Τετάρτη, 18 Ιουνίου, 2025
No Result
View All Result
Rethnea
Advertisement
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Rethnea
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Rethnea
No Result
View All Result
Αρχική Κρήτη

Σε έξαρση οι εποχιακές αλλεργίες – Συμπτώματα, αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΛΛΕΡΓΙΟΛΟΓΟΥ Γ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

Newsroom Από Newsroom
06/05/2025 - 12:42 μμ
στην κατηγορία Κρήτη
ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

«Οι αλλεργικές παθήσεις, μαζί με τις αυτοάνοσες, τα τελευταία 20 χρόνια παρουσιάζουν αλματώδη αύξηση», τόνισε ο κ. Παρασκευόπουλος σε συνέντευξή του στην Τηλεόραση CRETA

Σε έξαρση είναι αυτήν την εποχή οι αλλεργίες που βιώνουν εκατομμύρια άνθρωποι και επηρεάζουν την καθημερινότητά τους μήνες της άνοιξης.

Φτάρνισμα, φαγούρα στα μάτια και στη μύτη, καθώς κρίσεις άσθματος, είναι κάποια από τα συμπτώματα των εποχικών αλλεργιών που επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, ενώ εάν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα η  εμφάνισή τους γίνεται ολοένα και πιο έντονη και παρατεταμένη, τονίζουν οι ειδικοί.

Η κλιματική αλλαγή και η ένταση της ανθοφορίας, καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής, φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση και την έξαρση των αλλεργικών παθήσεων.

Για τα συμπτώματα, τις αιτίες και τους τρόπους αντιμετώπισης των αλλεργιών, που ταλαιπωρούν πάρα πολλούς ανθρώπους αυτήν την περίοδο μίλησε στην Τηλεόραση CRETA και στη Σώτια Πεντεδήμου o αλλεργιολόγος, διευθυντής Αλλεργιολογικού Τμήματος στο 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών, Γιάννης Παρασκευόπουλος, περιγράφοντας ότι οι εποχικές αλλεργίες αφορούν στην αλλεργική ρινίτιδα, στην αλλεργική επιπεφυκίτιδα  και στο βρογχικό άσθμα.

Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής στην εποχικότητα των αλλεργιών

Τα συμπτώματα των αλλεργικών παθήσεων, μπορεί να απουσιάζουν στη διάρκεια του χρόνου, όμως αυτά επανεμφανίζονται έντονα στις περιόδους ανθοφορίας.

Τα τελευταία χρόνια, όπως σημείωσε ο κ. Παρασκευόπουλος, λόγω της κλιματικής αλλαγής παρατηρείται διεύρυνση της περιόδου της ανθοφορίας σχεδόν 20 μέρες, διευρύνοντας επομένως και τη διάρκεια των αλλεργικών παθήσεων.

«Υπήρχαν κάποιες συγκεκριμένες περιόδους και μήνες, όταν υπήρχε η αντίστοιχη ανθοφορία των φυτών των οποίων κάποιος ήταν αλλεργικός. Αυτό τα τελευταία 10 – 15 χρόνια παρουσιάζει μια πολύ μεγάλη αύξηση τόσο όσον αφορά στη διάρκεια της ανθοφορίας, που έχει αυξηθεί πάνω από 15 – 20 μέρες, όσο και στην ένταση της ανθοφορίας, με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιο έντονα τα συμπτώματα, γιατί ο ασθενής που είναι αλλεργικός εκτίθεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες για πολύ μεγαλύτερο διάστημα».

Τρόπος ζωής και κληρονομικότητα παράγοντες εμφάνισης αλλεργιών

Η κληρονομική προδιάθεση είναι ένας από τους παράγοντες εμφάνισης αλλεργιών, όπως και ο τρόπος ζωής, επεσήμανε ο κ. Παρασκευόπουλος, δίνοντας το παράδειγμα των ανθρώπων που ζουν στη φύση.

«Οι αλλεργικές παθήσεις, μαζί με τις αυτοάνοσες, τα τελευταία 20 χρόνια παρουσιάζουν αλματώδη αύξηση», επεσήμανε ο κ. Παρασκευόπουλος, ενώ για τους παράγοντες που έχουν επηρεάσει προς αυτήν την εξέλιξη τόνισε: «Είναι πολυπαραγοντικές παθήσεις, υπάρχει και η κληρονομική προδιάθεση, αλλά υπάρχει και ο τρόπος διαβίωσης. Χαρακτηριστικά, άνθρωποι οι οποίοι ζουν στη φύση, είναι κοντά στη γη, δεν παίρνουν πολύ συχνά αντιβιώσεις και δεν ζουν αποστειρωμένα, έχουν πολύ μικρότερη πιθανότητα να εκδηλώσουν αλλεργίες. Αυτό δεν σημαίνει να μην παίρνει κάποιος αντιβιοτικά όταν χρειάζεται ή να μην εμβολιάζεται όταν χρειάζεται. Αλλά το να μένει κάποιος σε ένα διαμέρισμα με κλιματισμό, να έχει τα παιδιά του μέσα στο διαμέρισμα, να μην παίζουν στην εξοχή, να μην παίζουν στην παιδική χαρά, να μην πηγαίνουν παιδικό σταθμό, είναι προδιάθεση όπως έχουν δείξει αρκετές μελέτες, στο να αυξηθούν οι αλλεργικές παθήσεις».

Διαφορές ανάμεσα στα συμπτώματα του κρυολογήματος και των αλλεργιών

Τα συμπτώματα του κρυολογήματος και τα συμπτώματα της αλλεργίας μοιάζουν αρκετά, όμως διαφέρουν επίσης πολύ, επεσήμανε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Το φτάρνισμα και το μπούκωμα είναι κοινά συμπτώματα, ωστόσο υπάρχει τρόπος να ξεχωρίσει κανείς μια αλλεργία από ένα απλό κρυολόγημα.

«Τα συμπτώματα του κρυολογήματος έχουν την καταρροή, έχουν το φτάρνισμα, το μπούκωμα, έχουν όμως και έντονο αίσθημα αδυναμίας, πολλές φορές υπάρχει πυρετός και γενικά ο άνθρωπος είναι σε κακή σωματική κατάσταση και βέβαια αυτό κρατάει κάποιες μέρες. Στην αλλεργική ρινίτιδα, επεφικίτιδα και άσθμα αυτό που συμβαίνει είναι ότι υπάρχουν τα συμπτώματα του μπουκώματος, του φταρνίσματος, της φαγούρας. Υπάρχει όμως έντονη φαγούρα στη μύτη και στα μάτια. Ο ασθενής μπορεί όταν βγαίνει έξω να αισθάνεται ότι είναι χάλια, η γενική του όμως κατάσταση είναι καλή. Και αυτό κρατάει αρκετά, όσο εκτίθεται στον παράγοντα στον οποίο είναι αλλεργικός, που μπορεί να είναι από αρχές Ιανουαρίου ή Φεβρουαρίου μέχρι τέλη Ιουνίου, ανάλογα με το που είναι αλλεργικός και σε πόσα πράγματα είναι αλλεργικός».

Στην Ελλάδα, όπως σημείωσε, είναι σύνηθες οι αλλεργικοί ασθενείς να έχουν ευαισθησία σε πολλές γύρες και φυτά, γεγονός που παρατείνει ακόμα περισσότερο τη διάρκεια των συμπτωμάτων τους.

Αντιμετώπιση

Η πρόληψη των αλλεργιών του αναπνευστικού είναι δύσκολη, επεσήμανε ο κ. Παρασκευόπουλος, καθώς αυτές μπορεί να εκδηλωθούν σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής, συνήθως όμως εμφανίζονται μεταξύ 15 και 50 ετών.

«Κάποιος μπορεί να εκδηλώσει αναπνευστική αλλεργία οποιαδήποτε στιγμή στη ζωή του. Συνήθως αυτό θα εκδηλωθεί μεταξύ 15 και 50, αλλά μπορεί να είναι και οποιαδήποτε στιγμή. Έχω ασθενείς που στα 73 – 74 εμφάνιζαν αλλεργίες. Όσον αφορά στις αλλεργίες του αναπνευστικού είναι δύσκολο να κάνει κάποιος κάτι. Μπορεί να έρθει οποιαδήποτε στιγμή».

Ωστόσο είναι εφικτή η σωστή αντιμετώπιση με διάφορους τρόπους, ανάλογα με την ένταση που βιώνεται η αλλεργία, όπως είναι η επίσκεψη σε ειδικό αλλεργιολόγο, η χρήση φαρμακευτικής αγωγής για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, καθώς και η ανοσοθεραπεία εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, που μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια απαλλαγή από το πρόβλημα.

«Υπάρχουν πολλές μέθοδοι και τρόποι να αντιμετωπίσει κάποιος μια αλλεργία. Ο πρώτος είναι να απευθυνθεί στον ειδικό αλλεργιολόγο. Ο δεύτερος είναι να αντιμετωπίσει τα συμπτώματά του με τα αντίστοιχα φάρμακα για όσο διάστημα έχει τα προβλήματα αυτά. Επίσης μπορεί να ακολουθήσει μια θεραπεία απευαισθητοποίησης ή ανοσοθεραπεία όταν πληροί τις προϋποθέσεις έτσι ώστε να μπορεί να σταματήσει να έχει πρόβλημα και να είναι αλλεργικός σε αυτό που τον επηρεάζει».

Επιμέλεια: Μαγδαληνή Κουντουνιώτη

 

Tags: sidebar_nowαλλεργίεςΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣΤηλεόραση CRETA
Share236Tweet147Send
Newsroom

Newsroom

Σχετικά νέα

LIFE MareNatura

Επέκταση του δικτύου Natura 2000 και προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας οι στόχοι του LIFE MareNatura

17/06/2025 - 10:27 πμ
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ - ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

Η δημόσια υγεία υπό την απειλή των κλιματικών μεταβολών

13/06/2025 - 11:51 πμ
ΚΑΤΣΑΡΑΚΗΣ

Ν. Κατσαράκης: «Δεν δείχνουμε με το δάχτυλο τα πανεπιστήμια ως χώρους παραβατικότητας»

06/06/2025 - 3:01 μμ
ΚΟΚ

«Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας δεν προβλέπει κάτι καινούργιο, μόνο πρόστιμα»

06/06/2025 - 11:58 πμ
Επόμενο άρθρο
Στο 93% η απορρόφηση των πόρων για τα έργα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για το 2024

Στο 93% η απορρόφηση των πόρων για τα έργα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για το 2024

5194851034265769 ΔΤ 1 (1)

Μόνιμος υπάλληλος του δήμου Ρεθύμνης ο Β. Μυριοκεφαλιτάκης

18/06/2025 - 1:26 μμ
ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ

Στη σκιά του τουρισμού ο κλάδος της μεταποίησης στο Ρέθυμνο

18/06/2025 - 12:52 μμ
ΑΤΣΙΠΙΣΤΑΣ

Καθοριστική η συμμετοχή των πολιτών στην καθαριότητα των δημόσιων χώρων και στη διατήρηση του πρασίνου

18/06/2025 - 12:48 μμ
ΒΕΝΖΙΝΕΣ

Αυξήθηκαν οι τιμές στα υγρά καύσιμα – Τα 1,80 ευρώ αγγίζει η αμόλυβδη στο Ρέθυμνο

18/06/2025 - 9:28 πμ
ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ

«Ένα σχολείο για όλους»: Προϋπόθεση η αλλαγή κουλτούρας και η κατάρριψη των στερεοτύπων

18/06/2025 - 9:12 πμ
ΚΤΕΛ

Δωρεάν και δωρεές

17/06/2025 - 11:49 μμ
ΕΥΑ ΛΑΔΙΑ ΕΥΑ ΛΑΔΙΑ ΕΥΑ ΛΑΔΙΑ
Πολιτιστικό Ρέθυμνο Πολιτιστικό Ρέθυμνο Πολιτιστικό Ρέθυμνο
Μ.Η.Τ. 242157
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr