Διατύπωσε ενστάσεις η Αρχαιολογία
Κατατέθηκε στον δήμο Ρεθύμνου η γνωμοδότηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου, αναφορικά με το σχέδιο της κανονιστικής απόφασης που αφορά στη λειτουργία της παλιάς πόλης. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ρεθύμνου μιλώντας στα «Ρ.Ν.», τις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και πριν το τέλος του έτους αυτή θα φτάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο για συζήτηση και έγκριση.
Χαρακτηριστικά, όπως ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης: «Θα μελετήσω και θα επεξεργαστώ τη γνωμοδότηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Όλα θα μπουν σε δημόσια διαβούλευση και θα δώσουμε ένα περιθώριο δέκα ημερών ώστε ο κόσμος να ενημερωθεί. Θα διαβουλευτούμε ψύχραιμα. Οπότε και οι επιχειρηματίες θα ξέρουν τι ακριβώς λέμε και η κοινωνία θα τοποθετηθεί. Θα δώσω περιθώριο να το μελετήσουν όλοι και θα βγει μια νέα κανονιστική τις επόμενες εβδομάδες. Επομένως, θα δοθεί σε διαβούλευση εντός του Νοεμβρίου και θα ψηφιστεί οπωσδήποτε πριν το τέλος του χρόνου. Δεν υπάρχει περίπτωση να το αφήσω να πάει μακριά. Πριν το τέλος του έτους, θα κριθούν όλα»
Υπενθυμίζεται ότι για το σχέδιο του δήμου σε ό,τι αφορά την κανονιστική της παλιάς πόλης, υπάρχει σχετική γνωμοδότηση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Τροχαία, ενώ έχουν προηγηθεί συναντήσεις με επιχειρηματίες και εμπόρους που δραστηριοποιούνται στο ιστορικό κέντρο της πόλης.
Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες των «Ρ.Ν.», η Αρχαιολογία στην γνωμοδότησή της διατυπώνει ενστάσεις.
Όπως είχε επισημάνει και σε σχετικές δηλώσεις της στα «Ρ.Ν.» η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, Αναστασία Τζιγκουνάκη (στις 19 Οκτωβρίου ): «Μία κανονιστική, πρέπει να προβλέπει και όχι να πηγαίνει πίσω από τις παράνομες τοποθετήσεις καταστημάτων και να τις επικυρώνει στη συνέχεια. Θα πρέπει να δει κανείς ολόκληρη την παλιά πόλη. Να δει που υπάρχουν χώροι εν δυνάμει για αξιοποίηση. Θα πρέπει να δει αν αυτοί οι χώροι έχουν από πάνω σπίτια που μένει κόσμος. Να εξετάσει αν θα δημιουργεί όχληση με την ακουστική; Ποιοι είναι οι χώροι που μπορούν να αναπτυχθούν καταστήματα; Σε ποιες περιοχές; Ακόμα κι αν εκεί δεν έχει εμφανιστεί κάποιο κατάστημα, αλλά η κανονιστική μπορεί να προβλέπει ότι υπάρχει η δυνατότητα.
Μία κανονιστική βάζει τις δυνατότητες του τι μπορεί να κάνει ένας πολίτης. Όχι αν ο πολίτης βγάλει απέξω την καρέκλα του και το τραπέζι του, να έρθει μετά η κανονιστική να πει εγκρίνω και αυτό το κομμάτι. Αυτό είναι το δικό μας σκεπτικό. Ότι πρέπει να γίνεται ουσιαστική μελέτη εις βάθος, με χρήσεις γης, με χρήσεις της παλιάς πόλης. Γιατί αν γίνεται ανυπόφορο για κάποιους που μένουν εκεί, τι νόημα έχει; Ή αν είναι ένας δρόμος που δεν είναι κατοικήσιμος και δεν του δίνεις καμία χρήση, μετατρέπεται σε φάντασμα. Αυτά πρέπει να ζυγιαστούν» και πρόσθεσε δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στον κίνδυνο ερημοποίησης της παλιάς πόλης τους χειμερινούς μήνες: «Είναι πολύ σημαντικό να μην γίνει ερημοποίηση της παλιάς πόλης σε συγκεκριμένες περιόδους που δεν υπάρχουν τουρίστες. Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Είναι καταστροφή».