9 °C Rethymno, GR
31/01/2023

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΘΑ ΔΙΑΘΕΣΕΙ 5 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Σε φάση αξιολόγησης από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ η χρηματοδότηση κατασκευής του υπόγειου πάρκινγκ

• Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 26,7 εκ. ευρώ και σχεδιάζεται να καλυφθεί από τρεις πηγές χρηματοδότησης: Ταμείο Ανάκαμψης, ΥΜΕΠΕΡΑΑ και πόρους του δήμου

Στο στάδιο της αξιολόγησης από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ βρίσκεται το μεγάλο έργο κατασκευής του υπόγειου πάρκινγκ στην πλατεία των Τεσσάρων Μαρτύρων, ενώ δεν αποκλείεται έως το τέλος του μήνα να υπάρχουν και εξελίξεις.

Ο Δήμος Ρεθύμνης έχει κατέθεσε πρόταση για την υλοποίηση του έργου με τίτλο «Παρεμβάσεις Αστικής Αναζωογόνησης στην περιοχή τεσσάρων Μαρτύρων». Το συνολικό ποσό της ως άνω παρέμβασης ανέρχεται σε 26.795.800,00 ευρω. Το συγκεκριμένο έργο έχει υποβληθεί να χρηματοδοτηθεί εν μέρει από το ΥΜΕΠΕΡΑ (στο τμήμα που αφορά το υπόγειο χώρο στάθμευσης) και εν μέρει από το Ταμείο Ανάκαμψης (στο τμήμα που αφορά στο πάρκο και τα κτίρια).

Με το δεδομένο ότι στο συγκεκριμένο έργο συμπεριλαμβάνεται και η κατασκευή του υπόγειου χώρου στάθμευσης, γεγονός το οποίο την κατατάσσει στις πράξεις που παράγουν έσοδα μέσω χρηματοοικονομικής ανάλυσης θα πρέπει να καθορισθεί το τελικό ποσοστό της επιδότησης, το οποίο θα δοθεί για την υλοποίηση της επένδυσης στο Δήμο και άρα θα πρέπει ένα ποσό να συνεισφέρει και ο Δήμος από ίδιους πόρους. Με βάση την χρηματοοικονομική ανάλυση που έγινε ο δήμος θα πρέπει στο τελικό έργο να συνεισφέρει με το ποσό των 5.055.535,80€ και το οποίο θα δεσμεύεται αναλογικά κατ’ έτος από το 2023 και μέχρι ολοκλήρωσης του έργου σε βάθος πενταετίας (όσο υπολογίζεται να διαρκέσει το έργο).

Ο δήμος υπέβαλλε πρόταση χρηματοδότησης και στο τομεακό πρόγραμμα του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, διεκδικώντας 16 εκ. ευρώ προκειμένου να συμπληρώσει το ποσό που απαιτείται για την υλοποίηση του έργου, καθώς τα υπόλοιπα 10 εκ. ευρώ τα ‘χει υποβάλλει προς ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη Παρασκευή στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής συζητήθηκε και εγκρίθηκε ως κατεπείγον θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα που αφορούσε στην λήψη απόφασης για τη δέσμευση του Δήμου Ρεθύμνης για συμμετοχή με ίδιους πόρους στο έργο με τίτλο: «Παρεμβάσεις Αστικής Αναζωογόνησης στην περιοχή των Τεσσάρων Μαρτύρων στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ».

Σύμφωνα με την απόφαση της οικονομικής επιτροπής, η οποία έχει δημοσιευτεί στο Διαύγεια, δεσμεύεται ο δήμος ότι θα συνεισφέρει στην υλοποίηση του έργου το ποσό το οποίο έχει προκύψει.

Όπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας του δήμου, Μαρίνος Ρούσσιας, κατά την πρόσφατη επίσκεψη τεχνοκρατών της Ε.Ε. (Jaspers) και εκπροσώπων της Διαχειριστικής Αρχής του ΥΜΕΠΕΡΑΑ στο Ρέθυμνο, με αφορμή τη χρηματοδότηση της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. με το ποσό των 50 εκ. ευρώ, συζητήθηκε και το μεγάλο έργο κατασκευής του υπόγειου πάρκινγκ. «Στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ εκτός από τα έργα της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. έχουμε υποβάλλει παράλληλα με το Ταμείο Ανάκαμψης και πρόταση χρηματοδότησης για το πάρκινγκ, έργο το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από δυο διαφορετικές πηγές. Στα πλαίσια της παρουσίας των στελεχών του ΥΜΕΠΕΡΑΑ στο Ρέθυμνο κάναμε μια συνεργασία με τη υπηρεσία, ώστε να υποβάλλουμε συμπληρωματικά πράγματα στην πρότασή μας. Στο πλαίσιο αυτό πρόεκυψε η επικαιροποίηση της απόφασης της οικονομικής επιτροπής, καθώς πριν 1,5 χρόνο είχαμε πάρει απόφαση να υποβάλλουμε την πρότασή μας για ολόκληρο το ποσό του έργου. Πλέον το περιορίζουμε στο κομμάτι που θα χρηματοδοτήσει το ΥΜΕΠΕΡΑΑ (υπόγειο πάρκινγκ) και το υπόλοιπό έργο το έχουμε υποβάλλει στο Ταμείο Ανάκαμψης. Η Ειδική Υπηρεσία Κρατικών Ενισχύσεων που επιβλέπει το ΕΣΠΑ μας επεσήμανε ότι από την στιγμή που το πάρκινγκ έχει έσοδα, αυτά πρέπει να αφαιρεθούν για να καλυφθεί το λεγόμενο «κενό χρηματοδότησης». Αυτά λοιπόν τα χρήματα, βάσει της χρηματοοικονομικής ανάλυσης που εκπονήσαμε ανέρχονται σε 5 περίπου εκ. ευρώ, τα οποία αυτά χρήματα κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου θα τα διαθέσει ο δήμος Ρεθύμνου» τόνισε ο κ. Ρούσσιας.

Όπως πρόσθεσε ο προϊστάμενος του τμήματος προγραμματισμού του δήμου Ρεθύμνου, Νίκος Βώβος, «ο δήμος Ρεθύμνης, από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ διεκδικεί 16,5 εκ. ευρώ και θα κληθεί από ιδίους πόρους να βάλει περίπου τα 5 εκ ευρώ».

Σε όλα τα έργα του ΕΣΠΑ εφόσον αυτό που χρηματοδοτείται δυνητικά θα παράγει έσοδα, θα πρέπει να γίνει μια χρηματοοικονομική ανάλυση, και οποιοδήποτε χρηματοδοτικό κενό προκύπτει βγαίνει ένα ποσοστό με βάσει το οποίο χρηματοδοτούν το έργο. Άρα σύμφωνα με την χρηματοοικονομική ανάλυση, σε ό,τι αφορά μόνο το έργο του πάρκινγκ, κοντά στο 30% θα πρέπει να συνεισφέρει ο δήμος -περίπου 5 εκ. ευρώ – ποσό για το οποίο δεσμεύτηκε η οικονομική επιτροπή. Τα υπόλοιπα χρήματα θα δοθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το έργο θα πρέπει ως ενιαίο να διακηρυχτεί. Θα υπάρχει ουσιαστικά μια τριπλή χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΥΜΕΠΕΡΑΑ και πόρους του δήμου» είπε.

 

Τι περιλαμβάνει το έργο

Το έργο προβλέπει τη δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης 6.000 τ.μ. (δυο όροφοι), ενώ υπέργεια θα διαμορφωθεί ένα ελεύθερο θεματικό πάρκο.

Η μελέτη περιλαμβάνει τον υπαίθριο χώρο στάθμευσης που βρίσκεται σήμερα στα νότια της πλατείας των Τεσσάρων Μαρτύρων. Πρόκειται για ένα από τα κεντρικά σημεία της πόλης του Ρεθύμνου, το οποίο γειτνιάζει στη βόρεια πλευρά με την πλατεία μπροστά από τον Ι.Ν. των Τεσσάρων Μαρτύρων (οδός Κουντουριώτου), στα δυτικά με το Δημοτικό Κήπο (οδός Δημητρακάκη), στα ανατολικά με το συγκρότημα του 3ου Γυμνασίου-Λυκείου (οδός Δασκαλάκη) και ξενοδοχείο και στη νότια πλευρά με ιδιωτικά κτίρια (οδός Μοάτσου).

Πιο συγκεκριμένα προτείνονται:

  • Η πλήρης υπογειοποίηση του χώρου στάθμευσης των αυτοκινήτων σε 2 στάθμες. Με την επέμβαση αυτήν προκύπτουν συνολικά 400 θέσεις στάθμευσης ΙΧ αυτοκινήτων. Η είσοδος-έξοδος γίνεται από την οδό Δασκαλάκη, η κατεύθυνση της οποίας αντιστρέφεται, ώστε η πρόσβαση στο χώρο στάθμευσης να γίνει από την οδό Μοάτσου. Στη δυτική πλευρά της οδού Δασκαλάκη διαμορφώνεται λωρίδα αναμονής μέχρι την είσοδο της ράμπας καθόδου στο χώρο στάθμευσης.
  • Ο ελεύθερος χώρος που θα προκύψει στην οροφή των υπογείων του χώρου στάθμευσης θα διαμορφωθεί στο μεγαλύτερό του τμήμα σε πάρκο με ελεύθερη πρόσβαση. Δεδομένου ότι η μελλοντική διάνοιξη της οδού Κουμουνδούρου νοτίως του Δημοτικού Κήπου μπορεί να επιτρέψει την πεζοδρόμηση της οδού Δημητρακάκη, η παρούσα ανάπλαση θα μπορεί να ενοποιηθεί μελλοντικά με το Δημοτικό Κήπο.
  • Η ανέγερση ενός νέου κτιρίου, το οποίο θα στεγάσει τις υφιστάμενες χρήσεις του ΚΑΠΗ, των γραφείων του συλλόγου ΑΜΕΑ, των αποδυτηρίων και τις νέες χρήσεις που είναι: χώρος εξυπηρέτησης πάρκου, δημόσια WC, περίπτερο και Info-Kiosk με πληροφοριακό ρόλο σχετικά με τα αξιοθέατα του Δήμου, τους αρχαιολογικούς χώρους του Νομού, τις διάφορες κοινωνικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που συμβαίνουν στον Δήμο. Το σημείο αυτό μπορεί να αποτελέσει σημείο εκκίνησης για τον επισκέπτη για τον προσανατολισμό του σχετικά με τις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις που μπορεί να παρακολουθήσει κατά την επίσκεψή του στην πόλη.

Το κτίριο του ΚΑΠΗ (αυθαίρετο κτίσμα της δεκαετίας του 1960) θα κατεδαφιστεί κι η ανέγερση του νέου θα πραγματοποιηθεί στην ίδια θέση, προκειμένου να είναι δυνατή η εκσκαφή κάτω από το υπάρχον κτίριο, ώστε να εξασφαλιστούν περισσότερες θέσεις στάθμευσης στις υποκείμενες στάθμες και να ανεγερθεί ένα κτίριο με σύγχρονες προδιαγραφές. Επίσης καθαιρούνται τα υφιστάμενα αποδυτήρια και διαμορφώνονται νέα μέσα στο νέο κέλυφος.

Στο δώμα του νέου κτιρίου διαμορφώνεται υπαίθριος χώρος που μπορεί να λειτουργήσει ως χώρος υπαίθριων προβολών και παρουσιάσεων. Από τη στάθμη αυτή πέρα από τη θέα προς το πάρκο, τον Δημοτικό Κήπο και την παλιά πόλη μπορεί στο μέλλον να φιλοξενήσει υπαίθριες εκθέσεις εικαστικών έργων.