Το όμορφο ταξίδι στο σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ρεθύμνου ολοκληρώθηκε για 25 εκπαιδευόμενους, που φοίτησαν στο ΣΔΕ Ρεθύμνου αλλά και στο παράρτημα που λειτουργεί στον δήμο Αγίου Βασιλείου, οι οποίοι έπειτα από δύο χρόνια επιμόρφωσης έλαβαν στα χέρια τους το απολυτήριο γυμνασίου και μοιράστηκαν με τον κόσμο την εμπειρία τους σε ανοιχτή ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ξενία» το απόγευμα της Παρασκευής.
Παράλληλα, στην ημερίδα παρουσιάστηκε το έργο και ο ρόλος του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στην κοινωνία, καθώς και ο τρόπος που λειτουργεί τόσο στην πόλη του Ρεθύμνου, όσο και στο παράρτημα στην Κοξαρέ δήμου Αγίου Βασιλείου.
Με τις καινοτόμες παιδαγωγικές μεθόδους που ακολουθούνται στο ΣΔΕ οι εκπαιδευόμενοι έχουν την ευκαιρία να αναβαθμίσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους, ενώ οι καθηγητές λειτουργούν ως «καθοδηγητές» προσφέροντας βοήθεια ανάλογα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών.
Το ΣΔΕ λειτουργεί με ευέλικτο ωράριο κατά τις βραδινές ώρες ώστε να εξυπηρετούνται οι ενήλικες που εργάζονται ή έχουν άλλες υποχρεώσεις στη διάρκεια της ημέρας. Τα μαθήματα που διδάσκονται στο ΣΔΕ είναι η ελληνική και αγγλική γλώσσα, ο κειμενικός γραμματισμός, ο πληροφορικός γραμματισμός, ο αισθητικός γραμματισμός, οι φυσικές επιστήμες, τα μαθηματικά και ο περιβαλλοντικός γραμματισμός.
Για τη λειτουργία, τις αξίες και τους εκπαιδευόμενους του ΣΔΕ μίλησε ο διευθυντής του σχολείου στο Ρέθυμνο Ιωάννης Σπυριδάκης, ο οποίος μιλώντας στα «Ρ.Ν.» τόνισε ότι δεν υπάρχουν διακρίσεις τόσο ηλικιακές, όσο και κοινωνικοπολιτισμικές, προωθώντας σε κάθε περίπτωση τη γνώση και τη συνεργασία στους μαθητές ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του καθενός. Συγκεκριμένα επεσήμανε:
«Οι ηλικίες των εκπαιδευομένων μας είναι από 18 μέχρι 70 ετών, καθώς επίσης υπάρχουν και άνθρωποι με διαφορετικές εθνοπολιτισμικές ταυτότητες. Έχουμε εκπαιδευόμενους από τη Συρία, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Ινδία. Είναι πολυπολιτισμικό το σχολείο μας και αυτό έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς αξιοποιείται γόνιμα και εποικοδομητικά το κοινωνικοπολιτισμικό κεφάλαιο όλων των εκπαιδευομένων που συνυπάρχουν αρμονικά, αλληλοϋποστηρίζονται και υπάρχει ένας αλληλοεμπλουτισμός και μια ποιότητα στην εκπαιδευτική διαδικασία».
Όπως ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.»: «Για το ΣΔΕ το δύσκολο είναι να πάρει κάποιος την απόφαση και να έρθει να φοιτήσει, καθώς κάποιος που έχει εγκαταλείψει το σχολείο πριν πολλά χρόνια είναι δύσκολο να πάρει την απόφαση. Όμως, οι περισσότεροι που έρχονται και φοιτούν στο σχολείο στη συνέχεια συνεχίζουν τις σπουδές τους και στα εσπερινά λύκεια. Επίσης πολλοί είναι αυτοί που πάνε και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η αλήθεια είναι ότι πολύς κόσμος δεν γνωρίζει τι ακριβώς είναι ένα σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, καθώς πολλοί το συγχέουν με τα εσπερινά. Γι’ αυτό εμείς συνδυάζουμε αυτήν την ενημέρωση μέσω της ημερίδας μαζί με την απονομή των τίτλων σπουδών και των περιγραφικών αξιολογήσεων. Σε αυτό το σχολείο αξιολογούνται περιγραφικά, δεν έχουν βαθμό, δεν έχουν εξετάσεις και δεν έχουν βιβλία. Το πρόγραμμα σπουδών είναι τόσο ευέλικτο, καινοτόμο και εναλλακτικό, που αναδιαμορφώνεται μαζί με τους εκπαιδευτές και τους εκπαιδευόμενους σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες που έχουν αυτοί οι άνθρωποι που είναι ενήλικες, ο καθένας κουβαλάει το δικό του γνωστικό και πολιτισμικό κεφάλαιο. Οπότε αξιοποιείται όλος αυτός ο πλούτος γνώσεων που φέρουν οι εκπαιδευόμενοι».
Η υποδιευθύντρια του ΣΔΕ Ρεθύμνου Ευφροσύνη Τζιαφάλια, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» επεσήμανε ότι παρέχονται μεγάλες δυνατότητες στους εκπαιδευόμενους κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους. Μια από τις δυνατότητες αυτές είναι, όπως επεσήμανε μεταξύ άλλων η ίδια, οι εξετάσεις πιστοποίησης υπολογιστών:
«Το ΣΔΕ είναι ένα σχολείο καινοτόμο, προσαρμοσμένο στην εκπαίδευση ενηλίκων. Φέτος και πέρυσι αρκετοί τελειόφοιτοι είχαν τη δυνατότητα να δώσουν εξετάσεις πιστοποίησης υπολογιστών, όπως και φέτος τα κατάφεραν με επιτυχία. Είναι πολύ σημαντικό γιατί είναι και ένα χαρτί που ζητείται και έξω στις δουλειές τους. Είναι δωρεάν από το υπουργείο Παιδείας, σε τρεις ενότητες word, excel, internet. Οπότε το κατάφεραν κι αυτό».
«Ένα όμορφο ταξίδι γνώσης και εμπειριών στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας»
Τις προσωπικές εμπειρίες τους κατά τη διάρκεια των σπουδών τους μοιράστηκαν οι απόφοιτοι του ΣΔΕ για το έτος 2023-24 στην ημερίδα, εμπνέοντας και παρακινώντας τους παρευρισκόμενους με τα λόγια τους στο να μην εγκαταλείπουν τα όνειρά τους.
Πηγή έμπνευσης και δύναμης αποτέλεσαν οι ιστορίες των αποφοίτων, που για αυτούς η τελετή αποφοίτησης σηματοδοτεί την έναρξη νέων ευκαιριών, καθώς το απολυτήριο γυμνασίου τους ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω εκπαιδευτικές και επαγγελματικές ευκαιρίες, ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή τους
Για τη Γεωργία Παναγοπούλου – Νικολιδάκη το ΣΔΕ ήταν η αφορμή στα 65 της χρόνια για να «ξυπνήσει» η μάθηση μέσα της και να συνεχίσει με κάθε τρόπο το ταξίδι των γνώσεων, όπως η ίδια περιέγραψε στα «Ρ.Ν»: «Δεν γνώριζα ότι υπήρχε αυτό το σχολείο και το είχε πληροφορηθεί ο γιος μου γιατί το ήξερε ότι το είχα απωθημένο να τελειώσω το γυμνάσιο. Χάρηκα πάρα πολύ όταν μου ανακοίνωσε ότι με έχει γράψει στο ΣΔΕ. Ήταν πολύ συγκινητικό, η χαρά μου ήταν πάρα πολύ μεγάλη και πραγματικά έχω ανεβάσει την αυτοπεποίθησή μου πάρα πολύ και θα ήθελα συνεχίσω να μαθαίνω, μου ξύπνησε τη μάθηση, πράγμα που θα το κάνω και θα το επιδιώξω και κάτι θα κάνω στη ζωή μου. Έχω μια πάρα πολύ ωραία εμπειρία στο ΣΔΕ, περάσαμε πάρα πολύ όμορφα όλο αυτό το χρονικό διάστημα και μπορώ να πω ότι αναπτύχθηκε μια φιλία μεταξύ όλων μας, που αυτό είναι κάτι που θα το θυμάμαι σε όλη μου τη ζωή. Στο μέλλον θα ήθελα να αξιοποιήσω τα αγγλικά μου και θα ήθελα επίσης να μάθω ένα μουσικό όργανο».
Την εμπειρία του μοιράστηκε με τα «Ρ.Ν.» και ο Εμμανούηλ Τζακαραλεξάκης από την Αργυρούπολη, που στα 60 του χρόνια άλλαξε τη ζωή του φοιτώντας στο ΣΔΕ: «Τα χρόνια ήταν δύσκολα και τώρα στα 60 μου χρόνια αποφάσισα να πάω σχολείο. Δεν το μετάνιωσα, άλλαξε ειλικρινά η ζωή μου προς το καλύτερο. Έμαθα πολλά πράγματα, αυτά τα δύο χρόνια, γνώρισα ανθρώπους και τώρα θα προχωρήσω στο λύκειο που είναι τρία χρόνια. Έπειτα θα δούμε».
Η δύναμη της θέλησης είναι αυτή που υπερίσχυσε στον Ευτυχή Δρυγιαννάκη να πάρει την απόφαση και να ολοκληρώσει το σχολείο που κάποτε εγκατέλειψε, «αρπάζοντας» τελικά την ευκαιρία στα 31 χρόνια: «Είχα σταματήσει το σχολείο μικρός, από ανεμελιά και μόνο. Στα 21 μου αποφάσισα να ξεκινήσω το σχολείο, όμως λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζα το σταμάτησα. Το 2022 έπειτα από πολλή σκέψη ξανά πήγα. Το σκεφτόμουν για χρόνια, όμως δεν πήγαινα γιατί το θεωρούσα χάσιμο χρόνο, μέχρι που το άρχισα και είπα όπου βγει. Τελικά δεν το μετάνιωσα. Οι καθηγητές ήταν πάρα πολύ καλοί, μάθαμε πράγματα τα οποία δεν γνωρίζαμε. Η διδασκαλία εστίαζε στη γνώση από την εμπειρία και πηγαίναμε με βάση ό,τι ήξερε ο καθένας, προχωρούσαμε και κάναμε. Σίγουρα θα συνεχίσω και στο λύκειο, και για το μέλλον έχω την πρόθεση να συνεχίσω, θα δείξει. Όταν θέλεις κάτι πραγματικά το κάνεις, τα υπόλοιπα είναι δικαιολογίες».
Στην ημερίδα παρέστησαν μεταξύ άλλων ο διευθυντής του Εσπερινού Γενικού Λυκείου Ρεθύμνου Γιώργος Προύσαλης, η διευθύντρια του Εσπερινού ΕΠΑΛ Ρεθύμνου Χρύσα Καπνιά, ο διευθυντής του Εσπερινού ΕΠΑΛ Σπηλίου και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Αγίου Βασιλείου Αντώνης Τσουρδαλάκης, ο τέως αντιδήμαρχος Παιδείας – Νέας Γενιάς και Δια Βίου Μάθησης του δήμου Ρεθύμνου Γιώργος Γεωργαλής, ο νυν αντιδήμαρχος Παιδείας – Νέας Γενιάς Δια Βίου Μάθησης του δήμου Ρεθύμνου Νεκτάριος Παπαδογιάννης και ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ρεθύμνου Μιχάλης Σαρρής.
Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ρεθύμνου τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο θα είναι ανοιχτό κάθε Πέμπτη 18:00 – 21:00 για εγγραφές στο σχολικό έτος 2024-25 και για βεβαιώσεις φοίτησης. Συστεγάζεται με το σχολικό κτήριο του 4ου Γυμνασίου στα Μισίρια. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2831035519.