Στη σκιά της πρόσφατης τραγωδίας που σημειώθηκε στην Ιεράπετρα αλλά και αυτή της Αγίας Πελαγίας με τις απώλειες ανθρώπων, ζώων αλλά και τις τεράστιες καταστροφές στην ανατολική Κρήτη λόγω των καιρικών φαινομένων, πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Ρεθύμνου με τους αρμόδιους φορείς να εμφανίζονται προβληματισμένοι για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που έχουν αρχίσει τα τελευταία χρόνια να γίνονται φανερές. Ο συντονισμός των αρμόδιων υπηρεσιών και των φορέων, τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα αλλά και η ανάγκη πρόληψης με ατομική και συλλογική ευθύνη επισημάνθηκαν από το σύνολο των αρμόδιων φορέων στη χθεσινή σύσκεψη.
«Θα πρέπει να δει ο καθένας το σχεδιασμό επί χάρτου. Τι έχει κάνει στην αρμοδιότητά του και τι δεν έχει κάνει στον δήμο του, την υπηρεσία του, έτσι ώστε ό,τι πρέπει να κάνει και προλαβαίνει να το κάνει από εδώ και πέρα. Δηλαδή εμείς (σαν Περιφέρεια) να καθαρίσουμε ρέματα, ποταμούς ό,τι δεν έχουμε καθαρίσει. Οι δήμοι να δουν τις δικές τους αρμοδιότητες, τους αγροτικούς δρόμους, τους δημοτικούς δρόμους, τις υπόγειες διαβάσεις που θα πρέπει να προσέχουν όταν έχουμε επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, έτσι ώστε ο πολίτης να είναι ενημερωμένος και να μη πηγαίνει σε επικίνδυνες υπόγειες διαβάσεις για να μη διακινδυνεύσει η ζωή του. Επίσης και οι άλλες αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για να κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν. Ήταν μεγάλη η αγωνία μου και ίσως εκφράστηκε λίγο παραπάνω, όμως όταν μέχρι πριν 10 μέρες ζήσαμε αυτά που ζήσαμε στην Κρήτη και χάσαμε δύο συνανθρώπους μας με τελείως άδικο θάνατο και έμειναν ορφανές οικογένειες πίσω, δεν μπορείς παρά να πεις ότι θα πρέπει μεγιστοποιήσω τον βαθμό της ευθύνης μου έτσι ώστε τουλάχιστον να προσπαθήσω για το καλύτερο» ανέφερε χαρακτηριστικά η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή.
«Απαιτούνται 100 εκ. ευρώ για τα αντιπλημμυρικά έργα του νομού»
Ήδη ο νομός όπως ανέφερε η κυρία Λιονή παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά την παράταση που ζητήθηκε καθώς ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα αποκατάστασης των ζημιών. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά για να μπορέσει να εξασφαλιστεί η αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού, απαιτούνται έργα ο προϋπολογισμός των οποίων ξεπερνά τα 100 εκ. ευρώ. Ήδη, όπως είπε είναι σε εξέλιξη οι μελέτες οριοθέτησης ποταμών και ρεμάτων – 12 στον αριθμό – με τα έργα τους να προϋπολογίζονται σε 25 εκ. ευρώ. Όπως είπε η κ. Λιονή το νέο ΕΣΠΑ έχει μόλις 25 εκ. ευρώ για τέτοιου είδους υποδομές. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει όπως είπε να διεκδηθούν κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Μιλάμε για τεράστια ποσά, δηλαδή για να θωρακιστεί το Ρέθυμνο θα χρειαστεί πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ. Εμείς από τα 48.000.000€ τα οποία είχαμε λάβει για τις ζημιές του Φεβρουαρίου του 2019, διαθέσαμε ένα ποσό περίπου 10 εκ. ευρώ για να κάνουμε μελέτες οριοθέτησης με έργα διευθέτησης σε 12 αντίστοιχους ποταμούς του νομού, οι οποίοι δημιουργούν και τα μεγάλα προβλήματα. Είναι οι τρεις μεγάλοι ποταμοί του Ρεθύμνου, ο Πηγιανός, ο Αρκαδιανός, ο Πλατανιανός, ο Γεροπόταμος, ο Πλατύς ποταμός, στον Πλακιά και όπου έχει δει η υπηρεσία ότι πρέπει να γίνει. Αυτές οι μελέτες είναι σε εξέλιξη, τελειώνουν.
Από την πλευρά του ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Ρ Νίκος Βότσολγου τόνισε πως πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενημέρωση του κοινού.
«Η φύση αρχίζει και μας απειλεί»
«Η φύση αρχίζει και μας απειλεί» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο συντονιστής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης Μανόλης Παραβολιδάκης, επισημαίνοντας ότι όταν αναφερόμαστε στην πολιτική προστασία εννοούμε την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την αποκατάσταση για να καταλήξει ότι υπάρχουν θέματα και εκκρεμότητες αναφορικά με την πρόληψη και εκεί όπως είπε πρέπει να δοθεί έμφαση, φέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Δεν νοείται στις εκβολές των ποταμών να υπάρχουν εμπόδια όπως κάδοι, μπάζα κτλ. Όλη η τοπική κοινωνία έχει την ευθύνη της. Όλοι έχουμε ισότιμη ευθύνη. Χρειάζεται καλή λειτουργικότητα, καλή επικοινωνία και καλή ανταλλαγή πληροφοριών» είπε και συμπλήρωσε ότι:
«Όσον αφορά την πρόληψη θέλουμε λίγη δουλειά ακόμα. Νομίζω ότι δεν μπορεί να περιοριστεί αυτό μόνο στους υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά σε όλους μας. Όλοι έχουμε ισότιμη ευθύνη, όσον αφορά τον χώρο που ο καθένας μας διαχειρίζεται ή τον χώρο του, την αυλή του έξω από το σπίτι του, πόσο θα χρειαστεί να λειτουργήσει και να δράσει εν όψει του χειμώνα, όσον αφορά τον καθαρισμό των φρεατίων, όσον αφορά τα εργαλεία που θα χρειαστεί για την αυλή του. Νομίζω ότι όλοι έχουμε την ευθύνη μας και όλοι πρέπει να δραστηριοποιηθούμε σε αυτό».
Από την πλευρά του ο Αντώνης Πρωτοπαπαδάκης, πύραρχος, διοικητής πυροσβεστικών υπηρεσιών νομού Ρεθύμνου, τόνισε:
«Επισημάνθηκαν στη συγκεκριμένη σύσκεψη οι περιοχές και οι τοποθεσίες οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα. Επίσης, επισημάνθηκαν τι πρέπει να γίνει προληπτικά ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα τόσο πλημμυρικά, όσο και χιονοπτώσεων. Στη σύσκεψη, επίσης, επισημάνθηκε ο τρόπος επικοινωνίας και καλής συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Όσον αφορά το πυροσβεστικό σώμα, εμείς είμαστε όλο το 24ώρο έτοιμοι, εφαρμόζουμε τα σχέδια τα οποία εκπονούμε πριν τη χειμερινή περίοδο. Αυτήν την στιγμή, λαμβάνοντας υπόψη την κλιματική αλλαγή και τις έντονες περιστασιακά βροχοπτώσεις που υπάρχουν, διαπιστώθηκε ότι σε κάποιες περιοχές της Κρήτης δεν μπορεί να γίνει γρήγορα η απορροή των υδάτων. Προφανώς, επισημάνθηκαν τα ίδια προβλήματα σε συγκεκριμένες περιοχές της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου και ευελπιστούμε, με βάση και τα έργα που προτείνονται από τους αρμόδιους φορείς να γίνουν στο μέλλον, να μην έχουμε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα με συνέπειες πολύ μεγάλες φυσικές καταστροφές σε περιουσιακά τμήμα των ανθρώπων και σε ανθρώπινες ζωές. Στον νομό Ρεθύμνου, οι περιοχές που συνήθως παρουσιάζουν προβλήματα είναι εκεί που υπάρχουν οι κοίτες των ποταμών. Επισημάνθηκε να γίνουν κάποιοι καθαρισμοί στις κοίτες των ποταμών, όπως και στα ρέματα».
Απαράδεκτη η αντιμετώπιση του κεντρικού κράτους από πλευράς χρηματοδότησης
Η συνεργασία όλων των αρμόδιων υπηρεσιών και των φορέων είναι το βασικότερο, επεσήμανε στην τοποθέτησή του ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής του δήμου Ρεθύμνου Γιώργης Σκορδίλης. Ο κ. Σκορδίλης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην απαράδεκτη όπως τη χαρακτήρισε αντιμετώπιση του κεντρικού κράτους σε ό,τι αφορά τις κρατικές χρηματοδοτήσεις για την αποκατάσταση των καταστροφών που προκαλούνται από την κακοκαιρία. Όπως είπε εδώ και 44 μήνες – από τον Φεβρουάριο του 2019 – ο μητροπολιτικός δήμος είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Έχει λάβει από το κεντρικό κράτος μόλις 5 εκ. ευρώ για ζημίες που κοστολογήθηκαν 25 εκ ευρώ. Τα έργα όπως είπε τα υλοποιούν οι εργολάβοι, χωρίς σε πολλές περιπτώσεις να πληρώνονται:
«Ο νομός Ρεθύμνου είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, από τον Φλεβάρη του 2019. Προβλέπεται ότι θα είναι ακόμα παραπάνω και αυτό οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση για να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν τα έργα. H χρηματοδότηση του δήμου Ρεθύμνης για τις ζημιές του 2019 και του 2020 – αυτά που έχουν ζητηθεί από το υπουργείο είναι γύρω 24 εκ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή υλοποιούμε έργα 5 εκ. ευρώ, που και αυτά τα έχουν κάνει οι εργολάβοι χωρίς να έχουν πληρωθεί. Οι πόροι του δήμου είναι γύρω στα 2 εκ. ευρώ από το 2019 μέχρι σήμερα για τις ανάγκες αυτές. Να θυμίσω εδώ ότι οι μεγάλες καταστροφές ήταν στις όχθες των ποταμών. Εκεί που πλημμύρισαν πήραν περιουσίες, πήραν σπίτια, έκαναν μεγάλες καταστροφές. Εκεί εκτός τις παρεμβάσεις που έχει κάνει η Περιφέρεια δεν έχει γίνει κάτι άλλο.
Πρέπει να δούμε το θέμα της χρηματοδότησης και να συζητήσουμε όσον αφορά τα έργα που πρέπει να γίνουν απέναντι των ποταμών, τις παρεμβάσεις για την ανάσυρση των υδάτων» ανέφερε.
Παράλληλα ο κ. Σκορδίλης αναφέρθηκε στην ανάγκη εμπλουτισμού του εξοπλισμού, τη συντήρησή του, την ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό που σήμερα είναι ελλιπές, ευχαριστώντας δημόσια την εθελοντική ομάδα πολιτικής προστασίας 1 του δήμου Ρεθύμνου «Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε στο ανθρώπινο δυναμικό του δήμου αυτό είναι δεδομένο. Έχουμε κάνει την επιλογή να κάνουμε τα μνημόνια συνεργασίας με τους ιδιώτες που καλύπτουν όλες τις δημοτικές ενότητες και βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να ευχαριστήσουμε την εθελοντική ομάδα 1, που ήταν πάντα μπροστά και πάντα βοηθούσε. Θεωρώ ότι είμαστε ευτυχείς, τουλάχιστον στο Ρέθυμνο, που έχουμε μια εθελοντική ομάδα με πολύ μεγάλη παρέμβαση στον δήμο Ρεθύμνου».
Στη χθεσινή σύσκεψη παραβρέθηκαν η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή, ο συντονιστής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης Μανόλης Παραβολιδάκης, η Ελένη Πλουμίδη από την υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας, ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας του αστυνομικού τμήματος, ο εκπρόσωπος του Λιμενικού σώματος, του στρατού, της δασικής υπηρεσίας, του ΟΑΚ, της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΠΕΡ, εκπρόσωποι των πέντε δήμων του νομού και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νικος Κακογιαννάκης και Κώστας Δανδουλάκης, εκπρόσωποι των εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και της εθελοντικής ομάδας πολίτικης προστασίας 1 του δήμου Ρεθύμνου.