Και ενώ τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, καθώς στις 30 Νοεμβρίου λήγει η παράταση που έχει δοθεί από το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η κτηματογράφηση στον νομό Ρεθύμνου παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, τα οποία δεν ξεπερνούν το 38%. Παρά το γεγονός ότι ο αρμόδιος υφυπουργός, Κ. Κυρανάκης συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Κτηματολογίου, είχε βρεθεί τον περασμένο Μάιο στην Κρήτη, πραγματοποιώντας ενημερωτικές συναντήσεις με δήμους και φορείς σε μια προσπάθεια ενεργοποίησης των πολιτών να δηλώσουν τις περιουσίες τους, εξαγγέλλοντας μάλιστα και μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για την διευκόλυνσή τους, ώστε να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς τη διαδικασία, φαίνεται ότι κάτι τέτοιο δεν επετεύχθη.
Η Κρήτη και ο νομός Ρεθύμνου εξακολουθούν να κατατάσσονται στις περιοχές της χώρας με τα χαμηλότερα ποσοστά κτηματογράφησης. Είναι χαρακτηριστικό πως στον νομό Ρεθύμνου, όπου η διαδικασία συλλογής των δηλώσεων έχει ξεκινήσει εδώ και δυόμιση χρόνια, τον Μάιο η κτηματογράφηση δεν ξεπερνούσε σε ποσοστό το 35%. Εκκρεμούσαν δηλαδή, όπως είχε πει τότε ο υφυπουργός, 236.000 δηλώσεις περιουσιακών δικαιωμάτων. Μέχρι και σήμερα, δυο μήνες μετά ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει. Το ποσοστό δεν είναι σε καμία περίπτωση το επιθυμητό και θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι δεν θα αυξηθεί θεαματικά. Και από την πλευρά των ΟΤΑ, αν και μπορεί να έχουν κινήσει τις διαδικασίες, φαίνεται ότι δεν τις έχουν ακόμα ολοκληρώσει για να ενσωματωθούν στο σύστημα.
Εκ μέρους της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει την κτηματογράφηση στον νομό Ρεθύμνης ο Κώστας Ζαφείρης μιλώντας στα «Ρ.Ν.», τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία αξιοσημείωτη κινητικότητα. Παρά τα όποια εργαλεία έθεσε στη διάθεση των πολιτών το υπουργείο, φαίνεται ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον: «Δεν υπάρχει καμία αύξηση. Είμαστε κοντά στο 38%. Υπάρχει μια πίεση να έρθουν οι δήμοι, αλλά δεν υπάρχει τίποτα ακόμη. Κάνουν ό,τι μπορούν από την πλευρά του υπουργείου. Το θέμα όμως είναι ότι ο καθένας έχει τα δικαιώματα στα χέρια του, τα χαρτιά και πρέπει να πάρει την απόφαση να πάει να τα δηλώσει. Είχαν δώσει την προθεσμία μέχρι 30 Νοεμβρίου, αλλά ο κόσμος, πιστεύει πάντα ότι θα δοθεί παράταση, όπως σε οτιδήποτε γίνεται. Δεν νομίζω ότι το πρόβλημα είναι ότι ο άλλος δεν είχε τα εργαλεία. Το βασικό πρόβλημα είναι να πάρει την απόφαση να πάει κάποιος. Όλα αυτά που ανακοινώθηκαν προφανώς διευκολύνουν. Αφαιρείς και επιχειρήματα που σου λέει ότι δεν μπορεί να το κάνει. Μπορεί ο πολίτης να τα κάνει απλώς δεν παίρνει την απόφαση. Δεν μπορούν οι κτηματολόγοι να πάνε στο σπίτι του καθενός και να τον πάρει από το χέρι και να πάει να δηλώσει. Ο ρυθμός δεν αλλάζει, οι δήμοι δεν έχουν μπει στη διαδικασία. Είμαστε στη φάση που δεν έχουμε κάνει καν την προ ανάρτηση, οπότε δεν ξέρω πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Είναι πάρα πολύ προβληματικό. Τα νούμερα είναι πάρα πολύ χαμηλά. Κι εάν έρθουν και οι ετεροδημότες θα πάει από το 38% στο 38,5 ή 39%. Δεν αλλάζει τίποτα. Η μεγάλη εικόνα είναι απογοητευτική σε όλη την Κρήτη, δεν είναι μόνο το Ρέθυμνο. Άρα είναι ότι ο κόσμος δεν δίνει σημασία σε αυτό. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι μηχανικοί και δεν έχουν φέρει τα χαρτιά τους. Οι δήμοι έχουν ξεκινήσει και δεν τα ολοκληρώνουν, καθώς η καθημερινότητά τους τους πιέζει για κάτι άλλο και τα αφήνουν στην άκρη. Δεν μπορώ να ξέρω τι γίνεται, το μόνο σίγουρο είναι ότι η κατάσταση είναι αυτή που ήταν και η γνώμη μου είναι ότι είναι χειρότερη, διότι κάθε πράγμα που βαλτώνει συνέχεια δεν προχωράει».
Η σημασία της κτηματογράφησης
Από όλες τις πλευρές γίνεται προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών για τη σημασία της κτηματογράφησης για την κατοχύρωση των περιουσιακών δικαιωμάτων. Ο κ. Ζαφείρης επεσήμανε για πολλοστή φορά τη σημασία της διαδικασίας και το όφελος που θα έχουν οι πολίτες αν προσέλθουν να δηλώσουν τις περιουσίες τους, σε διαφορετική περίπτωση, όπως ανέφερε, εκτός από τα πρόστιμα που ενδεχομένως να επιβληθούν, το μείζον είναι ότι θα απαιτηθούν τεράστια ποσά και πολλή γραφειοκρατία για να ξεκαθαρίσουν τις περιουσίες τους, με ορατό φυσικά τον κίνδυνο να περιέλθουν τα ακίνητα στο δημόσιο. Συγκεκριμένα, όποιος δεν έχει υποβάλει δήλωση κατά τη διάρκεια της συλλογής δηλώσεων δε θα περιληφθεί στην ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων, το ακίνητό του θα καταχωρηθεί ως αγνώστου ιδιοκτήτη ή εάν έχει δηλωθεί από τρίτον σε τρίτο. Αυτό σημαίνει ότι ο πολίτης θα αναγκαστεί να υποβληθεί σε χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες με ενδεχόμενους δικαστικούς αγώνες με αντίδικο είτε το Δημόσιο είτε τρίτους.
«Οτιδήποτε γίνεται στο κτηματολόγιο για τον πολίτη είναι πολύ πιο οικονομικό. Όταν πάει να κάνει μια διόρθωση στο κτηματολόγιο, όταν λειτουργεί σε εμάς η κτηματογράφηση, πέρα από τη δήλωση είναι και τα συμπληρωματικά δωρεάν και εάν κάνει την ένσταση είναι πέντε ευρώ. Δηλαδή το μέγιστο κόστος που έχει να κάνει είναι πέντε ευρώ. Όταν τελειώσει το κτηματολόγιο, με το που πάει είναι ένα χιλιάρικο με το καλημέρα, γιατί θέλει διάγραμμα γεωμετρικών μεταβολών, θέλει το ένα και το άλλο. Έρχεται πολύς κόσμος στα γραφεία και λέει ότι εύχονται να του το πάρουν. Πως να τον πείσεις ότι πρέπει να έρθει να δηλώσει. Λέει ας έρθουν να μου το πάρουν. Είναι σημαντικό ο πολίτης να δηλώσει στο κτηματολόγιο. Και αυτό είναι που πρέπει να κατανοήσει» κατέληξε.