Στο τελικό της στάδιο βρίσκεται η μελέτη που έχει αναλάβει να εκπονήσει το μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, προκειμένου να χαρακτηριστεί ο Παλίγκρεμνος στον Πλακιά προστατευόμενο μνημείο της φύσης και να αποφευχθεί οποιαδήποτε επένδυση στην περιοχή.
Ο δήμος Αγίου Βασιλείου, μετά και τις σφοδρές αντιδράσεις που υπήρξαν για επιχειρούμενη ιδιωτική επένδυση στον Παλίγκρεμνο, ανέθεσε στο Μ.Φ.Ι. την καταγραφή και τη συγκέντρωση όλων εκείνων των δεδομένων που πιστοποιούν την αξία του Παλίγκρεμνου για τον χαρακτηρισμό του ως προστατευόμενο μνημείο της φύσης.
Στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγίου Βασιλείου, ο διευθυντής του μουσείου Χαράλαμπος Φασουλάς παρουσίασε την προκαταρκτική επιστημονική έκθεση, ενώ υπήρξε εκτενής συζήτηση επί του θέματος με ανταλλαγή απόψεων.
«Έχουμε μαζέψει όλα τα βιβλιογραφικά δεδομένα, δεδομένα από τις επισκέψεις που κάναμε και τα οποία συμπληρώσαμε επίσης με τα υπόλοιπα στοιχεία που αφορούν το περιβάλλον και τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά που έχει η περιοχή. Τώρα ολοκληρώνονται οι τρεις μήνες από τότε που υπογράψαμε την προγραμματική σύμβαση με τον δήμο Αγίου Βασιλείου. Κάναμε την καταγραφή, κάναμε την αξιολόγηση, και βάσει αυτών τεκμηριώνουμε την αξία που έχει η περιοχή και τον λόγο που πρέπει να κηρυχθεί ως προστατευόμενο μνημείο της φύσης» ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο κ. Φασουλάς.
Σχετικά με τη συζήτηση που έγινε πρόσφατα στο δημοτικό συμβούλιο, όπου από τον κ. Φασουλά παρουσιάστηκε το σύνολο των συλλεχθέντων στοιχείων, μας δήλωσε ότι: «Ήταν μία μορφή διαβούλευσης με τον δήμο, έτσι ώστε να πάρουμε τη γνώμη και την άποψή του και να οριστικοποιήσουμε τις προτάσεις μας, γιατί υπάρχουν και κάποιες προτάσεις διαχείρισης. Η μελέτη καταλήγει και στο ποια είναι η περιοχή αυτή που πρέπει να διαχειριστεί και να προστατευτεί».
Τι θα ακολουθήσει όταν ολοκληρωθεί η μελέτη; Ο κ. Φασουλάς μας εξηγεί: «Τη μελέτη αυτή που μάς ανέθεσε ο δήμος, θα πρέπει στη συνέχεια να την προωθήσει στο υπουργείο Περιβάλλοντος με το αίτημα να χαρακτηριστεί η περιοχή προστατευόμενη με βάση τα τεκμηριωμένα στοιχεία της. Η μελέτη είναι το απαραίτητο βήμα που έπρεπε να γίνει, έτσι ώστε να μπορέσει μετά ο δήμος να υποβάλει το αίτημα στο αρμόδιο υπουργείο». Και πρόσθεσε ότι: «Εάν χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη η περιοχή, τότε υπάρχουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις, περιορισμοί και διαδικασίες που αφορούν την εν λόγω περιοχή: Όπως για παράδειγμα απαγορεύεται η καταστροφή, η εξόρυξη υλικού, οι μόνιμες εγκαταστάσεις στον χώρο κ.λπ. Κατά συνέπεια, δεν θα επιτρέπεται η λειτουργία τέτοιων έργων».
Σύμφωνα με τον κ. Φασουλά, η μελέτη θα έχει ολοκληρωθεί τέλος του μήνα, ώστε να παραδοθεί για τα περαιτέρω στον δήμο Αγίου Βασιλείου.
Ο διευθυντής του μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, δεν θέλει να κάνει προβλέψεις ως προς την έκβαση της υπόθεσης: «Δεν μπορώ να σας πω αν είμαι αισιόδοξος. Εμείς θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό, ώστε να τεκμηριώσουμε αυτή την αξία. Από εκεί κι ύστερα είναι θέμα του υπουργείου το τί θα γίνει. Το υπουργείο παίρνει την απόφαση. Όλα εξαρτώνται από την υπογραφή του υπουργού, ώστε να εκδοθεί το σχετικό διάταγμα» μας επεσήμανε.