Μικρές δομές, βραχυχρόνιας φιλοξενίας, σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ρόδο, προκειμένου να μεταφέρονται μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών ταυτοποίησης οι πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στα νότια της χώρας, περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Με τις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στη Νότια Κρήτη, τη Γαύδο και τα Δωδεκάνησα να είναι πλέον καθημερινότητα, η συζήτηση για την υλοποίηση του σχεδιασμού έχει ξαναφουντώσει. Υπενθυμίζεται ότι το σενάριο για τη δημιουργία των δομών αυτών στα δύο νησιά είχε αρχίσει να συζητιέται πριν από το καλοκαίρι, όταν οι ροές προς τα νότια της χώρας είχαν εκτοξευθεί. Αξίζει να σημειωθεί πως οι αφίξεις σε Κρήτη και Γαύδο από την αρχή του έτους έχουν ξεπεράσει τις 3.500, όταν όλο το 2023 ήταν μόλις 780.
Μιλώντας χτες στο ΣΚΑΙ Κρήτης και στην εκπομπή «Αδιάβροχροι» του Σωτήρη Μεταξά και Κώστα Κεφαλογιάννη, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση: «Ο προηγούμενος υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής, ο κ. Καιρίδης, είχε έρθει στα γραφεία της περιφέρειας και είχαμε κάνει μία συνάντηση με περιφερειάρχες, δημάρχους και φορείς της Κρήτης. Εκεί είχε αναφέρει ότι γίνεται σκέψη για να δημιουργηθούν δύο μονάδες προσωρινής διαβίωσης των μεταναστών που έρχονται εδώ στην Κρήτη, όπως ξέρουμε είχαν αρχίσει ήδη από τότε να έρχονται ροές. Ήταν αρκετοί άνθρωποι που ερχόντουσαν εδώ και υπάρχει μεγάλη δυσκολία στο να φιλοξενηθούν αυτοί οι άνθρωποι. Υπάρχουν δημοσιεύματα και διαρροές, αλλά δεν έχουμε κάτι επίσημο», είπε και εξέφρασε την ανησυχία της για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών το τελευταίο διάστημά στο νησί: «Μέχρι πριν λίγο καιρό, οι μεταναστευτικές ροές ήταν λίγοι άνθρωποι και δεν ήταν μεγάλη επιβάρυνση για τους τοπικούς φορείς. Δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας. Τώρα όμως, οι μεταναστευτικές ροές έχουν αυξηθεί πάρα πολύ, ο αριθμός των ανθρώπων που βγαίνουν στις ακτές της Νότιας Κρήτης είναι μεγάλος και καθημερινός. Δεν υπάρχουν δομές για να πάνε αυτοί οι άνθρωποι κάπου, ούτε για δύο-τρείς ημέρες. Παλαιότερα είχαμε αγοράσει ως περιφέρεια μερικά καινούργια στρώματα, στα οποία μπορούσαν να μείνουν έστω για δύο-τρείς ημέρες. Μέχρι να εξεταστούν και να γίνει η γραφειοκρατική διαδικασία με τη μεταφορά τους στα hot spot της Αθήνας -ή όπου αλλού τους μεταφέρουν- μένουν εδώ. Οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να μείνουν σε κατάλληλα μέρη διαβίωσης, όπου θα γίνεται η εξέτασή τους από γιατρούς, να κοιμούνται και να τρώνε ανθρώπινα πριν φύγουν».
Η κα Λιονή διευκρίνισε ότι η αντίδραση των φορέων της Κρήτης αφορούσε στην δημιουργία hot spot και όχι για τις δομές προσωρινής φιλοξενίας τους. «Ο φόβος που υπήρχε ήταν να μη γίνει ένα μόνιμο «χοτ σποτ». Τόσο οι φορείς, όσο και η αυτοδιοίκηση, σε ένα νησί όπως η Κρήτη που δέχεται πέντε εκατομμύρια ξένους ανθρώπους κάθε χρόνο, είναι δύσκολο στις τοπικές κοινωνίες να χωροθετήσεις μία τέτοια ρύθμιση. Για προσωρινούς τόπους διαβίωσης, σε συνεργασία και με τους άλλους δήμους έχω ήδη ψάξει στο Ρέθυμνο. Είναι κάτι που προσπαθούμε να λύσουμε. Να υπάρξει μία προσωρινή διαβίωση όπου θα μπορούν να εξετάζονται από γιατρούς, να σιτίζονται, να έχουν καθαρά ρούχα που φέρνουν εθελοντές και ο Ερυθρός Σταυρός. Αυτό πρέπει να γίνει», είπε και σημείωσε ότι στο Ρέθυμνο κατάλληλος χώρος δεν υπάρχει για να φιλοξενήσει πάνω από 40 άτομα: «Έχουμε χτενίσει όλο το νομό, από παλιές αποθήκες μέχρι κάθε διαθέσιμη επιλογή. Το να βρεις χώρο δεν είναι απλή υπόθεση, πρέπει να το διαμορφώσεις κιόλας κατάλληλα και να είναι φυλασσόμενος από την αστυνομία και το λιμενικό. Δεν μπορεί να είναι κάπου πολύ εσωτερικά της Κρήτης, γιατί δεν θα υπάρχει κατάλληλη ασφάλεια».
Στον υπουργό Μετανάστευσης η γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη
Εν τω μεταξύ συνάντηση εργασίας με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο θα έχει σήμερα στην Αθήνα η γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυρακη. Η διαχείριση νόμιμης μετανάστευσης, επιχειρηματικότητας και εργασίας θα τεθούν στην ατζέντα της συζήτησης.