Αύξηση καταγράφουν τον τελευταίο μήνα οι παιδικές λοιμώξεις, με συχνότερες αυτές του κορονοϊού, της γρίπης τύπου Β, ιώσεις με παρατεταμένο βήχα, γαστρεντερίτιδα, ενώ υπάρχει έντονη ανησυχία για πιθανή αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη στα παιδιά. Για τον λόγο αυτό υπάρχουν συστάσεις από τον ΕΟΔΥ, ενώ οι γονείς καλούνται με ευλάβεια να τηρούν τα χρονοδιαγράμματα για τις δόσεις των εμβολιασμών των παιδιών τους.
Όπως φαίνεται παρά το πέρας του χειμώνα, οι συνηθέστερες παιδικές ιώσεις δεν έχουν υποχωρήσει, με την πρόληψη σε όλες τις ηλικίες να καθίσταται απαραίτητη για τη μείωση των κρουσμάτων και την προστασία των ευάλωτων ομάδων, όπως είναι τα βρέφη.
Για τις παιδικές λοιμώξεις που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε έξαρση στο Ρέθυμνο μίλησε στα «Ρ.Ν.» η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και αντιπρόεδρος της Παγκρήτιας Παιδιατρικής Εταιρείας, Ελισάβετ Γιαννούση, επισημαίνοντας ότι «o covid επανεμφανίζεται στα παιδιά το τελευταίο δεκαπενθήμερο και έχουμε αρκετά κρούσματα, αλλά ευτυχώς δεν είναι για νοσηλεία. Έχουμε αρκετά παιδιά με πυρετό, όπως και γρίπες τύπου Β, οι οποίες δεν είναι σοβαρές προς το παρόν. Έχουμε παιδιά με παρατεταμένο βήχα που μοιάζει να είναι κοκκύτης και νοσηλεύουμε ένα παιδί που πολύ πιθανόν να είναι με κοκκύτη. Περιμένουμε τις απαντήσεις από το Ηράκλειο για να το σιγουρέψουμε. Οπότε φαίνεται ότι υπάρχουν κρούσματα κοκκύτη αυτήν τη στιγμή, όπως και γαστρεντερίτιδα ιδίως στα παιδιά των τουριστών που έχουν αρχίσει και εισάγονται το ένα μετά το άλλο. Από τα λοιμώδη που αφορούν τη δημόσια υγεία και είναι υψηλής μεταδοτικότητας, έχουμε κόβιντ, γρίπη τύπου Β και φαίνεται ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε θέμα με τον κοκκύτη, διότι μάλλον τα κρούσματα αυξάνονται. Μένει να δούμε εάν θα έχει επίσημα κρούσματα σε μικρά βρέφη και εάν θα μιλήσουμε για επιδημία ή όχι».
Σύμφωνα με την κα Γιαννούση μπορεί τα περιστατικά που φτάνουν στα επείγοντα της παιδιατρικής να είναι αυξημένα δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τις νοσηλείες των παιδιών: «Σε ό,τι αφορά στις νοσηλείες στην Παιδιατρική Κλινική έχουμε ένα παιδί με αμυγδαλίτιδα, ένα με στοματίτιδα από έρπητα, ένα πιθανό κρούσμα κοκκύτη και ένα με γαστρεντερίτιδα. Υπάρχει μια αυξημένη κίνηση στα επείγοντα και στην κλινική με λοιμώξεις, όπως συνήθως τέτοια εποχή, όμως δεν υπάρχει σημαντική αύξηση στις εισαγωγές. Η αλήθεια είναι ότι διατηρούνται ακόμη οι λοιμώξεις, που θα περίμενε κανείς να μην βρίσκουμε γρίπη τώρα τον Μάιο. Φαίνεται ότι έχουν κρατήσει περισσότερο καιρό από ό,τι συνήθως τέτοια εποχή οι λοιμώξεις και δεν ξέρουμε πόσο καιρό ακόμη θα συνεχίσουν».
Τα «ανησυχητικά» συμπτώματα που θα οδηγήσουν στον γιατρό τους
Για τα συμπτώματα που θα πρέπει να «ανησυχήσουν» τους γονείς και χρειάζεται να απευθυνθούν στον γιατρό μίλησε η κα Γιαννούση, τονίζοντας επίσης και τα συμπτώματα που δεν θα έπρεπε να ανησυχήσουν, παρά μόνο εάν είναι επίμονα.
«Όταν ένα βρέφος κάτω των τριών μηνών έχει πυρετό πρέπει οπωσδήποτε να εξεταστεί από γιατρό. Από αυτήν την ηλικία και πάνω εξαρτάται από τα συμπτώματα εάν χρειαστεί να εξεταστούν από γιατρό. Εάν έχουν έναν χαμηλό πυρετό και είναι σε καλή γενική κατάσταση, τρώνε κανονικά, ουρούνε κανονικά και δεν έχουν κάποιο έντονο σύμπτωμα, όπως είναι ένας πολύ επίμονος βήχας που δεν τα αφήνουν να κοιμηθούν, ένα έντονο κοιλιακό άλγος ή δεν έχουν εξανθήματα και έχουν μια εικόνα κρυολογήματος με συμπτώματα που δεν τα δυσκολεύει σε κάτι, μπορούν να περιμένουν δύο-τρεις μέρες μέχρι να τα δει γιατρός. Εάν ο πυρετός επιμένει πάνω από τις τρεις μέρες, είτε ακόμα και από την αρχή το παιδί φαίνεται ότι πάσχει ιδιαίτερα, δηλαδή να φαίνεται ότι δυσκολεύεται στην αναπνοή του, εάν ακούγεται κάποιος θόρυβος όπως αναπνέει, εάν δεν έχει διάθεση για παιχνίδι ή για φαγητό, παρόλο που μπορεί να έχει πάρει αντιπυρετικό και να έχει πέσει ο πυρετός, εάν πονάει κάπου έντονα, είτε στο στήθος, είτε στην κοιλιά, αυτά είναι τα ανησυχητικά συμπτώματα. Εάν δεν μπορεί να φάει καθόλου και δεν έχει όρεξη, είναι ξαπλωμένος στο κρεβάτι και δεν τρώει, δεν πίνει και αρχίζει να μην ουρεί, που σημαίνει ότι αφυδατώνεται, αυτά είναι συμπτώματα που θα τον φέρουν στον γιατρό ακόμη και από το πρώτο 24ωρο».
Φόβος για αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη
Την ίδια στιγμή έντονη ανησυχία υπάρχει για την πιθανότητα αύξησης των κρουσμάτων κοκκύτη, λοίμωξη που είναι μεταδοτική και αποτελεί κίνδυνο για τις ευάλωτες ομάδες όπως τα βρέφη, οι έγκυες και οι ηλικιωμένοι.
Πρόκειται για λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος με συμπτώματα καταρροής και έντονου βήχα και υπάρχει φόβος να πάρει διαστάσεις επιδημίας. Όπως περιέγραψε η κα Γιαννούση «o κοκκύτης είναι ένα μικρόβιο που δημιουργεί έναν πολύ έντονο βήχα, που ρίχνει το οξυγόνο, δεν μπορείς να πάρεις αναπνοή και κάνει εγκεφαλίτιδες. Είναι πολύ επικίνδυνο στα νεογνά και βρέφη, δημιουργεί νευρολογικά θέματα, κάνουν άπνοιες ή μπορεί να μελανιάσουν και να υποστούν ανακοπή. Όπως και οι ηλικιωμένοι, που έχουν κι αυτοί καρδιολογικά θέματα ή νευρολογικά, μπορούν να προσβληθούν από κοκκύτη και να αποβεί επικίνδυνο. Αυτές είναι οι πιο ευάλωτες ομάδες. Στις μεσαίες ηλικίες, από τα 20 μέχρι τα 50-60, μπορεί να μην δημιουργηθεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα εάν δεν είναι χρόνια ασθενείς, αλλά μπορεί να έχουν έναν επίμονο βήχα που μένει για καιρό και στο μεταξύ να μεταδίδουν και να σκορπούν τον κοκκύτη σε ομάδες που είναι επικίνδυνο να νοσήσουν, όπως έγκυες, νεογνά και υπερήλικες. Γι’ αυτό συστήνεται ο εμβολιασμός σε όλες τις ηλικίες ανά δέκα χρόνια. Τον Απρίλιο είχαμε γύρω στα 80 κρούσματα σε όλη την Ελλάδα και δύο θανάτους, ένα μικρό βρέφος και ένας υπερήλικας. Οπότε έχουμε μέλλον, θα δούμε που θα πάει».
Παράλληλα, από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας υπάρχει οδηγία που αφορά στον εμβολιασμό για τον κοκκύτη και στους ενήλικες για τη μείωση της διασποράς και την προστασία των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο. Σύμφωνα με την κα Γιαννούση «έχει έρθει οδηγία από τον ΕΟΔΥ μέσα στον Απρίλιο να είμαστε σε επαγρύπνηση για τον κοκκύτη, καθώς είναι μια από τις παιδικές ασθένειες που εμβολιάζονται τα παιδιά από πολύ μικρά. Μετά τη λήξη του εμβολιασμού τα αντισώματα χάνονται περίπου σε μια δεκαετία, οπότε οι σημερινοί ενήλικες δεν θεωρείται ότι έχουν ανοσία για τον κοκκύτη. Οπότε μπορούν να νοσήσουν και να τον μεταδίδουν σε μικρότερες ηλικίες. Γι’ αυτό υπάρχει σύσταση πια κάθε δέκα χρόνια να γίνεται εμβολιασμός για τον κοκκύτη και στους ενήλικες, που δεν υπήρχε παλιά.
Σύσταση για έγκυρο εμβολιασμό και αποφυγή συνωστισμού
Η πρόληψη είναι το ήμισυ του παντός, σύμφωνα με την διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου, κα Γιαννούση, η οποία εφιστά την προσοχή των γονέων για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που αφορούν στους εμβολιασμούς των παιδιών, καθώς και των ενηλίκων. Επίσης, σημαντικοί είναι οι κανόνες υγιεινής για την αποφυγή μεταφοράς μικροβίων. Χαρακτηριστικά η κα Γιαννούση μιλώντας στα «Ρ.Ν.» υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό οι γονείς να τηρούν το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών των παιδιών και να μην τα αναβάλουν, ώστε να μπορούμε να προλάβουμε τις νόσους που προλαμβάνονται με τα εμβόλια. Έχει σημασία να γίνεται στο χρονικό διάστημα που ορίζεται και όχι να καθυστερούν δυο και τρεις μήνες την επόμενη δόση, τροποποιώντας το πρόγραμμα χωρίς σοβαρό λόγο. Το ίδιο ισχύει και για τους εμβολιασμούς των ενηλίκων. Οι ενήλικες της οικογένειας πρέπει να προστατέψουν και τον εαυτό τους και τα παιδιά, ειδικά τα νεογέννητα που δεν μπορούν ακόμη να εμβολιαστούν. Άρα αυτοί πρέπει να είναι εμβολιασμένοι για γρίπη, για κόβιντ, για κοκκύτη. Να κάνουν και αυτοί το απαιτούμενο πρόγραμμα εμβολιασμών ενηλίκων. Επίσης, όσο είναι δυνατό σε περίοδο που ακόμη υπάρχουν λοιμώξεις, τα μικρά παιδιά να μην τα υποβάλλουμε σε συνωστισμό και οικογενειακές συγκεντρώσεις σε επαφή με πολύ κόσμο, γιατί δεν ξέρουμε ποτέ τι θα τους μεταδώσει ο καθένας. Άρα προσοχή στον συνωστισμό, καλό αερισμό στο σπίτι και αυτό που λέμε πάντα είναι συχνό πλύσιμο των χεριών. Να μάθουν τα παιδιά να πλένουν τα χέρια τους πριν φάνε, πριν κοιμηθούν, όσο το δυνατό συχνότερα, όπως και οι γονείς. Όταν περιποιούνται το παιδί, πριν πιάσουν το άλλο παιδάκι ή τον εαυτό τους, πρέπει να πλένουν τα χέρια. Οι περισσότερες λοιμώξεις μεταδίδονται με σταγονίδια. Άρα σημαντικά είναι η καλή ατομική υγιεινή με πλύσιμο χεριών και αντισηπτικά, αερισμός στον χώρο, αποφυγή του συνωστισμού και να παρακολουθούν πολύ καλά το παιδί τους και τα συμπτώματα».