Τυχόν επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση του έργου, τονίζει ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης
Σε δικαστικές περιπέτειες έχει εισέλθει ο διαγωνισμός του έργου που αφορά στην αξιοποίηση του ταμιευτήρα του Φράγματος των Ποταμών (Διυλιστήριο Γιαννουδίου) με τίτλο: «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού», προκαλώντας ανησυχία και προβληματισμό για την τύχη του έργου.
Ειδικότερα, την απάντηση στη δικαστική διαμάχη μεταξύ των υποψηφίων αναδόχων θα τη δώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο θα συνεδριάσει στις 7 Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι για το έργο είχε αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος η εταιρία «Άκτωρ», ωστόσο ακολούθησαν ενστάσεις του δεύτερου και του τρίτου υποψήφιου αντίστοιχα (ΙΝΤΡΑΚΑΤ και ΘΑΛΗΣ.ΑΕ) και στην συνέχεια και η «Άκτωρ» προς τους δυο άλλους.
Ο Ο.Α.Κ. από πλευράς του είχε συντάξει την πρότασή του, την οποία έχει καταθέσει στο ΣτΕ, μετά τη προσφυγή του «Άκτωρ» στον ανώτατο δικαστήριο, επισημαίνοντας την ορθότητα της διαδικασίας του διαγωνισμού και της επιλογής του αναδόχου.
«Εμείς, σαν Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, επιμένουμε ότι εκτελέσαμε ορθά την όλη διαδικασία του διαγωνισμού και ανακηρύξαμε της εταιρία «Άκτωρ» ως προσωρινό ανάδοχο του έργου. Στο ΣτΕ προσέφυγε ο «Άκτωρ». Ο Ο.Α.Κ. δεν προσέφυγε στον ΣΤΕ με αίτηση ακύρωσης, κατέθεσε όμως προτάσεις που συναινούν και επιμένουμε ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν απολύτως ορθή και δεν υπάρχει λόγος ακύρωσης του διαγωνισμού. Εάν πάμε σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, τότε κινδυνεύει να απενταχθεί το έργο. Η πάγια θέση του Ο.Α.Κ. είναι ότι ο προσωρινός ανάδοχος πρέπει να καταστεί οριστικός και να συμβασιοποιηθεί το έργο» τονίζει ο πρόεδρος του Ο.Α.Κ. Θ. Νίνος.
Η ανησυχία είναι διάχυτη για την εξέλιξη του έργου που χαρακτηρίζεται ζωτικής σημασίας για το Ρέθυμνο, ενώ νέες καθυστερήσεις που τυχόν προκύψουν ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο ακόμα και την εξασφαλισμένη προς το παρόν χρηματοδότηση του έργου. Υπενθυμίζεται ότι το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 22,744,480 ευρώ και είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα του ΥΠ.ΑΝ., «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» με συγχρηματοδότηση από το «Ταμείο Συνοχής», στο οποίο ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, καταφέρνει για πρώτη φορά να εντάξει κάποιο έργο του ως «δικαιούχος».
Κύριος του έργου θα είναι ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης. Φορέας κατασκευής έργου θα είναι επίσης ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, ενώ Προϊσταμένη Αρχή θα είναι το Δ.Σ. του Ο.Α.Κ. και διευθύνουσα και επιβλέπουσα υπηρεσία η Διεύθυνση Υδραυλικών Έργων του Ο.Α.Κ. Η υλοποίηση του έργου χαρακτηρίζεται καθοριστικής σημασίας με δεδομένο ότι η υλοποίησή του θα δώσει λύση στα προβλήματα ύδρευσης του Ρεθύμνου για τις επόμενες πολλές δεκαετίες.
Με το έργο αυτό εξασφαλίζεται η υδροδότηση των δήμων Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου, καθώς ημερησίως η ποσότητα νερού θα φτάνει τα 30.000 κμ. με δυνατότητα να ανέλθει και στα 45.000 κμ.
Σήμερα οι ποσότητες που φτάνουν από τη λίμνη του Κουρνά και την Αργυρούπολη φτάνουν τις 15.000 κμ. Παράλληλα, στην είσοδο του διυλιστηρίου προβλέπεται η κατασκευή υδροστρόβιλου που εξασφαλίζει μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα και φθηνό νερό για τη Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., γιατί η επεξεργασία θα γίνεται με φυσική ροή. Τα οφέλη του έργου για τον νομό Ρεθύμνου από το συγκεκριμένο έργο είναι τεράστια με δεδομένο ότι θα δοθεί οριστική λύση στα προβλήματα υδροδότησης που αντιμετωπίζει σήμερα η περιοχή με την παροχή ποιοτικού και καθαρού νερού.
Ο τόπος εκτέλεσης του έργου είναι στη θέση Λουτράκι εκτός οικισμού Πρασσών Δήμου Ρεθύμνης.
Όπως αναφέρεται στην συνοπτική διακήρυξη του έργου, το αντικείμενο των δημοπρατούμενων έργων κατασκευής της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού και των υδραγωγείων προσαγωγής και διανομής περιλαμβάνει: την εκπόνηση της οριστικής μελέτης, της μελέτης εφαρμογής και κάθε είδους συμπληρωματικής μελέτης και έρευνας, την κατασκευή των έργων πολιτικού μηχανικού, την προμήθεια και εγκατάσταση όλου του ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού, τη θέση σε αποδοτική λειτουργία και τη δοκιμαστική λειτουργία του έργου για χρονικό διάστημα έξι μηνών, την κανονική λειτουργία του έργου για χρονικό διάστημα δώδεκα μηνών.
Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε σαράντα δύο μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.
Στη συνολική προθεσμία του έργου συμπεριλαμβάνεται και η 6μηνη δοκιμαστική λειτουργία των έργων από τον ανάδοχο, καθώς και η 12μηνη κανονική λειτουργία της εγκατάστασης 12.
Τέλος του χρόνου αναμένεται η ολοκλήρωση του αρδευτικού έργου
Την ίδια στιγμή συστηματικές προσπάθειες για να ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου το έργο του αρδευτικού δικτύου του ανατολικού Ρεθύμνου, καταβάλλει με πιέσεις που ασκεί στον ανάδοχο ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης. Το έργο που έχει καθυστερήσει σημαντικά, το τελευταίο διάστημα εξελίσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς.
«Ελπίζουμε να είναι ολοκληρωμένο το έργο ως το τέλος του έτους. Είμαστε αισιόδοξοι δεδομένης της φάσης που βρίσκονται τώρα οι εργασίες» σχολίασε ο κ. Νίνος.
Σημειώνεται ότι η σύμβαση του έργου έχει υπογραφεί από τον Νοέμβριο του 2020 και προέβλεπε χρόνο παράδοσης του έργου τους 18 μήνες. Ήδη έχουν παρέλθει δυόμιση χρόνια και το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί.
Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο έργο με τίτλο «Αξιοποίηση ταμιευτήρα φράγματος Ποταμών Αμαρίου, επέκταση κεντρικού αγωγού» έχει ενταχθεί σε τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με προϋπολογισμό 4.8 εκ. ευρώ.
Το έργο αφορά στο σύνολο των αναγκαίων και απαραίτητων εργασιών για την επέκταση του κεντρικού αγωγού, με συνολικό μήκος 6,7 χλμ. μεταφοράς ύδατος, από το Φράγμα Ποταμών προς τον κάμπο Ρεθύμνης και συγκεκριμένα για το τμήμα από τον οικισμό Πηγής έως τον οικισμό Πρίνου, που περιλαμβάνει τις περιοχές των οικισμών Λούτρα, Παγκαλοχώρι, Αστέρι, Χαμαλεύρι, Βιράν Επισκοπή, Έρφοι και Πρίνος, ώστε να καταστεί απολύτως λειτουργικό το σύνολο του έργου, όπως αυτό αρχικά σχεδιάσθηκε για την άρδευση 24.000 στρεμμάτων του κάμπου Ρεθύμνου.
Η επιπλέον αρδευόμενη έκταση που εντάσσεται είναι περίπου 14.000 στρέμματα. Επιπλέον, περιλαμβάνονται οι αναγκαίες βελτιώσεις στην τροφοδοσία των αρδευτικών υποδομών των οικισμών Άδελε και της Πηγής με νέους αγωγούς σύνδεσης από πολυαιθυλένιο. Παράλληλα το έργο περιλαμβάνει και νέα αρδευτικά δίκτυα που θα καλύπτουν τμήματα των περιοχών Γιαννούδι, Ξηρό Χωριό και Μισίρια, καθώς και μία νέα μεταλλική δεξαμενή στην περιοχή Γιαννουδίου.