9 °C Rethymno, GR
01/02/2023

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ

Ανοιχτά ως τις 7 σήμερα το απόγευμα τα καταστήματα – Σε εορταστικούς ρυθμούς κινείται η αγορά του Ρεθύμνου

Ανοιχτά ως τις 7 το απόγευμα θα είναι σήμερα παραμονή Χριστουγέννων τα εμπορικά καταστήματα του Ρεθύμνοου. Η κίνησ είναι αυξημένη  τις τελευταίες ημέρες με τους καταναλωτές να σπεύδουν για τις χριστουγεννιάτικες αγορές. Το εορταστικό ωράριο που είναι σε ισχύ, αλλά και το ίδιο το κλίμα των ημερών οδήγησε τους καταναλωτές στην αγορά προκειμένου να κάνουν τα ψώνια τους για τους ίδιους και κυρίως για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Την τιμητική τους έχουν αυτές τις ημέρες τα μικρά παιδιά, γι’ αυτό και η ζήτηση σε καταστήματα με παιδικά ρούχα και παπούτσια και κυρίως στα παιχνιδάδικα είναι αυξημένη.

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα της αυξημένης κίνησης σε κρεοπωλεία, φούρνους και ζαχαροπλαστεία.

Οι καταναλωτές, αν και συγκρατημένοι λόγω της ακρίβειας που επικρατεί, ψωνίζουν όσο τους επιτρέπει ο οικογενειακός προϋπολογισμός, αφού έχουν να καλύψουν σειρά άλλων υποχρεώσεων όπου έχουν να κάνουν κυρίως με τους λογαριασμούς ρεύματος.

Η κίνηση στους εμπορικούς δρόμους της πόλης θυμίζει εποχές προ πανδημίας και παρά το γεγονός ότι αρκετοί είναι οι καταναλωτές που δεν προχώρησαν ακόμα σε αγορές, οι έμποροι εκτιμούν ότι σήμερα παραμονή των Χριστουγέννων αλλά και παραμονές Πρωτοχρονιάς οι πωλήσεις θα αυξηθούν, καθώς και φέτος λίγο πολύ οι Έλληνες δεν θα αλλάξουν την καθιερωμένη συνήθειά τους και θα κάνουν τις αγορές τους. Οι επιχειρηματίες παρά το γενικότερο κλίμα της οικονομικής ανασφάλειας και της κατήφειας επενδύουν στην εορταστική περίοδο, καθώς σύμφωνα με τους ίδιους, ο Δεκέμβριος αποτελεί παραδοσιακά έναν από τους κρισιμότερους μήνες για τα ταμεία των εμπορικών επιχειρήσεων με πάνω από το 25% του ετήσιου τζίρου των καταστημάτων να επιτυγχάνεται στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και σε κάποια είδη όπως τα παιχνίδια ακόμα και το 40%.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα κρεοπωλεία οι καταναλωτές τις τελευταίες ημέρες σπεύδουν για να ψωνίσουν τα απαραίτητα για το γιορτινό τραπέζι, λέει ο πρόεδρος του συλλόγου κρεοπωλών Μιχάλης Κυριακόπουλος: «Από σήμερα (χθες) ξεκίνησε ουσιαστικά η κίνηση μιας και ως γνωστόν οι καταναλωτές είναι όλοι της τελευταίας στιγμής». Όπως λέει, παρά την ακρίβεια οι Ρεθεμνιώτες ψωνίζουν από όλα: «Υπάρχει κίνηση, η οποία εκτιμώ θα κορυφωθεί σήμερα παραμονή των Χριστουγέννων, καθώς όλοι σπεύδουν την τελευταία στιγμή. Ψωνίζουν από όλα. Επιλέγουν κυρίως γουρουνάκι, αν και φέτος είναι λίγο τσιμπημένη η τιμή του και φτάνει στα δέκα ευρώ. Παραδοσιακά κάποιοι επιλέγουν αρνί και κατσίκι, ενώ πλέον προτιμούν κόκορα αντί για γαλοπούλα λόγω της υψηλής τιμής της.

Ο κόκορας είναι στα 5 ευρώ, ενώ η γαλοπούλα στα 8,5 ευρώ. Στην ουσία προτιμούν την πιο φθηνή λύση, αλλά ανεξαρτήτως την τιμή η ζήτηση για γαλοπούλα μέσα στον χρόνο φαίνεται να υποχωρεί. Τα χοιρίδια φέτος είναι πάρα πολύ ακριβά και ειδικά τα μικρά γουρουνάκια που ζητήθηκαν από τους παραγωγούς γύρω στα 11€/κιλό, που σημαίνει ότι έπρεπε να πωλείται στα κρεοπωλεία με μια τιμή εξωφρενική, δηλαδή άνω των 17 ευρώ. Τόσο θα ήταν αν δεν αντιστεκόμασταν σαν Σύλλογος Κρεοπωλών. Εννοώ ότι εμείς σαν σύλλογος αντιλαμβανόμενοι τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, το διαθέτουμε προς πώληση στην τιμή των 10 ευρώ. Τα καταστήματα του Ρεθύμνου συγκράτησαν τις τιμές τους, προκειμένου να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι καταναλωτές» τόνισε ο κ. Κυριακόπουλος.

 

Ακριβότερο φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Εν τω μεταξύ το βάρος της ακρίβειας θα κληθούν να σηκώσουν τα νοικοκυριά και κατά τις γιορτές, με το κόστος του τραπεζιού των Χριστουγέννων να ανεβαίνει αισθητά σε σχέση με πέρυσι, όπως καταγράφει έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ).

Ειδικότερα, για χριστουγεννιάτικο τραπέζι 6-8 ατόμων το κόστος ανέρχεται μεταξύ 92,55 ευρώ έως 127,07 ευρώ, σύμφωνα με σχετική ανάλυση.

Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 11,6% έως και 12,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τραπέζι του 2021, όπως προκύπτει από επιτόπια τιμοληψία και συνεντεύξεις με βασικούς παράγοντες της αγοράς από το ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, το εύρος των τιμών δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς προϊόντων διαφορετικής ποιότητας, σε αρκετές τοπικές αγορές και διαφορετικούς τύπους καταστημάτων.

Μεταξύ των ευρημάτων σε βασικά υλικά που χρησιμοποιούνται στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, τη μεγαλύτερη μεταβολή -της τάξης του 28,6%- καταγράφουν οι πατάτες με το κόστος των 3 κιλών να εκτιμάται στα 2,79 ευρώ.

Επίσης, η νωπή γαλοπούλα είναι ακριβότερη κατά 14,1% σε σχέση με πέρυσι, με το κόστος των 5 κιλών να ανέρχεται περίπου στα 39,1 ευρώ. Κατά 25,5% πιο ακριβό είναι το χοιρινό με την τιμή των 5 κιλών να διαμορφώνεται στα 26,05 ευρώ.

Πιο ακριβά είναι και τα ποτά του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού με τις τιμές των αναψυκτικών να είναι κατά 17% υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι, ενώ κατά 12,8% ακριβότερες είναι οι μπύρες.