Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η πορεία των αγροτών και κτηνοτρόφων από όλη τη χώρα, προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Οι διαδηλωτές λίγα λεπτά πριν τις 12:00 ξεκίνησαν από την πλατεία Καραϊσκάκη φωνάζοντας συνθήματα για την επιβίωση του πρωτογενούς τομέα. Όπως ανέφεραν, το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί, τα προϊόντα τους πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές, ενώ η ευλογιά και οι καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις και ενισχύσεις τους έχουν οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο.
Αντιπροσωπεία των αγροτών θα παραδώσει ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας να αποδοθούν τα χρήματα στους πραγματικούς παραγωγούς, με αφορμή το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. «Δεν είμαστε όλοι κλέφτες», δηλώνουν χαρακτηριστικά, ενώ προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του Οργανισμού.
Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η καταβολή των ενισχύσεων για ζωοτροφές και φερτά υλικά, καθώς και η τρίτη δόση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου. Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου αναμένεται η πληρωμή της βασικής ενίσχυσης, του μέτρου 23 για την απώλεια εισοδήματος, καθώς και η προκαταβολή για ανασύσταση φυτικού κεφαλαίου, ενώ μέσα στον Δεκέμβριο θα ακολουθήσουν οι αποζημιώσεις για το 2025.
Τα αιτήματα των αγροτών
Σημειώνεται πως η κινητοποίηση διοργανώνεται από την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών διεκδικώντας την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς και την στήριξη της κτηνοτροφίας που βρίσκεται σε κρίση λόγω της ευλογιάς των αιγοπροβάτων.
Μετά το συλλαλητήριο έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, θα ακολουθήσει πορεία και παράσταση διαμαρτυρίας προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ αναμένονται αυξημένα μέτρα της Τροχαίας και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας.
Στη συνέχεια Αντιπροσωπεία των αγροτών θα επιδώσει ψήφισμα με τα αιτήματα τους στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
Οριστικές αποφάσεις για τη συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεων θα ληφθούν στην πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών στη Νίκαια, στις 23 Νοεμβρίου.
‘Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας «οι πληρωμές προς τον αγροτικό κόσμο έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται, μετά την ολοκλήρωση των διασταυρωτικών ελέγχων». Επίσης τόνισε ότι τέλος Νοεμβρίου θα πληρωθεί η βασική ενίσχυση καθώς και 178 εκατομμύρια ευρώ το Μέτρο 23 για απώλεια εισοδήματος.
Κ. Μητσοτάκης: Αυξάνονται κατά 50% τα όρια επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο – Θα στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα
Aπό τη Ροδόπη όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αύξηση του ανώτατου ορίου για το αγροτικό πετρέλαιο, λέγοντας χαρακτηριστικά «αυξάνεται 50% το ανώτατο όριο του πετρελαίου για το οποίο επιστρέφεται ο ΕΦΚ στους αγρότες μας». Παράλληλα τόνισε: «Είμαστε σε συνεχή διαβούλευση για το πώς θα στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα».
Όπως είπε ο Πρωθυπουργός «είμαστε σε μια συνεχή διαβούλευση για το πώς μπορούμε να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα και να εξυγιάνουμε, εν κινήσει, τον ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς καθυστερήσεις το σύστημα πληρωμών». Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι «ήταν αίτημα το οποίο ικανοποιήθηκε. Να γνωρίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι ότι στο σχέδιό μας για την ανάπτυξη της πατρίδας μας έχουν έναν κεντρικό ρόλο».
Υπενθυμίζεται ότι έως σήμερα με τις 3 πρώτες δόσεις έχουν καταβληθεί 56,3 εκατ. ευρώ σε περίπου 113.000 αγρότες που είχαν συναλλαγές αγοράς αγροτικού πετρελαίου και απομένουν δύο ακόμη πληρωμές για το οικονομικό έτος 2025, μία έως 30 Δεκεμβρίου για τιμολόγια αγοράς που έχουν εκδοθεί έως 30 Νοεμβρίου και μία στις 31 Ιανουάριου για τιμολόγια που έχουν εκδοθεί έως 31 Δεκεμβρίου.
Πηγή: ertnews









