Τέσσερις αγρότες από τον δήμο Αγ. Βασιλείου δικάζονται την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου για παρακώλυση συγκοινωνιών και παράνομη βία κατά συναυτουργία,αναφορικά με την κινητοποίηση που είχε γίνει τον Ιούνιο του 2021 κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στον Άρδακτο.
Το Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά των ΒΑΠΕ και οι Επιτρπές Αγώνα κατά των ΒΑΠΕ στον δήμο Αγίου Βασιλείου,σε κείμενο τους αναφέρουν σχετικά με υπόθεση τα παρακάτω:
«Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στην συγκέντρωση που έγινε στις 17-6-21 στου Κισσού τον κάμπο κατά της εγκατάστασης των τριών ανεμογεννητριών της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στον Άρδακτο, τοποθέτησαν τα οχήματα τους έτσι ώστε να συνεπικουρούν τον εκσκαφέα που είχε τοποθετήσει για αποκλεισμό της κυκλοφορίας ο ένας εξ αυτών.
Ωστόσο, η φωτογραφία που είχε κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο δείχνει καθαρά πως ο εκσκαφέας, εκτός από κάποιο μεγάλο φορτηγό, δεν παρεμποδίζει την διέλευση των οχημάτων. Όσο για τα αυτοκίνητα των άλλων, φαίνεται καθαρά ότι είναι παρκαρισμένα κολλητά στο πεζοδρόμιο και οπωσδήποτε δεν εμποδίζουν την κυκλοφορία.
Είναι απορίας άξιο να κατηγορούνται για παράνομη βία φιλήσυχοι άνθρωποι που συμμετείχαν σε ειρηνική συγκέντρωση.
Μια συγκέντρωση που έγινε ακριβώς για να προστατέψει τον τόπο από μια παρανομία, την εγκατάσταση των τριών ανεμογεννητριών της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στον Άρδακτο.
Πριν μερικά χρόνια, καθώς προχωρούσαν οι εργασίες στον αιολικό σταθμό της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, οι κάτοικοι του Αρδάκτου αντιλήφθηκαν ότι τρεις βάσεις ανεμογεννητριών είχαν τοποθετηθεί σε πολύ μικρή απόσταση από τα σπίτια τους και προσέφυγαν στο ΣτΕ.
Το ΣτΕ (προσωρινή διαταγή, επιτροπή αναστολών) αναγνώρισε ότι η απόσταση είναι παράνομη, αναγνωρίζοντας επίσης τις επιπτώσεις του θορύβου στο σύνολο του οικισμού και ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) ήταν πλημμελής, ωστόσο απέρριψε την προσφυγή χωρίς να μπει στην ουσία της επειδή έκρινε ότι κατατέθηκε εκπρόθεσμα.
Τρεις φορές αποτράπηκε η παράνομη εγκατάσταση των τριών ανεμογεννητριών. Την τελευταία, στις 17 Ιουνίου 2021, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής μαζί με τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου και όλο σχεδόν το δημοτικό συμβούλιο συγκεντρώθηκαν στου Κισσού τον κάμπο με την ήρεμη αποφασιστικότητα ανθρώπων που υπερασπίζονται όχι μόνο το δίκιο τους αλλά και νόμους της πατρίδας τους.
Νόμους που προκλητικά ερχόταν να καταπατήσει η εταιρεία που όχι μόνο λειτουργούσε τον αιολικό σταθμό χωρίς εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους (καθώς η ισχύς τους είχε λήξει) αλλά επέμενε να εγκαταστήσει τρεις ανεμογεννήτριες σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από τον οικισμό, απόσταση πολύ μικρότερη από τα 500μ που επιβάλλει η νομοθεσία.
Αμέσως μετά την συγκέντρωση αυτή, ο Δήμος Αγ. Βασιλείου και κάτοικοι του Αρδάκτου κατέθεσαν στο πρωτοδικείο Ρεθύμνου αίτηση ασφαλιστικών μέτρων την οποία το δικαστήριο έκανε δεκτή απαγορεύοντας προσωρινά στην εταιρεία κάθε περαιτέρω εργασία τοποθέτησης των τριών ανεμογεννητριών.
Δεν αμφιβάλει κανείς ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα συνεχίσει τις μεθοδεύσεις της προκειμένου να εγκαταστήσει τις τρεις παράνομες ανεμογεννήτριες.
Επίσης, δεν αμφιβάλει κανείς ότι τίποτα δεν μπορεί να κάμψει το ηθικό των κατοίκων του Αρδάκτου και όσων αγωνίζονται μαζί τους.
Την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου, στο τριμελές πλημμελειοδικείο θα είμαστε όλοι αλληλέγγυοι στο πλευρό των συμπολιτών μας που κατηγορούνται.
Όλοι μαζί, όπως πάντα, με την αξιοπρεπή παρουσία μας απαντάμε σε κάθε απόπειρα εκφοβισμού και ποινικοποίησης των αγώνων μας».