Ένα ερώτημα που προβάλλεται είναι εάν κάποιο είδος διατροφής, επηρεάζει τη βία και την επιθετικότητα του ανθρώπου. Έρευνες έχουν δείξει ότι κάποια συστατικά διατροφής επηρεάζουν την λειτουργία του εγκεφάλου και ιδιαίτερα τους νευροδιαβιβαστές. Για παράδειγμά η τρυπτοφάνη ένα αμινοξύ που βρίσκεται στη σοκολάτα και τις μπανάνες, μεταβολίζεται σε σεροτονίνη ένα νευροδιαβιβαστή που επηρεάζει την ψυχική διάθεση του ανθρώπου.
Από έρευνες δε του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας, διαπιστώθηκε ότι άτομα που καταναλώνουν τρόφιμα που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά, είναι λιγότερο πιθανό να έχουν επιθετικά ξεσπάσματα
Διατροφικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη διάθεση και επιθετικότητα του ανθρώπου
– Νευροδιαβιβαστές: Θρεπτικά συστατικά τροφίμων όπως είδαμε παραπάνω επηρεάζουν τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου, όπως τη σεροτονίνη τον χημικό αγγελιοφόρο του και κατ’ επέκταση τις αισθήσεις και τα συναισθήματα του.
– Αμινοξέα και βιταμίνες: Τρόφιμα όπως η σοκολάτα που περιέχουν αμινοξέα την τρυπτοφάνη και βιταμίνες Β3, μεταβολίζεται σε σεροτονίνη που επηρεάζει την ψυχολογία του ανθρώπου, μέσω του εγκεφάλου του.
– Ενέργεια και συγκέντρωση: Η σωστή διατροφή παρέχει την απαραίτητη ενέργεια στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να βοηθάτε η συγκέντρωση και ψυχολογία.
– Ανοσοποιητικό σύστημα: Η λειτουργία το ανοσοποιητικού συστήματος συνδέεται με τη διατροφή. Επομένως οι κακές συνήθειες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για κατάθλιψη.
– Ευεξία και αυτοπεποίθηση: Μια ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με την άσκηση, μπορεί να τονώσει την αυτοπεποίθηση και να βελτιώσει τη συνολική ποιότητα ζωής.
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και ψυχική υγεία
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: είναι γνωστό ότι έχουν μια σειρά από οφέλη για τη σωματική υγεία. Η κατανάλωση τους βοηθά στη διατήρηση των κυτταρικών δομών και σε συνδυασμό με σωστές συνήθειες του τρόπου ζωής μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας, καρδιακών παθήσεων και άλλων σοβαρών ασθενειών.
Η καλή λειτουργία των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, οφείλεται εις το ότι βελτιώνουν τη διαδικασία απελευθέρωσης της σεροτονίνης της «ορμόνης ευτυχίας» στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων στρες και θλίψης.
Σε ποιες τροφές βρίσκονται
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η σαρδέλα, η ρέγκα, ο γαύρος, η πέστροφα, τα οστρακοειδή.
Φυσικά τρόφιμα με καλές πηγές ωμέγα-3 είναι το σογιέλαιο, τα καρύδια, σπόροι ηλιάνθου, λιναρόσπορος, σόγια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Συμπέρασμα: Η κακή διατροφή αποτελεί ένα παράγοντα κινδύνου για την εξωτερίκευση προβληματικών συμπεριφορών
Πηγές: -Al Overview
-Vita.gr






