Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου, 2026
No Result
View All Result
Rethnea
Advertisement
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Rethnea
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Rethnea
No Result
View All Result
Αρχική Ρέθυμνο

Σε εορταστικούς ρυθμούς η αγορά – Ανοιχτά σήμερα τα εμπορικά καταστήματα στο Ρέθυμνο

ΑΥΞΗΜΕΝΗ Η ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΨΩΝΙΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ

Μαγδαληνή Κουντουνιώτη Από Μαγδαληνή Κουντουνιώτη
31/12/2025 - 8:00 πμ
στην κατηγορία Ρέθυμνο
ΑΓΟΡΑ

Ανοιχτά θα είναι σήμερα τα εμπορικά καταστήματα μέχρι τις 6 το απόγευμα, με την αγορά του Ρεθύμνου να κινείται σε εορταστικούς ρυθμούς και τους καταναλωτές να πραγματοποιούν τα τελευταία τους ψώνια για την ανταλλαγή δώρων και ευχών.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον τις ημέρες των εορτών, όπως αποτυπώνεται από ιδιοκτήτες και εργαζομένους, είναι έντονο φέτος και ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο η γενική εικόνα στο σύνολο της αγοράς παραμένει πιο συγκρατημένη, όπως τονίζει η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου Αθηνά Τσικιντίκου.

Επαγγελματίες του κλάδου δηλώνουν ικανοποιημένοι από την κίνηση στα καταστήματά τους, επισημαίνοντας ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες, οι πολίτες προσαρμόζουν τις επιλογές τους αναλόγως με το διαθέσιμο εισόδημά τους, ώστε να ανταλλάξουν τα δώρα με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Από τον τομέα της ένδυσης η κ. Ευλαμπία, έμπορος, τόνισε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ότι η φετινή χρονιά κινήθηκε σε παρόμοιο επίπεδο με την περυσινή, εκφράζοντας την ικανοποίησή της δεδομένου και του ανταγωνισμού. Όπως η ίδια περιέγραψε: «Φέτος, παρά την ανέχεια του κόσμου, πήγαμε σχετικά καλά. Η κίνηση σε σχέση με πέρυσι είναι περίπου στο ίδιο πλαίσιο. Φέτος ψώνισαν κάποια πιο οικονομικά δωράκια όλοι για τους δικούς τους ανθρώπους. Δεν πρέπει να έχουμε πολλές απαιτήσεις από τον κόσμο είναι δύσκολη η εποχή με τις οικονομικές συγκυρίες», ενώ σχετικά με τις τιμές, σημείωσε ότι προσπαθούν να κρατούν τις τιμές στο ίδιο επίπεδο: «Δεν έχουμε κάνει καθόλου ανατιμήσεις. Προσπαθούμε να κρατάμε τις τιμές γιατί ο κόσμος δυσκολεύεται. Επίσης υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός από τις αλυσίδες». 

Αυξημένη είναι η αγοραστική κίνηση σύμφωνα με τον κ. Άγγελο, υπάλληλο σε κατάστημα λιανικής στο κέντρο του Ρεθύμνου, αυτήν την περίοδο των εορτών: «Σίγουρα η κίνηση είναι πολύ πιο αυξημένη φέτος. Ο κόσμος έχει μπει για τα καλά στο κλίμα των εορτών, βγαίνει στην αγορά και αυτό φαίνεται. Τα ταμεία έχουν «ζεσταθεί» και γενικά η χρονιά πήγε πολύ καλά», ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.».

Ικανοποιημένος επίσης δηλώνει και ιδιοκτήτης καταστήματος με αθλητικά είδη στο Ρέθυμνο, ο κ. Γιώργος, ο οποίος τόνισε ότι παρά τα προβλήματα στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα – με τον οποίο πολλές οικογένειες ασχολούνται – το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν οριακά αυξημένο.

«Την εορταστική περίοδο, παρόλα τα προβλήματα που υπήρχαν στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα με τις επιδοτήσεις, μπορώ να πω ότι πήγε αρκετά καλά. Η κίνηση ήταν καλή και τα Χριστούγεννα και τα Σαββατοκύριακα που ήμασταν ανοιχτά. Συνήθως ο κόσμος κατεβαίνει στην αγορά μετά τις 11:00 π.μ. επειδή γνωρίζουν ότι είμαστε ανοιχτά όλη τη μέρα. Θεωρώ ότι πάει πολύ καλά και ελπίζουμε να συνεχίσει το ίδιο. Εγώ είμαι ικανοποιημένος. Το αγοραστικό ενδιαφέρον των καταναλωτών είναι περίπου το ίδιο με πέρυσι και μου κάνει εντύπωση – παρόλα τα προβλήματα – ότι είναι και λίγο αυξημένο».

Όσον αφορά στις επιλογές των πολιτών για δώρα, πολλοί είναι αυτοί που προτιμούν να αγοράσουν τα είδη που είναι σε προσφορά, όπως επεσήμανε, κάτι το οποίο δεν ισχύει όμως όταν το δώρο προορίζεται για νεότερες ηλικίες, δήλωσε: «Υπάρχουν αρκετά είδη που είναι σε προσφορές οπότε οι πολίτες προτιμούν και αυτά για δώρα σε αγαπημένα πρόσωπα. Σίγουρα όμως οι μικρότερες ηλικίες θέλουν συγκεκριμένα πράγματα τα οποία και προμηθεύονται οι γονείς κ.λπ. για δώρο». 

ΑΓΟΡΑ

Στην πώληση χειροποίητων κοσμημάτων δραστηριοποιείται τα τελευταία 24 χρόνια η κ. Στέλλα στο Ρέθυμνο, η οποία μιλώντας στα «Ρ.Ν.» περιέγραψε την κίνηση στο κατάστημά της φέτος την εορταστική περίοδο ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με πέρυσι.

«Η αγορά κινήθηκε ομαλά την εορταστική περίοδο. Ο κόσμος ψωνίζει, έχει καλή διάθεση, αν και είναι πιο σφιχτός. Αγορές όμως κάνει, γιατί όλοι θέλουν να προσφέρουν δώρα», σημείωσε, εκτιμώντας ότι η κίνηση θα κορυφωθεί ακόμη περισσότερο σήμερα, καθώς οι Έλληνες  παραδοσιακά αφήνουν τα ψώνια για την τελευταία στιγμή.

«Σήμερα το βράδυ θα κοπεί το νήμα της αγοράς και θα ξεκινήσουμε μετά τη νέα χρονιά. Επειδή ο Έλληνας είναι και της τελευταίας στιγμής, θεωρώ ότι θα κορυφωθεί σήμερα. Πάντως ο κόσμος άρχισε φέτος και από πιο νωρίς να ψωνίζει, δηλαδή και τις πρώτες μέρες ήταν αρκετά ικανοποιητικά», τόνισε.

Όπως επίσης επεσήμανε όσον αφορά στις τιμές, παραμένουν σταθερές, με εξαίρεση το ασήμι που έχει αυξηθεί η τιμή του. «Το κατάστημα προμηθεύεται προϊόντα από ελληνικά εργαστήρια. Αν εξαιρέσουμε το ασήμι που έχει πάρει μια αύξηση 50%, την τελευταία πενταετία δεν έχουμε καμία αύξηση στις τιμές. Ο Έλληνας χειροτέχνης, επειδή σέβεται αυτό που συμβαίνει στην ελληνική οικονομία, διατηρεί ένα πάρα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο τιμών, το οποίο διατηρώ και εγώ σαν μαγαζί».

Η αποτίμηση της κίνησης κατά την εορταστική περίοδο

Τη συνολική εικόνα της αγοραστικής κίνησης μετέφερε μιλώντας με τα «Ρ.Ν.» η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου Αθηνά Τσικιντίκου, το οποίο είναι μειωμένο σε σχέση με πέρυσι.

«Το φετινό αγοραστικό ενδιαφέρον των πολιτών είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να είναι βάσει των συνθηκών που διανύουμε. Είναι μικρότερο από πέρυσι. Σίγουρα έχουν επηρεάσει οι κινήσεις των αγροτοκτηνοτρόφων, σίγουρα έχει «φυτευτεί» ένας φόβος μέσα μας ότι θα πρέπει να κρατήσουμε χρήματα για την επόμενη μέρα γιατί δεν ξέρουμε τι θα συμβεί», ανέφερε.

Σύμφωνα με την ίδια, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αγορά παρουσιάζεται σε είδη ένδυσης και υπόδησης για νεαρές ηλικίες, καθώς και στα δώρα των νονών προς τα βαφτιστήρια, ενώ σήμερα αναμένεται η κορύφωση της κίνησης για τα τελευταία ψώνια της χρονιάς.

Σχετικά με τις νέες αγοραστικές συνήθειες και τάσεις των καταναλωτών η κ. Τσικιντίκου περιέγραψε ότι πλέον κινούνται με βάση τις προτεραιότητες και όχι την παρορμητικότητα που κυριαρχούσε παλαιότερα, γεγονός που επηρεάζει συνολικά το εμπόριο.

«Παλιότερα οι καταναλωτές αγόραζαν πολλά διαφορετικά πράγματα μαζί. Τώρα υπάρχουν προτεραιότητες και αγοράζουν αυτό που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Άρα το εμπόριο χάνει από αυτό που οι καταναλωτές δεν είχαν σκοπό να αγοράσουν και όμως παλιότερα το αγόραζαν, καθώς το εμπόριο στηρίζεται πάνω στην παρορμητικότητα, την ψυχολογία, τη χαρά και την επικοινωνία, που πλέον εκλείπουν». 

Επίσης η ίδια επιβεβαίωσε ότι παρά τα αυξημένα λειτουργικά κόστη, δεν υπάρχουν ανατιμήσεις στα προϊόντα της εμπορικής αγοράς, καθώς οι επαγγελματίες προσπαθούν να διατηρήσουν τις ισορροπίες και το αγοραστικό ενδιαφέρον των πολιτών ζωντανό.

Υπενθυμίζεται ότι οι χειμερινές εκπτώσεις ξεκινούν στις 15 Ιανουαρίου.

Tags: homepage_featuredεμπορικά καταστήματαΕμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνου
Share238Tweet149Send
Μαγδαληνή Κουντουνιώτη

Μαγδαληνή Κουντουνιώτη

Σχετικά νέα

Τρεις νέες θέσεις ιατρών στα Κέντρα Υγείας Ρεθύμνου, Περάματος και Ανωγείων

Τρεις νέες θέσεις ιατρών στα Κέντρα Υγείας Ρεθύμνου, Περάματος και Ανωγείων

22/01/2026 - 8:42 μμ
ΝΕΕΣ ΜΜΕ - ΦΡΑΓΚΑΚΗΣ

Σε τροχιά υλοποίησης 66 επενδυτικά σχέδια στον νομό Ρεθύμνου

22/01/2026 - 2:56 μμ
5383233998922592 image1

Στ.Αρναουτάκης: «Το 2026 είναι χρονιά μεγάλων έργων, διεκδίκησης πόρων και ορθολογικής διαχείρισης των υδάτων για την Κρήτη»

22/01/2026 - 2:17 μμ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ

Παρεμβάσεις για τη βελτίωση της αγοράς εργασίας στην Κρήτη

22/01/2026 - 10:11 πμ
Επόμενο άρθρο
“Ογκόλιθος” Σέχου στην Επισκοπή

“Ογκόλιθος” Σέχου στην Επισκοπή

Τελευταία νέα

Τρεις νέες θέσεις ιατρών στα Κέντρα Υγείας Ρεθύμνου, Περάματος και Ανωγείων

Τρεις νέες θέσεις ιατρών στα Κέντρα Υγείας Ρεθύμνου, Περάματος και Ανωγείων

22/01/2026 - 8:42 μμ
ΣΟΡΟΠΤΙΜΙΣΤΙΚΟΣ ΔΩΡΕΑ

Όταν η προσφορά γίνεται πράξη: Δωρεά του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ρεθύμνης «Ερωφίλη» στην ψυχιατρική κλινική

22/01/2026 - 8:27 μμ
ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ

Αυτοψία στον μητροπολιτικό ναό εν όψει της αποκατάστασής του

22/01/2026 - 8:25 μμ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΟ, ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ (ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ / EUROKINISSI)

Συνελήφθη 45χρονος κατηγορούμενος για κλοπές στο Ηράκλειο

22/01/2026 - 3:02 μμ
ΝΕΕΣ ΜΜΕ - ΦΡΑΓΚΑΚΗΣ

Σε τροχιά υλοποίησης 66 επενδυτικά σχέδια στον νομό Ρεθύμνου

22/01/2026 - 2:56 μμ
5383233998922592 image1

Στ.Αρναουτάκης: «Το 2026 είναι χρονιά μεγάλων έργων, διεκδίκησης πόρων και ορθολογικής διαχείρισης των υδάτων για την Κρήτη»

22/01/2026 - 2:17 μμ
5383220202828880 6 (1)

Τα παιδιά μαθαίνουν για την ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων

22/01/2026 - 1:54 μμ
Μ.Η.Τ. 242157
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr