Σε εγρήγορση βρίσκονται δήμος και ιδιοκτήτες ακινήτων για την εφαρμογή του κανονισμού πυροπροστασίας. Μετά την παράταση που ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, για τον Κανονισμό Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων, οι υπόχρεοι ιδιοκτήτες θα πρέπει να απευθυνθούν σε εξουσιοδοτημένο επαγγελματία-διαχειριστή (τεχνικό επιστήμονα) για την υποβολή του εντύπου αξιολόγησης της επικινδυνότητας και της τεχνικής έκθεσης με τα συνοδευτικά τους στοιχεία έως τις 21 Ιουνίου.
Με την πλατφόρμα που έχει προγραμματιστεί να δημιουργηθεί γι’ αυτό τον σκοπό (καθώς οι δηλώσεις συμμόρφωσης θα είναι ετήσιες) να μην έχει ανοίξει, οι αρμόδιοι επιστήμονες μηχανικοί, τοπογράφοι, δασολόγοι ή γεωπόνοι που θα συντάξουν για λογαριασμό των ιδιοκτητών τις εκθέσεις μπορούν να τις καταθέτουν είτε χειρόγραφα, είτε μέσω e-mail στους οικείους δήμους.
Εδώ, ουσιαστικά, αυτό που πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες των κτισμάτων που βρίσκονται κοντά (έως και σε απόσταση 300 μέτρων) ή μέσα σε δάση και (αλλά όχι εκτός, καθώς ο νόμος δεν αφορά αυτά τα ακίνητα) άλση πρέπει να αναθέσουν την εργασία στον τεχνικό επιστήμονα. Αυτός είναι που θα πάρει τις αποφάσεις και θα υποδείξει τα μέτρα προστασίας από τις πυρκαγιές.
Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα τώρα, η μη υποβολή του εντύπου αξιολόγησης επικινδυνότητας και της τεχνικής έκθεσης επισύρει πρόστιμο ύψους 0,10 ευρώ ανά τ.μ. για χαμηλής επικινδυνότητας ακίνητα, 0,20 ευρώ ανά τ.μ. για μεσαίας επικινδυνότητας, 0,30 ευρώ ανά τ.μ. για υψηλής επικινδυνότητας και 0,40 ευρώ ανά τ.μ. για ακίνητα ιδιαίτερα υψηλής επικινδυνότητας. Το ελάχιστο πρόστιμο είναι 250 ευρώ και επιβάλλεται αφού προηγηθεί σύσταση για την τεχνική έκθεση πυροπροστασίας και τη δήλωση υλοποίησης των μέτρων.
Μετά τη δίμηνη προθεσμία συμμόρφωσης, αν διαπιστωθεί συμμόρφωση, επιβάλλεται μόνο το πρόστιμο των 250 ευρώ. Αν οι δηλώσεις και οι εκθέσεις έχουν υποβληθεί αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί τα μέτρα, το πρόστιμο είναι το 50% των προβλεπόμενων προστίμων ανά τ.μ. Αν δεν έχει γίνει καμία ενέργεια συμμόρφωσης, το πρόστιμο είναι 100%.
Για λάθη που εντοπίζονται κατά την αυτοψία, επιβάλλεται πρόστιμο 250 ευρώ αν δεν διορθωθούν εντός δίμηνου περιθωρίου. Αν τα μέτρα πυροπροστασίας δεν έχουν εφαρμοστεί, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ για κάθε ενότητα μέτρων.
Στο μεταξύ, στις 30 Ιουνίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων και φυσικά τον καθαρισμό των ακάλυπτων οικοπέδων. Οι δηλώσεις κατατίθενται στην ψηφιακή πλατφόρμα δήλωσης καθαρισμού οικοπέδων με τον τίτλο «Ακαθάριστα Οικόπεδα», μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση για τον καθαρισμό του οικοπέδου τους, καθώς και να προχωρήσουν σε καταγγελία για ακαθάριστα οικόπεδα. Παράλληλα, οι δήμοι μέσω της πλατφόρμας θα μπορούν να καταχωρούν τους ελέγχους που θα έχουν διενεργήσει καθώς και τα οικόπεδα που πρόκειται να ελεγχθούν από αυτούς.
Για όλα τα παραπάνω ενημέρωσε σε πρόσφατη συνάντηση στο δημαρχείο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, Γεώργιος Σκορδίλης, τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων του δήμου. Στην συνάντηση ήταν παρών ο δήμαρχος Γιώργης Μαρινάκης, τα στελέχη του τμήματος Πολιτικής Προστασίας του δήμου και η διευθύντρια της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Νικολέτα Γκολφινοπούλου.
Όπως ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας υπάρχει κινητικότητα και ενδιαφέρον από τους προέδρους αλλά και τους ίδιους του ιδιοκτήτες, προκειμένου να κάνουν σωστά όλα τα απαραίτητα βήματα για την εφαρμογή του κανονισμού: «Έγινε μια ενημέρωση στους προέδρους οι οποίοι με τη σειρά τους θα ενημερώσουν τους κατοίκους των χώρων του δήμου, τόσο σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών όσο και τα πρόστιμα που προβλέπονται σε περίπτωση μη συμμόρφωσής τους. Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια εγρήγορση και έντονο ενδιαφέρον από τους ιδιοκτήτες για να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι αυτά που μαζεύουν, τα κλαδοκάθαρα, είναι δύσκολο να τα διαχειριστούν και συνήθως βρίσκονται στις άκρες των δρόμων και σε σημεία που πρέπει να παρέμβει ο δήμος να τα μαζέψει. Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές, είναι ότι καθόλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου δεν επιτρέπεται η καταστροφή των κλαδοκάθαρων με φωτιά. Δεν μπορεί κάποιος να τα κάψει, οπότε πρέπει να τα διαχειριστεί με έναν ασφαλή τρόπο. Ασφαλής τρόπος είναι όχι μαζεμένα, όχι όλα μαζί σε σωρούς, που να είναι επικίνδυνο. Το σωστό είναι να τοποθετούνται σε σημεία που να μπορεί ο Δήμος με κάποιο τρόπο να τα πάρει ή ακόμα καλύτερα οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες να τα εναποθέσουν στους ειδικούς χώρους αδειοδότησης (δύο είναι στο Ρέθυμνο, ένας στο Λατζιμά και ένας στα δυτικά). Εμείς σαν τμήμα Πολιτικής Προστασίας επειδή δεν έχουμε τη δυνατότητα να τα διαχειριστούμε με βάση το προσωπικό που έχουμε και τις δυνατότητες που έχουμε, τους προτρέπουμε να τα πάνε στον ειδικά αδειοδοτημένο χώρο», τόνισε ο κ. Σκορδίλης, ο οποίος πρόσθεσε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει κινητικότητα. «Στους δρόμους γύρω από τα χωριά και από την πόλη, φαίνεται έντονα ότι υπάρχει καθαρισμός. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν συνεργεία αρκετά διαθέσιμα για τον καθαρισμό των οικοπέδων. Υπάρχει έλλειψη και έχει αρχίσει η τουριστική περίοδος και υπάρχει πρόβλημα», συμπλήρωσε.
Πάντως ο κ. Σκορδίλης συνέστησε στους πολίτες να μην αμελήσουν και να φροντίσουν να συμμορφωθούν τονίζοντας ότι «Οι πολίτες πρέπει να προστατεύσουν την περιουσία τους, προστατεύοντας συγχρόνως και τις υποδομές τις ιδιωτικές, αλλά και τις δημόσιες».
Στο πλαίσιο της συζήτησης το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του δήμου υπενθύμισε στους προέδρους των χωριών και τις υποχρεώσεις τους να αποστείλουν τα επικαιροποιημένα σχέδια με τους χώρους συγκέντρωσης του πληθυσμού σε περίπτωση εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς αλλά και να αποστείλουν στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του δήμου την ομάδα πυροπροστασίας κάθε κοινότητας.