Δεδομένης της κατάστασης αυτής, ο υπουργός επισήμανε πως στο επίκεντρο της πολιτικής της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά, είναι η εκπόνηση και υλοποίηση ενός συνολικού σχεδίου για την ορεινότητα και όχι αποσπασματικές λύσεις, οι οποίες δεν οδήγησαν πουθενά, τα τελευταία χρόνια.

Αναφερόμενος σε αριθμητικά στοιχεία που αφορούν στους ορεινούς Δήμους, είπε πως έχουν διατεθεί από το υπουργείο του, 218 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022, επιπλέον από τις τακτικές χρηματοδοτήσεις για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους. Επίσης, 64 εκατ. ευρώ προστέθηκαν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ το υπουργείο είναι έτοιμο να προχωρήσει και σε έκτακτες χρηματοδοτήσεις μέχρι το τέλος του έτους, κυρίως για να αντιμετωπιστούν ζητήματα καυσίμων, αλλά και θέρμανσης των σχολείων και να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα και τον φετινό χειμώνα.

Σύμφωνα με τον αν. υπουργό Εσωτερικών, μέσω του Προγράμματος Τρίτση, έχουν διατεθεί στους δήμους που χαρακτηρίζονται ορεινοί, 172 εκ. ευρώ περίπου, για έργα. Αυτή είναι – όπως είπε – μια πάρα πολύ σημαντική κατά κεφαλήν ενίσχυση που ξεπερνάει σε ορισμένους δήμους, τις 3.000 ευρώ κατά κεφαλήν, ποσά περίπου τριπλάσια σε σχέση με ό,τι ισχύει για τους άλλους δήμους της χώρας.

«Δεν φτάνουν όμως αυτές οι χρηματοδοτήσεις, ούτε καν οι έκτακτες που έχουμε δώσει τα χρόνια της πανδημίας, αλλά και για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, που είναι φυσικό να πλήττουν περισσότερο ορισμένες περιοχές», παραδέχθηκε ο υπουργός, επισημαίνοντας πως μέχρι να φτάσουμε στη συνεκτική πολιτική που είναι το βασικό ζητούμενο, πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του προσωπικού.

Παρατήρησε ωστόσο, ότι είναι η πρώτη φορά που γίνονται προσλήψεις στην Αυτοδιοίκηση μετά από 10 και πλέον χρόνια και παρότι υπάρχουν όντως καθυστερήσεις που οφείλονται στην γραφειοκρατία και σε άλλες αδυναμίες, είμαστε σε μια φάση ολοκλήρωσης του διαγωνισμού.

Ανέφερε ακόμη, ότι είναι η πρώτη φορά που στον προγραμματισμό προσλήψεων για την επόμενη χρονιά, εγκρίθηκε το σύνολο των θέσεων που υπέβαλε η Αυτοδιοίκηση, ενώ αποφασίστηκε να διατεθούν περίπου 1.000 επιπλέον θέσεις για τη Δημοτική Αστυνομία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της επιτροπής Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ανέφερε πως στόχος της επιτροπής αυτής που συστάθηκε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, τον περασμένο Μάιο, είναι η σύνταξη του στρατηγικού σχεδίου για την ορεινότητα.

Όπως είπε, στη συνεδρίαση έχουν κληθεί, εκτός των δήμων – μελών της επιτροπής, και οι δήμαρχοι των δήμων που, με την τελευταία απογραφή του 2021, έχουν κάτω από 10.000 κατοίκους κι έχουν τα χαρακτηριστικά των μικρών ηπειρωτικών και ορεινών δήμων.

Έκανε δε, μια αξιοσημείωτη αναφορά που καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος της ερημοποίησης των ορεινών περιοχών, λέγοντας πως οι 31 μικροί ορεινοί δήμοι, με το χαρακτηριστικό των 10.000 κατοίκων, έγιναν αυτομάτως 38, μετά την τελευταία απογραφή, που έδειξε ότι υπάρχουν μεγάλες μειώσεις των πληθυσμών στους ορεινούς δήμους.