17 °C Rethymno, GR
26/03/2023

ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Σε καρναβαλικούς ρυθμούς η πόλη του Ρεθύμνου ετοιμάζεται να υποδεχτεί χιλιάδες επισκέπτες

-Τρία χρόνια μετά το Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι επιστρέφει…

Σε ρυθμούς καρναβαλιού κινείται η πόλη του Ρεθύμνου που ετοιμάζεται για τη μεγάλη διοργάνωση του επόμενου τριήμερου που κορυφώνεται την Κυριακή με τη μεγάλη παρέλαση του Ρεθεμνιώτικου καρναβαλιού. «Ρέθυμνο ο τόπος που επιστρέφεις» είναι το φετινό σύνθημα όπου δήμος και καρναβαλιστές θέλησαν να περάσουν το μήνυμα της επανεκκίνησης, τρία χρόνια μετά την πανδημία. Στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής θα συμμετέχουν συνολικά 32 ομάδες με 27 άρματα και 12.000 καρναβαλιστές που είναι πανέτοιμοι να χορέψουν σε καρναβαλικούς ρυθμούς και να συμπαρασύρουν μαζί τους και τους εκατοντάδες επισκέπτες που θα επιλέξουν την πόλη μας για το τριήμερο της Αποκριάς. Νωρίτερα το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα η παιδική παρέλαση με αφετηρία τον κόμβο Θετοκοπούλου στις 16:30 και το βράδυ η νυχτερινή με εκκίνηση από το ίδιο μέρος στις 21:00. Δυο χιλιάδες κλίνες διατέθηκαν από ξενοδοχεία και καταλύματα της πόλης με τις πληρότητες εντός πόλεως να φτάνουν ήδη το 100%, ενώ στο 95% ανέρχεται η πληρότητα στα προάστια. Συνολικά καταμετρημένες είναι 2.000 κλίνες χωρίς σε αυτές να συμπεριλαμβάνονται τα καταλύματα τύπου Airbnb, καθώς δεν είναι καταχωρημένα, άρα δεν υπάρχουν στοιχειά, αυτό όμως σημαίνει ότι ενδέχεται ο αριθμός των επισκεπτών να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται όλες οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. με ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο δράσης, ενώ όλη η δύναμη της Τροχαίας Ρεθύμνου θα βρίσκεται στους δρόμους για την ασφαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας.

Χθες στο δημαρχείο Ρεθύμνου έγινε η τελική συνάντηση με τους διοργανωτές, τους φορείς, τα σωματεία και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες.

Από αριστερά η Νατάσσα Διλιντά μέλος του Οργανισμού Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού ο Μιχάλης Πετρακάκης πρόεδρος του ΟΡΚ, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμάς Κρεβετζάκης, η Διαμαντούλα Δελήμπαση και ο Νίκος Μαρκαντώνης μέλη της οργανωτικής επιτροπής

Για επιστροφή στην κανονικότητα έκανε λόγο ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου ευχαριστώντας όλους όσοι συνέβαλλαν στη διοργάνωση που κύριο στόχο έχει την ασφάλεια: «Με πολύ μεγάλη χαρά επιτέλους επιστρέφουμε στην κανονικότητα, επιστρέφουμε στην πόλη μας να υπηρετήσουμε ξανά έναν πολύ μεγάλο θεσμό, το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές, οι οποίοι πολύ καιρό τώρα έχουν βάλει πλάτη ώστε να εξελιχθεί σε ένα εξαιρετικά επιτυχημένο καρναβάλι. Μας βοηθάει πολύ και ο καιρός. Πολλές ευχαριστίες στα όργανα τάξης, στην αστυνομία, στο λιμενικό, στην πυροσβεστική μας, στους εθελοντές μας, αλλά και στους χορηγούς μας και ιδιαίτερα στον μεγάλο μας χορηγό την Άλφα. Επίσης, το πολιτικό προσωπικό του δήμου Ρεθύμνης, τον αντιδήμαρχο και όλους εκείνους που έχουν βάλει πολύ κόπο, μεράκι και φροντίδα ώστε να έχουμε ένα εξαιρετικό καρναβάλι. Ιδιαίτερες επίσης ευχαριστίες και στην επιτροπή καρναβαλιού, που οι άνθρωποι αυτοί έχουν την τεχνογνωσία χρόνια τώρα να κάνουν ένα καρναβάλι, που δεν είναι συνηθισμένο το φετινό καρναβάλι. Το φετινό μας καρναβάλι στην ουσία είναι μια επανεκκίνηση, γιατί έχουμε μια ακινησία δύο χρόνων την οποία τώρα πρέπει, όλη αυτήν την ορμή που υπάρχει και έρχεται από αυτήν την παύση, να τη μετασχηματίσουμε οργανωτικά, λειτουργικά και να μην έχουμε αστοχίες. Γι’ αυτό λοιπόν τον λόγο θεωρώ ότι όλοι μαζί πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια και ήδη το κάνουμε, για να μπορέσει ο κόσμος που θα έρθει και είναι πολύς, να νιώσει ότι πήγε σε ένα φιλόξενο μέρος που άξιζε τον κόπο να το κάνει και να θέλει να επιστρέψει. Άλλωστε, όπως λέει και ο ποιητής, το Ρέθυμνο είναι η πόλη που επιστρέφει κανείς. Αυτό θα φροντίσουμε να το κάνουμε και φέτος».

Η μεγάλη παρέλαση της Κυριακής θα ξεκινήσει στις δύο το μεσημέρι και μετά το τέλος της θα πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο πάρτι στην πλατεία Μικρασιατών από την καρναβαλική ομάδα των «Άλλα ντ’ άλλων». Στις 18:00 στην πλατεία του Άγνωστου Στρατιώτη θα είναι το μεγάλο dj party που έχει οργανώσει ο δήμος Ρεθύμνου. Στις 19:30 θα γίνει η ρίψη των πυροτεχνημάτων. Φέτος όπως τόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμάς Κρεβετζάκης δεν θα γίνει καύση του βασιλιά καρνάβαλου, αλλά έχει τετραπλασιαστεί η ποσότητα των πυροτεχνημάτων που θα ριχτούν προκειμένου όλος ο λιμενικός χώρος και το κομμάτι της Παλιάς Πόλης να γεμίσει από πυροτεχνήματα.

Την παρέλαση θα ανοίξει η ομάδα «Μπατάλα», και ακολουθεί η ομάδα «Νιάτα Κεφάτα», του αείμνηστου Τάκη Χάσικου με το άρμα που είχε κατασκευάσει το 2020 (Τότε που ακυρώθηκε η παρέλαση). Μάλιστα, όπως είπε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμάς Κρεβετζάκης, οι εκδηλώσεις του 2023-2024 (την επόμενη χρονιά δηλαδή) θα είναι αφιερωμένες στον Τάκη Χάσικο «αναγνωρίζοντας το πόσο βοήθησε να αποκτήσει έναν συγκεκριμένο χαρακτήρα το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι».

Φέτος η παρέλαση θα έχει για πρώτη φορά βασίλισσα του καρναβαλιού που θα είναι η σταρ Ελλάς Ζωή Ασουμανάκη που θα παρελάσει πεζή συνοδεία μπαλέτου.

Μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Θωμάς Κρεβετζάκης ανέφερε: «Ουσιαστικά λοιπόν μιλάμε για μια επανεκκίνηση τόσο για τους καρναβαλιστές και τον δήμο Ρεθύμνου, όσο και για τους ίδιους ανθρώπους οι οποίοι θα έρθουν να συμμετάσχουν. Έχουμε κάνει προσαρμογές του επιχειρησιακού σχεδίου στις νέες συνθήκες προκειμένου να υπάρχει μια επιπλέον πρόβλεψη σε έκτακτα περιστατικά. Από εκεί και πέρα, το δικό μας μεγαλύτερο κομμάτι έχει να κάνει πέρα από την οργανωτική επιτυχία του καρναβαλιού και είναι η ασφάλεια. Επανερχόμενοι έπειτα από τρία χρόνια ξανά σε καρναβαλικές εκδηλώσεις, ο βασικός μας στόχος είναι ο κόσμος να καταφέρει να περάσει καλά, να διασκεδάσει, αλλά όσο το δυνατόν με μεγαλύτερη ασφάλεια. Αυτή είναι η στόχευσή μας για φέτος. Όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, αυτή τη στιγμή το Ρέθυμνο θα αποτελέσει για ακόμα μια φορά τον τόπο συγκέντρωσης της Κρήτης τη συγκεκριμένη μέρα. Υπάρχει υπεύθυνος προγραμματισμός και επαγγελματισμός όλων των ομάδων. Μιλάμε είτε για τους καρναβαλιστές που οι ίδιοι με ομάδες περιφρούρησης διασφαλίζουν την ασφάλεια του καρναβαλιού. Μιλάμε για τον σύλλογο Εστίασης και Αναψυχής, ο οποίος θέλει να περιφρουρήσει τον δικό του χώρο, τον σύλλογο των ξενοδόχων που με υψηλή υπευθυνότητα έχει ανοίξει προκειμένου να φιλοξενήσει τους επισκέπτες αυτήν τη μέρα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα κυρίως την Ελληνική Αστυνομία και τη διεύθυνση της Τροχαίας, όπως και το κομμάτι του Ερυθρού Σταυρού και του νοσοκομείου, γιατί είναι αυτοί που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση και είναι αυτοί οι οποίοι καλούνται να διαχειριστούν το κομμάτι της δικής μας χαράς και της δικής μας ευτυχίας. Τους ευχαριστώ εκ προοιμίων και για το τελικό αποτέλεσμα που ευελπιστώ να είναι καλό, αλλά και για τη μέχρι τώρα συνεργασία μας».

«Μετά από περίπου τρία χρόνια, να ‘μαστε πάλι εδώ. Φέτος είμαστε 32 ομάδες, εκ των οποίων οι 27 έχουν άρμα. Είμαστε περίπου 12.500 καρναβαλιστές που θα συμμετέχουμε φέτος. Οι ομάδες είναι έτοιμες, κάποιες μικρές λεπτομέρειες λείπουν ακόμα όσον αφορά πιο πολύ τα άρματα. Φέτος, ένα μέρος των ομάδων θα κάνει καινούριο θέμα και οι υπόλοιπες θα έχουν το θέμα που είχαν ετοιμάσει το 2020 επειδή είχαν ήδη φτιαχτεί τα άρματα. Όπως και να έχει, όρεξη υπάρχει και ελπίζω να περάσουμε όλοι καλά. Καλό τριήμερο σε όλους και το αλκοόλ με μέτρο. Οι ομάδες έχουν αποφασίσει πάνω στα άρματα να μην διαθέτουν αλκοόλ για λόγους ευνόητους, ασφαλείας» ανέφερε ο πρόεδρος του Οργανισμού του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού Μιχάλης Πετρακάκης.

Γεμάτα τα ξενοδοχεία της πόλης

Υψηλή ζήτηση καταγράφεται στα ξενοδοχεία και τα καταλύματα της πόλης για το τριήμερο της Αποκριάς. Όπως ανέφερε η γραμματέας του συλλόγου Ξενοδόχων Κατερίνα Ξεκάλλου ήδη οι μονάδες της πόλης έχουν γεμίσει εντός το 95% είναι οι πληρότητες περιφερειακά της πόλης:

«Στην πόλη το τριήμερο θα έχει αρκετό κόσμο. Διατέθηκαν περίπου 2.000 κλίνες, ξενοδοχεία από 3 έως 5 αστέρια με τιμές από 70 ευρώ έως 155 ευρώ. Πρώτη φορά στον νομό μας ανοίγουν δύο πεντάστερα ξενοδοχεία για αυτές τις μέρες. Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, η πληρότητα στη πόλη ήταν ήδη από την Τετάρτη, στο 100% και περιφερειακά ανερχόταν στο 90%. Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι περιφερειακά ήδη έχει πάει στο 95%. Μαζί με τα ξενοδοχεία μέλη μας, – τα οποία είναι 20 ξενοδοχεία μέλη του συλλόγου, καταλύματα της πόλεως, – ξενοδοχεία τα οποία ήταν ήδη ανοιχτά τον χειμώνα και διάφορα άλλα καταλύματα εκτιμούμε ότι οι διανυκτερεύσεις στην πόλη θα κυμανθούν από 2.500 έως 2.800 κλίνες. Στην πραγματικότητα η προσέλευση μπορεί να είναι πολύ παραπάνω αφού δεν έχουμε εικόνα για airbnb. Μιλάμε κυρίως για επισκέπτες από την υπόλοιπη Κρήτη, Έλληνες στη συντριπτική τους πλειοψηφία, με λίγους επισκέπτες από Αθήνα. Οι περισσότεροι επισκέπτες έρχονται το διήμερο Παρασκευή – Σάββατο, αρκετοί φτάνουν την Κυριακή και μετά την Καθαρά Δευτέρα, μετά τους πανηγυρισμούς και τους εορτασμούς της ημέρας, η πόλη αδειάζει. Εμείς σαν εκπρόσωποι των ξενοδοχείων είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τους επισκέπτες μας. Ευχόμαστε σε όλους ένα χαρούμενο, δημιουργικό, πολύ ασφαλές και ευχάριστο τριήμερο» τόνισε στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου η κ. Ξεκάλλου.

Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας από ΕΛ.ΑΣ.

Αυξημένα μέτρα έχει λάβει η Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου για το τριήμερο της Αποκριάς. Στην πόλη θα βρίσκονται περί τους 150 αστυνομικούς για την ασφάλεια της διοργάνωσης, ενώ στους δρόμους θα βρίσκονται καθ’ όλη τη διάρκεια του τριήμερου οι άνδρες της Τροχαίας για τη ρύθμιση και την ασφάλεια της κυκλοφορίας. Η ΕΛΑΣ εφιστά την προσοχή των οδηγών καλώντας τους να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και επαναλαμβάνοντας το μήνυμα πως «αλκοόλ και οδήγηση» δεν πάνε μαζί.

Ο Απόστολος Νησσωτάκης, αστυνομικός υποδιευθυντής Ρεθύμνου, στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου ανέφερε: «Για το προσεχές τριήμερο η διεύθυνση Αστυνομίας Ρεθύμνης έχει εκπονήσει και θα εφαρμόσει ένα ειδικό αστυνομικό σχέδιο μέτρων, όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Το σχέδιό μας διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς τομείς: Θέματα τροχαίας που είναι και το βασικότερο ζήτημα, θέματα τάξεως και θέματα ασφάλειας. Εμείς ζητάμε την κατανόηση και τη βοήθεια των πολιτών. Θα είμαστε σχεδόν σε κάθε διασταύρωση. Θα έχουμε συναδέλφους τόσο σε θέματα τάξεως όσον αφορά ψησταριές και παρεμπόριο, όπως επίσης και αφανείς δράσεις σε θέματα ασφάλειας, κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικους και όλα τα σχετικά. Εύχομαι να περάσουμε ένα καλό τριήμερο και έτσι όπως θα έρθουμε όλοι υγιείς, έτσι και να φύγουμε. Συστήνουμε δια ροπάλου την αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ, ας μείνει ένας να μην πίνει για να πάρει το αυτοκίνητο. Επίσης, να προσέχουμε από πού ψωνίζουμε και τι ψωνίζουμε. Θα έχουμε ειδικά συνεργεία για τις ψησταριές και το παρεμπόριο που θα είναι και τις δύο μέρες έξω στην πόλη. Η αστυνομία έχει ενισχυθεί, από γειτονικούς νομούς και πάνω από 150 άτομα θα επιχειρούν στην πόλη».

Οι τελευταίες λεπτομέρειες για την ασφάλεια της διοργάνωσης συζητήθηκαν χθες στη διάρκεια διευρυμένης σύσκεψης με όλους τους φορείς

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο διοικητής του τμήματος Τροχαίας Ρεθύμνου Γιάννης Σταμίρης διαθέσιμοι χώροι για δωρεάν στάθμευση θα είναι τα κέντρο Μέγαρο, Φάρος, Πέλαγος καθώς και το Αθλητικό Κέντρο Γάλλου. Από κει οι οδηγοί θα μεταφέρονται δωρεάν με λεωφορεία του ΚΤΕΛ στην πόλη. Ειδικότερα όπως είπε το πρωί της Κυριακής στους τρεις κόμβους Ατσιποπούλου, Σπηλίου, Αμαρίου θα βρίσκονται τροχονόμοι που θα κατευθύνουν τους οδηγούς στους χώρους στάθμευσης που έχουν διατεθεί από τον δήμο, σε συνεννόηση με το ΚΤΕΛ και τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων, για την ελεύθερη στάθμευση των επισκεπτών. Από τις 9:00 της Κυριακής τα ΚΤΕΛ με δωρεάν και τακτικά δρομολόγια θα προβαίνουν στη μετακίνηση των επισκεπτών από προκαθορισμένα σημεία των θέσεων στάθμευσης οχημάτων, με κύριο σκοπό να μεταφέρουν τους επισκέπτες μόνο μέχρι τον σταθμό ΚΤΕΛ Ρεθύμνου. Η στάθμευση όπως είπε θα είναι δωρεάν, όπως και η μετακίνηση των επιβατών που θα είναι από τις 9:00 έως τις 23:30. Ο χώρος στάθμευσης πρόσθεσε θα είναι φυλασσόμενος από εταιρίες security για την ασφάλεια των οχημάτων.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο διοικητής της Τροχαίας Γιάννης Σταμίρης είπε:

«Το τμήμα Τροχαίας Ρεθύμνης θα βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να εφαρμόσει τον επικαιροποιημένο σχεδιασμό του τριημέρου της αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας. Για την τροχονομική αστυνόμευση θα διατεθούν την Κυριακή περίπου 80 αστυνομικοί, στους οποίους περιλαμβάνονται και αστυνομικές δυνάμεις από όμορες διευθύνσεις της Γενικής Περιφερειακής διεύθυνσης Κρήτης. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά από το πρωί της Κυριακής, καταλήγοντας με τον αποκλεισμό της πόλης από τους βασικούς κόμβους, κατευθύνοντας τους επισκέπτες στους χώρους στάθμευσης που βρίσκονται περιαστικά της πόλης. Οι χώροι στάθμευσης του αθλητικού κέντρου Γάλλου και των κέντρων διασκέδασης Μέγαρο, Φάρος και Πέλαγος θα είναι ανοιχτοί για τον προαναφερόμενο σκοπό. Μέσα στην πόλη η κυκλοφορία θα ρυθμίζεται από τροχονόμους αστυνομικούς, εκτρέποντας την κυκλοφορία που κρίνεται αναγκαίο για την εξασφάλιση της ακόλουθης διεξαγωγής των εκδηλώσεων. Επισημαίνεται ότι η λεωφόρος Κουντουριώτη θα είναι κλειστή πριν από την έναρξη καρναβαλικών παρελάσεων τόσο το Σάββατο, όσο και την Κυριακή. Για την αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών θα θέλαμε τη συμμόρφωσή τους προς τις υποδείξεις των τροχονόμων. Επίσης, τονίζουμε την ανάγκη αποφυγής άσκοπης μετακίνησης με οχήματα από τους κατοίκους της πόλης. Σας προκαλούμε να απολαύσετε με την παρέα σας τις καρναβαλικές εκδηλώσεις. Αποφύγετε τη χρήση αλκοόλ. Οδήγηση και αλκοόλ δεν μπορούν να συμβαδίζουν. Ένας από την παρέα ας μην καταναλώσει αλκοόλ, ώστε οι υπόλοιποι να πάνε με ασφάλεια στα σπίτια τους.

Σε αυξημένη ετοιμότητα ΕΚΑΒ και Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται όπως κάθε χρόνο το ΕΚΑΒ και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ενισχυμένο από τμήματα των γειτονικών νομών οπού θα έχει είκοσι σταθμούς με τον μεγαλύτερο σταθμό πρώτων βοηθειών στο αλσύλλιο στο ύψος της στρατολογίας.

«Το ΕΚΑΒ Ρεθύμνου καλωσορίζει για ακόμα μια φορά το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, με περισσότερα οχήματα, περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό. Για την ασφάλεια όλων ζητάμε από τους πολίτες που θα χρειαστεί να καλέσουν το ΕΚΑΒ στο νούμερο 166, να μιλήσουν με ψυχραιμία, να πουν ακριβώς που είναι, τι συμβαίνει ώστε να μπορέσουμε και εμείς να βοηθήσουμε άμεσα σε ό,τι προκύψει και χρειαστεί» ανέφερε ο Ανδρέας Βουρβαχάκης υπεύθυνος του ΕΚΑΒ στο Ρέθυμνο.

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος των Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Γιώργος Κακλαμάνος ευχαρίστησε τους συναδέλφους για την προσφορά και σε σχετικές δηλώσεις του ανέφερε: «Ευχαριστώ δημόσια όλους αυτούς τους συναδέλφους. Η συνεργασία μας είναι άψογη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συγκεκριμένα με το ΕΚΑΒ, με το νοσοκομείο, αλλά και γενικότερα με τα σώματα ασφαλείας που θα συμμετέχουν» ενώ απευθυνόμενος στους καρναβαλιστές και στους επισκέπτες είπε: «Το οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίσουν να μην διστάσουν να απευθυνθούν σε εμάς. Εξάλλου, για αυτόν τον λόγο συμμετέχουμε. Καλή δύναμη σε όλους, καλή επιτυχία στο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι. Θα βρισκόμαστε σε όλο το μήκος της διαδρομής, είναι περίπου 2,5 χλμ. Θα έχουμε περίπου 20 σταθμούς, οι οποίοι θα προσαρμόζονται ανάλογα με τη ροή του καρναβαλιού. Φυσικά θα υπάρξει και σταθμός πρώτων βοηθειών που θα δημιουργηθεί στα δικαστήρια. Στατιστικά εκεί είδαμε ότι χρειάζεται και ουσιαστικά να αποσυμφορηθεί η δουλειά που έχει το νοσοκομείο».

Απαγορεύονται οι υπαίθριες ψησταριές – Συστάσεις στους καταναλωτές

Από την πλευρά της διευθύντριας της διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της ΠΕΡ, Μαρία Καββάλου επέστησε την προσοχή των καταναλωτών καλώντας τους να μην προμηθεύονται τρόφιμα από υπαίθριες ψησταριές, τονίζοντας ότι αυτά είναι αμφίβολου ποιότητας, ενώ όπως σημείωσε θα διενεργούνται αυστηροί έλεγχοι τόσο από την ΕΛ.ΑΣ όσο και από ελεγκτή δημόσιας υγείας:

«Θα παρακαλούσα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας να προσέχουμε όλοι. Εφιστώ την προσοχή στους πολίτες να μην καταναλώνουνε οινοπνευματώδη, αλλά κυρίως σουβλάκια από ψησταριές στον δρόμο. Είναι απαγορευμένες, καθώς δεν γνωρίζουμε από πού προμηθεύονται τη συντήρηση και πως ψήνονται αυτά τα σουβλάκια. Επίσης, όλοι οι φιλοξενούμενοι και επισκέπτες μας στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και όπου κάθονται να προσέχουν τι καταναλώνουν, προσοχή στο αλκοόλ και για τη διασφάλιση παραπόνων κ.λπ. μπορούν να απευθύνονται στην αστυνομία. Η αστυνομία ευτυχώς σε συνεργασία μαζί μας, θα προχωρήσει το πρωί της Κυριακής και το Σάββατο σε ελέγχους.

Δεν το λέω για τον φόβο προστίμων κ.λπ., αλλά για το πόσο σοβαρό είναι να προσέξουμε την υγεία μας. Αυτό μας ενδιαφέρει, να περάσετε όλοι καλά, να περάσουμε καλά χωρίς προβλήματα δημόσιας υγείας. Προσοχή στο αλκοόλ».

«Φέτος ενηλικιωνόμαστε, είναι η 18η χρονιά παρουσίας που βρισκόμαστε μαζί με το καρναβάλι Ρεθύμνου η αθηναϊκή ζυθοποιία σαν χορηγός. Φέτος είμαστε χορηγοί με την μπύρα Άλφα. Θέλω να περάσω δύο μηνύματα. Το πρώτο είναι ότι καρναβάλι, διασκέδαση και αλκοόλ μπορούν να πηγαίνουν μαζί αρκεί να είναι με υπεύθυνη κατανάλωση. Όταν λέμε υπεύθυνη κατανάλωση εννοούμε ο καθένας να μην τραβάει τα όριά του. Επίσης, ας προσπαθήσουμε όλοι να καθιερώσουμε τον οδηγό της παρέας. Κάθε παρέα ας ορίσει αυτόν που δεν θα πιει και θα τους οδηγήσει με ασφάλεια στο σπίτι τους. Σαν αθηναϊκή ζυθοποιία και ειδικά με την μπύρα Άλφα, φέτος κάνουμε ακόμα μια ενέργεια» ανέφερε ο Γιώργος Νάκης, υπεύθυνος χορηγιών της αθηναϊκής ζυθοποιίας.

«Κάθε Κουτί Μετράει»: Πρωτότυπη δράση ανακύκλωσης στο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι

Ένα ασυνήθιστο δρώμενο περιμένει ντόπιους και επισκέπτες που θα βρεθούν στο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι 2023. Αγόρια και κορίτσια, πράκτορες της ανακύκλωσης, θα «παρελάσουν» ανάμεσα στο κοινό με μεγάλα πράσινα σακίδια για να υπενθυμίσουν στους καρναβαλιστές να διατηρούν τους δημόσιους χώρους καθαρούς και να τους βοηθήσουν να ανακυκλώσουν τα άδεια κουτάκια μπίρας και αναψυκτικών που θα καταναλώσουν κατά τη διάρκεια της μεγάλης παρέλασης της Κυριακής.

Αυτή η πρωτοποριακή δράση, που υλοποιείται για πρώτη φορά σε ελληνικό καρναβάλι, είναι μία πρωτοβουλία του δήμου Ρεθύμνης, σε συνεργασία με το πρόγραμμα ανακύκλωσης «Κάθε Κουτί Μετράει» και την μπίρα Άλφα. Στόχος της ενέργειας είναι να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τους πολίτες για τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας, θέτοντας τις βάσεις για έναν πιο βιώσιμο τρόπο διοργάνωσης των αποκριάτικων εκδηλώσεων, σε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ιστορικά καρναβάλια της χώρας.

Εκτός από την «κινητή» ανακύκλωση με τα backpacks, κάδοι για τη χωριστή συλλογή των κουτιών μπίρας και αναψυκτικών, θα βρίσκονται σε όλη τη διαδρομή της παρέλασης ενώ, στην περιοχή του Λαβύρινθου, έχουν τοποθετηθεί γιγάντιοι κάδοι ανακύκλωσης από μεταλλικό πλέγμα που σχηματίζουν τη λέξη #RETHYMNO! Η εντυπωσιακή εγκατάσταση θα παραμείνει στο σημείο και μετά τη λήξη του καρναβαλιού, δημιουργώντας ένα μόνιμο σημείο ανακύκλωσης αλλά και ιδανικό φόντο φωτογράφισης για τους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Μία γιορτή με κέντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Διαχρονικά, το βασικό στοιχείο του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού είναι οι άνθρωποί του. Οργανωμένες ή μη ομάδες που σε πολλές περιπτώσεις δραστηριοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και αναπτύσσουν έντονη κοινωνική ή πολιτιστική δράση ακόμα και κατά την καρναβαλική περίοδο, ξεφεύγοντας από το στερεότυπο ότι το καρναβάλι είναι μόνο διασκέδαση. Και η φετινή δράση ανακύκλωσης το επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο. Μέρος των κουτιών αλουμινίου που θα ανακυκλωθούν θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία αρμάτων και καρναβαλικών κατασκευών την επόμενη χρονιά, ενώ τα έσοδα από την ανακύκλωση θα δοθούν για τη στήριξη του συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου.

Κάθε επιλογή που κάνουμε, κάθε συνήθεια που αλλάζουμε, είναι μια μικρή πράξη της καθημερινότητάς μας που μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά για το περιβάλλον και τους συνανθρώπους μας.

Το «Κάθε Κουτί Μετράει» έχει παρουσία σε 19 χώρες στην Ευρώπη αλλά και στη Βραζιλία. Στόχος του είναι να ενθαρρύνει όλο και περισσότερους ανθρώπους και οργανισμούς να κάνουν τη διαφορά ανακυκλώνοντας τα κουτιά αλουμινίου που χρησιμοποιούν εκτός σπιτιού, στον χώρο εργασίας, στο σχολείο, σε αθλητικές εκδηλώσεις και σε φεστιβάλ. Φέτος, εκτός από Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, οι επισκέπτες μπορούν να ανακυκλώσουν τα κουτάκια τους στο καρναβάλι του Κάντιθ στην Ισπανία αλλά και στο θρυλικό καρναβάλι του Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου συμμετέχουν πάνω από 100 πρεσβευτές της ανακύκλωσης!